Merhaba
Daha önceki yazimizda Windows Server 2012 Hyper-V rolünün kurulumunu anlaştik bu yazimizda da Windows Server 2012 Hyper-V Failover Cluster kurulumunu ve yapılandırmasini anlatiyor olacağım.
Peki Nedir Failover Cluster :
Yapımız içerisinde bulunan cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında donanımsal ve yazilimsal sorun nedeniyle down duruma geldiklerinde cluster üyesi olan bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasına denilmektedir. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan sanal makinelerimiz var. Bir donanımsal ya da yazilimsal sorun nedeniyle A sunucumuz down duruma geldi yani kapandi üzerinde çalışan sanal makinelerde bununla birlikte down duruma geldi ve bu sunucumuz hizmet verememekte işte burada cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerinde ki servis ve roller otomatik olarak B node yani fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.
Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.
Birinci sunucum WS12DC isminde Ip Adres 192.168.2.200 olarak yapılandırılmiş ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur. Ayrica bu sunucum üzerinde File and Storage Service üzerinde İSCSI Targer servisini yapılandırarak Failover Cluster Quroum alani Cluster Volume yapılandırmasi bu sunucu üzerinde yapılandıracağız.
İkinci sunucum WS12NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.2.210 ikinci Cluster Network karti 1.1.1.2/24olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V ve Failover Cluster feautures kurulumunu ve yapılandırılmasi yapacağım.
Üçüncü sunucum WS12NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.2.212 ikinci Cluster Network karti 1.1.1.4/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V ve Failover Cluster feautures kurulumunu ve yapılandırılmasi yapacağım.
Kurulum ve yapılandırmaya başlamadan önce NOD larimiz üzerinde aşağıdaki özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Sunucularımizin Bölge ve Dil ayarlarının English ( United States ) olarak yapılandirilmiş olmasi gerekmektedir.
- Sunucular üzerinde Windows Firewall devre dışı duruma getirilmelidir.
- NOD lar üzerinde User Account Control kapatılmalidir.
- Hiçbir Anti-Virus yazılımının kurulmaması ve kurulu olan Anti-Virüs programlarin devre dışı bırakılmasi gerekmektedir.
- NOD’larimiz üzerindeki bütün Driver, Bios, Firmware güncelleştirmelerinin yapılması ve aynı seviyede olmasi gerekmektedir.
- NOD’larimiz üzerindeki Windows Update’lerin yapılması ve aynı seviyede olmasi gerekmektedir.
- Sanal sunucularimizin ağ protokolleri ile kendi aralarında ve ya dış dünya ile haberleşmesi için en az 1 adet daha Network Karti olması gerekmektedir.
Bu bilgileri aktardiktan sonra NOD’larimiz üzerinde Hyper-V ve Failover Cluster kurulumu ve yapılandırmasina geçebiliriz.
Öncelikle NOD1 üzerinde Hyper-V ve Failover Clustering özelliğinin kurulumunu yapılandırıyor olacağız.
Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.
Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Biz Hyper-V rolünün kurulumu yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Ben WS12NOD1 üzerinde Hyper-V rolünü kurulumunu yaparak yapılandıracağım için bu sunucumu seçiyorum ve NEXT diyerek yapılandırmaya devam ediyorum.
Select server roles ekraninda Hyper-V rolünün kurulumunu gerçekleştireceğimiz için Hyper-V rolünü işaretliyoruz.
Hyper-V rolünü seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Hyper-V rolü ile birlikte Remote Server Administration Tools özelliği içinde bulunan Hyper-V Management Tools özelliği altinda bulunan Hyper-V Module for Windows PowerShell; Hyper-V GUI Management Tools özelliklerinin kurulmasınu gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek Remote Server Administration Tools altinda bulunan bu özelliklerinde kurulmasi sağlıyoruz.
