Windows Server 2012 R2 DHCP Failover Yapılandırması

Merhaba

Daha önceki yazimizda Windows Server 2012 DHCP Failover yapılandırılmasıni sizinle paylaşmiştim. Bu yazimizda Windows Server 2012 R2 üzerindek DHCP Failover yapılandırmasini anlatiyor olacağım.Windows Server 2012 ile birlikte gelen DHCP Server Failover özelliğini ortamimizda DHCP Server’in kesintisiz bir şekilde çalışmasina olanak sağlamaktadir.. DHCP Server sahip olduğu görev nedeniyle network ortamimizda kritik sunucu rollerinden biridir. Bu nedenle ortamda bulunan DHCP  Server rolünün herhangi bir şekilde devre dişi kalmasi ya da hizmet verememesi durumunda network ortamimizda bulunan clientlerimiz,mobil cihazlarimiz ya da network cihazlarimiza  TCP/IP konfigürasyonunun dağıtılmamasında dolayi network yapımız içinde bulunan cihazlarimizin haberleşmesi olumsuz etkilenecektir. Böyle bir riske karşı Windows Server 2012 ile gelen ve yeni bir özellik olan DHCP Server Failover yapılandırmasi ile bu sorunlarin yaşanmasini engellemiş olacağız.

DHCP Server Failover yapı itibariyle iki şekilde çalışabilmektedir. Birinci DHCP Server Sunucusu ile İkinci DHCP Server sunucusunu Load balance ( Yük Dengelemesi ) ile Aktif-Aktif ya da ikinci DHCP Server Sunucusunu tamamen  hot-standby yedekte bekleterek Aktif-Pasif olarak yapılandırabiliriz.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W12R2PDC isminde ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurularak ortamimizda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadir.Ayrica bu sunumuzu ortamimizda birinci DHCP Server sunusu olarak bu sunucum görev yapacaktir.

İkinci sunucum W12R2ADC isminde ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak Additional Domain Controller olarak yapımızda görev yapmaktadir. İkinci DHCP Server sunucusu olarak bu sunucum görev yapacaktir.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features  tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

1

Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

2

Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Biz DHCP Server rolünü kurulumu yaparak DHCP Server Failover yapılandırılmasi yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek Next diyerek devam ediyoruz.

3

Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Benim ortamımda sadece W12R2PDC olduğu için ve DHCP Server rolünü kurulumu yaparak DHCP Server Failover yapılandırılmasi yapacağımız için bu W12R2PDC isimli sunucumuzu seçiyoruz ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

4

Select server roles ekraninda DHCP Server rolünün kurulumunu gerçekleştireceğimiz için DHCP Server işaretliyoruz.

5

DHCP Server rolünü seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza DHCP Server’i ile birlikte Remote Server Administration Tools altinda bulunan DHCP Server Tools özelliğininde kurulması gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek  Remote Server Administration Tools altinda bulunan bu özelliğinde kurulmasi sağlıyoruz.

6

DHCP Server kuruluma hazir Next diyerek devam ediyoruz.

7

Select features ekraninda DHCP Server ile birlikte kurulacak olan featuresleri ( Özellik ) görüyoruz. DHCP Server Failover kurulumu için Failover Clustering features ( Özellik ) kurmaya gerek yoktur.DHCP Server Failover yapılandırmasini DHCP Server üzerinde yapılandırılmaktadir. DHCP Server kurulumu için herhangi bir features ( Özellik ) gerekli olmadiği için bu ekranda herhangi bir şeçim yapmiyoruz ve Next diyerek yapılandıramaya devam ediyoruz.

8

DHCP Server ile ilgili özet bilgi ekranına göz atıp, DHCP Server kurulumunu Next diyerek başlatıyoruz.

9

Confirm installation selections ekraninda DHCP Server rolünün ve Remote Server Administration Tools altinda bulunan DHCP Server Tools özelliğinin kurulacağını görüyoruz.

12

Confirm installation selections ekraninda Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlediğimde DHCP Server rolünün kurulumundan sonra eğer gerek duyarsa sunucumuzu otomatik olarak sunucumun restart edeceği bilgisini veriyor bana Yes diyerek onay veriyoruz.

10

Confirm installation selections ekraninda Install diyerek DHCP Server kuruluma başlıyoruz.

11

Installation progress ekraninda DHCP Server rolünün kurulumu gerçekleştiriliyor.

