Site icon Baki CUBUK

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 Kurulum Gereksinimleri

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulum Gereksinimleri

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Kurulumu

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 11 Kurulum Gereksinimleri,

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 11 Kurulumu

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 12 Kurulum Gereksinimleri

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 12 Kurulumu

Windows Server 2019 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 12 Update

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 11 Kurulum Gereksinimleri

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 11 Kurulumu

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 12 Kurulum Gereksinimleri

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 12 Kurulumu

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 12 Update

sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda da Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu öncesinde gerekli olan gereksinimleri anlatıyor olacağız.

Sonraki yazımızda da Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu gerçekleştiriyor olacağız.

Microsoft Exchange 2013 ile karşılaştığımız daha hafif ve sade kurulum ekranı Microsoft Exchange 2016’da da karşımıza çıkmıştı. Şimdi Microsoft Exchange Server 2019 kurulumunda da aynı kurulum deneyimi ile karşılaşıyoruz.

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Güvenlk yenilikleri 

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Performans yenilikleri 

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Son Kullanıcı Deneyimi

Microsoft Exchange Server 2019 ile gelen Mimar’i Değişim

Microsoft Exchange Server 2019 kuruluma geçmden önce kurulum için gerekli olan sistem gereksinimleri ve ön hazırlıklarına göz atalım.

Microsoft Exchange Server 2019 kurulumu için donanım ve yazılım özelliklerine Exchange Server system requirements ulaşabilirsiniz.

Hardware requirements for Exchange 2019

For information about deploying Exchange in a virtualized environment, see Exchange Server virtualization.

HARDWARE REQUIREMENTS FOR EXCHANGE 2019
Component   Requirement Notes
Processor Either of the following types of 64-bit processors: See the Supported operating systems for Exchange 2019 section later in this topic for supported operating systems.
• Intel processor that supports Intel 64 architecture (formerly known as Intel EM64T).
• AMD processor that supports the AMD64 platform.Notes:
• Intel Itanium IA64 processors are not supported.
• Recommended supported processor sockets is up to 2 on physical machines.
Memory Varies by Exchange server role: Exchange 2019 has large memory support (up to 256 GB).
• Mailbox: 128 GB minimum recommended
• Edge Transport: 64 GB minimum recommended.
Paging file size Set the paging file minimum and maximum value to the same size: 25% of installed memory. None
Disk space • At least 30 GB of free space on the drive where you’re installing Exchange. None
• At least 200 MB of free space on the system drive.
• At least 500 MB of free space on the drive that contains the message queue database.
Screen resolution 1024 x 768 pixels (XGA) or higher None
File system NTFS: Required on partitions that contain the following types of files: None
• The System partition.
• Exchange binaries.
• Files generated by Exchange diagnostic logging.
• Transport database files (for example, the mail queue database). ReFS: Supported on partitions   that contain the following types of Exchange files:
• Mailbox databases.
• Transaction logs.

Supported operating systems for Exchange 2019


SUPPORTED OPERATING SYSTEMS FOR EXCHANGE 2019
Exchange component Requirement
Mailbox and Edge Transport server roles Windows Server 2019 Standard or Datacenter
Management tools One of the following versions of Windows:
• Windows Server 2019 Standard or Datacenter
• 64-bit edition of Windows 10

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumum Windows Server 2022 işletim sistemine sahip W22DC ismide IP Adresi 192.168.1.200/24 olarak yapılandırılmış ve üzerinde Active Directory Domain Services ve Domain Name Server ( DNS ) yapılandırılarak bakicubuk.local isimli Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 işletim sistemine sahip W22EXC19 isminde IP Adresi 192.168.1.202/24 olarak yapılandırılmıştır. bakicubuk.local isimli Active Directory Domain yapısı dahil edildikten sonra Microsoft Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulum öncesinde gerekli olan Web Server (IIS) rolü, Features ( Özellikler ) ve yazılımların kurulumlarını yapıyor olacağız.

Microsoft Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu yapılacak olan sunucunuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve Features ( Özellikler ) kurulması gerekmektedir.

Ayrıca aşağıdaki yazılımların Microsoft Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu yapılacak olan sunucunuz kurulması gerekmektedir.

Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumuna başlamadan önce sunucunuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve özelliklerin kurulumlarını yapmamız gerekmektedir.