Hyper-V rolü kuruluma hazir NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select features ekraninda Hyper-V rolü ile birlikte kurulacak olan featuresleri görüyoruz.Normalde Hyper-V rolünün kurulumu için herhangi bir features gerekli değil ancak biz Hyper-V üzerinde Failover Cluster kurulumunu ve yapılandırmasini yapacağımız için feutures ekraninda Failover Clustering ve Multipatch I/O özelliklerinide kuracağız. Bu nedenle Failover Clustering ve Multipatch I/O kurulum için işaretliyoruz ve NEXT diyerek yapılandıramaya devam ediyorum.
NOT :Benim buradaki ortamim Lab ortami olduğu için kullanacağım ortak disk alanimi Windows Server 2012 üzerinde ISCI Target yapılandırmasi ile yapacağım. Şirket ortamlarinda bu işleme gerek duyulmaz şirket ortamlarinda genellikle HBA ile bağlı bir Storage’den disk alani kullanarak yapılandırılır bu nedenlede Multipatch I/O özelliği kurulmasi gerekmektedir.
Failover Clustering özelliğini seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Failover Clustering özelliği ile birlikte Remote Server Administration Tools özelliği içinde bulunan Failover Clustering Tools ve altinda bulunan Failover Clustering Module for Windows PowerShell; Failover Clustering Management Tools özelliklerinin kurulmasınu gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek Remote Server Administration Tools altinda bulunan bu özelliğinde kurulmasi sağlıyoruz.
Hyper-V rolü ile ilgili özet bilgi ekranına göz atıp, Hyper-V rolünün kurulumuna devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.
Create Virtual Switches ekraninda Hyper-V içinde kurulumunu yapacağımız sanal sunucularimizin ağ protokolleri ile kendi aralarında ve ya dış dünya ile haberleşmesi için gerekli olan bir yapılandırmadir.Sanal sunucularimizin ağ protokolleri ile kendi aralarında veya dış dünya ile haberleşmesi için hangi fiziksel network karti üzerinden haberleşmesi için bir Virtual Switch yaratmak istiyorsak,aşağıdaki ekranda bulunan fiziksel network kartini ve ya kartlarini seçebiliriz. Virtual Switch yapılandırmasini Hyper-V kurulumundan sonra Hyper-V Manager konsolu yardimiyla yapılandırabilirsiniz. Virtual Switch’ler konusunda yeterli bilgi sahibi değilseniz bu adımda herhangi bir seçim yapmadan geçebilirsiniz.
Virtual Machine Migration ekraninda de, söz konusu Host için Paylaşımsız Canlı Aktarım – Shared-Nothing Live Migration gönderimlerinin kabul edilip edilmeyeceği ile ilgili seçim yapabilirsiniz. Bu seçenekte daha sonra yapılandırılabilir bu nedenle Virtual Machine Migration konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz herhangi bir seçim yapmadan devam edebilirsiniz.
Default Stores ekraninda kurulumunu yapacağımız sanal sunucularimizin kurulum işlemleri sirasinda bileşen dosyalarının XML, VHD,VHDX bulunacağı dizinleri belirtebiliriz. Kurulumunu yapacağımız her bir sanal sunucu default olarak bu dizinlere kurulacaktir. Sanal sunuculari kurulum sirasinda bu dizinler dişindada herhangi bir farkli dizin içinede kurulum yapma şansim olduğunu belirtmek isterim zaten sanal sunucularim Failover Cluster yapılandırmasindan sonra Cluster Volume dizini içinde kuracağız. NEXT diyerek devam ediyoruz.
Confirm installation selections ekraninda Install diyerek Hyper-V rolünün kuruluma başlıyoruz. Hyper-V rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.
Ben Hyper-V rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek için Restart the destination server automatically if required işeretliyorum bana kurulum tamamlandiktan sonra sunucumun otomatik olarak restart olacağı bilgisi veriyor. YES diyerek kabul ediyorum.
Install diyerek Hyper-V rolünün ve Failover Clustering ,Multipatch I/O özelliklerinide kurulumlari başlatıyoruz.
Installation progress ekraninda Hyper-V rolünün ve Failover Clustering ,Multipatch I/O özelliklerinide kurulmaya başladığını görüyoruz.
