Merhaba
Windows Server 10 mu? Windows Server 2015 mi? Windows Server 2016 mı? geliyor derken Microsoft Ignite etkinliğinde yeni sunucu işletim sisteminin resmi ismini Windows Server 2016 olarak duyuruldu. Ve Windows Server 2016 Technical Preview 2 linki üzerinden geliştirilmesi hala devam eden Windows Server 2016 için yeni bir Technical Preview ( Teknik Önizleme ) sürümü yayımlandı.
Windows Server 2016 Technical Preview 2 isimli bu sürümü paylaştiğim link üzerinden ISO ya da VHD olarak indirek kurulumunu yapabilirsiniz. Windows Server 2016 Technical Preview 2 sürünüme eklenmiş olan ve test için sunulmuş olan yeni özellikler hakkında What’s new in Windows Server 2016 Technical Preview 2 linki üzerinden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
Windows Server 2016 Technical Preview 2 kurulumu daha önce Windows Server 2012 ve Windows Server 2012 R2 kurulumu gibi oldukça kolay eğer daha önce bu sunucu işletim sistemlerinin kurulumlarini yaptiysaniz Windows Server 2016 Technical Preview 2 kurulumunu kolayca yapabilirsiniz. Windows Server 2016 Technical Preview 2 15 Ekim 2015 tarihine kadar kullanımda kalacaktir ve aksilik olmazsa o tarihe kadar Windows Server 2016 Technical Preview 3 indirilmeye başlanacaktir.
Windows Server 2016 Technical Preview 2 linki üzerinden indirmiş olduğunuz ISO dosyasinin sanal sunucu ya da fiziksel bir sunucu üzerine kurulumunu yaparak test edebilirsiniz.
Windows Server 2016 Technical Preview 2 indirmiş olduğumuz ISO dosyasini kurulum için başlatiyoruz.
Language to install,Time and currency format ve Keybord or input method için gerekli seçimleri yapıyoruz.
Keybord or input bölümünde Keyboard ( Klavye ) için Turkish Q seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Install now diyerek kurulumu devam ediyoruz.
Select the operating system you want to install bölümünde Windows Server Technical Preview 2 ve Windows Server Technical Preview 2 (with local admin tools) sçeneklerinden birini seçiyoruz.
Windows Server Technical Preview 2 : Bu seçenekte Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahip değildir. Yani bu seçenek ile kurulum yapılmasi durumunda Desktop, Server Manager, File Explorer, Microsoft Management Console ( MMC ) gibi local yönetim konsollarinin yer almadiğini sunucu seçeneğidir. Bu sunucu üzerindeki işlemler PowerShell başta olmak üzere diğer bazı araçlar ile birlikte Local ya da remote olarak yapmak mümkündür. Üzerinde sadece belirli Windows Server rolleri çalışabilir. Kurulumu disk üzerinde yaklaşık 6,5 GB yer kaplamaktadir.
Windows Server Technical Preview 2 (with local admin tools) : Bu seçenekte Graphical User Interface ( GUI ) arayüzüne sahipdir. Bütün Windows Server rollerini çalıştırabilir. Kurulumu disk üzerinde yaklaşık 8 GB yer kaplamaktadir. Kurulumu tamamladiktan sonra Desktop karşımıza gelmemektedir. Sunucu üzerinde Server Graphical Shell özelliği kurulmadan gelmektedir. Server Graphical Shell özelliğini kullanmak istiyorsaniz. Server Manager > Features bölümünden Server Graphical Shell’i kurarak etkinleştirebilirsiniz.
Select the operating system you want to install bölümünde Windows Server Technical Preview 2 (with local admin tools) seçeneğini seçiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.
License terms ekraninda I accept the license terms diyerek lisans anlaşmasını kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Which type of installation do you want ekraninda yeni bir kurulum olarak yapacağimiz için Custom: Install Windows only (advanced) seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz. ilerleyin.
Where do you want yo intall Windows ekraninda Windows Server 2016 Technical Preview 2 kurulumunun yapılacağı diskimizi seçiyoruz ve Next diyerek kurulumu başlatiyoruz.
Installaing Windows ekraninda Windows Server 2016 Technical Preview 2 kurulumunun başladiğini görüyoruz.
Windows Server 2016 Technical Preview 2 kurulumu tamamladiktan sonra Administrator yönetici parolasi ekrani geliyor karşımıza OK diyerek Administrator yönetici kullanıcısı içn bir parola belirliyoruz.
Windows Server 2016 Technical Preview 2 kurulumu tamamlanmiş oluyor.
Windows Server Technical Preview 2 (with local admin tools) seçeneğiyle yaptığınız halde geleneksel bir Desktop ve Start menüsü karşınıza gelmeyecektir. Daha önce de belirttiğim gibi Server Graphical Shell varsayılan kurulu olmadan gelmektedir. Server Manager üzerinde Add roles and fatures ile Fetaures bölümünden Server Graphical Shell kurabilirsiniz.
Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.
Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.
Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Biz Features bölümünde User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özelliklerinin kurulumu yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek Next diyerek devam ediyoruz.
Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Ben bu sunucumu seçiyorum ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.
Select server roles ekraninda herhangi bir seçim yapmiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Select features ekraninda User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özelliklerinin kurulumunu yapacağiz.
User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience özelliğini seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Desktop Experience özelliği ile birlikte Ink and Handwriting Services,Media Foundation ve yine User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Server Graphical Shell özelliklerinin kurulmasınu gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Features diyerek bu özelliklerinde kurulmasi sağlıyoruz.
User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özellikleri kuruluma hazir Next diyerek devam ediyoruz.
Confirm installation selections ekraninda Install diyerek User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özelliklerinin kuruluma başlıyoruz. User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özelliklerinin kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.
Ben User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özelliklerinin kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek için Restart the destination server automatically if required işeretliyorum bana kurulum tamamlandiktan sonra sunucumun otomatik olarak restart olacağı bilgisi veriyor. Yes diyerek kabul ediyoruz.
Install diyerek User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özelliklerinin kurulumlarini başlatıyoruz.
Installation progress ekraninda User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özelliklerinin kurulumlarini başladiğiniz görüyoruz.
Sunucumuz restart olup açılıyor.
Sunucumuz üzerinde User Interfaces and Infrastructure altinda bulunan Desktop Experience ve Server Graphical Shell özellikleri kurulduktan sonra Desktop ve Start menusünün geldiğini görüyoruz.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…