Windows Server 2025 Kurulumu

Merhaba

Microsoft’un yeni sunucu işletim sistemini Windows Server 2025 olarak gelmesi bekleniyordu. Microsoft Windows Server Insider Preview programı üzerinden indirerek denemek için kullanıma sunuldu. Bir önceki işletim sistemi Windows Server 2025 23H2 (OS Build 25941.1000) olarak görünmekteydi. Sonraki işletim sistemi Windows Server 2025 23H2 (OS Build 26040.1000) olarak görünmektedir.

Microsoft yeni versiyonu Windows Server 2025 23H2 (OS Build 26040.1000) olarak duyurdu ve artık kurulum sonrasında bir çok yerde Windows Server 2025 ismini görmekteyiz.

Windows Server 2025 23H2 (OS Build 26040.1000) kurulum dosyasının ISO dosyası ve ya VHDX diski olarak aşağıdaki linkini kullanabilirsiniz.

Windows Insider Preview Downloads

Bugün, Windows Server’ın bir sonraki sürümünün resmi adı olan Windows Server 2025’i duyurdu.

Yeni Özellikler

  • Windows Server Herkes için Hotpatching
  • Yeni Nesil Active Directory ve SMB
  • Misyon Kritik Veri ve Depolama
  • Hyper-V & AI
  • Hyper-V & Storage güncellemeleri
  • Ve daha fazlası

Geliştirilen Özellikler

  • Windows Server 2025, NVMe SSD’lerde %90 daha fazla IOPS sunar.
  • NVMe over Fabric (NVMe-oF) desteği.
  • Storage Replica 3x performans iyileştirmesi.
  • Thin Provisioned depolama.
  • Doğrudan Depolama Alanları (S2D) için Genişletilmiş Kümeleme desteği.
  • AD’siz cluster için sertifika tabanlı VM Live geçişi.
  • Daha esnek hale getirmek için Küme Farkında Güncelleştirme geliştirmeleri.
  • Canlı Geçiş desteği de dahil olmak üzere Hyper-V için GPU-P desteği.
  • Windows Server için NetworkATC desteği.
  • Sanal makineler gibi sıcak veriler için optimize edilmiş yeni ReFS yerel veri tekilleştirme ve sıkıştırma

Windows Server 2025 kurulumu için indirmiş olduğumuz ISO dosyasını kurulum için başlatıyoruz.

Press any key to boot from CD or DVD ekranın da herhangi bir tuşa basıyoruz ve kurulumu başlatıyoruz.

Windows Server 2025 kurulumu için ön hazırlık işlemlerinin başladığını görüyoruz.

Windows Server Setup ekranı geliyor karşımıza. Windows Server 2025 ile ilk gözümüze çarpan şeyin kurulum ekranının değiştiği. Bu yeni ekranlarla Windows Server 2025 kurulumu yapabiliyorsunuz. Ancak Select setup option ekranın da Launch the legacy experience seçeneğini seçerek eski kurulum ekranına geçiş yapabiliyorsunuz. 

Select language settings ekranın da Language to install ve Time and currency format seçeneklerinde kurulum öncesinde yükleme dili, saat ve para birimi biçimi gibi yapılandırmayı yapılandırmamız gerekiyor.

Select language settings ekranın da Language to install seçeneğinde kurulum öncesinde yükleme dilini şu anda sadece English olarak yapılandırabiliyoruz.

Select language settings ekranın da Time and currency format seçeneğinde kurulum öncesinde saat ve para birimi biçimini Turkish ( Türkiye ) olarak yapılandırıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Select keyboard settings ekranın da Keyboard or input method seçeneğinde Keyboard ( Klavye ) ayarı için Turkish Q olarak seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Select setup option ekranın da

  • Install Windows Server : Bu seçenek ile direkt olarak Windows Server 2025 işletim sisteminin kurulumunu yapabilirsiniz.
  • Repair my PC : Bu seçenek ile Windows Server 2025 işletim sistemini onarma işlemini yapabilirsiniz.
  • Launch the legacy experience : Bu seçenek Windows Server 2025 kurulum işlemlerini eski kurulum ekranlarıyla yapabilirsiniz.