Sunucum restart olduktan sonra Hyper-V rolünün ve Failover Clustering ,Multipatch I/O özelliklerinide başarılı bir şekilde kurulduğunu görüyoruz.
Şimdi NOD2 üzerinde gerekli kurulumlari yapalim.
Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda Add roles and Features tikliyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.
Add Roles and Features Wizard bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select Installation Type ekraninda Role-based or Features-based Installation kurulum standart bildiğimiz rol ve özelliklerin kurulumunu yapabileceğimiz bölümdür. Biz Hyper-V rolünün kurulumu yapacağımız için Role-based or Features-based Installation seçerek NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Ben WS12NOD2 üzerinde Hyper-V rolünü kurulumunu yaparak yapılandıracağım için bu sunucumu seçiyorum ve NEXT diyerek yapılandırmaya devam ediyorum.
Select server roles ekraninda Hyper-V rolünün kurulumunu gerçekleştireceğimiz için Hyper-V rolünü işaretliyoruz.
Hyper-V rolünü seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Hyper-V rolü ile birlikte Remote Server Administration Tools özelliği içinde bulunan Hyper-V Management Tools ve altinda bulunan Hyper-V Module for Windows PowerShell; Hyper-V GUI Management Tools özelliklerinin kurulmasınu gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek Remote Server Administration Tools altinda bulunan bu özelliğinde kurulmasi sağlıyoruz.
Hyper-V rolü kuruluma hazir NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select features ekraninda Hyper-V rolü ile birlikte kurulacak olan featuresleri görüyoruz.Normalde Hyper-V rolünün kurulumu için herhangi bir features gerekli değil ancak biz Hyper-V üzerinde Failover Cluster yapacağımız için feutures ekraninda Failover Clustering ve Multipatch I/O özelliklerinide kuracağız. Bu nedenle Failovering Cluster ve Multipatch I/O kurulum için işaretliyoruz ve NEXT diyerek yapılandıramaya devam ediyorum.
Failover Clustering özelliğini seçtiğimizde Add Roles and Features Wizard ekrani geliyor karşımıza Failover Clustering özelliği ile birlikte Remote Server Administration Tools özelliği içinde bulunan Failover Clustering Tools ve altinda bulunan Failover Clustering Module for Windows PowerShell; Failover Clustering Management Tools özelliklerinin kurulmasınu gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek Remote Server Administration Tools altinda bulunan bu özelliğinde kurulmasi sağlıyoruz.
Failover Clustering özelliği kurulum için hazir.
Hyper-V rolü ile ilgili özet bilgi ekranına göz atıp, Hyper-V rolünün kurulumuna devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.
Create Virtual Switches ekraninda Hyper-V içinde kurulumunu yapacağımız sanal sunucularimizin ağ protokolleri ile kendi aralarında ve ya dış dünya ile haberleşmesi için gerekli olan bir yapılandırmadir.Sanal sunucularimizin ağ protokolleri ile kendi aralarında veya dış dünya ile haberleşmesi için hangi fiziksel network karti üzerinden haberleşmesi için bir Virtual Switch yaratmak istiyorsak,aşağıdaki ekranda bulunan fiziksel network kartini ve ya kartlarini seçebiliriz. Virtual Switch yapılandırmasini Hyper-V kurulumundan sonra Hyper-V Manager konsolu yardimiyla yapılandırabilirsiniz. Virtual Switch’ler konusunda yeterli bilgi sahibi değilseniz bu adımda herhangi bir seçim yapmadan geçebilirsiniz.
Virtual Machine Migration ekraninda de, söz konusu Host için Paylaşımsız Canlı Aktarım – Shared-Nothing Live Migration gönderimlerinin kabul edilip edilmeyeceği ile ilgili seçim yapabilirsiniz. Bu seçenekte daha sonra yapılandırılabilir bu nedenle Virtual Machine Migration konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz herhangi bir seçim yapmadan devam edebilirsiniz.