13

14

DHCP Server rolünün kurulumu tamamlandıktan sonra Complete DHCP configuration diyerek DHCP Server kullanıcı yapılandırmasini yapıyoruz eğer bu ekrandaki yapılandırmayi tamamlamazsaniz eğer Server Manager Dashboard ekranında sağ üst kısımda gelen bayrak simgesine tıklayınca açılan Task detaylarında Post-deployment Configuration ilişkin bir hata alabilirsiniz buradan da Complete DHCP configuration diyerek gerekli işlemi yapabilirsiniz.

15

DHCP Post-Install configuration Wizard ekraninda DHCP Server yapılandirmasi için gerekli olan kullanıcı ayarlarini yapılandırmak için Next diyerek devam ediyoruz.

16

Authorization ekraninda DHCP Server yapılandırmasini Active Directory Domain Services ile çalışmasi için Use the following user’s credentials bölümündeki Administrator kullanıcı ile yapılandırabiliriz. Use alternate credentials ile farkli bir Domain kullanıcı ile yapılanırabilirsiniz. Skip AD authorization ile Active Directory ile bağlantili bir şekilde yapılandırmadan devam edebilirsiniz. Ben  Use the following user’s credentials seçiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.

17

Summary ekraninda gerekli yapılandırmanin tamamlandiğini görüyoruz. Close diyerek DHCP Post-Install configuration Wizard ekranini kapatiyoruz.

18

Installation progress ekraninda DHCP Server rolünün yapılandırmasini Close diyerek kapatiyoruz.

19

Sunucumuz üzerindeki DHCP Server rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra DHCP Server yapılandırmasi için Administrative Tools menüsü altinda bulunan DHCP Server konsolunu açıyoruz.

20

DHCP Server konsolunda IPv4 üzerinden sağ tuş New Scope diyerek DHCP Server üzerinde bir Scope ( Havuz ) yapılandırmasi başliyoruz.

21

 Welcome to the New Scope Wizard ekranını geliyor karşımızı Next diyerek yapılandırmaya geçiyoruz.

22

Scope Name ekranı geliyor karşımıza. Name bölümünde yapılandıracağımız Scope ( Havuz ) için bir isim veriyoruz. Ben bakicubuk veriyorum. Description bölümü zorunlu olmadığı için bu bölümü boş birakabiliriz ya da buraya bir açıklama belirtebilirsiniz. Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

24

IP Address Range ekranı geliyor karşımıza Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) bölümlerine yapılandıracağımız Scope ( Havuz ) için  Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) belirtiyoruz.

Hemen alt bölümde bulunan Subnet Mask ( Alt Ağ Maskesi ) adresini yapılandırıyoruz ve bir sonraki yapılandırma için Next diyerek devam ediyoruz.

26

Add Exclusions and Delay ekranı geliyor karşımıza bir önceki IP Address Range ekranda yapılandırmış olduğumuz Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) aralığında bulunan IP adreslerinden DHCP Server tarafından dağıtılmasini istemediğimiz IP Adreslerini ya da IP Adresi varsa  bunların dağıtılmamasi için bu ekranda yapılandırıyoruz.

Eğer DHCP Server tarafindan dağıtılmasini istemediğimiz IP Adresleri var ise Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) ve End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) bölümüne yazarak Add diyerek bunlarin dağıtılmamasini sağlayabiliriz.Eğer DHCP Server tarafindan tek bir tane IP  Adresinin dağıtılmamasini istiyorsaniz bu IP Adresini hem Start IP Address ( Başlangıç IP Adresi ) hem de End IP Address ( Bitiş IP Adresi ) yazarak Add diyerek ekleyebiliriz. Gerekli yapılandırmayi tamamladiktan sonra  Next diyerek devam ediyoruz.

27

Lease Duration ekranında DHCP Server tarafindan dağıtılan TCP/IP konfigürasyonunun ortaminiza dahil olan cihazlara ne kadar süreyle kiralayacağını belirtiyoruz. Days bölümünde kaç gün Hours bölümünde kaç saat Minutes bölümünde kaç dakika kiralanacağını yapılandırabiliriz. Ben default olarak 8 günde herhangi bir değişiklik yapmadan Next diyerek yapılandıramaya devam ediyoruz.

28

Configure DHCP Options ekranı geliyor karşımıza DHCP Server IP Address ( IP Adresi ) ve Subnet Mask ( Alt Ağ Maskesi ) dışında DNS Servers,WINS Server, Router ( Default Gateways ) gibi konfigürasyonunun dağıtılmasini yapılandırmak için Yes, I want to configure these options later seçeneği seçili iken Next diyerek bunlari yapılandırmasina geçiyoruz.