Select setup option ekranın da Install Windows Server seçeneğini seçiyoruz.

Select setup option ekranın da I agree everything will be deleted including files, apps and settings seçeneğini işaretliyoruz. Bu seçenekte sunucumuz üzerindeki Dosyalar, uygulamalar ve ayarlar dahil olmak üzere her şeyin silineceğini kabul etmiş oluyoruz.

Select setup option ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Product key ekranın da Windows Server 2025 kurulumu için bizden Product Key ( Ürün Anahtarı ) yapılandırmamızı istiyor.

Product key ekranın da Windows Server 2025 kurulumu için herhangi bir Product Key ( Ürün Anahtarı ) sahip olmadığımız için I don’t have a product key seçeneğini tıklıyoruz ve devam ediyoruz.

Select Image ekranın da Windows Sever 2012 ile birlikte Microsoft sunucu işletim sistemlerinde iki farkli sunucu işletim sistemi sunulmaktaydı. Windows Server Standard ve Windows Server Datacenter aslında ikisi arasinda çok fazla Roles ( Rol ) ve Feautres ( Özellik ) farklılıkları olmamasına rağmen destekledikleri Donanım ve ilk aklımıza gelen farklılık Microsoft Hyper-V Roles ( Rol ) üzerindeki lisanslama modeledir. Örnek olarak Windows Server Standard bir sunucu işletim sisteminde Microsoft Hyper-V Roles ( Rol ) yapılandırırsanız Microsoft Hyper-V üzerinde 2 Adet Windows Server Standard işletim sistemine sahip Virtual Machine ( Sanal Makine ) lisanslayabiliyorduk. Windows Server Datacenter bir sunucu işletim sistemin de ise Microsoft Hyper-V Roles ( Rol ) üzerinde donanım kapasitenize bağlı olarak istediğimiz kadar Windows Server Standard sunucu işletim sistemine sahip Virtual Machine ( Sanal Makine ) lisanslayabiliyoruz.

Windows Server 2025 Standard : Bu kurulum seçeneğinde Windows Server Core olarak kurulum yapmaktadır. Bu kurulum ile  Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahip değildir. Yani bu seçenek ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsolları yer almadığı seçenerek. Tabiki bunları sonrasında PowerShell komutları ile kurabilirsiniz.

Windows Server 2025 Standard ( Desktop Experience ) :  Bu kurulum seçeneğinde Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahipdir. Yani bu kurulum seçeneği ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsollarının yer aldığı kurulum seçeneğidir. Windows Server 2012’de
olduğu gibi Desktop Experince Feature olarak sonradan kurmak zorunda kalmazsınız. Kurulum tamamlandığında Desktop Experince hazır, kurulmuş olarak geliyor.

Windows Server 2025 Datacenter : Bu kurulum seçeneğinde Windows Server Core olarak kurulum yapmaktadır. Bu kurulum ile  Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahip değildir. Yani bu seçenek ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsolları yer almadığı seçenerek. Tabiki bunları sonrasında PowerShell komutları ile kurabilirsiniz.

Windows Server 2025 Datacenter ( Desktop Experience ) :  Bu kurulum seçeneğinde Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahipdir. Yani bu kurulum seçeneği ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsollarının yer aldığı kurulum seçeneğidir. Windows Server 2012’de
olduğu gibi Desktop Experince Feature olarak sonradan kurmak zorunda kalmazsınız. Kurulum tamamlandığında Desktop Experince hazır, kurulmuş olarak geliyor.

Select Image ekranın da Windows Server 2025 Datacenter ( Desktop Experience ) kurulum seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Applicable notices and license terms ekranın da Accept diyerek lisans anlaşmasını kabul ederek devam ediyoruz.

Select location to install Windows Server ekranın da Windows Server 2025 kurulumunun yapılacağı Hard diskimizi seçiyoruz ve Next diyerek kurulumu başlatiyoruz.