Default Stores ekraninda kurulumunu yapacağımız sanal sunucularimizin kurulum işlemleri sirasinda bileşen dosyalarının XML, VHD,VHDX bulunacağı dizinleri belirtebiliriz. Kurulumunu yapacağımız her bir sanal sunucu default olarak bu dizinlere kurulacaktir. Sanal sunuculari kurulum sirasinda bu dizinler dişindada herhangi bir farkli dizin içinede kurulum yapma şansim olduğunu belirtmek isterim zaten sanal sunucularim Failover Cluster yapılandırmasindan sonra Cluster Volume dizini içinde kuracağız. NEXT diyerek devam ediyoruz
Confirm installation selections ekraninda Install diyerek Hyper-V rolünün kuruluma başlıyoruz. Hyper-V rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.
Ben Hyper-V rolünün kurulumu tamamlandiktan sonra sunucunun otomatik olarak restart etmek için Restart the destination server automatically if required işeretliyorum bana kurulum tamamlandiktan sonra sunucumun otomatik olarak restart olacağı bilgisi veriyor. YES diyerek kabul ediyorum.
Install diyerek Hyper-V rolünün ve Failover Clustering ,Multipatch I/O özelliklerinin kurulumlari başlatıyoruz.
Installation progress ekraninda Hyper-V rolünün ve Failover Clustering ,Multipatch I/O özelliklerinide kurulmaya başladığını görüyoruz.
Sunucum restart olduktan sonra Hyper-V rolünün ve Failover Clustering ,Multipatch I/O özelliklerinide başarılı bir şekilde kurulduğunu görüyoruz.
WS12NOD1 ve WS12NOD2 sunucularimiz üzerinde Hyper-V rolü ve Failover Clustering ,Multipatch I/O özelliklerinide kurulumunu ve yapılandırmasini tamamladiktan sonra WS12DC ismindeki sunucumuz üzerinde İSCSI Target Server servisinin kurulumuna ve yapılandırmasini başlıyorum.
NOT : Benim buradaki ortami Lab ortami olduğu için kullanacağım ortak disk alanini Windows Server 2012 üzerinde ISCSI Target yapılandırmasi ile yapacağım. Şirket ortamlarinda bu işleme gerek duyulmaz.
Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekraninda File and Storage Service bölümü altindan bulunan ISCSI tabina geliyoruz.
iSCSI bölümünden To install iSCSI Target Server,start Add Roles And Features Wizard tiklayarak İSCSI Target Server servisinin kurulum ve yapılandırmasini başlatiyoruz.
Select destination server ekraninda kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Ben WS12DC üzerinde İSCSI Target Server servisinin kurulumunu yaparak yapılandırıacağım için bu sunucumu seçiyorum ve NEXT diyerek yapılandırmaya devam ediyorum.
Select Server Roles ekraninda kurulumunu gerçekleştirebileceğimiz rol ve servisleri görmekteyiz. Ben sunucum üzerinde İSCSI Target Server servisinin kurulumunu gerçekleştireceğimiz için File and Storage Services rolü altinda bulunan İSCSI Target Server servisini seçiyorum ve NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select features ekraninda İSCSI Target Server servisi ile birlikte kurulacak olan featuresleri görüyoruz. İSCSI Target Server servisinin kurulumu için herhangi bir features gerekli olmadiği için bu ekranda herhangi bir şeçim yapmiyorum ve NEXT diyerek yapılandıramaya devam ediyorum.
Confirm installation selections ekraninda Install diyerek İSCSI Target Server servisinin kuruluma başlıyoruz. İSCSI Target Server servisinin kurulumu tamamlandiktan sonra eğer gerek duyarsa sunucunun otomatik olarak restart etmek istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.
Ben İSCSI Target Server servisinin kurulumu tamamlandiktan sonra eğer gerek duyarsa sunucunun otomatik olarak restart etmek için Restart the destination server automatically if required işeretliyorum bana kurulum tamamlandiktan sonra sunucumun otomatik olarak restart olacağı bilgisi veriyor. YES diyerek kabul ediyorum
Install diyerek İSCSI Target Server servisinin kurulmasini başlatıyoruz.
Installation progress ekraninda İSCSI Target Server servisinin kurulduğunu görüyoruz.
