Windows Server 2012 Hyper-V Kurulumu

Merhaba

Daha önceki yazimizda Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 yeniliklerinden bahsetmiştim. Bu yazimizda da Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 adiyla anilmaya başlayan Hyper-V Server rolünün kurulumu anlatiyor olacağım.

Peki Hyper-V Nedir ?

Hayatimiza Windows Server 2008 Hyper-V 1.0 ile giriş yapan Hyper-V rolü Windows Server 2008 R2 de Hyper-V 2.0 olarak anildi Windows Server 2012 de Hyper-V 3.0 olarak anilmaya başlandi hayatimizdaki önemli bir hal almiş oldu.

Hyper-V şirketlerin sunucu kullanımını arttırarak ve donanım ve yazilim maliyetlerini minimum indirmek ve IT yöneticilerin iş yüklerini konsolide etmesini sağlayan Hypervisor tabanlı sunucu sanallaştırma ürünüdür. Daha önceki sunucu işletim sistemlerinde Active Directory Domain Services, DHCP Server, DNS Server v.b. gibi rolleri ortamimizin ihtiyaçlari doğrultusunda ayni sunucu üzerine kurulumu ve yapılandırmasini yaparak kullanabiliyorduk. Hyper-V Server rolü bu rollerden ayri olarak kurulumu ve yapılandırılmasi yapılmasi gereken ve kurulduğu sunucu üzerinden sadece Hyper-V rolünü çalıştırmasi gerektiğini belirtmek isterim. Microsoft’un yaptığı açıklamalarda da Hyper-V rolünün kurulu olduğu bir sunucu üzerine başka bir rolün kurulmasi ve yapılandırılmasi asla önerilmemektedir. Yani üzerinde Hyper-V rolü dışında herhangi bir rolün kurulumu ve yapılandırılmasi asla önerilmemektedir.

Windows Server 2012 Hyper-V destekleyen üç versiyonu bulunamaktadir.

  • Windows Server 2012 Standart Edition

    Bu versiyon içerisinde Windows Server 2012 ‘de bulunan tüm roller ve bileşenler gelmektedir. Örneğin; Windows Server 2008 R2 Standart versiyonda Failover Clustering bileşeni kurulamaması, bu özelliğin sadece Enterprise versiyon ile beraber gelmesi diye bir durum söz konusu değil artık. 4 TB Ram ve 64 sokete kadar destekleyebilir, ancak sadece Hyper-V rolü içinde iki adet sanal makine kurulum lisansına sahip olursunuz.

  • Windows Server 2012 Datacenter Edition

    Windows Server 2012 platformundaki tüm roller ve bileşenler kullanımınıza sunulmaktadır. Limitsiz sayıda sanal makine kurulum lisansına sahip olursunuz. Standart versiyon ile arasındaki en önemli fark budur. 64 sokete kadar, 640 işlemci çekirdeği ve 4 TB RAM ‘a kadar desteği bulunmaktadır.

  • Microsoft Hyper-V Server 2012

    Sanal makineleriniz için User Interface olmayan Stand-Alone bir ortam sunar. Host sunucu için herhangi bir lisans bedeli istenmez, ancak sanal makinelerinizin lisanslanması normal olarak yapılır. 64 sokete ve 4 TB RAM ‘a kadar desteği vardır. Domain ortamına dahil edebilirsiniz ancak diğer sunucu versiyonlarındaki gibi roller ve bileşenlere sahip değildir. Dosya Sunucusu hizmetlerini limitli olarak kullanabilirsiniz.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum WS12DC isminde ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur.

İkinci sunucum WS12HYPERV isminde ve Domain ortamina dahil edilmiş durumdadir bu sunucum üzerine Hyper-V rolünü kurulumunu ve yapılandırılmasi yapacağım.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features  tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

1

Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

2

Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Biz Hyper-V rolünün kurulumu yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek Next diyerek devam ediyoruz.

3

Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Ben WS12HYPERV üzerinde Hyper-V rolünü kurulumunu yaparak yapılandırıacağım için bu sunucumu seçiyorum ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

4

Select server roles ekraninda Hyper-V rolünün kurulumunu gerçekleştireceğimiz için Hyper-V rolünü işaretliyoruz.