29

Router ( Default Gateways ) yani Varsayilan Ağ Geçidi adresini yapılandırıyoruz burada ortamimizda bulunan Modem ya da Firewall gibi cihazlarimizin IP Address ( IP Adresi ) bilgisini yapılandırıyoruz. IP address bölümüne Ip adresini yazarak Add diyoruz.

31

Router ( Default Gateways ) ekraninda ortamimizda bulunan Modem ya da Firewall gibi cihazlarimizin IP Address ( IP Adresi ) bilgisini yapılandırdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

32

Domain Name and DNS Servers ekranında ortamimizda bulunan DNS Server bilgilerini yapılandırıyoruz. Parent domain bölümüne Domain Name otomatik olarak geliyor. Ben kurulumu Domain Controller üzerinden yapılandırdığım için Domain Name ve DNS Server bilgileri otomatik olarak geldi siz farkli bir sunucu üzerinden kurulumu yapılandırıyorsaniz eğer Server name bölününe yazarak ortaminizdaki DNS Server ismini yazarak Resolve diyerek IP address gelmesini sağlayabilirsiniz. IP Address bölümünde DNS Server’imizin Ip Adresini görüyoruz. Next diyerek devam ediyoruz.

33

WINS Servers ekraninda ortaminizda kullanmış olduğunuz bir WINS Server varsa WINS Server IP adresini yapılandırarak Next diyerek devam ediyoruz.

34

Active Scope ekranı geliyor karşımıza yapılandırmış olduğumuz Scope ( Havuz ) yapısının aktif olarak kullanılıp kullanılmayacağını soruyor bizlere yapılandırmış olduğumuz ayarlar aktif olarak kullanılmasi için Yes, I want to activate this scope now seçeneği seçili iken Next diyerek devam ediyoruz.

35

Completing the New Scope Wizard ekranında Finish diyerek New Scope yapılandırmasini sonlandiriyoruz.

36

DHCP Server konsolunda IPv4 bölümü altinda yapılandırmış olduğumuz bakicubuk ismindeki Scope ( Havuz ) yapısının geldiğini görüyoruz.

W12R2PDC ismindeki birinci sunucum üzerinde DHCP Server rolünün kurulumunu ve Scope ( Havuz ) yapılandırmasini tamamliyoruz. Şimdi W12R2ADC ismindeki ikinci sunucum üzerinde DHCP Server rolünün kurulumunu gerçekleştireğiz ve daha sonra da DHCP Failover yapılardirmasini yapacağız. Load balance ( Yük Dengelemesi ) ile Aktif-Aktif ya da hot-standby yedekte bekleyecek şekilde Aktif-Pasif olarak yapılandirabiliriz.

37

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features  tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

38

Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

39

Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Biz DHCP Server kurulumu yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek Next diyerek devam ediyoruz.

40

Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. W12R2ADC ismindeki sunucum üzerinde DHCP Server rolünü yapılandıracağımız için onu seçiyoruz. Next diyerek devam ediyoruz.

41

Select server roles ekraninda DHCP Server rolünün kurulumunu gerçekleştireceğimiz için DHCP Server işaretliyoruz.

42

DHCP Server rolünü seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza DHCP Server’i ile birlikte Remote Server Administration Tools altinda bulunan DHCP Server Tools özelliğininde kurulması gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek  Remote Server Administration Tools altinda bulunan özelliklerinde kurulumlarini sağlıyoruz.

43

DHCP Server kuruluma hazir Next diyerek devam ediyoruz.

44

Select features ekraninda DHCP Server ile birlikte kurulacak olan featuresleri ( Özellik ) görüyoruz. DHCP Server Failover kurulumu için Failover Clustering features ( Özellik ) kurmaya gerek yoktur.DHCP Server Failover yapılandırmasini DHCP Server üzerinde yapılandırılmaktadir. DHCP Server kurulumu için herhangi bir features ( Özellik ) gerekli olmadiği için bu ekranda herhangi bir şeçim yapmiyoruz ve Next diyerek yapılandıramaya devam ediyoruz.

45

DHCP Server ile ilgili özet bilgi ekranına göz atıp, DHCP Server kurulumunu Next diyerek başlatıyoruz.