İSCSI Target Server servisi başarılı bir şekilde kuruluyor.
İSCSI Target Server servisimiz kurulduktan sonra şimdi İSCSI Targer Server üzerinde sanal disklerimizi oluşturmak için to create an iSCI virtual disk,start the New iSCI Virual Disk Wizard tiklayarak ISCSI Target Server üzerinde yapılandırmaayi başlatiyoruz.
Select ISCSI virtual disk location ekranında, Server Name kısmında ISCSI Targer Server kurulumunu yaptığımız sunucunun ismi, Select by volume seçeneğinde ise diskimiz üzerindeki volume bilgilerini görüyoruz. Oluşturacak oldğumuz ISCSI disk default olarak \ISCSIVirtualDisk dizini içerisine oluşturulacak. Eğer dilersek oluşturacağınız disk ya da disklerin bu dizin dışında başka bir dizinde içinde oluşturulmasi için Type a custom path bölümünden bir dizin belirtebiliriz. Ben default gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan NEXT diyerek devam ediyorum.
Specify İSCSI virual disk name ekraninda oluşturacağım İSCSI sanal disk için Name kısmında bir isim belirtiyoruz. Ben ilk olarak Failover Cluster yapımızın bilgilerinin tutulacağı Quorum alanini oluşturacağım için Quorum ismini veriyorum. Patch kisminda oluşturulacak olan Quorum.vhd uzantili diskin hangi dizin altinda oluşturulacağını görüyoruz. NEXT diyerek devam ediyoruz.
ISCSI Virtual Disk Size ekraninda oluşturulacağız sanal disk’in boyutunu belirleyebiliyoruz. Disk boyutunu, şekil üzerinde de görmüş olduğunuz gibi MB,GB, ve TB cinsinden belirleyebiliyoruz. Ben Quorum alani oluşturacağım için sanal diskin boyutunu 1 GB olarak belirtiyorum.Failover Cluster yapımızın bilgisinin tutulacağı Quorum alani için 1 GB alan yeterli olduğunu belirtmek isterim. NEXT diyerek devam ediyorum.
Assign İSCSI Target ekranında, ISCSI sunucumuz için hedef isim ataması gerçekleştiriyoruz. Burada belirleyeceğimiz hedef isim sunucularimizin ISCSI initiator üzerinden sunucumuz üzerindeki sanal disklere erişimini gerçekleştirebileceklerdir.
Existing ISCSI target seçeneğinde, eğer sunucumuz üzerinde daha önceden herhangi bir target belirlenmiş ise o target’e ait bilgileri görebiliyoruz ve aynı zamanda yine bu target üzerinden işlem yapabiliyoruz.
Biz yeni bir İSCSI target oluşturmak istediğimizde ise, New ISCSI taget seçeneğini seçiyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum.
Specify target name ekranında oluşturulacak olan Quorum target için yeni bir isim belirliyoruz.
Specify access servers ekranında, ISCSI bağlantısı için erişim sağlayacak sunucularımızı belirliyoruz. Erişim sunucusu belirlemek için Add diyoruz.
Add initiator ID ekraninda erişimi gerçekleştirecek olan sunucuları belirliyoruz. Enter a value for the select tye kisminda İSCSI bağlantısında kullanabileceğimiz değerleri belirliyoruz. Değer olarak, IQN,DNS Name, IP Adress ve MAC Adress gibi değerleri kullanabiliyoruz. Ben Ip Adress olarak belirliyorum.
Enable Authentication ekranında isteğe bağlı olarak, Authentication methodlarını belirleyebiliyoruz. Ben herhangi bir yapılandırma yapmiyorum. NEXT diyerek devam ediyorum.
Confirmation ekranında ISCSI Server sunucumuzu oluşturulacak olan Quorum sanal diskimizi ve ISCSI Target erişim sağlayacak olan sunucularimizin IP Adresini ve ISCSI Server erişimi sırasında kullanılacak olan kimlik doğrulama methodlarına ait bilgileri görüyoruz.Ve Create diyerek sanal ISCSI diskimizi oluşturmaya başlıyoruz.
