Merhaba
Daha önceki yazilarimizda Veeam Availability Suite v9 Özellikler ve Yetenekler,Veeam Availability Suite v9 Sistem Özellikleri, Veeam Availability Suite v9 Kurulumu, Veeam Availability Suite v9 Backup Repository Ekleme, Veeam Availability Suite v9 Host Ekleme,Veeam Availability Suite v9 Entire VM Restore 2, Veeam Backup Enterprise Manager v9 Kurulumu ve son olarak Veeam Backup Enterprise Manager v9 Yapılandırması anlatmiştim. Bu yazimizda da SQL Server üzerindeki SQL Database restore işlemlerini anlatiyor olacağım. Daha önceki versiyonlarda Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile sadece SQL Database restore edilebilmekteydi. Yani SQL Server Database içindeki herhangi bir Table ( Tablo ) ya da Objects ( Nesne ) ayiramiyorduk. Ancak yeni versiyon ile birlikte bir veritabanı zamanında geri yüklenemeyecek kadar büyükse geri yüklenmiş ve diğer mevcut tablolar arasında bağımlılık bulunmayan senaryolarda tablo seviyesinde kurtarmaYENİ gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz.
Microsoft SQL Server Veritabanlarını Kolayca Geri Yükleyin
Microsoft SQL Server için Veeam Explorer, veritabanlarınızı yedeklerden geri yüklemeniz için kullanımı kolay, sihirbaz temelli bir arayüz sunar. Çok kolay!
Dosya seviyesinde kurtarma oturumunda, veritabanının ve kayıt dosyalarının konumunu bulmak için arama yapmanıza veya geri yüklenen dosyaları SQL Sunucusuna tekrar ekleyerek zaman harcamanıza gerek yok; tüm süreç, tamamen otomatikleştirilmiştir. SQL Server yedeklemeyi seçip tıklayarak:
- Veritabanlarını zamanda belirli bir noktaya geri yükleyin
- Aynı veya farklı SQL Server’a geri yükleyin
- Tek tıkla özgün konuma geri yükleyin
- Belirlenmiş bir konuma aktarın ve daha sonra bir SQL Server’a ekleyin
Veeam Enterprise Manager web arayüzü, tüm mevcut SQL veritabanlarınızın eksiksiz görünümünü de sağlayarak silinmiş ya da kaybolmuş veritabanlarının kurtarılmasını kolaylaştırır.
SQL Server Yedekleme ve Esnek Kurtarma Seçenekleri
Veeam, size birçok geri yükleme seçeneği sunarak SQL Server kurtarma sürecini kolaylaştırır. Tek bir görüntü seviyesi yedeğinden, veritabanlarını veya tabloları geri yükleyebilirsiniz; üstelik uzman olmanız ya da MDF, NDF ve LDF dosyalarının ne anlama geldiğiniz bilmeniz gerekmez. Sihirbazla çalıştırılan kurtarma süreci size kılavuzluk ederek geri yükleyebileceğiniz tüm mevcut veritabanlarını ve örnekleri tespit eder. Üstelik hepsi bu kadar da değil:
- Çoklu veritabanlarını tek seferde ya da veritabanlarının tamamını bir sunucuya geri yükleyebilirsiniz.
- Bir veritabanı zamanında geri yüklenemeyecek kadar büyükse geri yüklenmiş ve diğer mevcut tablolar arasında bağımlılık bulunmayan senaryolarda tablo seviyesinde kurtarmaYENİ gerçekleştirmeyi düşünebilirsiniz.
- İşlem kaydını yeniden yürüterek zamanda bir noktaya hızla geri yükleme yapabilirsiniz.
Desteklenen Ortamlar
Microsoft SQL Server’ın aşağıdaki sürümleri, veritabanı geri yüklemesi için kaynak/hedef sistemler olarak desteklenir:
- Microsoft SQL Server 2014
- Microsoft SQL Server 2012
- Microsoft SQL Server 2008 R2
- Microsoft SQL Server 2008
- Microsoft SQL Server 2005 SP4
Microsoft SQL Server’ın tüm sürümleri desteklenir.
AlwaysOn Availability Grupları, Microsoft SQL Server 2012 ve sonrası için desteklenir.
Ortamımızda yönetiğimiz SQL Server üzerindeki Veeam Backup & Replication kullanıyorsanız,Veeam Explorer for Microsoft SQL Server size çok yardımcı olacaktır.
