Site icon Baki CUBUK

Windows Server 8 Active Directory Kurulumu

Merhaba

Merhaba bu yazımızda hayatimiza yeni girmeye başlayan Windows Server 8 üzerinde Active Directory kurulumunu anlatiyor olacağım.Bu yazimizda Windows Server 8 ile birlikte Active Directory tarafında gelen yeniliklere adım adım göreceğiz. İlk olarak karşımıza ilk çıkan yenilik Windows Server 8 ile birlikte Active Directory kurulumu için DCPROMO komutunu kullanmıyor olmamız.

Windows Server 2008 ile birlikte gelip, Windows Server 2008 R2 tarafında daha fazla geliştirilen Server Manager, Windows Server 8 için yeniden yapılandırılmış.Windows Server 8 ile artık Active Directory kurulumunu DCPROMO ile değil kurulum için Server Manager’ı kullanacağız.

Active Directory kurulumuna geçmeden önce, kurulum için gerekli olan gereksinimlerden bahsedelim.

Gereksinimler

• Windows Server 8 Full veya Core editionlardan herhangi biri olmak zorundadır.

•NTFS ile formatlanmış ve minumum 1.25 GB’lık boş disk alanı.

•Administrative haklara sahip bir Username ve Password bilgisi.

•Static TCP/IP Konfigürasyonu.( IP Adress, Subnet Mask, Default Gateway ( Seçimli ), DNS bilgisi)

•DNS bilgisi olarak,eğer ortama daha önce kurulmuş olan bir DNS server ip adresi yazılmışsa, bu Authoritative olan DNS sunucusu üzerinde SRV kayıtlarının oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir.

Active Directory Kurulumu

RUN satırına dcpromo yaziyoruz.

Ancak Windows Server 8 ile birlikte dcpromo artik kullanılmadığı için aldığımız mesajı aşağıdaki gibidir.

Windows Server 8 Server Manager Dashboard ekranında Configure this local server altında bulunan add roles tıklıyoruz.

Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.

Select Installation Type ekraninda yeni gelen özelliklerden biri karşılıyor. Role-based or Features-based Installation kurulum, Standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Scenario-based Installation ise, şimdilik sadece Remote Desktop Servisine destek vermektedir. Biz Role-based or Features-based Installation diyerek devam ediyoruz.

Select destination server ekraninda kurulum yapılacak olan sunucu rolünü seçiyoruz. Bu ekran üzerinden yeni bir özellik dikkatimizi çekiyor. Select a virtual hard disk bu seçenek ile kurulumu herhangi bir .vhd dosyasına yapabiliyoruz.

Select Server Roles ekraninda Active Directory Domain Services’i seçiyoruz.

Active Directory Domain Services’i seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Active Directory Domain Services’i ile birlikte Remote Server Administration Tools kurulması için Add Required Features diyerek  Remote Server Administration Tools ve Active Directory module for Windows Powershell kurulumlarini sağlıyoruz.

Active Directory Domain Services‘i kuruluma hazir NEXT diyerek devam ediyoruz.

Select features ekraninda Active Directory Domain Services‘i ile birlikte kurulacak olan featuresleri görüyoruz. Bu arada bu ekranda da Windows Server 8 ile birlikte bir çok yeni Features geldiğini görmekteyiz.

Active Directory Domain Services‘i için özet ekrana göz atıp, Active Directory Domain Services kurulumunu NEXT diyerek başlatıyoruz.

Confirm installation selections ekraninda Install diyerek kuruluma başlıyoruz.

Installation progress ekraninda Active Directory Domain Services servis kurulumu gerçekleştiriliyor.

Installation progress ekraninda Active Directory Domain Services kurulumu tamamlandiktan sonra Promote this server to a domain controller diyerek domain controller yapılandırmasina geçiyoruz.

Deployment Configuration ekraninda ortamimizda ilk defa Domain Controller kurduğumuzdan için  Add a new forest seçiyoruz. ve domain ismini belirtiyoruz.

Karşımıza gelen Domain Controller Options ekraninda,Windows Server 8 ile birlikte gelen özellik ile karşılaşıyoruz. Active Directory kurulumu sırasında Forest Functional Level ve Domain Functional Level durumlarını belirliyebiliyorsunuz. Specify domain controller capabilities bölümünde kurulacak olan ek rolleri seçebiliriz, Directory Service Restore Password ( DSRM ) için bir password belirliyoruz. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra NEXT diyerek devam ediyoruz.

Additional Options ekraninda Active Directory Database ve Logs dosyalarımızın Default’daki yeri “%systemroot%\NTDS” isimli klasordür.Tavsiye edilen varsayılan olarak gelen yolların aynen bu şekilde kalmasıdır.Eğer isterseniz Browse diyerek yolu değiştirebilirsiniz.

Ben default ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmıyorum ve NEXT diyerek devam ediyoruz.

Reneview Options ekraninda bir özet bilgisi veriyor bizlere. Bu ekranda yeni bir özellik görmekteyiz. View Script diyerek, Active Directory kurulum bilgilerini dilersek bir yere kaydedebiliyoruz. Daha sonrasında Unattended kurulum için işimize yarayabilir. NEXT diyerek devam ediyoruz.

 

Prerequisites Check ekraninda Active Directory Domain Services kurulum için hazırlık aşamasını başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra, kurulumu başlatabiliriz. Install diyerek kuruluma başlatıyoruz.

Results ekraninda kurulumumuz başarili bir şekilde tamamlandıktan sonra sunucuyu restart ediyoruz.

Sunucu restart olduktan sonra logon arayüzü kurmuş olduğumuz domain ortamında oturum açıyoruz.

Oturumumuz açıldığında Server Manager ekranında kurmuş olduğumuz Active Directory Domain Services rolünü ve Servisleri görebiliyoruz.

Start geldiğimizde Active Directory bileşenlerinin geldiğini görmekteyiz. Active Directory Users and Computers tikliyoruz.

Gördüğünüz gibi Active Directory Users and Computers konsolumuz.

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version