View results ekraninda yapılandırmanin başladığını görüyoruz.
Yapılandırmamiz başarılı bir şekilde tamamlaniyor.
Server Manager ekranina geri geldiğimizde oluşturmuş olduğumuz Quorum ismindeki ISCSI sanal diskimizin oluşturulduğunu görüyoruz.
Şimdi Failover Cluster yapımız için sanal sunucularimizin VHD dosyalarinin tutulacağı Cluster Volume için biz ISCSI Virtual Disk yapılandırmasi yapıyoruz. ISCSI bölümünde sağ tuş New ISCSI Virtual Disk diyoruz.
Select ISCSI virtual disk location ekranında, Server Name kısmında ISCSI Targer Server kurulumunu yaptığımız sunucunun ismi, Select by volume seçeneğinde ise diskimiz üzerindeki volume bilgilerini görüyoruz. Oluşturacak oldğumuz ISCSI disk default olarak \ISCSIVirtualDisk dizini içerisine oluşturulacak. Eğer dilersek oluşturacağınız disk ya da disklerin bu dizin dışında başka bir dizinde içinde oluşturulmasi için Type a custom path bölümünden bir dizin belirtebiliriz. Ben default gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan NEXT diyerek devam ediyorum.
Specify İSCSI virual disk name ekraninda oluşturacağım İSCSI sanal disk için Name kısmında bir isim belirtiyoruz. Ben ClusterVolume alanini oluşturacağım için ClusterVolume ismini veriyorum. Patch kisminda oluşturulacak olan ClusterVolume.vhd uzantili diskin hangi dizin altinda oluşturulacağını görüyoruz. NEXT diyerek devam ediyoruz.
ISCSI Virtual Disk Size ekraninda oluşturulacağız sanal disk’in boyutunu belirleyebiliyoruz. Disk boyutunu, şekil üzerinde de görmüş olduğunuz gibi MB,GB, ve TB cinsinden belirleyebiliyoruz. Ben ClusterVolume alani oluşturacağım için sanal diskin boyutunu 30 GB olarak belirtiyorum. NEXT diyerek devam ediyorum.
Assign İSCSI Target ekranında, ISCSI sunucumuz için hedef isim ataması gerçekleştiriyoruz. Burada belirleyeceğimiz hedef isim sunucularimizin ISCSI initiator üzerinden sunucumuz üzerindeki sanal disklere erişimini gerçekleştirebileceklerdir.
Existing ISCSI target seçeneğinde, eğer sunucumuz üzerinde daha önceden herhangi bir target belirlenmiş ise o target’e ailt bilgileri görebiliyoruz ve aynı zamanda yine bu target üzerinden işlem yapabiliyoruz.
Biz ClusterVolume alani için yeni bir İSCSI target oluşturmak istediğimizde ise, New ISCSI taget seçeneğini seçiyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum.
Specify target name ekranında oluşturulacak olan ClusterVolume target için yeni bir isim belirliyoruz.
Specify access servers ekranında, ISCSI bağlantısı için erişim sağlayacak sunucularımızı belirliyoruz. Erişim sunucusu belirlemek için Add diyoruz.
Add initiator ID ekraninda erişimi gerçekleştirecek olan sunucuları belirliyoruz. Enter a value for the select tye kisminda İSCSI bağlantısında kullanabileceğimiz değerleri belirliyoruz. Değer olarak, IQN,DNS Name, IP Adress ve MAC Adress gibi değerleri kullanabiliyoruz. Ben Ip Adress olarak yaziyorum.
Enable Authentication ekranında isteğe bağlı olarak, Authentication methodlarını belirleyebiliyoruz. Ben herhangi bir yapılandırma yapmiyorum. NEXT diyerek devam ediyorum.
Confirmation ekranında ISCSI Server sunucumuzu oluşturulacak olan ClusterVolume sanal diskimizi ve ISCSI Target erişim sağlayacak olan sunucularimizin IP Adresini ve ISCSI Server erişimi sırasında kullanılacak olan kimlik doğrulama methodlarına ait bilgileri görüyoruz.