46

Confirm installation selections ekraninda DHCP Server rolünün ve Remote Server Administration Tools altinda bulunan DHCP Server Tools özelliğinin kurulacağını görüyoruz.

47

Confirm installation selections ekraninda Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlediğimde DHCP Server rolünün kurulumundan sonra eğer gerek duyarsa sunucumuzu otomatik olarak sunucumuzun restart edeceği bilgisini veriyor bana Yes diyerek onay veriyoruz.

48

Confirm installation selections ekraninda Install diyerek DHCP Server kuruluma başlıyoruz.

49

Installation progress ekraninda DHCP Server rolünün kurulumu gerçekleştiriliyor.

50

51

DHCP Server rolünün kurulumu tamamlandıktan sonra Complete DHCP configuration diyerek DHCP Server kullanıcı yapılandırmasini yapıyoruz eğer bu ekrandaki yapılandırmayi tamamlamazsaniz eğer Server Manager Dashboard ekranında sağ üst kısımda gelen bayrak simgesine tıklayınca açılan Task detaylarında Post-deployment Configuration ilişkin bir hata alabilirsiniz buradan da Complete DHCP configuration diyerek gerekli işlemi yapabilirsiniz.

52

DHCP Post-Install configuration Wizard ekraninda DHCP Server yapılandirmasi için gerekli olan kullanıcı ayarlarini yapılandırmak için Next diyerek devam ediyoruz.

53

Authorization ekraninda DHCP Server yapılandırmasini Active Directory Domain Services ile çalışmasi için Use the following user’s credentials bölümündeki Administrator kullanıcı ile yapılandırabiliriz. Use alternate credentials ile farkli bir Domain kullanıcı ile yapılanırabilirsiniz. Skip AD authorization ile Active Directory ile bağlantili bir şekilde yapılandırmadan devam edebilirsiniz. Ben  Use the following user’s credentials seçiyorum ve Next diyerek devam ediyoruz.

54

Summary ekraninda gerekli yapılandırmanin tamamlandiğini görüyoruz. Close diyerek DHCP Post-Install configuration Wizard ekranini kapatiyoruz.

55

Installation progress ekraninda DHCP Server rolünün yapılandırmasini Close diyerek kapatiyoruz.

56

Sunucumuz üzerindeki DHCP Server rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra DHCP Server yapılandırmasi için Administrative Tools menüsü altinda bulunan DHCP Server konsolunu açıyoruz.

57

58

W12R2ADC isimli sunucum üzerinde DHCP Server rolünün kurulumu tamamladiktan sonra W12R2PDC ismindeki birinci sunucum üzerinde DHCP Server konsolunu açıyorum ve  IPv4 üzerinden sağ tuş Configure Failover… diyerek DHCP Server Failover yapılandırmasini başlıyoruz

60

Introduction to DHCP Failover ekranın geliyor karşımıza bu ekranda High Availability ( Yüksek Erişilebilirlik ) özelliğinin yapımızda bulunan hangi Scope ( Havuz ) yapısında yapılandıracağını seçmemizi istiyor. Hangi Scope ( Havuz ) Load balance ( Yük Dengelemesi ) ile Aktif-Aktif ya da hot-standby yedekte bekleterek Aktif-Pasif olarak yapılandıracak isek bu aşama da seçiyoruz. Select all  diyerek ortamimizda birden fazla Scope ( Havuz ) var ise hepsini de bunu  yapılandirmayi dahil edebiliriz. Benim ortamimda sadece bir adet olduğu için Next diyerek devam ediyoruz.

61

Specify the partner server to use for failover ekraninda Partner Server yani DHCP Server Failover yapısında hangi sunucu ile Load balance ( Yük Dengelemesi ) ile Aktif-Aktif ya da hot-standby yedekte bekleterek Aktif-Pasif olarak yapılandıracağımızı belirtmemiz gerekiyor bunun için Add Server tikliyoruz.

62

Add Server ekranında Browse bölümünde tiklayarak ikinci sunucum olan W12R2ADC Active Directory ortamimda arayarak ekleyeceğiz.

63

64

65

66

Partner Server olacak ikinci sunucum olan W12R2ADC  DHCP Server sunucumuzu yapılandırdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

67

Create a new failover relationship ekranı geliyor karşımıza bu ekranda DHCP Failover yapılandırmamizi yapacağım ekrandir.

68

Relationship name : Yapılandırdığımız DHCP Failover yapısı için ismi görüyoruz.

