Site icon Baki CUBUK

Windows Server 2012 R2 Hyper-V Failover Cluster Üzerine Virtual Machine Ekleme

Merhaba

Daha önceki yazilarimizda Windows Server 2012 üzerinde Hyper-V Failover Cluster Kurulumu,Windows Server 2012 R2 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu ve Windows Server 2012 R2 Hyper-V Failover Cluster Virtual Machine Kurulumu sizlerle paylaşmiştim. Bu yazimizda Hyper-V Failover Cluster yapısı üzerine Virtual Machine ekleme adimlarini anlatiyor olacağım. Daha önceki yazımızda Windows Server 2012 R2 Hyper-V Failover Cluster Virtual Machine Kurulumu işleminde sanal sunucumuzu oluşturduğumuzda oluşturmuş olduğumuz sanal sunucu Hyper-V Failover Cluster yapısına otomatik olarak dahil edilmişti. Şimdi ise Hyper – ­V Manager konsolu üzerinde oluşturmuş olduğumuz bir Virtual Machine Failover Cluster yapısı içerisine ekleme işlemini anlatiyor olacağız.

Peki Nedir Failover Cluster : Yapımız içerisinde bulunan cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında donanımsal ve yazilimsal sorun nedeniyle down duruma geldiklerinde cluster üyesi olan  bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan sanal makinelerimiz var.  Sunucularimizin birinde donanımsal ya da yazilimsal sorun nedeniyle down duruma geldi yani kapandi üzerinde çalışan sanal makinelerde bununla birlikte down duruma gelerek ulaşılamayacaktir işte burada Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerindeki sanal sunucularımız otomatik olarak diğer fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W12R2DC isminde Ip Adres 192.168.2.200/24 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur. Ayrica bu sunucum üzerinde File and Storage Service üzerinde İSCSI Targer servisini yapılandırarak Failover Cluster Quroum alani Cluster Volume yapılandırmasi bu sunucu üzerinde yapılandırmış durumdadır. ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması daha önceki yazimizda sizlerle paylaşmıştım.

İkinci sunucum W12R2NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.2.202/24  ikinci Cluster Network karti 192.168.3.202/24 Üçüncü Network Karti Ip Adresi 192.168.4.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ile Failover Cluster feautures ( Özelliği ) kurulumunu ve yapılandırmış durumdadır.

Üçüncü sunucum W12R2NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.2.204/24  ikinci Cluster Network karti 192.168.3.204/24 Üçüncü Network Karti Ip Adresi 192.168.4.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ile Failover Cluster feautures ( Özelliği ) kurulumunu ve yapılandırmış durumdadır.

W12R2NOD1 isimli sunucumuz üzernde Hyper-V Manager konsolunu açtiğimizda W12R2FILE isimli sanal sunucumuzu görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz. Roles bölümünde W12R2FILE isimli sanal sunucumuzu olmadiğini görüyoruz.

W12R2FILE isimli sanal sunucumuzu Hyper-V Failover Cluster yapısına dahil edebilmek için Failover Cluster Manager konsolunu açıyoruz. Roles bölümünde sağ tuş yapıyoruz ve Configure Role… seçiyoruz.

Before You Begin ekrani geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz.

Select Role ekraninda yapılandırabileceğimiz High Availability rollerini görüyoruz.

Select Role ekraninda Select the role that you want to configure for high availability bölümünde Virtual Machine seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Select Virtual Machine ekraninda Failover Cluster yapısına dahil edebileceğimiz sanal sunuculari görebilirsiniz. Windows Server 2008 R2 Hyper-V Failover Cluster ortamlarinda bu işlemi yapabilmek için sanal sunucularimizin Off ( Kapali ) durumda olmasi gerekmektedir. Windows Server 2012,Windows Server 2012 R2 ve Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster ortamlarinda buna artik bizim yapmamıza gerek olmadan gerekli işlemi kendi yapacaktır.

Select Virtual Machine ekraninda Failover Cluster yapısına dahil edebileceğimiz W12R2FILE sanal sunucumu seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Confirmation ekraninda Failover Cluster yapısına dahil edebileceğimiz W12R2FILE sanal sunucumu görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Configure High Availability ekraninda Failover Cluster yapısına W12R2FILE sanal sunucumun dahil edildiğini görüyoruz. Failover Cluster Manager konsolunda W12R2FILE isimli sanal sunucum Failover Cluster yapsına dahil edilirken Off ( Kapali ) duruma getirildiğini görüyoruz.

Summary ekraninda W12R2FILE ismli sanal sunucumuzun Failover Cluster yapısına dahil edildiğini görüyoruz.

Failover Cluster Manager konsolunu tekrar açıyoruz. Roles bölümünde W12R2FILE isimli sanal sunucumuzun geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

Exit mobile version