Bu kurulumları isterseniz Windows PowerShell komutları çalıştırarak ya da Server Manager konsolu üzerinde yapabilirsiniz.

İlk olarak Windows PowerShell komutları çalıştırarak kurulumları anlatıyor olacağız. Sonrasında da Server Manager konsolu ile kurulumları anlatıyor olacağız.

Remote Server Administration Tools altında Role Administration Tools altında bulunan

AD DS and AD LDS Tools altında bulunan Active Directory module for Windows PowerShell özelliğini ve AD DS Tools altında bulunan Active Directory Administrative Center ve AD DS Snap-Ins and Command-Line Tools özelliklerini kurmak için Windows PowerShell komutunu çalıştırıyoruz.

Windows PowerShell’i Run As Administrator olarak çalıştırıyoruz ve aşağıdaki komutu kopyalarak çalıştırıyoruz..

Install-WindowsFeature RSAT-ADDS

Install-WindowsFeature RSAT-ADDS komutu tamamlandıktan sonra

Remote Server Administration Tools altında Role Administration Tools altında bulunan

AD DS and AD LDS Tools altında bulunan Active Directory module for Windows PowerShell özelliğini ve AD DS Tools altında bulunan Active Directory Administrative Center ve AD DS Snap-Ins and Command-Line Tools özelliklerin kurulduğunu görüyoruz.

Web Server (IIS) rolü ve gerekli olan özellikleri kurmak için Windows PowerShell’i Run As Administrator olarak çalıştırıyoruz ve aşağıdaki komutu kopyalarak çalıştırıyoruz.

Install-WindowsFeature NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, RSAT-Clustering-CmdInterface, RSAT-Clustering-Mgmt, RSAT-Clustering-PowerShell, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation

Install-WindowsFeature NET-Framework-45-Features, RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, RSAT-Clustering-CmdInterface, RSAT-Clustering-Mgmt, RSAT-Clustering-PowerShell, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation komutunu çalıştırıp tamamlandıktan sonra Web Server (IIS) rolü ile birlikte aşağıdaki özellikleri kurulmış olur.

.NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP ActivationMessage Queuing (MSMQ) Activation, Name Pipe Activation ve TCP Activation özellikleri.

Message Queuing Services özelliği altında bulunan Message Queuing Server özelliği.

Remote Server Administration Tools altında bulunan Features Administration Tools altında bulunan Failover Clustering Tools özelliğini seçtiğiniz de Failover Cluster Management Tools ve Failover Cluster Modele for Windows PowerShell özellikleri.

RPC over HTTP Proxy özelliği

Windows Process Activation Service altında bulunan Process Model ve Configuration APIs özellikleri.

Eğer kurulumları Windows PowerShell komutları ile değil de Server Manager konsolu üzerinden yapmak isterseniz aşağıdaki şekilde gerekli Web Server (IIS) rolü ve özellikleri kurmanız gerekmektedir.

Server Manager konsolunu açıyoruz.

Dashboard ekranın da Add roles and features seçeneğine tıklıyoruz ya da dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsü altında Add Roles and Features seçeneğine tıklıyoruz.

Before you begin ekranı geliyor karşımıza Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.

Select Installation Type ekranın da

Role-based or feature-based insallation : Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) kurulum ve yapılandırdığımız seçenektir. Windows Server 2019 üzerinde bulunan ve ihtiyacımız olan  Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) bu seçenek ile kurulum ve yapılandırmasını yapabilirsiniz.

Remote Desktop Services installation : Eski adıyla Terminal Service ( TS ) olarak bilinen ve Windows Server 2008 ile birlikte Remote Desktop Services ( RDS ) Uzak Masaüstü kurulumu ve yapılandırmasını hızlı ve standart olarak bu seçenek ile yapabilirsiniz.

Select Installation Type ekranın da biz Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumunu yapacağımız için Role-based or features-based Installation seçeneği ile Next diyerek devam ediyoruz.

Select destination server ekranın da kurulumu ortamımızda hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor.

Biz W22EXC19 isimli sunucumuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumunu yapacağımız için bu sunucumuzu seçiyoruz ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

Select server roles ekranın da sunucumuz üzerinde Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin kurulumunu yapacağız.

Select server roles ekranın da sunucumuz üzerinde Web Server (IIS) rolünü işaretliyoruz.