Ve Create diyerek sanal ISCSI diskimizi oluşturmaya başlıyoruz.
View results ekraninda yapılandırmanin başladığını görüyoruz.
Yapılandırmamiz başarılı bir şekilde tamamlaniyor.
Server Manager ekranina geri geldiğimizde oluşturmuş olduğumuz Quorum ve ClusterVolume ismindeki ISCSI sanal disklerimizin oluşturulduğunu görüyoruz.
İSCSI Target Server’imiz üzerinde gerekli kurulum ve yapılandırmalari tamamladiktan sonra oluşturmuş olduğumuz İSCSI sanal disklerimizi sunucularimizin üzerindeki gerekli bağlanti yapılandırma işlemleri geçiyoruz.WS12NOD1 sunucumuz üzerinde işleme başlıyorum İSCSI Targer Server bağlantisi için sunucum üzerindeki Microsoft İSCSI servisini aktif hale getiriyoruz.
İSCSI Initiator Properties ekrani geliyor karşımıza bu ekranda Target bölümüne ortamdaki İSCSI Target Server sunucumuzun IP Adresini belirtmemiz gerekiyor.
Target bölümüne ortamdaki İSCSI Target Server sunucum olan WS12DC isimli sunucumun IP Adresini yaziyorum ve Quick Connect diyorum.
Quick Connect ekraninda görüldüğü gibi İSCSI Target Server üzerinde oluşturmuş olduğum ClusterVolume ve Quorum sanal disklerim görüyorum. ClusterVolume isimli İSCSI sanal disklerimi sunucum üzerine bağlantisini sağlamak için Connect diyorum.
Ayni işlemi Quorum ismindeki İSCSI sanal diskime bağlanti sağlamak için onu seçip Connect diyorum.
Connect işlemleri tamamlandiktan sonra Close diyerek Wizard ekranini kapatiyoruz.
İSCSI Initiator Properties ekraninda görüldüğü gibi İSCSI sanal disklerimi WS12NOD1 isimli sunucum üzerine bağlantisi sağladim.
Ayni işlemleri WS12NOD2 isimli sunucum üzerinde de gerçekleştiriyorum.
WS12NOD1 ve WS12NOD2 üzerinde İSCSI yapılandırmasi tamamlandiktan sonra disklerimiz yapılandırıyoruz bunun için WS12NOD1 üzerinde Computer Management konsolu içinde bulunan Disk Management konsolunu geliyoruz.
Sırada bu sanal disklerimizi sırasıyla Online/Initialize/Format işlemlerini yapılandırıyor olacağız.
NOT : Disk işlemleri yalnizca bir sunucu üzerinde yapılandırmamiz gerekmektedir. Diğer sunucular üzerinde bu işlem yapmaniza gerek yoktur.
Disk Management ekraninda gördüğünüz gibi disklerimiz Offline ve Unknown olarak görülmekte
ClusterVolume alanimi önce Online duruma getiriyoruz.
Daha sonra Quorum alanimizi Online duruma getiriyoruz.
Disklerimiz Online duruma geldi.
Şimdi Initialize Disk diyerek disklerimiz üzerindeki yapılandırmayi yapıyoruz.
İki diskimiz seçili iken OK diyoruz.
NOT: Eğer kullandığınız Disk alanı 2 TB ve üstü ise mutlaka GPT seçilmelidir.
WS12NOD2 üzerindeki Disk Managemet konsolu aşağıdaki gibidir.
NOT : Disk işlemleri yalnizca bir sunucu üzerinde yapılandırmamiz gerekmektedir. Diğer sunucular üzerinde bu işlem yapmaniza gerek yoktur.
Failover Cluster yapılandırmaya başlamadan önce NOD larimiz üzerinde aşağıdaki işlemleri tamamladik.
- Sunucularımizin üzerindeki isimlerini düzenledik.
- Sunucularimiz üzerindeki IP yapılandırılmalarina tamamladik.
- Sunucularimizi Domain ortamina dahil ettik.
