Merhaba
Microsoft’un yeni sunucu işletim sistemini Windows Server 2022 olarak duyurdu ve Windows Server Insider Preview programi üzerinden kullanıma sundu.
Windows Server 2022 kurulum dosyasını ISO ve VHDX paketi olarak aşağıda bulunan Windows Insider Preview Downloads linki kullanabilirsiniz.
Windows Insider Preview Downloads
Windows Server 2022 kurulumu için indirmiş olduğumuz ISO dosyasını kurulum için başlatıyoruz.
Press any key to boot from CD or DVD ekranın da herhangi bir tuşa basıyoruz.
Language to install, Time and currency format ve Keybord or input method için gerekli seçimleri yapıyoruz.
Keybord or input bölümün de Keyboard ( Klavye ) ayarı için Turkish Q seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Install now diyerek Windows Server 2022 kurulumuna devam ediyoruz.
Activate Windows ekranın da Windows Server 2022 kurulumu için bizden Product Key ( Ürün Anahtari ) istiyor. Herhangi bir Product Key ( Ürün Anahtari ) sahip değilseniz I don’t have a product key seçeneğini seçerek devam edebilirsiniz.
Activate Windows ekranın da I don’t have a product key seçerek kuruluma devam ediyoruz.
Select the operating system you want to install ekranın da Windows Sever 2012 ile birlikte Microsoft sunucu işletim sistemlerinde iki farkli sunucu işletim sistemi sunulmaktaydı. Windows Server Standard ve Windows Server Datacenter aslında ikisi arasinda çok fazla Roles ( Rol ) ve Feautres ( Özellik ) farklılıkları olmamasına rağmen destekledikleri Donanım ve ilk aklımıza gelen farklılık Microsoft Hyper-V Roles ( Rol ) üzerindeki lisanslama modeledir. Örnek olarak Windows Server Standard bir sunucu işletim sisteminde Microsoft Hyper-V Roles ( Rol ) yapılandırırsanız Microsoft Hyper-V üzerinde 2 Adet Windows Server Standard işletim sistemine sahip Virtual Machine ( Sanal Makine ) lisanslayabiliyorduk. Windows Server Datacenter bir sunucu işletim sistemin de ise Microsoft Hyper-V Roles ( Rol ) üzerinde donanım kapasitenize bağlı olarak istediğimiz kadar Windows Server Standard sunucu işletim sistemine sahip Virtual Machine ( Sanal Makine ) lisanslayabiliyoruz.
Windows Server 2022 Standard : Bu kurulum seçeneğinde Windows Server Core olarak kurulum yapmaktadır. Bu kurulum ile Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahip değildir. Yani bu seçenek ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsolları yer almadığı seçenerek. Tabiki bunları sonrasında PowerShell komutları ile kurabilirsiniz.
Windows Server 2022 Standard ( Desktop Experience ) : Bu kurulum seçeneğinde Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahipdir. Yani bu kurulum seçeneği ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsollarının yer aldığı kurulum seçeneğidir. Windows Server 2012’de
olduğu gibi Desktop Experince Feature olarak sonradan kurmak zorunda kalmazsınız. Kurulum tamamlandığında Desktop Experince hazır, kurulmuş olarak geliyor.
Windows Server 2022 Datacenter : Bu kurulum seçeneğinde Windows Server Core olarak kurulum yapmaktadır. Bu kurulum ile Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahip değildir. Yani bu seçenek ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsolları yer almadığı seçenerek. Tabiki bunları sonrasında PowerShell komutları ile kurabilirsiniz.
Windows Server 2022 Datacenter ( Desktop Experience ) : Bu kurulum seçeneğinde Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahipdir. Yani bu kurulum seçeneği ile kurulum yapılması durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsollarının yer aldığı kurulum seçeneğidir. Windows Server 2012’de
olduğu gibi Desktop Experince Feature olarak sonradan kurmak zorunda kalmazsınız. Kurulum tamamlandığında Desktop Experince hazır, kurulmuş olarak geliyor.
Select the operating system you want to install ekranın da Windows Server 2022 Datacenter ( Desktop Experience ) kurulum seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
License terms ekranın da I accept the license terms diyerek lisans anlaşmasını kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Which type of installation do you want ekranın da iki seçenek bulunmaktadır.
Upgrade: Install Windows and keep files, settings, and applications : Eğer mevcut bir sunucu işletim sistemini ( Örneğin Windows Server 2016 ya da Windows Server 2019 ) Windows Server 2022 sunucu işletim sistemine yükseltmek istiyorsanız bu seçenek ile devam edebilirsiniz.
Custom: Install Windows only (advanced) : Eğer yeni bir sunucu üzerinde kurulum yapıyorsanız bu seçenek ile ilerlemeniz gerekmektedir. Bu seçenek ile ilerlediğinizde ( ve disk yapılandırmanızda uygun alan yoksa ) disk üzerindeki tüm verilerin silinebileceğini unutmayın.
Which type of installation do you want ekranın da Custom: Install Windows only (advanced) seçeneğini seçiyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.
Where do you want yo intall Windows ekranın da Windows Server 2022 kurulumunun yapılacağı diskimizi seçiyoruz ve Next diyerek kurulumu başlatiyoruz. Eğer mevcut disk kapasiteniz göre New diyerek disk bölümlendirmesi yapabilirsiniz. Örneğin 1 TB ( Terabyte ) bir disk alanınız varsa C diskine 300 GB ( Gigabyte ) olarak yapılandırarak buraya işletim sistemini kurabilirsiniz. Geri kalan alanını D diski olarak yapılandırabilirsiniz.
Installing Windows ekranın da Windows Server 2022 kurulumunun başladığını görüyoruz.
Windows Server 2022 kurulumu tamamladıktan sonra Customize settings ekranın da Administrator ( Yönetici ) Account’u ( Hesap ) için Password ( Parola ) belirlediğimiz ekrandır.
Customize settings ekranın da Administrator ( Yönetici ) Account’u ( Hesap ) için Password ve Reenter password bölümlerine Password ( Parola ) belirliyoruz ve Finish diyoruz.
Windows Server 2020 Login ekranı geliyor karşımıza.
Customize settings ekranın da Administrator ( Yönetici ) Account’u ( Hesap ) için belirlediğimiz Password ( Parola ) yazıyoruz ve Login oluyoruz.
Windows Server 2022 Desktop ( Masaüstü ) geliyor karşımıza.
Server Manager ekranın da Local Server menüsü altında bulunan Operation system version bölümünü Microsoft Windows Server 2022 Datacenter olarak görüyoruz.
Start Menü üzerinden Run ( Çalıştır)‘ı ya da Win+R ile kısayolu ile Run ( Çalıştır)‘ı açıp winver yazdığımızda, Microsoft Windows Server 2022 üzerindeki versiyon gibi bilgileri görebilirsiniz.
About Windows ekranın da Version bölümünü 21H1 (OS Build 20287.1) olarak görüyoruz.
Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…