Merhaba
Bu yazımızda Windows Server 2008 R2 ile birlikte Remote Desktop Session Host ( RDHS ) adıyla anılmaya başlayan eski Windows Server 2003 adıyla Terminal Services ( TS ) rolünün Windows Server 2016 üzerinde kurulum ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız. Remote Desktop Session Host ( RDHS ) sunucusu kullanıcıların şirket ortamındaki Windows tabanlı programlara Office uygulamalarına ( Microsoft Office ) ya da şirketimiz ortamında kullanılan uygulamalara ( Logo Tiger, Bordro Plus, Eta, Netsis, Mikro, Nebim gibi ) Windows masaüstü özelliklerini kullanmaları için bağlantı sağlamış olduğumuz önemli rollerden biridir.
Remote Desktop Session Host ( RDHS ) sunucusu sahip olduğu kaynaklar ve kullanıcılarımızın sunucu üzerinde kullanacağı Windows tabanlı programlar, Office Uygulamalari ve diğer uygulamalara bağlı olarak ortamımızda bir adet Remote Desktop Session Host ( RDHS ) sunucusu 100 – 150 kullanıcıya hizmet verebilmesi önerilmektedir. Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolünün barındıracak olan sunucu Virtual Machine ( Sanal Makine ) olarakta yapımızda hizmet verebildiği gibi Physical ( Fiziksel ) olarakta hizmet verebilmektedir.
Windows Server 2012 öncesinde bulunan bütün Remote Desktop Servisleri Domain Üyesi olmadan sunucular üzerine kurulumu yapılarak yapılandırılabilmekteydi. Windows Server 2012 ile birlikte Remote Desktop Session Host ( RDHS ) sunucumuz Domain üyesi durumunda değilse ve Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolünü kurulumunu Role-based or Features-based Installation seçeneği ile gerçekleştirseniz bile Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolünün kurulum işleminin tamamlandıktan sonra yapılandırma işlemleri için sunucumuzun Domain üye olarak işlem yapmamız gerektiği uyarısı alabiliriz. Remote Desktop Services installation seçeneği ile Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolünün kurulum işlemini yapmak istediğinizde de aşağıdaki gibi bir hata alacaksınız.
Remote Desktop Licensing servisi, Windows Server 2008 R2 öncesinde Terminal Services Licensing servisi olarak bilinmekteydi. Remote Desktop Servisi daha önce sunucu işletim sistemlerinde olduğu gibi Windows Server 2016 Remote Desktop Session Host ( RDHS ) sunucumuza bağlantı kuracak olan User ( Kullanıcı ) ve Computer ( Bilgisayar ) için Remote Desktop Servisi Client Access Licenses ( RDS CALs ) lisansina ihtiyac duymaktadır.
Windows Server sunucu işletim sistemi içinde bulunan bir çok Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ancak Remote Desktop Session Host ( RDHS ) sunucumuza bağlantı kuracak olan User ( Kullanıcı ) ve Computer ( Bilgisayar) için Remote Desktop Servisi Client Access Licenses ( RDS CALs ) lisansı satın almamızı isteyen rollerin başında gelmektedir.
Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolü ve öncesi sunucu işletim sistemlerindeki Terminal Services ( TS ) kurulumu ve yapılandırılması yapıldığı günden itibaren satın almış olduğumuz erişim lisanslarını yapılandırılana kadar 120 gün ( Demo ) ücretsiz olarak bütün özellikleri ile kullanılabilir. Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 ve Windows Server 2016 üzerinde bu süre 120 gün olarak kullanılabilmektedir. Ancak bu süre dolduğunda User ( Kullanıcı ) ve Computer ( Bilgisayar ) Remote Desktop Session Host ( RDHS ) sunucumuza bağlantı sağlayamacaklardır.
Remote Desktop Licensing sunucu rolünü ortamımızda bulunana Remote Desktop Session Host ( RDHS ) üzerinde de yapılandırabiliriz ya da ortamımızda bulunan herhangi bir sunucumuzun üzerinde de yapılandırılabilmekteyiz. Remote Desktop Licensing rolü kullanacağı kaynaklar çok az olduğu için kurulumu ve yapılandırılmış olduğu sunucu üzerinde performans kaybına neden olmayacaktır.
Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.
Birinci sunucum Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16DC isminde Ip Adres 192.168.2.200 olarak yapılandırılmış ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Domain ortamı kurulmuştur.
İkinci sunucum Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16RDHS isminde IP Adres 192.168.2.204 olarak yapılandırılarak Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucum üzerine Remote Desktop Session Host ( RDHS ) rolü kurulumunu ve yapılandırılmasını yapıyor olacağız.
Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranında Add roles and Features tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.
Add Roles and Features Wizard bilgi ekranı geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.
Select Installation Type ekranında
Role-based or feature-based insallation : Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) kurulum ve yapılandırdığımız seçenektir. Windows Server 2016 üzerinde bulunan ve ihtiyacımız olan Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) bu seçenek ile kurulum ve yapılandırmasını yapabilirsiniz.
