Site icon Baki CUBUK

Windows Server 2016 Active Directory Recycle Bin

Merhabalar

Daha önceki yazılarımızda Windows Server 2016 Active Directory Domain Services kurulumu, Windows Server 2003 Active Directory Yapısını Windows Server 2016 Active Directory Yapısına Yükseltme ve Windows Server 2016 Active Directory Administrative Center Kullanıcı Oluşturma yazılarını sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda da Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen Active Directory Recyle Bin özelliğinden bahsediyor olacağız. Active Directory Recycle Bin özelliği, Windows Server 2008 R2 işletim sistemi ile beraber gelen bir özellik olup, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 ve Windows Server 2016 işletim sistemi ile kullanıma devam edilmektedir. Windows Server 2008 R2 işletim sisteminde, Active Directory Recyle Bin özelliğinin aktifleştirilmesi Windows PowerShell üzerinden gerçekleştirilmekteydi.

Windows Server 2012 ‘nin gelişi ile beraber Active Directory Recycle Bin özelliği Active Directory Administrative Tools ( ADAC ) üzerinden etkinleştirilmektedir. Tabiki önemle belirtmek isterim ki Forest Functional Level ve Domain Functional Level seviyelerinizin Windows Server 2008 R2 olması gerekmektedir. Eğer Forest Functional Level ve Domain Functional Level versiyonlarınız Windows Server 2008 R2 yükseltmeden önce yapınız içinde bulunan Windows Server 2003 olarak görev yapan Active Directory Domain Services sunucularınızı da Windows Server 2008 R2 yükseltmeniz gerektiğini de önemle belirtmek isterim.

Windows Server 2016 işletim sistemi üzerinde, Active Directory Recycle Bin özelliğini aktifleştirmek için öncelikle yapmamız gereken, Server Manager yönetim konsolunu açıyoruz. Server Manager yönetim konsolu üzerinde Tools menüsünden Active Directory Administrative Center ( ADAC ) seçeneğine tıklıyoruz.

Active Directory Administrative Tools ( ADAC ) konsolun Active Directory Domain Name ( bakicubuk.local ) üzerine gelip sağ tuş Enable Recycle Bin diyerek ya da Tasks menüsü altından Enable Recyle Bin diyerek bu özelliği aktif edebiliriz.

Not : Enable Recyle Bin özelliğini aktif gelmesi için Forest Functional Level ve Domain Functional Level versiyonlarımızın Windows Server 2008 R2 olmasi gerekmektedir. Eğer Forest Functional Level ve Domain Functional Level seviyeleriniz Windows Server 2008 R2 değil ise bu özelliği aktif edemezsiniz. Forest Functional Level ve Domain Functional Level seviyeleriniz yükseltmeden önce yapınız içinde bulunan Windows Server 2003 Active Directory Domain Services sunucularınızı da Windows Server 2008 R2 yükseltmeniz gerektiğini de önemle belirtmek isterim.

Enable Recyle Bin Confirmation ekranı geliyor karşımıza bu ekranda Active Directory Recycle Bin özelliğini Enable ( Aktif ) aktifleştirmek isteyip istemediğimiz soruyor bizlere.Enable Recyle Bin Confirmation ekranında Active Directory Recycle Bin özelliğini aktif edilmesi durumunda tekrar Disable ( Pasif ) edemeyeceğimiz bilgisini veriyor bizlere OK diyerek Recyle Bin özelliğini Enable ( Aktif ) duruma getiriyoruz.

Please refresh AD Administrative Center now ekranın da Active Directory Recycle Bin özelliğinin Forest yapımız içinde aktifleştirildiğini ve Active Directory Recycle Bin özelliğinin ortamımız da bulunan Domain Controller sunucuları üzerinde ( Primary Domain Controller, Additional Domain Controller ) üzerinde de kullanılabilmesi için Active Directory Recycle Bin özelliğinin konfigürasyonu için gerekli replikasyon süresinin tamamlanması gerektiği ile ilgili bir mesaj almaktayız OK diyerek yapılandırmayı onaylıyoruz.

Active Directory Recycle Bin özelliğinin aktifleştirdikten sonra Active Directory Administrative Center (ADAC) konsolunu Refresh (  Yenileme ) yapıyoruz. Active Directory Administrative Center (ADAC) konsolu Refresh (  Yenileme ) işlemin ardında Active Directory Domain Name ( bakicubuk.local ) üzerine gelip sağ tuş Enable Recycle Bin diyerek ya da Tasks menüsü altında bulunan Enable Recyle Bin özelliğinin artık pasif durumda olduğunu görüyoruz.