5

Hyper-V rolünü seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Hyper-V rolü ile birlikte Remote Server Administration Tools özelliği içinde bulunan Hyper-V Management Tools ve altinda bulunan Hyper-V Module for Windows PowerShell, Hyper-V GUI Management Tools özelliklerinin kurulması gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek Remote Server Administration Tools altinda bulunan bu özelliğinde kurulmasi sağlıyoruz.

6

Hyper-V rolü kuruluma hazir Next diyerek devam ediyoruz.

7

Select features ekraninda Hyper-V rolü ile birlikte kurulacak olan Features ( Özellik ) görüyoruz. Hyper-V rolünün kurulumu için herhangi bir Features ( Özellik ) gerekli olmadiği için bu ekranda herhangi bir şeçim yapmiyoruz ve Next diyerek yapılandıramaya devam ediyoruz.

8

Hyper-V rolü ile ilgili özet bilgi ekranına göz atıp, Hyper-V rolünün kurulumuna devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

9

Create Virtual Switches ekraninda Hyper-V içinde kurulumunu yapacağımız sanal sunucularimizin ağ protokolleri ile kendi aralarında ve ya dış dünya ile haberleşmesi için gerekli olan bir yapılandırmadir.Sanal sunucularimizin ağ protokolleri ile kendi aralarında veya dış dünya ile haberleşmesi için hangi fiziksel network karti üzerinden haberleşmesi için bir Virtual Switch yaratmak istiyorsak,aşağıdaki ekranda bulunan fiziksel network  kartini ve ya kartlarini seçebiliriz. Virtual Switch yapılandırmasini Hyper-V kurulumundan sonra Hyper-V Manager konsolu yardimiyla yapılandırabilirsiniz. Virtual Switch’ler konusunda yeterli bilgi sahibi değilseniz bu adımda herhangi bir seçim yapmadan geçebilirsiniz.

10

Virtual Machine Migration ekraninda de,söz konusu Host için Paylaşımsız Canlı Aktarım – Shared-Nothing Live Migration gönderimlerinin kabul edilip edilmeyeceği ile ilgili seçim yapabilirsiniz. Bu seçenekte daha sonra yapılandırılabilir bu nedenle Virtual Machine Migration konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz herhangi bir seçim yapmadan devam edebilirsiniz.

11

Default Stores ekraninda kurulumunu yapacağımız sanal sunucularimizin kurulum işlemleri sirasinda bileşen dosyalarının XML, VHD,VHDX  bulunacağı dizinleri belirtebiliriz. Kurulumunu yapacağımız her bir sanal sunucu default olarak bu dizinlere kurulacaktir. Sanal sunuculari kurulum sirasinda bu dizinler dişindada herhangi bir farkli dizin içinede kurulum yapma şansim olduğunu belirtmek isterim. Next diyerek devam ediyoruz.

12

Confirm installation selections ekraninda Install diyerek Hyper-V rolünün kuruluma başlıyoruz. Hyper-V rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor. Ben kurulum tamamlandiktan kendim restart etmek istediğim için bu seçeneği işaretlemiyorum.

13

Installation progress ekraninda Hyper-V rolünün kurulumu görüldüğü gibi başlaniyor.

15

Installation progress ekraninda Hyper-V rolü ve Remote Server Administration Tools özelliği içinde bulunan Hyper-V Management Tools altinda bulunan Hyper-V Module for Windows PowerShell; Hyper-V GUI Management Tools  özelliklerinin kurulumunun tamamlandiğini görüyoruz rollerin ve özelliklerin kurulumunun tamamlanmasi için sunucumuzu restart etmemiz gerekiyor. Close diyerek Wizard ekranini kapatiyoruz.

16

Kurulumun tamamlandiktan sonra sunucumuzu restart ediyoruz. Sunucumuz restart olup açıldıktan sonra Hyper-V Manager açıyoruz artik sanal makinelerimi oluşturarak yapılandırabiliriz.

17

 

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

Bir yanıt yazın

Başa Dön