- Sunucularimiz üzerinde Hyper-V rolü ve Failover Clustering ,Multipatch I/O Multipatch I/O kurulumlarini tamamladik.
- Sunucularimiz üzerinde ortak disk alanlarinin bağlantilarini tamamladik..
Yukaridaki işlemleri tamamladiktan sonra Failover Cluster yapımızın kurulum ve yapılandırmasina geçebiliriz.
Failover Cluster Manager konsolu açıyoruz ve Management altinda bulunan Create Cluster başlığını tıklayarak Failover Cluster yapısını oluşturmaya başlıyoruz.
Before You Begin bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select Servers ekranin Failover Cluster yapısına dahil edilcek olan sunuculari Browse tiklayarak ekliyoruz.
Failover Cluster yapısına dahil edilcek olan sunuculari ekledikten sonra NEXT diyerek devam ediyoruz.
Validation Warning ekraninda Failover Cluster yapısını kurulumnu geçmeden sunucular üzerindeki yapılandırmalari gerekli rol ve özelliklerin kurulumunu sunucular üzerindeki donanım ve yazilim versiyonlarini test etmesi gerektiği uyarisi aliyoruz. Failover Cluster yapısı kurulmadan önce bu testi yapmanizi önemle tavsiye ediyorum. Yes ile başlayan seçeneği seçip NEXT diyerek Failover Cluster ortaminin test işlemini başlatiyoruz.
Before You Begin bilgi ekrani geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için NEXT diyerek devam ediyoruz.
Testing Options ekraninda Failover Cluster yapımız için bütün testleri mi çalıştıracaksınız yoksa sistem ile ilgili sizin belirlediğiniz testler mi çalıştıracaksınız burda onu belirlememiz gerekiyor ben bütün testlerin yapılarak yapılandırma sirasinda sorunla karşılaşmamak için Run all tests seçeneğini seçiyorum ve test işlemini başlatmak için NEXT diyerek devam ediyorum.
Confirmation ekraninda Failover Cluster yapımız için sunucular üzerinde yapılacak olan bütün testlerin bir listesini veriyor bizlere testi başlatmak için NEXT diyoruz.
Validating ekraninda Failover Cluster yapımız için gerekli testlerin başladığını görüyoruz.
Summary ekraninda Failover Cluster ortamimimiz test raporlarini görüyoruz. Herhangi bir sorun olmadiğini görüyoruz. View Report diyerek raporu ayrintili bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Access Point for Administering the Cluster ekrani geliyor karşımıza gerekli testleri tamamladiktan sonra Failover Cluster yapımız için bir isim ve IP Adresi belirtmemiz gerekiyor.
Cluster Name bölümüne Failover Cluster yapımız için bir isim veriyoruz. Address bölümüne Failover Cluster yapımız için bir IP Adresi yaziyoruz ve NEXT diyerek devam ediyoruz.
NOT : Burada vereceğiniz isim ve IP adresinin başka cihazlar tarafindan kullanılmıyor olmasina dikkat etmenizi önemle belirtmek isterim.
Confirmation ekraninda Failover Cluster yapımızın ismini Failover Cluster yapımızda kullanılacak olan sunucularimizin ve Failover Cluster yapımızın IP Adresini görüyoruz. NEXT diyerek devam ediyoruz.
Creating New Cluster ekraninda Failover Cluster yapımız oluşturulmaya başlandiğini görüyoruz.
Summary ekraninda Failover Cluster yapımızın sorunsuz bir şekilde oluşturulduğu görüyoruz. Finish diyerek Failover Cluster Wizard ekranini kapatiyoruz
Failover Cluster Manager konsolu geri geldiğimizde Failover Cluster yapımızla ilgili Roles,Nodes,Storages,Networks ve Cluster Events bölümlerinin geldiğini görüyoruz.
Nodes bölümünde Failover Cluster bölüme dahil etmiş olduğumuz sunucularimizin Up olarak geldiğini görüyoruz.
Storage bölümünde Quorum ve Cluster Volume alanlarin Online olarak görüyoruz.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…