Site icon Baki CUBUK

Windows Server 2016 Failover Cluster Yapısını Windows Server 2019 Failover Cluster Yapısına Kopyalama

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu ve Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda Windows Server 2016 Üzerinde yapılandırmış olduğumuz Hyper-V Failover Cluster yapısını Windows Server 2019 Hyper-V Failover Cluster üzerine nasıl kopyalandığını anlatıyor olacağız.

Peki Nedir Failover Cluster :

Yapımız içerisinde bulunan Cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan Rol ve Servislerin kapalı olduklarında Donanımsal ve Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma yani ulaşılamaz duruma geldiklerinde Cluster üyesi olan bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 Adet Physical ( Fiziksel ) sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) var. Sunucularımızın herhangi birinde Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma yani ulaşılamaz duruma geldiğini varsaylım bu sunucumuz üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) bununla birlikte Down duruma yani ulaşılamaz duruma gelecektir. İşte böyle bir senaryo da Hyper-V Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda yani ulaşılmaz durumda olan sunucumuz üzerindeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) öyle bir durumda Physical ( Fiziksel ) sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Birinci sunucumuz Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16DC isminde IP Adres 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Hyper-V Failover Cluster yapısı için Quroum ve Cluster Volume yapılandırılmış durumdadır.

İkinci sunucumuz Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16NOD1 isminde Birinci Network Karti IP Adresi 192.168.1.204/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.2.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Role ( Rolü ) ile Failover Cluster Feauture ( Özelliği ) kurulmuş ve W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli ve IP Adresi 192.168.1.208/24 sahip Hyper-V Failover Cluster yapısı yapılandırmış durumdadır.

Üçüncü sunucumuz Windows Server 2016 Datacenter işletim sistemine sahip W16NOD2 isminde Birinci Network Karti IP Adresi 192.168.1.206/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.2.206/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Role ( Rolü ) ile Failover Cluster Feauture ( Özelliği ) kurulmuş ve W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli ve IP Adresi 192.168.1.208/24 sahip Hyper-V Failover Cluster yapısı yapılandırması yapılandırmış durumdadır.

Dördüncü sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD1 isminde Birinci Network Karti IP Adresi 192.168.1.210/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.2.210/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Role ( Rolü ) ile Failover Cluster Feauture ( Özelliği ) kurulmuş ve W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli ve IP Adresi 192.168.1.214/24 sahip Hyper-V Failover Cluster yapısı yapılandırmış durumdadır.

Üçüncü sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19NOD2 isminde Birinci Network Karti IP Adresi 192.168.1.212/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.2.212/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V Role ( Rolü ) ile Failover Cluster Feauture ( Özelliği ) kurulmuş ve W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli ve IP Adresi 192.168.1.214/24 sahip Hyper-V Failover Cluster yapısı yapılandırması yapılandırmış durumdadır.

 

Failover Cluster Manager konsolunda W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde oluşturmuş olduğumuz W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Nodes menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan W16NOD1 ve W16NOD1 isimli sunucularımızı görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Storage menüsü altında Disk bölümünde W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Cluster Disk 1 isimli Disk Witness in Quorum ve Cluster Disk 2 isimli Cluster Shared Volume disk alanlarımızı görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Networks menüsü altında bulunan W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Cluster and Client ve Cluster Only isimli Network Adaptor ( Network Kartı ) görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde herhangi bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) olmadığını görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Nodes menüsü altında W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan W19NOD1 ve W19NOD1 isimli sunucularımızı görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Storage menüsü altında Disk bölümünde W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Cluster Disk 1 isimli Disk Witness in Quorum ve Cluster Disk 2 isimli Cluster Shared Volume disk alanlarımızı görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Networks menüsü altında bulunan W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Cluster and Client ve Cluster Only isimli Network Adaptor ( Network Kartı ) görüyoruz.

W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısınına kopyalama işlemini başlatıyoruz.

W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde sağ tuş More Actions => Copy Cluster Roles… seçeneğini ile Hyper-V Failover Cluster yapısını kopyalama işlemini başlatıyoruz.

Before you Begin ekranın da Hyper-V Failover Cluster yapısının kopyalanma işlemi ile ilgilil bilgileri görüyoruz Next diyerek devam ediyoruz.

Specify Old Cluster ekranın da hangi Hyper-V Failover Cluster yapısını kopyalama işlemi yapılacaksa Failover Cluster Name ya da IP Address ( IP Adresi ) yazabilirsiniz. Browse diyerek hangi hangi Hyper-V Failover Cluster yapısı kopyalama işlemi yapılacaksa onu seçerek gerekli işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Specify Old Cluster ekranın da Browse diyerek hangi hangi Hyper-V Failover Cluster yapısını kopyalayacağımızı seçiyoruz.

Browse for Clusters ekranın da W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını ve  W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını görüyoruz.

Browse for Clusters ekranın da kopyalama işlemini yapacağımız W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısını seçiyoruz ve OK diyoruz.

Specify Old Cluster ekranın da gerekli işlemleri tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Select Roles ekranın da kopyalama işlemi öncesinde gerekli kontrollerin yapıldığını görüyoruz.

Select Roles ekranın da kopyalama işlemi öncesinde gerekli kontrollerin yapıldı. Copy all clustered roles altında kopyalama şlemini yapacağımız W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının Cluster Shared Volume alanını altında bulunann Volume1 isimli alanı görüyoruz.

Select Roles ekranın da View Report diyerek kopyalama işlemi öncesinde raporu kontrol edebilirsiniz.

Failover Cluster Pre-Copy Report ekranın da kopyalama işlemi öncesinde rapor aşağıdaki gibidir.

Select Roles ekranın da Copy all clustered roles altında kopyalama işlemini yapacağımız W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının Cluster Shared Volume alanını altında bulunann Volume1 isimli alanı görüyoruz. Volume1 isimli Cluster Shared Volume alanını altında bulunan ve W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında çalışan W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı görüyoruz.

Select Roles ekranın da kopyalama işlemi için W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında çalışan W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Customize Virtual Machine Networks ekranın da W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının da bulunan VN1 ve VN2 isimli Virtual Network yapılandırmasının W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısın da bulunan VN-1 ve VN-2 isimli Virtual Network yapılandırmasında hangisi üzerine kopyalanacağını yapılandırdığımız ekrandır.

Old Virtual Network Switch bölümün de W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının da bulunan VN1 ve VN2 isimli Virtual Network yapılandırmasını görüyoruz.

New Virtual Network Switch bölümün de W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısın da bulunan VN-1 ve VN-2 isimli Virtual Network yapılandırmasını görüyoruz.

Customize Virtual Machine Networks ekranın da Old Virtual Network Switch bölümün de W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının da bulunan VN1 isimli Virtual Network yapılandırmasını New Virtual Network Switch bölümün de W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısın da bulunan VN-2 isimli Virtual Network yapılandırmasını üzerine kopyalanmasını sağlıyoruz.

Customize Virtual Machine Networks ekranın da Old Virtual Network Switch bölümün de W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısının da bulunan VN2 isimli Virtual Network yapılandırmasını New Virtual Network Switch bölümün de W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısın da bulunan VN-1 isimli Virtual Network yapılandırmasını üzerine kopyalanmasını sağlıyoruz.

Customize Virtual Machine Networks ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Confirmation ekranın da W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında çalışan W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın kopyalanacağını görüyoruz.

Confirmation ekranın da Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerine W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısın ve üzerinde çalışan W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın kopyalanacağını görüyoruz.

Summary ekranın da View Report diyerek kopyalama işlemi öncesinde raporu kontrol edebilirsiniz.

Summary ekranın da gerekli kontrolleri tamamladıktan sonra Finish diyerek kopyalama işlemini başlatıyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı Running olarak görüyoruz. Eğer buradaki W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularınızla herhangi bir işlem yapacayacaksanız hepsini kapatabilirsiniz.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı Off ( Kapalı ) olarak görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Storage menüsü altında Disk bölümünde W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısında bulunan Cluster Disk 1 isimli Disk Witness in Quorum ve Cluster Disk 2 isimli Cluster Shared Volume disk alanlarımızı Online ( Çevrimiçi ) olarak görüyoruz. W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinden kopyalanan Cluster Disk 2 (2) isimli Cluster Shared Volume disk alanımızı Offline ( Çevrimdışı ) olarak görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Storage menüsü altında Disk bölümünde W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinden kopyalanan Cluster Disk 2 (2) isimli Cluster Shared Volume disk alanımızı sağ tuş Bring Online yapıyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Storage menüsü altında Disk bölümünde W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde W16FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinden kopyalanan Cluster Disk 2 (2) isimli Cluster Shared Volume disk alanımızı Online ( Çevrimiçi ) olarak görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızın hepsini seçerek sağ tuş Start diyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunda Roles menüsü altında W19FOCLUSTER.bakicubuk.local isimli Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerinde W16EXC16, W16FILE ve W16SQL16 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucularımızı Running ( Çalışan ) olarak görüyoruz.

 

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version