Remote Desktop Services installation : Eski adıyla Terminal Service ( TS ) olarak bilinen ve Windows Server 2008 ile birlikte Remote Desktop Services ( RDS ) Uzak Masaüstü kurulumu ve yapılandırmasını hızlı ve standart olarak bu seçenek ile yapabilirsiniz.
Select Installation Type ekranında Remote Desktop Services rolünü diğer Windows Server 2012 R2 rolleri gibi Role-bese or feature-based installation seçeneği ile kurulumu yapabiliriz. Ancak Role-bese or feature-based installation seçeneği ile kurulum yaptıktan sonra Remote Desktop Services rolünün kurulumundan sonra bazı yapılandırma işlemleri yapmamız biraz daha fazla zaman harcamamıza ve detaylı bazı yapılandırma adimları ile uğraşmanız gerekecektir. Microsoft tarafından önerilen Remote Desktop Services rolünün kurulumu Remote Desktop Services installation seçeneğiyle kurulmasıdır. Biz de Select Installation Type ekranında Remote Desktop Services rolünün kurulumu ve yapılandırmasını yapacağımız için Remote Desktop Services installation seçeneğini seçerek Next diyerek devam ediyoruz.
Select deployment Type ekranında bir önceki Select installation type ekraninda olduğu gibi Windows Server 2012 ile birlikte gelen ve Windows Server 2016 ile birlikte devam eden yeni ekranlardan biridir. Remote Desktop Services rolünün kurulum ihtiyaçlarına Standart Deployment ya da Quick Start seçeneklerinden biri ile Remote Desktop Services rolünü kurulumunu yaparak yapılandırabilirsiniz. Microsoft’tun Multi Point Server olarak bir sürümü vardı. Windows Server 2016 ile birlikte Remote Desktop Services içinde MultiPoint Services olarak karşımıza çıkıyor. Yani eş zamanlı olarak bir çok kullanıcının aynı bilgisayarı kullanmasını sağlabilirsiniz. Bu şekilde kullanıcılarda sadece monitör, fare ve klavye ile hepsi MultiPoint Server’a bağlanarak sanki kendi bilgisayarlarıymıs gibi işlem yapabilirler.
Select deployment Type ekranında Remote Desktop Services rolünün temel kurulumunu ve yapılandırmasını gerçekleştireceğiz ve sunucumuza Remote Desktop ( Uzak Masaüstü ) erişimi için Quick Start seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Select deployment Scenario ekranında Remote Desktop Services rolünün kurulumunu ortamimizda hangi ihtiyacımız için yapılandıracağımızı belirliyoruz. Virtual machine based desktop deployment seçeneği ile Desktop ( Masaüstü ) sanallaştırması yapılandırabiliriz. Session-based desktop deployment seçeneği ile Session ( Oturum ) sanallaştırması yapılandırabilirsiniz.
Select deployment Scenario ekranında Session-based desktop deployment seçeneği ile Session ( Oturum ) sanallaştırması yapılandıracağımız için Session-based desktop deployment seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Select a server ekranında Remote Desktop Services rolünün içinde bulunan RD Connection Broker, RD Web Access ve RD Session Host servislerinin hangi sunucu üzerinde kurularak yapılandıracağımızı seçiyoruz. Bizim ortamımızda sadece W16RDHS olduğu için Next diyerek devam ediyoruz.
Confirmation selections ekranında Quick Start seçeneği ile devam ettiğimiz için Remote Desktop Services rolü içinde bulunan RD Connection Broker, RD Web Access ve RD Session Host servislerinin üzerinde kurulacağı bilgisini görüyoruz.
Confirmation selections ekranında Remote Desktop Services rolü içinde bulunan RD Connection Broker, RD Web Access ve RD Session Host servislerinin kurulum sonrasında yeniden başlatılması için Restart the Destination server automatically if required seçeneğini işaretliyoruz ve Deploy diyerek Remote Desktop Services rolünün kurulumunu ve yapılandırmasını başlatıyoruz.
View progress ekranında Remote Desktop Services rolü içinde bulunan RD Connection Broker, RD Web Access ve RD Session Host servislerinin kurulum ve yapılandıramasına başladığını görüyoruz.
View progress ekranında Remote Desktop Services rolü içinde bulunan RD Connection Broker, RD Web Access ve RD Session Host servislerinin kurulum ve yapılandıramasının başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Connect ro RD Web Access bölümünde RD Web Access servisinin bağlantı adresini görüyoruz. Close diyerek Add Roles and Features Wizard ekranını kapatıyoruz.
Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranında Remote Desktop Services rolünün geldiğini görüyoruz.
Dashboard ekranında Remote Desktop Services bölümüne geldiğinimizde Remote Desktop Services menülerini görüyoruz.
Bir sonraki yazımızda Remote Desktop Licensing servisini yapılandırıyor olacağız.
Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle..