Merhabalar
Daha önceki yazimizda şirket ortamimizda kullandığımız Active Directory Domain Servisinin Windows Server 2008 R2 üzerinde kurulumu anlatmıştık bu yazimizda ortamımıza dahil edeceğimiz Additional Domain Controller Kurulumunu anlatıyor olacağım.
Additional Domain Controller kurulumu başlamadan önce burada da ilk olarak yapmamiz gereken server’imizin IP adresini statik olarak yapılandırmaktir.Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi server’ım IP adresini yapılandırıyorum.
Not : Preferred DNS Server sekmesine Additional Domain Controller Server’imizin IP adresini Alternate DNS Server sekmesine de Primary Domain Controller IP adresini yaziyoruz.
IP yapılandırmasını yaptıktan sonra kurulum işlemimine geçebiliriz.
Start => Run çalıştırarak “dcpromo” komutunu yazıyoruz.
“Active Directory Domain Services” kurulumu için kısa bir sorgulama yapıyor.
Sorgulamayı tamamladıktan sonra karşımıza Wizard ekrani geliyor. “NEXT” diyerek kuruluma geçebiliriz.
“Opera System Compatibility” ekranında ortamımızda kullandığımız Windows NT, eski sürüm Microsoft SMB clientlarımız varsa bunlarin Windows Server 2008 R2 ile iletişimlerinin güvenli olmayacağını gösteren bir uyarı alıyoruz.
“NEXT” diyerek devam ediyoruz.
“Choose a Deployment Configuration” ekraninda Additional Domain Controller kurulumu yapacağımız için “Existing Forest” seçeneğini seçerek altindaki “Add a domain controller to an existing domain” seçeneğini işaretleyip “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
“Network Credentials” ekranin da domain ismimizi yaziyoruz benim domain ismim “bakicubuk.local” olarak yaziyorum. NEXT seçeneği etkin olarak gözükmüyor kurulumu yapacağım kullanıcı adi ve password’ünü belirmem,z gerekiyor. “Set” diyerek kurulumu hangi kullanıcı ile yapacağımı belirtiyoruz
“Set” tikladiğimda user name ve password yazmam gerekiyor kurulumu administrator kullanıcı ile gerçekleştireceğim için administrator kullanıcısını ve Password yazıyorum ve “OK” diyoruz.
“Network Credentials” ekranindaki yapılandırmamiz tamamlandi “NEXT” diyerek kuruluma devam edebiliriz.
“Select a Domain” ekraninda forest içindeki hangi root domain Additional Domain Controller kurulacaksa onu seçmemi istiyor benim forest içinde sadece bakicubuk.local domain olduğu için bu domain ismim otomatik geldi. “NEXT” diyerek devam ediyorum.
Select a Site ekraninda Additional Domain Controller’nizin kurulmasını istediğiniz Site’i seçiyoruz ve “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
Seçimlerimizi yaptıktan sonra Domain Name System (DNS) ile ilgili sorgulama yapılıyor.
“Additonal Domain Controller Options” ekraninda Domain Controller’nizin hangi rolleri kurulacağını seçerek “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
Additional Domain Controller üzerindeki Domain Name System (DNS) servisinin kurulumu ve gerekli yapıladırmayi yapmadıysanız, “YES” diyerek gerekli Domain Name System (DNS) servisinin kurulumu yaparak gerekli yapılandırmayı bizim için yapmasini sağlıyoruz. Bende “YES” diyerek kurulumu ve yapılandırmasi sağlıyorum.
“Location for Database,Log Files and SYSVOL” ekrani geliyor karşımıza bu ekranda Active Directory Database’nin veritabanı,Log dosyaları ve SYSVOL klasölerinin oluşturulacağı yerler hakkındaki bilgi vermektedir.Default olarak oluşturulacak olan yerler aşağıdaki gibidir.Eğer isterseniz depolanacak bu yerleri değiştirebilirsiniz ben değiştirmeden “NEXT” diyerek devam ediyorum.
“Directory Service Restore Mode(DSRM)” Administrator Password ekrani geliyor karşımıza bu ekranda Directory Service Restore Mode (DSRM) için bir password belirliyoruz ve “NEXT” diyerek devam ediyoruz.
“Summary” ekraninda Active Directory Domain Servisi ile ilgili bize bir özet bilgisi çıkartiyor karşımıza.Altta bulunan Export seçeneği ile yapmış olduğumuz konfigürasyon bilgimizi bir dosyaya export edebiliriz. “NEXT” diyerek Additional Domain Controller kurulumu başlayatiyoruz.
Additional Domain Controller kurulmaya ve Primary Domain Controller ile replikasyona başladi. Kurulum işlemi bittikten sonra makinamızı yeniden başlatmaliyiz ve böylelikle Active Directory kurulumunu tamamlamış olacağız. Makina Reboot olmadan kurulum bitse bile Active Directory çalıştiramayacağimizi unutmayın. Dilerseniz bu işi otomatik olarak yapmasi için “Reboot on completion” kutucuğunu işaretleyebiliriz.Böylece kurulum tamamlandiktan sonra server’imiz otomatik olarak restat olacaktir.
Additional Domain Controller kurulumu başarıyla tamamlandi. “Finish” diyerek kurulumu sonlandırabiliriz.
“Active Directory Domain Services” kurulumunun tamamlanmasi için server’imizin yeniden başlatılması ile ilgili mesaj geliyor karşımıza “Restart Now” diyerek sistemimizi yeniden başlatiyoruz.
Server’imiz yeniden başlatıktan sonra Administrative Tools altina Active Directory Domain Servisleriyle ilgili yönetimsel konsolların geldiğini görüyoruz.
“Active Directory Users and Computers” konsolunu açtığımızda Domain Controller altina “W08R2ADC” olarak adlandırdığım Additional Domain Controller geldiğini görüyoruz.
Active Directory Sites and Services konsoluna girdiğimizde replikasyonun sağlıklı bir şekilde yapıldığını test ediyoruz.
Additional Domain Controller başarılı bir şekilde kuruldu.
Başka bir yazımızda görüşemk dileğiyle…
peki biz dhcp replication u nasıl yapabliriz fail durumunda dhcp nin çalısması gerek
DCHPni Backup alip diğer tarafta restore etmelisin onun replication mümkün değil maalesef
Merhaba ADC kurulumunda sistem de sql server varsa nasıl yapacağız ?
SQL Server olan makinaniz mevcut domain üzerinde join değilmi zaten eğer domain ortaminiza dahilse sadece Active Directory Domain Servisini kurulumunu yaparak ADC olarak şekilde yapılandırılacak. Yalniz Microsoft’un böyle bir şeyi önermediği konusunuda söylemek isterim.
Eski olan DC makinayı artık sonlandırabilirmiyiz?
Additional Domain olarak kurdugumuz makina ile devam edebilirmiyiz?
İlerde eski makinaya ihtiyaç duyar mı?
Additional Domain Controller kurmamizin nedeni ortamdaki Primary Domain Controllerin yedeği olarak sistemde görev almasini sağlamaktir. Bu nedenle diğer sunucuda bu sunucuda sistemde çalışmaya devam etmelidir. Eğer diğer sunucuyu distemden çıkartirsaniz eğer replikasyon yapamadiklari için Additional Domain Controller sunucunuzda bir süre sonra oda sorun yaşamaya başlayacaktir.
Yedek amaçlı kurmadım eski dc sunucu sorunlu çalışıyor. Yakın zaman da da çökeceğini düşünüyorum bu nedenle eski sunucu tamamen devre dışı kaldığında yeni kurdugum sunucun onun yerini almasını istiyorum.
Fresh bir kurulum yaparsam tum kullanıcıları tek tek join etmem gerekir bunu yapmanın çok zor oldugunu düşündüğüm için bir çözüm arıyorum.
Ne önerebilirsiniz?
Siz olsaydınız ne yapardınız?
O zaman eski sunucudaki rolleri Additional Domain Controller taşıyın sonrada kaldirin