Merhaba
Veeam firmasının hem Vmware hem de Microsoft Hyper-V sanallaştırma platformları için geliştirilmiş olduğu backuplama yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 kullanıma sunuldu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication v9.5 Update 3‘ten sonra Veeam Backup & Replication v10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özellikle sunulacağı bilgisi verildi.
2-in-1: backup and replication
Replikasyon artık bir lüks değil, yedekleme stratejinizin bir parçası. Veeam’in sağladığı 2-in-1: backup and replication™, size Virtual Machine ( Sanal Makine ) hemen kullanıma hazır durumda bulunan bir kopyasını sunar; böylece bir sanal makine arızalandığında beklemedeki sanal makineye derhal yük devretme yapabilirsiniz.
- Herhangi bir sanallaştırılmış uygulama için geliştirilmiş kesintisiz çalışırlık
- Kesintisiz Çalışırlık için iş yerinde veya felaket kurtarma için iş yeri dışında görüntü tabanlı replikasyon
- Üretim ortamına etki etmeden, yedek dosyalarından replikasyon gerçekleştirme
Bulut tabanlı felaket kurtarma: hızlı ve güvenli
Artık her boyuttan işletme bulut tabanlı felaket kurtarmadan yerel olarak faydalanabilir. Veeam Cloud Connect sayesinde, Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınızı iş yeri dışına bir Veeam Cloud & Service Provider’a (VCSP) gönderebilir, böylece yerleşik Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) aracılığıyla Kesintisiz Çalışırlık stratejinizi tamamlayabilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınız için ikinci bir site oluşturup muhafaza etmenize gerek kalmaz.
- Modern DRaaS sağlayıcılarına güvenli ve doğrudan bağlantı
- Gerçek bulut tabanlı felaket kurtarma için ekonomik, görüntü tabanlı Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikasyonu
- VPN’e gerek olmadan
Yük Devretme ve yeniden çalışma
Replikasyon sizin emniyet ağınızdır. Üretimdeki bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) bozulursa, derhal birVirtual Machine ( Sanal Makine ) replikasına yük devretmek suretiyle, sorunu çözerken kullanıcıların en az kesintiyle hizmetlere ve uygulamalara erişebilmesini sağlayabilirsiniz. Felaket Kurtarma planınızı geliştirebilmeniz ve veri kaybını önlemeniz için replikasyonu kolaylaştırdık.
- Replikanız, üretimdeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya yeni bir konuma yük devrederek ya da replika Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni üretim Virtual Machine ( Sanal Makine ) yaparak çalışırken, işlerinize normal bir şekilde devam edin. Birden fazla replika geri yükleme noktalarını muhafaza edin; böylece en son replikanız bozuksa daha önceki bir geri yükleme noktasına dönmek seçenekleriniz arasında olur.
- Yük devretmenin tamamını önceden planlayın ve yeni Yük Devretme Planlarımızı kullanarak tek bir tıkla başlatın. Replikalardan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyin, önyükleme sırası oluşturmak için sıralarını değiştirin ve bir önceki başlatmalardan başlamamaları için her bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gecikme süresi belirleyin.
- Yeni Planlanmış Yük Devretme özelliğimizle veri merkezi geçişlerini kolaylaştırın veya üretim ana bilgisayarlarınıza bakım yapın. Planlanmış Yük Devretme, kaynak Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatır, yapılan tüm değişiklikleri hedef Virtual Machine ( Sanal Makine ) replike eder ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) başlatır – bunları yaparken veri kaybına sebep olmaz ve kısa bir kesinti süresine neden olur.
Bu yazımızda ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Sunucumuz üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı ulaşılamaz olduğunu ya da Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan herhangi bir dosyanın silinmesi ya da virüs bulaşması sonusunda kullanılamaz durumda olduğunu varsayalim. İşte böyle bir durumda Veeam Backup & Replication v9.5 Replication Failback işlemi ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan dosyaları nasıl geri getireceğimi gösteriyor olacağız. Aslinda Failback işlemi Failover durumunda olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) kontrol ederek Virtual Machine ( Sanal Makine ) komple Restore edilmesi durumudur.
Şimdi Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan bazı dosyaları siliyoruz.
Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Replication ( Replikasyon ) Failback yapılandırmasına başlıyoruz.
Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunu açıyoruz.
Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan Status sekmesin de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) Ready olarak görüyoruz. Name bölümünde Replication ( Replikasyon ) yapılan W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümünde daha önce yapılandırmış olduğumuz Jobs ( Görev ) ismini, Type bölümünde Regular olarak görüyoruz., Status bölümünde şu an da Ready olarak görüyoruz. Creation Time bölümünde en son görevi ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümünde yapılandırma üzerinde 1 Adet Restore Point olduğunu, Original Location bölümünde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi sunucu üzerinde bulunduğunu ve Replica Location bölümünde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını görüyoruz.
Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Failover Now… ya da üstteki Failover menüsünden Failover Now… tıklayarak Veeam Backup & Replication v9.5 Replication Failover yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.
Virtual Machines ekranında Replication ( Replikasyon ) Failover yapılandırması için Add VM diyerek Replication ( Replikasyon ) Failover yapılandırması için ortamda bulunan başka Virtual Machine ( Sanal Makina ) ekleyebilirsiniz. Point diyerek Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Replication ( Replikasyon ) görebilirsiniz. Point diyerek daha önce alinan Restore Point görüntülüyoruz.
Restore Point ekranında W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Replication ( Replikasyon ) Point görüyoruz. Eğer birden fazla Restore Point mevcutsa en son alınan Restore Point seçerek ya da farklı bir Restore Point seçerek devam edebilirsiniz. En son aldığımız Replication ( Replikasyon ) Point noktasını seçerek OK diyerek devam ediyoruz.
Virtual Machines ekranında W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) Failover işlemi için gerekli yapılandırmaya devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.
Reason ekranın da herhangi bir işlem yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.
Summary ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz. VM name ( Sanal Sunucu İsmi ), Restore point ( Geri Yükleme Noktası ) Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin hangi tarih üzerinde yapılacağını görüyoruz. Summary ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover işlemi başlatmak için Finish diyoruz.
Restore Session ekranı geliyor karşımıza Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin başladığını görüyoruz.
Restore Session ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover işlemininde Powering on replica VM ile Replication ( Replikasyon ) yapılan Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde Virtaul Machine ( Sanal Makine ) çalıştırıldığını ve Failover completed succussfully ile Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.
W16HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde bulunan W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Off durumda olduğunu görüyoruz.
W16HYPERVR isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde bulunan W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Running durumda olduğunu görüyoruz.
W16HYPERVR isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bütün dosyaların olduğunu görüyoruz.
Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Failback to production… ya da üstteki Failback menüsünden Failback to production… tıklayarak Veeam Backup & Replication v9.5 Replication Failback yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.
Replicas ekranı geliyor karşımıza Replicas to failback bölümü altında Failover durumunda olan W16ADC_replica isimli Virtaul Machine ( Sanal Makine ) görüyoruz. Replicas ekranın da Failback yapılandırmasına Next diyerek devam ediyoruz.
Destination ekranında Failback işlemi için yapılandırabileceğimiz 3 farklı seçenek olduğunu görüyoruz.
Failback to the orginal VM : Bu seçenek ile Failback yapacağımız orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamımızdaki bulunduğu asıl Hyper-V hostumuz üzerinde dönüş yapılacaktır.
Failback to the orginal VM restored in a diffrerent : Bu seçenek ile Failback yapacağımız orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamımızdaki sizin belirleyeceğiz Hyper-V hostumuz üzerinde dönüş yapılacaktır.
Failback to the specified location ( advanced ) : Bu seçenek ile Failback yapılandırmasını tamamen özelleştirerek sizin belirlediğiniz yapılandırma ile yapılacaktir.
Destination ekranında Failback yapılandırmasını farklı bir lokasyona dönüş yapmayacağımız ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) orijinal Hyper-V Hostu üzerinde yapılandıracağımız için Failback to the orginal VM seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Summary ekranın da Failback işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz. Original VM name ( Orjinal Sanal Sunucu İsmi ), Target VM name ( Hedef Sanal Sunucu İsmi ), Target host ( Hedef Host ) bilgilerini görüyoruz. Power on target VM after restoring seçeneği seçerek ile Failback işleminden sonra Hyper-V Hostumuz üzerinde çalıştırmasını sağlıyoruz.
Summary ekranın da Failback işlemini başlatmak için Finish diyoruz.
Restore Session ekranın da Failback işleminin başladığını görüyoruz.
Restore Session ekranın da Powering off replica VM ile W16ADC_Replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatıldığını görüyoruz.
Restore Session ekranın da Failback completed at Failback işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Restore Session ekranında Close diyerek işlemini kontrol ediyoruz.
Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failback ( Geri Çekmek ) işleminden sonra Failback olarak görüyoruz. Failback işleminden önce Status bölümünde Failover olarak görmüştük. Failback işleminden sonra Status bölümünü Failback olarak görüyoruz.
W16HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sorunsuz bir şekilde çalıştığını görüyoruz.
W16HYPERVR isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde bulunan W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Off durumda olduğunu görüyoruz.
W16HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan bütün dosyaların sorunsuz bir şekilde geldiğini görüyoruz.
Failback durumunda olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Failback işlemini sonlandırmamız gerekmektedir. Failback işlemini sonlandırmak için Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failover işleminden sonra Failback durumunda olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Commit Failback ya da Failback menüsü altında bulunan Commit Failback seçeneğine tıklıyoruz.
Karşımıza gelen ekran da Yes diyerek Commit Failback işlemini başlatıyoruz.
Restore Session ekranın da Commit Failback işleminin başladığını görüyoruz.
Restore Session ekranın da Failback commit operation stopped at Commit Failback işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Restore Session ekranında Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.
Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failback işleminden sonra Ready olarak görüyoruz. Commit Failback işleminden önce Status bölümünde Failback olarak görmüştük. Commit Failback işleminden sonra Status bölümünü Ready olarak görüyoruz.
Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…