Merhaba
Daha önceki yazımızda Windows Server 2019 Remote Desktop Services Kurulumu ve Windows Server 2019 Remote Desktop Licensing Services Yapılandırması yazılarımız sizlere paylaşmıştık. Bu yazımızda da Windows Server 2019 üzerinde RemoteApp özelliğinin yapılanıdırılmasını anlatıyor olacağız. Şirket ortamımız içinde ya da dışında bulunan kullanıcıların Remote Desktop Session Host sunucumuza bağlantı sağlayarak şirket ortamındaki Windows tabanlı programlara Microsoft Office uygulamalarına ( Word, Excel, Powerpoint, Outlook gibi ) ya da şirketiniz ortamında kullanılan Exe bazlı çalışan uygulamalara ( Logo Tiger, Bordro Plus, Eta, Netsis, Mikro, Nebim gibi ) çalıştırarak çalışmalarını sağlayabiliriz.
Peki RemoteApp Nedir
Remote Appplication ( RemoteApp ) Windows Server 2008 R2 ile birlikte hayatımıza giren bu özellik ile uygulamanın sanki kendi Desktop ( Masaüstü ) üzerinde çalışan şirket ortamındaki Windows tabanlı programlara Microsoft Office uygulamalarına ( Word, Excel, Powerpoint, Outlook gibi ) ya da şirketiniz ortamında kullanılan Exe bazlı çalışan uygulamalara ( Logo Tiger, Bordro Plus, Eta, Netsis, Mikro, Nebim gibi ) Remote Desktop Session Host sunucumuza erişim sağlayarak kullanmasıdır.
Windows Server 2019 Remote Desktop Services üzerinde Web Access rolü kurulumu ile uygulamalarımızın daha önceki Terminal Server hizmetlerinden farklı olarak istemcilere ulaştırıldığını ve gerek Local Makinamiz üzerinde çalışıyor gibi (.msi), gerek Local Network dışındaki kullanıcılar için Remote Desktop Protocol ( .rdp ) ile ya da Web Access ile yani bir Web Browser aracılığıyla erişim olanaklarının sağlanmasını RemoteApp özelliğinin yapılandırmasını anlatarak daha sonra bir Installer Paketi oluşturarak ( .msi ) kullanıcılarımızın kullandıkları Computer ( Bilgisayar ) üzerinde nasıl çalıştığını anlatıyor olacağız. Installer Paketi oluşturarak ( .msi ) ile kullanıcıların gerekli uygulamaya Remote Desktop Protocol ( .rdp ) ya da Web Browser kullanmadan erişimini sağlayabiliyoruz. Kullanıcılarımızın kullandıkları makinanın donanım özellikleri açısında güçlü olması gibi bir durum söz konusu değildir çünkü kullanıcı üzerine sadece 20 – 30 KB gibi bir yük binmekte ayrıca kullanıcılarımınız Active Director Domain ortamımızda dahil olmalarına da gerekmemektedir. Bu avantajların dışında kullanıcı tarafında kullanılan RemoteApp uygulaması güncellemesine ihtiyaç duyulduğunda bu güncelleştirmenin sadece Windows Server 2019 Remote Desktop sunucusu tarafında yapılmasının yeterli olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.
Kullanıcı tarafında donanım açısından güçlü olmamasına rağmen RemoteApp aslında bir uygulamadır. Remote Desktop Session Host sunucumuz üzerinde çalışmaktadır. Bu açıdan sunucunun CPU ( İşlemci ) kapasitesi ve Memory ( RAM ) miktarı bunun yanında Network Bant genişliği ve sunucumuz üzerindeki Harddisk okuma yazma hızıda önemli rol oynamaktadir. RemoteApp özelliğini kullanacak olan User ( Kullanıcı ) başına ( RDS Per User CALs ) ve Device ( Cihaz ) başına ( RDS Per Device CALs ) olarak Remote Desktop Servisi Client Access Licenses ( RDS CALs ) lisansına sahip olmanız gerekmektedir. Windows Server 2019 Remote Desktop Licensing Services Yapılandırması ile ilgili yazımızıda sizlerle paylaşmıştık.
Kurulum ve Yapılandırmaya geçmeden önce ortamınızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.
Birinci Sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde ve 192.168.1.200/24 olarak IP Adresi yapılandırılmıştır. Üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain ortamı kurularak ortamımızda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadır.
İkinci Sunucum Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19RDHS isminde ve 192.168.1.202/24 olarak IP Adresi yapılandırılmıştır. Active Directory Domain ortamına dahil ederek Windows Server 2019 Remote Desktop Services kurulumu ve yapılandırması yapılmış durumdadır. Bu sunucumuz üzerinde RemoteApp özelliğini yapılandırıyoruz olacağız.
Üçüncü Client Windows 10 Professional işletim sistemine sahip W10ENT isminde ve 192.168.1.204/24 olarak IP Adresi yapılandırılmıştır. Active Directory Domain ortamına dahil ederek RemoteApp özelliğini test ediyor olacağız.
Daha önceki Windows Server 2019 Remote Desktop Services Kurulumu anlatmıştık.
Windows Server 2019 Remote Desktop Services Kurulumunda View progress ekranın da Connect to RD Web Access ( Remote Desktop Web Access ) bölümünde bağlantı linkini görebilmekteyiz.
