Merhaba
Daha önceki yazilarimizda Windows Server 2012 üzerinde Hyper-V Failover Cluster Kurulumu ve Windows Server 2012 R2 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu sizlerle paylaşmiştim. Bu yazimizda HyperV Failover Cluster Manager konsolu üzerinde Virtual Machine Create işlemini anlatıyor olacağım. Sanal sunucularimizin Hyper V Manager konsolu üzerinde oluşturabildiğiniz gibi Failover Cluster Manager konsolu üzerinden de oluşturarak yapılandırmamiz mümkündür. Failover Cluster Manager konsolu üzerinde oluşturulan bir sanal sunucuyu Failover Cluster ortamina direkt olarak eklenmektedir. Ancak Hyper – V Manager üzerinden oluşturarak yapılandırmış olduğunuz sanal sunucuyu Failover Cluster ortamina manuel olarak eklemeniz gerekmektedir.
Peki Nedir Failover Cluster : Yapımız içerisinde bulunan cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında donanımsal ve yazilimsal sorun nedeniyle down duruma geldiklerinde cluster üyesi olan bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan sanal makinelerimiz var. Sunucularimizin birinde donanımsal ya da yazilimsal sorun nedeniyle down duruma geldi yani kapandi üzerinde çalışan sanal makinelerde bununla birlikte down duruma gelerek ulaşılamayacaktir işte burada Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerindeki sanal sunucularımız otomatik olarak diğer fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.
Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.
Birinci sunucum W12R2DC isminde Ip Adres 192.168.2.200/24 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur. Ayrica bu sunucum üzerinde File and Storage Service üzerinde İSCSI Targer servisini yapılandırarak Failover Cluster Quroum alani Cluster Volume yapılandırmasi bu sunucu üzerinde yapılandırmış durumdadır. ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması daha önceki yazimizda sizlerle paylaşmıştım.
İkinci sunucum W12R2NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.2.202/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.3.202/24 Üçüncü Network Karti Ip Adresi 192.168.4.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ile Failover Cluster feautures ( Özelliği ) kurulumunu ve yapılandırmış durumdadır.
Üçüncü sunucum W12R2NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.2.204/24 ikinci Cluster Network karti 192.168.3.204/24 Üçüncü Network Karti Ip Adresi 192.168.4.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ile Failover Cluster feautures ( Özelliği ) kurulumunu ve yapılandırmış durumdadır.
Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz. Roles bölümünde sağ tuş yapıyoruz ve Virtual Machines… => New Virtual Machine… seçiyoruz.
New Virtual Machine ekrani geliyor karşımıza bu ekranda oluşturacağımız sanal sunucumuzun ortamdaki hangi Cluster Node üzerinde açılacağini seçiyoruz. Ben W12R2NOD1 isimli sunucumu seçiyorum ve OK diyorum.
Before You Begin ekrani geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz.
Specify Name and Location ekraninda oluşturacağımız sanal sunucumuza Name bölümünde bir isim belirliyoruz. Store the virtual machine in a different location bölümündede oluşturacağımız sanal sunucumuzun hangi dizin altinda oluşturacağınızı yapılandırıyoruz.
Specify Name and Location ekraninda oluşturacağımız sanal sunucumuza Name bölümüne W12R2FILE ismini belirliyoruz.Store the virtual machine in a different location bölümünde de Hyper-V Failover Cluster yapısında sanal sunucumuzu oluşturacağımız için Browse diyerek Cluster Shared Volume ( CSV ) seçmemiz gerekiyor.
Select Folder menüsünde Cluster Shared Volume ( CSV ) seçiyorum ve Select Folder diyoruz.
Specify Name and Location ekraninda oluşturacağımız sanal sunucumuz için gerekli yapılandırmayi tamamladiktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Specify Generation ekrani geliyor karşımıza oluşturacağımız sanal sunucumuz için Generation 1 ve Generation 2 seçeneği bulunmaktadir.
Generation 1 : Hyper-V’nin önceki sürümleriyle aynı donanımı sağlamaktadır.
Generation 2 : Standart ağ bağdaştırıcısını kullanarak Güvenli ön yükleme SCSI ön yükleme ve PXE ön yükleme gibi özelliklere destek sağlamaktadır. Guest işletim sisteminin en azından Windows Server 2012 ve ya Windows 8’in 64 bit sürümlerini desteklemektedir.
Specify Generation ekraninda Generation 1 seçiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.
Assign Memory ekraninda oluşturacağımız sanal sunucumuz için Memory ( RAM ) değerini belirliyoruz. Use Dynamic Memory for this virtual machine ile Dynamic Memory özelliği ile oluşturacağınız sanal sunucuyu yapılandırabilirsiniz. Daha önceki Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 üzerinde Dynamic Memory yazimizdan gerekli yapılandırma ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Assign Memory ekraninda oluşturacağımız sanal sunucumuz için Memory ( RAM ) değerini belirledikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Configure Networking ekraninda sanal sunucumuzun hangi Virtual Network üzerinden yapılandıracağımızı belirleyebilirsiniz. Daha önceki Windows Server 2012 R2 Hyper-V Virtual Networking Yapılandırması yazimizdan gerekli yapılandırma ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Configure Networking ekraninda sanal sunucumuz için gerekli yapılandırmayi yaptiktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Connect Virtual Hard Disk ekranında oluşturacağımız sanal sunucumuz için Virtual Hard Disk ( .vhd ve . vhdx ) disk ekleme seçenekleri bulunmaktadır.