Maximum client lead time (MCLT): Bu bölümde Scope ( Havuz ) yapılandırmasi sirasinda yapılandırmış olduğumuz kira süresine ek olarak yapılandırılan bölümdür. Bu bölümde DHCP Server sunucusu üzerinde 8 saat olarak kiralama süresi yapılandırdıysak eğer MCLT değeri de 1 saat ise, kira süresi toplamda 9 saat olacaktır. Bu MCLT değeri ikinci DHCP Server sunucuya gönderilerek kira sürelerine ilave edilmesi sağlanmış olur. Normalde RFC 2131 standartlarına göre DHCP Failover konfigürasyonunda ana DHCP sunucu bir istemciye kiraladığı ip adresine DHCPACK mesajı ile onay vermesi için kiralamaya ait kayıtların her iki DHCP sunucuya da kaydedilmesi gerekir. Böyle bir çalışma şekli DHCP performansını yavaşlatacağı için, birincil DHCP sunucu istemciye ip adresini verir ve DHCPACK ile de onaylar ve sonrasında bir replikasyon güncelleme paketi ile bu değişikliği replikasyon partneri olan ikinci DHCP sunucuya gönderir. Eğer birincil DHCP sunucu ile Failover Partner’I olan ikinci sunucu arasındaki iletişim koparsa bu durumda burada belirtilen MCLT süresi kadar süreyi kira sonuna ilave eder.

·         Load Balance Mod: İki DHCP Server sunucusunu yük paylaşımı yaparak Aktif – Aktif olarak yapılandırmamızı sağlar. Load Balance Percentage bölümünde yapılandırma ile DHCP Server sunucuları TCP/IP konfigürasyonunun dağıtılmama yüzdesi ya da bir başka ifadeyle sunucular üzerine düşen yük dengesini belirlenir.

·         Hot Standby Mod: Birinci DHCP Server sunucusunun Aktif olarak çalıştığı,İkinci DHCP Server sunucunun da Pasif olarak beklediği yapılandırma bölümüdür.

69

Eğer DHCP Failover yapılandırmasi Load balance ( Yük Dengelemesi ) olarak yapılandırılırsa iki DHCP Server sunucusu arasinda yük paylaşımı yapılarak DHCP Server sunucular arasında dengelenir. Bu yapılandırma ile ortamimizda bulunan iki  DHCP Server sunucusu da ortamdaki cihazlara hizmet verecektir.

Eğer DHCP Failover yapılandırmasi Hot Standby olarak yapılandırılırsa W12R2ADC ismindeki sunucum pasif olarak yapılandırılır ve W12R2PDC ismindeki sunucum Primary ( Birincil) olarak görev yapar ve TCP/IP konfigürasyonunun bir kopyasi W12R2ADC ismindeki ikinci DHCP Server sunucum üzerinde yedeklenir. Bu yapılandırma ile ortamda W12R2PDC ismindeki sunucum Primary ( Birincil) olan DHCP Server sunucum aktif olarak hizmet verir. W12R2PDC ismindeki sunucum Primary ( Birincil) yaşanacak olan bir problemde  ya da devre dışı kalmasi durumunda ikinci W12R2ADC ismindeki ikinci DHCP Server sunucum devreye girerek TCP/IP konfigürasyonunun dağıtmaya devam eder.

Shared Secret bölümüne iki sunucu arasindaki replikasyon için kullanılacak olan bir password belirliyoruz ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

70

Bu ekran DHCP Failover yapılandırmasi seçimlerini görüyoruz Finish diyerek yapılandırmış olduğumuz DHCP Failover yapılandırılmasını başlatarak iki sunucu arasında bir replikasyonu başlatmiş oluyoruz.

71

Progress of failover configuration ekraninda yapılandırma tamamladıktan sonra Successful başarılı bir şekilde tamamlandiğini görüyoruz.Close diyerek DHCP Failover Wizard ekranini kapatiyoruz.

72

W12R2ODC üzerinde DHCP Server konsolu açtiğimizda DHCP Failover yapılandırmasi yaptığımız Scope ( Havuz ) üzerinde sağ tuş dediğimizdeDeconfigure Failover , Replicate Scope ve Replicate Relationship özelliklerinin geldiğini görmekteyiz.

73

W12R2ADC sunucumuz üzerinde IPv4 altına birinci sunucuda yapılandırmış olduğumuz Scope ( Havuz ) yapısının aynı şekilde replikasyona ile tüm konfigürasyonun geldiğini görüyoruz.

74

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

Başa Dön