W19RDHS isimli sunucumuz üzerinde Microsoft Edge açıyoruz ve adres satırına https://W19RDHS.bakicubuk.local/rdweb yazıyoruz ve aşağıdaki sayfa geliyor karşımıza. Aldığımız sertifika problemini bir sonraki yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız.
Advanced diyerek devam ediyoruz.
Continue to w19rdhs.bakicubuk.local (unsafe) diyerek devam ediyoruz.
RemoteApp and Desktop Connection ekranın da Domain\user name ve Password bölümüne gerekli bilgileri giriyoruz ve Sign in diyoruz.
RemoteApp and Desktop Connection ekranın da şu anda Remote Desktop Session Host sunucumuz üzerinde yayınlanmış olan uygulamaları görüyoruz.
W19RDHS isimi sunucumuz üzerinde Microsoft Office uygulamalarının kullanılmasını sağlayacağız. Bunun için Remote Desktop Session Host sunucumuz üzerinde Microsoft Office 2016 uygulamasını kuruyoruz ve sonra W19RDHS isimi sunucumuz üzerinde Microsoft Office uygulamalarını RemoteApp olarak yapılandıracağız.
Server Manager konsolunu açıyoruz Remote Desktop Services rolüne tıklıyoruz.
Remote Desktop Services rolünün altında bulunan Collections sekmesinde QuickSessionCollection tıklıyoruz.
QuickSessionCollection bölümü altında bulunan REMOTEAPP PROGRAMS sekmesinde şu anda Remote Desktop Session Host sunucumuz üzerinde yayınlanmış olan uygulamaları görüyoruz.
QuickSessionCollection bölümü altinda bulunan REMOTEAPP PROGRAMS sekmesinde TASKS menüsünde sağ tuş Publish RemoteApp Programs tıklıyoruz.
Select RempteApp programs ekranın da gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz.
Select RemoteApp Programs ekranında sunucu üzerinde kullanabileceğiniz Windows tabanlı programlara Microsoft Office uygulamalarına ( Word, Excel, Powerpoint, Outlook gibi ) ya da şirketiniz ortamında kullanılan Exe bazlı çalışan uygulamalara ( Logo Tiger, Bordro Plus, Eta, Netsis, Mikro, Nebim gibi ) bu ekran üzerinde seçebilirsiniz. Eğer kullanacağınız uygulama bu ekranda görünmüyorsa Add diyerek bulunduğu dizin üzerinden seçerek ekleyebilirsiniz.
Select RemoteApp Programs ekranın da Microsoft Office 2016 uygulamalarını seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Confirmation ekranın da sunucumuz üzerinde Publish ( Yayınlamak ) yapılacak olan Microsoft Office 2016 uygulamalarını Publish diyerek yapılandırıyoruz.
Publishing ekranın da sunucumuz üzerinde Publish ( Yayınlamak ) edildiğini görüyoruz.
Completion ekranın da sunucumuz üzerinde Microsoft Office 2016 uygulamalarını Published ( Yayınlanan ) olarak görüyoruz. Close diyerek Publish RemoteApp Programs Wizard ekranını kapatıyoruz.
Server Manager konsolunu açıyoruz. Remote Desktop Services rolü altında bulunan QuickSessionCollection bölümü altında bulunan REMOTEAPP PROGRAMS sekmesini kontrol ettiğimizde Microsoft Office 2016 uygulamalarının geldiğini görüyoruz.
W10ENT isimli Windows 10 Enterprise client makinamız üzerinde Microsoft Edge açıyoruz ve adres satırına https://W19RDHS.bakicubuk.local/rdweb yazıyoruz ve aşağıdaki sayfa geliyor karşımıza.
Advanced diyerek devam ediyoruz.
Continue to w19rdhs.bakicubuk.local (unsafe) diyerek devam ediyoruz.
RemoteApp and Desktop Connection ekranın da Domain\user name ve Password bölümüne gerekli bilgileri giriyoruz ve Sign in diyoruz.
Work Resources ekranın da RemoteApp and Desktop Connection bölümü altında şu anda Remote Desktop Session Host sunucumuz üzerinde yayınlamış olduğumuz Microsoft Office 2016 uygulamalarını görüyoruz.
Work Resources ekranın da RemoteApp and Desktop Connection bölümü altında bulunan Microsoft Office Excel 2016 çalıştırıyoruz.
Work Resources ekranın da RemoteApp and Desktop Connection bölümü altında bulunan Microsoft Office Excel 2016 çalıştırdığımız Remote Desktop Connection ( RDP ) bağlantısı indiriyor ve ona tıklayarak bağlantıyı başlatıyoruz.
RemoteApp ekranın da Connect diyerek Microsoft Office Excel 2016 uygulamasını bağlantı gerçekleştiriyoruz.
Windows Security ekranın da Domain\user name ve Password bölümüne gerekli bilgileri oturum açtığınız Domain\user name ve Password şekilde gelecektir. Eğer farklı bir User Name ( Kullanıcı Adı ) ve Password ile giriş yapacaksanız More choices diyerek değiştirebilirsiniz. Remember me ( Beni Hatırlar ) işaretliyoruz ve OK diyoruz.
Microsoft Office Excel 2016 uygulamasını sanki kendi bilgisayarımızda kullanıyormuş gibi artık kullanabilirsiniz.
Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…