Merhaba
Daha önceki yazimizda Windows Server 2012 Üzerinde Exchange 2010 Kurulum Gereksinimleri anlatmiştim. Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumu için Active Directory ortamimizda gerekli yapılandırmayi ve Web Server (ISS) rolünü .NET Framework 3.5 Features özelliğin ve altinda bulunan HTTP Activation,Remote Server Administration Tools altinda bulunan Role Administration Tools bölümü altinda buluan AD DS and AD LDS Tools,RPC over HTTP Proxy ve Windows Process Activation Services Imote Desktop Host Services,Remote Desktop Licensing ve Remote Deskop Web Access feautures ( Özelliği ) ile Exchange Service Pack 3 kurulumu için gerekli olan Microsoft Office 2010 Filter Packs ve Microsoft Office 2010 Filter Pack Service Pack 1 yazilimlarinin kurulum adimlarini ve yapılandırmalarini tamamlamiştik. Bu yazimizda Exchange Server 2010 Services Pack 3 kurulum ve yapılandırma adimlarini anlatiyor olacağım.
Windows Server 2012 üzerinde Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumu için gerekli bilgilere Exchange Server Supportability Matrix ve Exchange 2010 Prerequisites linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
Microsoft Exchange Server 2010 Service Pack 3 (SP3) Download
Önceki Windows Server 2012 Üzerinde Exchange 2010 Kurulum Gereksinimleri yazımızda anlattiğimiz işlemlerin tamamlanmasi ya da hatali olarak kurulmasi durumunda kurulum esnasinda bu eksiklerle ilgili hatalar alabiliriz bu nedenle kuruluma geçmeden önce eksiklerimizi tekrar gözden geçirerek kuruluma başlayabilirsiniz.
Microsoft Exchange Server 2010 Service Pack 3 (SP3) Download indirmiş olduğumuz kurulum dosyasini çalıştırıyoruz.
Extracting Files ekraninda Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulum dosyalar hazirlaniyor.
Choose Directory For Extracting Files ekraninda Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulum dosyalarinin hangi dizin altina kopyalanacağını seçiyoruz. Ben C dizini altinda Exc10SP3 isminde bir dosya açarak dosyalarin buraya kopyalanmasini sağlıyorum.
Exc10SP3 klasörü altinda bulunan setup.exe çalıştırıyoruz.
Exhange Server 2010 Service Pack 3 kurulum ekrani geliyor karşımıza Install Microsoft Exchange seçeneğini seçerek Exchange Server 2010 Service Pack 3 kuruluma başlayabiliriz.
Karşıma Exchange Server 2010 Service Pack3 Wizard ve bilgilendirme ekrani geliyor Next diyerek devam ediyorum.
License Agreement ekrani karşıma geliyor.
License Agreement ekraninda I accept the terms in the licence agreement işaretliyerek lisans anlaşmasini kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyorum.
Error Reporting ekrani geliyor karşımıza Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulum ya da kullanım sirasinda herhangi bir hata ve sorunla karşılaşırsa, hata bilgilerini Microsoft’a rapor olarak gönderilip gönderilmeyeceğini soruyor ben Microsoft’a göndermek istemiyorum No seçiyorum ve Next diyerek devam ediyorum.
Installation Type ekraninda Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumunda hangi rollerin kurulacağını belirleyeceğiz. Installation Type ekraninda 2 seçenek bulunmaktadir.
- Typical Exchange Server Installation
- Custom Exchange Server Installation
Typical Exchange Server Installation ile Custom Exchange Server Installation kurulum arasindaki; Typical Exchange Server Installation seçeneğini seçersek Hub Transport,Client Access,Mailbox ve Exchange Management rolleri ve servisleri kurularak çalışır duruma gelecektir. Custom Exchange Server Installation seçeneğini seçersek biz Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumumuzu özelleştirebiliriz. Bütün rolleri tek bir sunucu üzerine kurmuyorsak bu seçenek ile devam edebiliriz. Ancak biz ben bütün rolleri ve servisleri tek bir sunucu üzerinde yapacağım için Typical Exchange Server Installation seçeneğini seçiyorum ve Next diyerek devam ediyorum.
Client settings ekraninda eğer ortamimizda Outlook 2003 ya da öncesi istemcileriniz varsa bunlar için bir public folder database oluşturup oluşturmayacağınızı belirlememizi istiyor.Outlook 2003 ya da öncesi istemcileriniz ortaminizda yoksa No seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Configure Client Access server external domain ekranı geliyor karşıma.Burada Client Access Server (CAS) sunucumuz ( Exchange ActiveSync,Outlook Web App ( OWA ),Outlook Anywhere ) internet üzerinden hangi isimle hizmet verecekse onu yazmamiz gerekiyor.
Configure Client Access server external domain ekranında Client Access Server (CAS) sunucumuz ( Exchange ActiveSync,Outlook Web App ( OWA ),Outlook Anywhere ) internet üzerinden mail.bakicubuk.com ismi ile hizmet vereceği için The Client Access server role will be Internet-facing işaretliyoruz ve bu bölüme mail.bakicubuk.com yaziyorum ve Next diyerek devam ediyorum.
Customer Experience Improvement Program ( CEIP ) ekraninda Exchange Server 2010 Service Pack 3 ilgili katkıda bulunmak isteyip istemediğimiz soruyor.
Customer Experience Improvement Program ( CEIP ) ekraninda Exchange Server 2010 Service Pack 3 ilgili katkıda bulunmak istemediğim için I don’t want to join the program at this time diyerek Next diyerek devam ediyorum.
Readiness Checks ekraninda Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumu için gerekli olan bir inceleme işlemi gerçekleştirecek. Eğer tüm bileşenler ve gereksinimler eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde yapılandırıldıysa tüm adimlarda Completed olarak görüyor olacağız.Warning mesaji alırsak eğer eksik ya da hatali bir durum vardir. Alinan hatayla ilgili bilgi hatanin altında size raporlanacaktir hatayı kontrol edip düzeltene kadar kurulum tamamlanamaz.
Readiness Checks ekraninda Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumu için gerekli olan bir inceleme işlemi gerçekleştiliyor.Tüm bileşenler ve gereksinimler eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde yapılandırıldiği için tüm adimlarda Completed olarak görüyoruz. Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumunu INSTALL diyerek başlatiyorum.
Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumu başarıyla tamamlandi.Bütün rollerin ve özelliklerin kurulumunu Completed olarak görüyorum. Finalize this installation using the Exchange Managements Console işaretli bir şekilde Finish diyoruz. Bu şekilde Exchange Server 2010 Services Pack 3 Setup Wizard ekrani kapattiktan sonra Exchange Management Console açacaktir.
Exchange Server 2010 Service Pack 3 kurulumu tamamlandi ancak sunucumuzun restart etmemiz gerektiğini bilgisi veriyor bizlere OK diyerek kapatiyoruz.
Exchange Management Console açılıyor.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…