- Create a virtual hard disk : Bu seçenek ile oluşturacağınız sanal sunucuzu için yeni bir Virtual Hard Disk ( .vhd ve . vhdx ) disk ekleme işlemini yapabilirsiniz.Location bölümünde oluşturulacak olan Virtual Hard Disk ( .vhd ve . vhdx ) disk hangi dizin altinda oluşturulacağını görebilirsiniz. Size bölümünde de oluşturulacak olan Virtual Hard Disk ( .vhd ve . vhdx ) diskin boyutunu belirleyebilirsiniz. Size bölümü default olarak 127 Gigabyte ( GB ) olarak gelmektedir. Siz burayi istediğiniz şekilde yapılandırabilirsiniz. Ayrica buradaki değeri daha sonra Expand edebiliriz. Bununla ilgili yazimizi sizlerle paylaşıyor olacağım.
- Use an existing virtual hard disk : Bu seçenek ile daha önce oluşturmuş olduğunuz Virtual Hard Disk ( .vhd ve . vhdx ) disk var ise burdan seçebilirsiniz.
- Attach a virtual hard disk later : Bu seçenek ile şu an Virtual Hard Disk ( .vhd ve . vhdx ) disk seçimi yapmayarak daha sonra yapılandırmak isterseniz bu seçeneği seçebilirsiniz.
Connect Virtual Hard Disk ekranında oluşturacağınız sanal sunucuzu için yeni bir Virtual Hard Disk ( .vhd ve . vhdx ) disk ekleme işlemini yapacağım için Create a virtual hard disk seçeneğini seçiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.
Installation Options ekranında oluşturacağımız sanal sunucumuz için işletim sisteminin hangi yöntem ile kurulacağını belirlediğimiz bölümdür.
- Install an operating system later : Oluşturacağımız sanal sunucumuz için işletim sistemini daha sonra kuracak iseniz bu seçeneği seçebilirsiniz.
- Install an operating system from a bootable CD/DVD-ROM : Oluşturacağımız sanal sunucumuz için işletim sistemini Physical CD/DVD-ROM drive ile fiziksel sunucunuz üzerinde takili olan media ile kurulu yapabilirsiniz. Image file ( .iso ) ile iso media dosyasi ile kurulumu yapabilirsiniz. daha sonra kuracak iseniz bu seçeneği seçebilirsiniz.
Install an operating system from a bootable CD/DVD-ROM bölümüne baktiğinizda Physical CD/DVD-ROM drive seçeneği Generation 1 sanal sunucularimizda görünmektedir. Ancak Generation 2 sanal sunucularda görünmemektedir. Bunun nedeni Generation 2 sanal sunucular üzerine Fiziksel CD/DVD ekleyemezsiniz. Generation 2 sanal sunucular sadece iso dosyalarını desteklemektedirler.
Installation Options ekranında oluşturacağımız sanal sunucumuz için işletim sistemini kuracağım media daha sonra göstereceğim için Next diyerek devam ediyoruz.
Summary ekranida oluşturduğumuz sanal sunucu için artık hazır olduğunu ve belirlediğimiz yapılandırmaya göre neler yapılacağının özet bilgilerini görüyoruz. Finish diyerek sanal sunucumuzun oluşturulmasını sağlıyoruz.
High Availability Wizard ekraninda oluşturuğumuz sanal sunucunun Hyper-V Failover Cluster yapısına eklendiğini görüyoruz. Finish diyerek High Availability Wizard ekranini kapatiyoruz.
W12R2FILE ismi ile oluşturduğmuz sanal sunucumuzu Volume1 isimli Cluster Shared Volume ( CSV ) dizinde Virtual Hard Disks bölümünü kontrol ettiğimizde şu anda Virtual Hard Disk boyutunu görüyoruz.
Virtual Hard Machines bölümünü kontrol ettiğimizde oluşturmuş olduğumuz W12R2FILE isimli sanal sunucumuzun yapılandırma dosyasini görüyoruz.
W12R2FILE isimli sanal sunumuz şu anda Off durumda Roles menüsü altina geldiğini görüyoruz.
W12R2FILE isimli sanal sunucumuzun Settings menüsünü açıyoruz. Windows Server 2012 R2 iso dosyasini IDE Controller 1 yapılandırma bölümünden Image file sekmesinden ekliyoruz.
W12R2FILE isimli sunucumuzu Start ediyoruz.
Bundan sonraki adimlarda sunucumuzun üzerine işletim sistemini kuruyoruz.
Select the operating system you want to install bölümünde Windows Server 2012 R2 işletim sistemi için kurabileceğimiz işletim sistemlerini görüyoruz. Windows Server 2012 R2 Standart Edition ve Windows Server 2012 R2 Datacenter olarak 2 versiyonu bulunmaktadir. Server Core Installation seçeneği arayüz olmayan ve komutlar ile yönetilebilen versiyonudur. Server with a GUI seçeneği bildiğinizi Graphical User Interface (GUI) arayüzü olan versiyonudur.
W12R2FILE ismi ile oluşturduğmuz sanal sunucumuzu Volume1 isimli Cluster Shared Volume ( CSV ) dizinde Virtual Hard Disks bölümünü kontrol ettiğimizde işletim sistemini kurduktan sonra Virtual Hard Disk boyutunu görüyoruz.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…