Add features that are required for Web Server (IIS) ekranın da Web Server (IIS) rolü ile birlikte Web Server (IIS) rolünün kurulumu için Management Tools altında bulunan IIS Management Console özelliğinin kurulması gerektiğini görüyoruz. Kurulumu devam etmek için Add Features diyerek bu özelliğinde kurulması için seçiyoruz.

Select server roles server ekranın da Web Server (IIS) rolü kuruluma hazır Next diyerek devam ediyoruz.

Select features ekranın da Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 12 kurulumu için gerekli olan Features ( Özellik ) seçerek kurulumlarını sağlıyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP ActivationMessage Queuing (MSMQ) Activation, Name Pipe Activation ve TCP Activation özelliklerini sırayla seçiyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP Activation özelliğini kurulması için işaretliyoruz.

Add features that are required for HTTP Activation ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP Activation özelliğini kurulması için işaretlediğimiz de Web Server (IIS) rolü altında bulunan servis ve özelliklerin kurulması gerektiğini görüyoruz. Kurulumu devam etmek için Add Features diyerek kurulması için seçiyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP Activation özelliği kurulum için hazır.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliğini kurulması için işaretliyoruz.

Add features that are required for Message Queuing Services (MSMQ Activation) ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliğini kurulması için işaretlediğimiz de Message Queuing Services özelliği altında bulunan Message Queuing Server özelliği altında bulunan özelliğin kurulması gerektiğini görüyoruz. Kurulumu devam etmek için Add Features diyerek kurulması için seçiyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliği kurulum için hazır.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan Name Pipe Activation ve TCP Activation özelliklerinin kurulması için işaretliyoruz.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan HTTP ActivationMessage Queuing (MSMQ) Activation, Name Pipe Activation ve TCP Activation özellikleri kurulum için hazır.

Select features ekranın da .NET Framework 4.8 Features altında bulunan WCF Services altında bulunan Message Queuing (MSMQ) Activation özelliğini kurulması için işaretlediğimiz de Message Queuing Services özelliği altında bulunan Message Queuing Server özelliği altında bulunan özelliğin kurulması için gerekli işlemi yapmıştık.

Select features ekranın da Remote Server Administration Tools altında bulunan Features Administration Tools altında bulunan Failover Clustering Tools özelliği altında Failover Cluster Management Tools, Failover Cluster Modele for Windows PowerShell ve Failover Cluster Command Interface özelliklerinin kurulması için seçiyoruz.

Select features ekranın da Remote Server Administration Tools altında bulunan Features Administration Tools altında bulunan Failover Clustering Tools özelliğini seçtiğiniz de Failover Cluster Management Tools ve Failover Cluster Modele for Windows PowerShell özellikleri kurulmak için hazır.

Select features ekranın da Remote Server Administration Tools altında Role Administration Tools altında bulunan

AD DS and AD LDS Tools altında bulunan Active Directory module for Windows PowerShell özelliğini.

AD DS Tools altında bulunan Active Directory Administrative Center ve AD DS Snap-Ins and Command-Line Tools özelliklerini seçiyoruz.

Select features ekranın da Remote Server Administration Tools altında Role Administration Tools altında bulunan

AD DS and AD LDS Tools altında bulunan Active Directory module for Windows PowerShell özelliği kurulmak için hazır.

AD DS Tools altında bulunan Active Directory Administrative Center ve AD DS Snap-Ins and Command-Line Tools özellikleri kurulmak için hazır.

Select features ekranın da RPC over HTTP Proxy özelliğini kurulması için seçiyoruz.

Add features that are required for RPC over HTTP Proxy ekranın da RPC over HTTP Proxy özelliğini kurulması için işaretlediğimiz de Web Server (IIS) rolü altında bulunan servis ve özelliklerin kurulması gerektiğini görüyoruz. Kurulumu devam etmek için Add Features diyerek kurulması için seçiyoruz.

 

Select features ekranın da RPC over HTTP Proxy özelliği kurulum için hazır.

Select features ekranın da Windows Process Activation Service altında bulunan Process Model ve Configuration APIs özelliklerinin kurulması için eğer seçili değilse seçiyoruz.