Select location to install Windows Server ekranın da eğer mevcut Hard disk kapasitenize göre Create Partition diyerek Hard disk bölümlendirmesi yapabilirsiniz. Örneğin 1 TB ( Terabyte ) bir Hard disk alanınız varsa C dizini için 400 GB ( Gigabyte ) olarak yapılandırarak buraya işletim sistemini kurabilirsiniz. Geri kalan 600 GB ( Gigabyte ) Hard disk alanını D dizini olarak yapılandırabilirsiniz.

Ready to Installi ekranın da Windows Server 2025 kurulumu için yapımış olduğumuz yapılandırma özetini görüyoruz.

Ready to Installi ekranın da Install diyerek Windows Server 2025 kurulumunu başlatabilirsiniz.

Installing Windows Server ekranın da Windows Server 2025 kurulumunun başladığını görüyoruz.

NOT : Yeni gelen kurulum arayüzü ile birlikte Windows Server 2025 kurulum ekranın da değiştini görüyoruz.

Installing Windows Server ekranın da Windows Server 2025 kurulumunun tamamlandığını görüyoruz. Sunucumuz kurulumu tamamlamak için yeniden başlayacaktır.

Sunucumuz kurulumu tamamladıktan ve yeniden başlatıkdan sonra sunucumuz üzerinde yükleme yapılandırmasının yapıldığını görüyoruz.

It’s time to enter the product key ekranın da Windows Server 2025 kurulumu sonrasında bizden Product Key ( Ürün Anahtarı ) yapılandırmamızı istiyor.

It’s time to enter the product key ekranın da  Windows Server 2025 kurulumu için herhangi bir Product Key ( Ürün Anahtarı ) sahip olmadığımız için Don’t this later seçeneğini tıklıyoruz ve devam ediyoruz.

License terms ekranın da Accept diyerek lisans anlaşmasını kabul ederek devam ediyoruz.

Windows Server 2025 kurulumu tamamladıktan sonra Customize settings ekranın da Administrator yönetici hesabı için Password ( Parola ) yapılandırdığımız ekrandır.

Customize settings ekranın da Administrator yönetici hesabı için Password ve Reenter password bölümlerine Password ( Parola ) yapılandırıyoruz ve Finish diyoruz.

Windows Server 2025 Login ekranı geliyor karşımıza.

Windows Server 2025 Login ekranın da Administrator yönetici hesabı için belirlediğimiz Password ( Parola ) yazıyoruz ve Login oluyoruz.

Windows Server 2025 login olduktan sonra Administrator yönetici hesabının yapılandırıldığını görüyoruz.

Send diagnostic data to Microsoft ekranın da Include Optional ve Required only seçeneklerini bulunmaktadır.

Send diagnostic data to Microsoft ekranın da Include Optional seçeneği ile isteğe bağlı olarak tanılama verilerini Microsoft’a göndermesini yapılandırabilirsiniz.

Send diagnostic data to Microsoft ekranın da Required only seçeneği ile sadece gerekli olan tanılama verilerini Microsoft’a göndermesini yapılandırabilirsiniz.

Send diagnostic data to Microsoft ekranın da Include Optional seçeneğini seçiyoruz ve Accept diyerek devam ediyoruz.

Windows Server 2025 login işlemi tamamladıktan sonra direkt olarak Server Manager konsolu açılıyor.

Server Manager konsolunda Local Server menüsü altında PROPERTİES bölümü altında bulunan Operating system versiyon bölümünü Microsoft Windows Server 2025 Datacenter olarak görüyoruz.

Settings konsolunda Sysytem menüsü altında About bölümü altında bulunan Windows specifications bölümünü Windows Server 2025 Datacenter olarak görüyoruz.

Start menüsünden Run konsolunu çalıştırarak winrer komutunu yazıyoruz ve OK diyoruz.

About Windows ekranın da Version 23H2 (OS Build 26040.1000) olarak görüyoruz.

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

Başa Dön