Örnek olarak BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasının silinmesi ya da sunucuda yaşanacak olan bir sorundan dolayi ( Donanımsal ve ya yazılımsal ) bir sorun yaşamamiz durumunda Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile geri getirme işlemlerini yapıyoruz.
BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasını görüyoruz. BAKICUBUK isimli bir SQL Server Database dosyasını Microsoft SQL Server Management konsolu üzerinden siliyoruz.
VEEAM BACKUP AND REPLICATION konsolunda BACKUP & RECLICATION menüsü altinda bulunan Disk bölümünden daha önce almiş olduğumuz backupları görüyoruz.
Application Items menüsü altinda bulunan Microsoft SQL Server açıyoruz.
Restore Point ekraninda önceki Veeam Explorer for Exchange ve Veeam Explorer for Active Directory farkli olarak Restore from the latest available backup ve Restore from this restore point seçeneklerinin olduğunu görüyoruz. Restore from the latest available backup seçeneği ile mevcut olan en son backup dosyasını restore edebiliriz ya da Restore from this restore point seçeneği ile daha önce alınan backup dosyalarından birini seçerek restore işlemi yapabiliriz.
Restore Point ekraninda Restore from this restore point seçeneği ile hangi backup dosyasina restore edeceksek o backup dosyasını seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Reason ekranında Next diyerek devam ediyoruz.
Summary ekraninda seçmiş olduğumuz VM name ( W12R2SQL12 ) ve Restore Point görüyoruz. Finish diyerek Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunun açılmasini sağlıyoruz.
Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunun açıldığını görüyoruz.
Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunda restore işlemi için alınan backup dosyasının mount edildiğini görüyoruz.
Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunu çalıştırdığımızda VEEAM BACKUP AND REPLICATION konsolunda BACKUP & RECLICATION menüsü altinda bulunan Running bölümü altinda Application Item Restore çalıştığını görüyoruz.
Veeam Explorer for Microsoft SQL Server konsolunda restore işlemi için mount edilen backup dosyası içinde SQL Server Databaseleri görüyoruz.
BAKICUBUK isimli SQL Server Database dosyası üzerinde sağ tuş yaptığımız karşımıza bazı seçenekler çıkacaktır.
Bu seçenekler;
Restore latest state to W12R2SQL12 : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına geri dönebilirsiniz.
NOT : Veaam Backup & Replication Enterprise Manager özelliğine sahip kullanıcılar kullanabilir.
Restore to another server… : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına ortamdaki farklı bir SQL Server sunucusu üzerine geri dönebilirsiniz.
NOT : Veaam Backup & Replication Enterprise Manager özelliğine sahip kullanıcılar kullanabilir.
Export latest state to Desktop\BAKICUBUK : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına Desktop ( Masaüstü ) çıkartabilirsiniz.
Export to another server… : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasına herhangi bir dizine çıkartabilirsiniz.
Export database scheme state of Desktop\BAKICUBUK : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyası içindeki Objects ( Nesneleri ) Desktop ( Masaüstü ) çıkartabilirsiniz.
Export to another server… : Bu seçenek ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihlibackup dosyası içindeki Objects ( Nesneleri ) herhangi bir dizine çıkartabilirsiniz.
Ben Export to another folder seçeneği ile silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasını bizim belirleğimiz bir dizinin altina restore edeceğiz.
Specify restore point ekrani geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz.
Specify database files location ekrani geliyor karşımıza silinen ya da sunucu oluşan bir sorundan dolayi alınan son tarihli backup dosyasını bizim belirleğimiz bir dizinin altina restore edeceğimiz için Browse diyoruz.
Specify export patch ebölümündende C dizini altinda açtığım DATABASE_RESTORE dosyasina restore edilmesi için Export diyoruz.
Exporting Database ekraninda SQL Server Database dosyalarının belirledğimiz dizin altina çıkarıldığını görüyoruz.
VEEAM EXPLORER FOR MICROSOFT SQL SERVER Wizard ekraninda SQL Server Database dosyalarının belirlediğimiz dizin altina başarılı bir şekilde çıkarıldığını görüyoruz.
C dizini altinda oluşturduğumuz DATABASE_RESTORE dosyasi için BAKICUBUK isimli SQL Server Database dosyalarinin geldiğini görüyoruz.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…