Select Features ekranın da gerekli Features ( Özellik ) seçtikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Web Server Role (IIS) rolü için bilgi ekranı geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü için Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu için gerekli olan Web Server (IIS ) rolü altında bulunan servisleri seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Performanse özelliği altındaki Dynamic Content Compression özelliğini seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Performanse özelliği altındaki Dynamic Content Compression özelliğini seçtik.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Security özelliği altındaki Digest Authentication özelliğini seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Security özelliği altındaki Digest Authentication özelliğini seçtik.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Application Development altındaki özelliklerinin seçili olarak geldiğini görüyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Management Tools özelliği altındaki IIS 6 Management Console ve IIS 6 Management Console Compatibility özelliklerinin seçili olarak geldiğini görüyoruz.

RPC over HTTP Proxy özelliğini seçtiğimiz de Management Tools özelliği altındaki IIS 6 Management Console ve IIS 6 Management Console Compatibility özelliklerinin kurulması için izin vermiştik.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü altında bulunan Management Tools özelliği altındaki IIS 6 Metabase Compatibility, IIS6 Management Console ve IIS6 WMI Compatibility özelliklerinin kurulması için seçiyoruz.

Select role services ekranın da Web Server (IIS) rolü için Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu için gerekli olan Web Server (IIS ) rolü altında bulunan servisleri seçtikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Confirm installation selections ekranın da Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin listesini görüyoruz. Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumları tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak yeniden başlamasını istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.

Confirm installation selections ekranın da Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin listesini görüyoruz. Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumları tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak yeniden başlamasını istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.

Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak yeniden başlaması için Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretliyoruz karşıma gelen uyarı ekranın da Yes diyoruz.

Confirm installation selections ekranın da Install diyerek Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumunu başlatıyoruz.

Installation progress ekranın da Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumunun başladığını görüyoruz.

Installation progress ekranın da sunucumuz yeniden başladıktan sonra Web Server (IIS ) rolü ile gerekli olan özelliklerin kurulumununun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Close diyerek Add Roles and Features Wizard ekranını kapatıyoruz.

Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu için gerekli Web Server (IIS ) rolü ve gerekli olan özellikleri kurduktan sonra sırayla Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu için gerekli olan yazılımlarını kuruyoruz.

Microsoft Unified Communications Managed API 4.0 Runtime yazılımını kuruyoruz.

Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Runtime Setup ekranın da Next diyerek devam ediyoruz.

Unified Communications Managed API 4.0, Runtime Setup ekranın da I have read and accept the license terms seçeneğine tıklayarak lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Installation Progress ekranın da Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Runtime kurulumunun yapıldığını görüyoruz.

Installation Is Complete ekranın da Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Runtime kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Finish diyerek Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Runtime kurulum ekranını kapatıyoruz

Microsoft Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013 yazılımını kuruyoruz.

Microsoft Visual C++ 2013 Redistributable (x64) – 12.0.30501 ekranın da I agree to the license terms and conditions seçeneğine tıklayarak lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.

Microsoft Visual C++ 2013 Redistributable (x64) – 12.0.30501 ekranın da I agree to the license terms and conditions seçeneğine tıklayarak lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Microsoft Visual C++ 2013 Redistributable (x64) – 12.0.30501 ekranın da Microsoft Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Close diyerek Microsoft Visual C++ 2013 Redistributable (x64) – 12.0.30501 >ekranını kapatıyoruz.

Exchange Server 2019 Cumulative Update 11 kurulumu öncesinde IIS URL Rewrite Module 2 yazılımının kurulumunu yapmıyorduk. Ancak Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 ile birlikte IIS URL Rewrite Module 2 kurulumunu yapmamız gerekmektedir.

NOT : IIS URL Rewrite Module 2 yazılımının kurulumunu Web Server (IIS) rolü kurulduktan sonra yapılması gerekmektedir.

IIS URL Rewrite 2.1 yazılımını kuruyoruz.

IIS URL Rewrite Module 2 Setup ekranın da I agree to the terms in the License Agreement seçeneğine tıklayarak lisans sözleşmesini kabul ediyoruz.

IIS URL Rewrite Module 2 Setup ekranın da I agree to the terms in the License Agreement seçeneğine tıklayarak lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

IIS URL Rewrite Module 2 Setup ekranın da IIS URL Rewrite Module 2 kurulumunun başladığını görüyoruz.

Comleted the IIS URL Rewrite Module 2 Setup Wizard ekranın da IIS URL Rewrite Module 2 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Finish diyerek Comleted the IIS URL Rewrite Module 2 Setup Wizard ekranını kapatıyoruz.

Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu için gerekli Web Server (IIS) rolü ve gerekli olan özellikleri kurduktan sonra sırayla gerekli olan yazılımları kurulumlarını tamamladıktan sonra sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

Sunucumuzu yeniden başlattıktan sonra Active Directory Domain yapısı üzerinde Active Directory Schema Genişletme veActive Directory Hazırlama işlemlerini gerçekleştiriyoruz.

Active Directory Schema Genişletme

Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulumu için Active Directory Schema genişletme için komut çalıştırıyoruz. Bu komutu çalıştırmak için Enterprise Admin, Domain Admin ve Schema Admin gruplarına üye olması gerekmektedir.

Active Directory Schema genişletme işlemi Active Directory Schema yapısına Class‘lar ve Attribute‘ler ve diğer Active Directory Schema nesnelerini eklenerek güncellenir. Bu işlem Microsoft Exchange Server’in Echange Server organizasyon yapısı ile ilgili Container ve Object oluşutulması ve nesne bilgisini saklaması için gereklidir.

Active Directory Schema Genişletme işlemi için Active Directory Domain sunucumuz üzerinde CMD ( Command Prompt ) komut istemcisini Run As Administrator olarak çalıştırıyoruz. CMD ( Command Prompt ) komut satırında Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulum dosyalarının bulunduğu dizin üzerine giderek aşağıdaki komutu yazarak Active Directory Schema genişletme işlemini başlatıyoruz.

Active Directory Schema Genişletme işlemi için Active Directory Domain sunucumuz üzerinde CMD ( Command Prompt ) komut istemcisini Run As Administrator olarak çalıştırıyoruz.

CMD ( Command Prompt ) komut satırında Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 kurulum dosyalarının bulunduğu dizin üzerine giderek aşağıdaki komutu yazarak Active Directory Schema genişletme işlemini başlatıyoruz.

W22DC isimli Windows Server 2022 işletim sistemine sahip Active Directory Domain sunucumuz üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 .iso dosyasını taktıktan sonra  aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

setup.exe /PrepareSchema /IAcceptExchangeServerLicenseTerms_DiagnosticDataON komutunu çalıştırıyoruz.

setup.exe /PrepareSchema /IAcceptExchangeServerLicenseTerms_DiagnosticDataON komutunu çalıştırdıktan sonra Prerequisite Analysis ve Extending Active Directory schema işlemlerini COMPLETED yani başarılı bir şekilde tamamladığını görüyoruz.

Active Directory Hazırlama

Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 11 kurulumu için Active Directory Domain yapısını hazırlamak için komut çalıştırıyoruz. Bu komutu çalıştırmak için Enterprise Admin, Domain Admin ve Schema Admin gruplarına üye olması gerekmektedir.

Active Directory Domain yapısı hazırlama işlemi Microsoft Exchange Server 2019’un Active Directory Domain yapısında saklayacağı ContainerObject ve Attribute‘lerin eklenmesi işlemini gerçekleştirmektedir. Bu işlem ile yapılan değişiklerin hepsi Active Directory Forest yapısının tamamında uygulanmaktadır.

Active Directory Hazırlama işlemi için Active Directory Domain sunucumuz üzerinde Windows PowerShell’i Run As Administrator olarak çalıştırıyoruz ve aşağıdaki komutu kopyalarak çalıştırıyoruz..

Windows PowerShell komut satırında Microsoft Exchange Server 2019 Cumulative Update 11 kurulum dosyalarının bulunduğu dizin üzerine giderek aşağıdaki komutu yazarak Active Directory Domain yapısı hazırlama işlemini başlatıyoruz.

W22DC isimli Windows Server 2022 işletim sistemine sahip Active Directory Domain sunucumuz üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 .iso dosyasını taktıktan sonra  aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

.\setup /PrepareAD /OrganizationName:”BAKICUBUK” /IAcceptExchangeServerLicenseTerms_DiagnosticDataON komutunu çalıştırıyoruz.

.\setup /PrepareAD /OrganizationName:”BAKICUBUK” /IAcceptExchangeServerLicenseTerms_DiagnosticDataON komutunu çalıştırdıktan sonra Prerequisite Analysis işlemini 100% ve Organization Preparation işlemini COMPLETED yani başarılı bir şekilde tamamladığını görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version