Active Directory Recycle Bin özelliğini aktifleştirdikten sonra, test işlemi için Active Directory Domain Services yapısı içerisinde daha önceki Windows Server 2016 Active Directory Administrative Center Kullanıcı Oluşturma yazımızda oluşturmuş olduğumuz Baki CUBUK isimli kullanıcımızı siliyor olacağız.

Oluşturmuş olduğum Baki CUBUK ismindeki kullanıcımı Active Directory Users and Computers konsolu içerisinden siliyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolu üzerinde Baki CUBUK ismindeki kullanıcımı Delete diyerek siliyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolu üzerinde Baki CUBUK ismindeki kullanıcımı silinmesi için Yes diyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolu üzerinde Baki CUBUK ismindeki kullanıcımı kontrol ettiğimizde silinmiş olarak görüyoruz.

Active Directory Administrative Center ( ADAC ) konsolu üzerinde Baki CUBUK ismindeki kullanıcımı kontrol ettiğimizde silinmiş olarak görüyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolu üzerinden silmiş olduğumuz Baki CUBUK ismindeki kullanıcımı silme işleminden sonra, Active Directory Administrative Center ( ADAC ) üzerinden silinmiş olan User ( Kullanıcı ) geri getireceğiz. Silinen Baki CUBUK kullanıcısını geri getirmek için Active Directory Administrative Center ( ADAC ) konsolu içerisinde bulunan Deleted Objects klasörüne tıklıyoruz ve açıyoruz.

Deleted Objects klasörü içine girdiğimizde silmiş olduğumuz Baki CUBUK kullanıcısını görüyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolu üzerinden silmiş olduğumuz Baki CUBUK kullanıcısını geri getirmek Restore ve Restore to seçeneklerinin olduğunu görüyoruz.

Restore : Bu seçenek ile silinen kullanıcı silindiği Organizational Unit ( OU ) içine direkt olarak geri gelecektir.

Restore to : Bu seçenek ile silinen kullanıcı sizin belirleyeceğiniz Organizational Unit ( OU ) içine direkt olarak geri gelecektir.

Active Directory Users and Computers konsolu üzerinden silmiş olduğumuz Baki CUBUK kullanıcısını geri getirmek için, kullanıcı üzerinde sağ tuş yapıyoruz ve gelen ekrandan Restore seçeneğine tıklıyoruz.

Restore işlemini tamamlandiktan sonra Deleted Objects klasörünün boş olduğunu görüyoruz. Kullanıcımızın geri gelip gelmediğini kontrol ediyoruz.

Active Directory Administrative Center ( ADAC ) konsolunu kontrol ettiğimiz de silmiş olduğum Baki CUBUK kullanıcısının geri geldiğini görüyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolunuda kontrol ettiğimizde silinmiş olduğu Users isimli Organizational Unit ( OU ) içine Baki CUBUK kullanıcısının geri geldiğini görüyoruz.

Daha önceki admda Restore seçeneği ile işlem yapmiştik Restore işlemi dışında bir de Restore To seçeneği görmekteyiz. Restore seçeneğini ile geri getirme işlemini yaptığımız zaman Active Directory içerisinden silinmiş olan herhangi bir obje, silinmiş olduğu Organizational Unit ( OU ) içine altına direkt olarak geri gelmektedir. Restore To seçeneğinde ise, istenilen bir Organizational Unit ( OU ) içerisine geri getirme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Silmiş olduğumuz Baki CUBUK kullanıcısını geri getirmek için, kullanıcı üzerinde sağ tuş yapıyoruz ve gelen ekrandan Restore To seçeneğine tıklıyoruz.

Silmiş olduğumuz Baki CUBUK kullanıcısını geri getirmek Restore To dediğimizde Restore To ekrani geliyor karşımıza burada silinmiş olan Baki CUBUK kullanıcısını hangi Organizational Unit ( OU ) içerisine geri getirmek istiyorsak onu seçmemiz gerekiyor.

Silinmiş olan Baki CUBUK kullanıcısını Users Organizational Unit ( OU ) içerisine geri getirmek istiyoruz Users seçiyoruz ve OK diyoruz.

Restore To işlemini tamamlandiktan sonra Deleted Objects klasörünün boş olduğunu görüyoruz. Kullanıcımızın geri gelip gelmediğini kontrol ediyoruz.

Active Directory Administrative Center ( ADAC ) konsolunu kontrol ettiğimiz de silmiş olduğum Baki CUBUK kullanıcısının Users Organizational Unit ( OU ) altına geri geldiğini görüyoruz.

Active Directory Users and Computers konsolunuda kontrol ettiğimizde silmiş olduğumuz Baki CUBUK kullanıcısının Users Organizational Unit ( OU ) altına geri geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version