Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 VMware vSphere Host Ekleme

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain yapısı yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu yapmıştık.

Bu yazımız da Veeam Backup & Replication 12 üzerine VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu ekleme ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunda Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden Veeam Backup & Replication 12 üzerine ortamınız da bulunan VMware vSphere, vCenter Server, Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) ile yönetilen Microsoft Hyper-V Failover Cluster, Microsoft Hyper-V Failover Cluster ya da Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) yapılarını ekleyebilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunda Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden Veeam Backup & Replication 12 üzerine ortamınız da bulunan VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu Veeam Backup & Replication 12 üzerine ekleyeceğimiz için Add Server diyerek devam ediyoruz.

Add Server ekranında Veeam Backup & Replication 12 ile ekleyebileceğimiz platformları görüyoruz.

Vmware vSphere : Bu seçenek ile VMware vSphere platformu üzerindeki VMware vSphere ESXİ ( Standalone ), VMware vCenter Server ve VMware vCloud Director yapıları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Microsoft Hyper-V : Bu seçenek ile Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) yazılımı ile yönetilen Microsoft Hyper-V Failover Cluster, Microsoft Hyper-V Failover Cluster ve Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) yapıları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Protection Group : Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandırma yaparken bu seçenek gelmekteydi. Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte bu seçeneğin gelmediğini görmekteyiz. Bu seçenek ile ortamımız da bulunan Physical ( Fiziksel ), Cloud Server ( Bulut Sunucu ) ve Workstations ( İş İstasyonları ) yapıları için gerekli yapılandırmayı yapıyorduk.

NOT : NDMP Server seçeneği daha önceki Veeam Backup & Replication 9.5 versiyonunda bulunmaktaydı. Ancak Veeam Backup & Replication 10 versiyonunda sonra gelmiyordu.

Add Server ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerine VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu ekleyeceğimiz için VMware vSphere seçeneğini seçiyoruz.

VMware vSphere ekranında Vmware vSphere seçeneğini seçtiğimizde ortamımız da bulunan vSphere ve VMware vCloud Director yapılarımızı Veeam Backup & Replication 12 üzerinde yapılandırabilirsiniz.

VMware vSphere ekranında ortamımız da bulunan VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu Veeam Backup & Replication 12 üzerine ekleyeceğimiz için vSphere seçeneğini seçiyoruz.

Name ekranında DNS name or IP address bölümünde Veeam Backup & Replication 12 üzerinde VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu eklemek için DNS name ( Domain Name System ismi ) ya da IP address ( IP adresi ) bilgisini yazmamız gerekiyor.

Name ekranında DNS name or IP address bölümünde Veeam Backup & Replication 12 üzerinde VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu eklemek için VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzun DNS name ( Domain Name System ismi ) ya da IP address ( IP adresi ) bilgisini yazıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Credentials ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerine ekleyeceğimiz VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuza ulaşmak için eğer ortamınız da Active Directory Domain yapınız varsa ve VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu dahil etmişseniz. DOMAIN\USER ve Password bilgisini yazabilirsiniz. Eğer sunucumuz üzerinde kurulum sırasında yapılandırmış olduğunuz yetkili bir kullanıcı varsa ( Root gibi ) USER ve Password bilgisini yazıyoruz.

Credentials ekranında Add diyerek yapılandırıyoruz.

Credentials ekranında VMware vSphere ESXİ 8.0.0 kurulumu sırasında yapılandırmış olduğunuz yetkili kullanıcı bilgilerimizi Username bölümüne ve Password bölümüne yazıyoruz.

Credentials ekranında VMware vSphere ESXİ 8.0.0 kurulumu sırasında yapılandırmış olduğunuz yetkili kullanıcı bilgilerimizi Username bölümüne root kullanıcısını yazıyoruz. Password bölümüne de root kullanıcısının Password ( Parola ) yazıyoruz.

Credentials ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Credentials ekranında Credentials bölümü altında yapılandırmış olduğumuz root kullanıcısının geldiğini görüyoruz.

Credentials ekranında Port bölümünde VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuz üzerine hangi Port ile bağlanacağını görüyoruz. Eğer herhangi bir değişiklik yaptıysanız burada gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Credentials ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Apply diyerek gerekli yapılandırmayı başlatıyoruz.

Certificate Security Alert ekranında Continue diyerek devam ediyoruz.

Credentials ekranında gerekli yapılandırmayı kontrol ediliyor.

Apply ekranında gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz.

Apply ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerine VMware vSphere ESXİ 8.0.0 eklediğimiz sunucumuz için gerekli yapılandırmanın tamamlandığını görüyoruz.

Apply ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerine VMware vSphere ESXİ 8.0.0 eklediğimiz sunucumuz için gerekli yapılandırmanın tamamlandıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerine VMware vSphere ESXİ 8.0.0 eklediğimiz sunucumuzun yapılandırmasının başarılı bir şekilde tamamlandığını ve yapılandırma bilgilerini görüyoruz.

Summary ekranında Finish diyerek yapılandırma ekranını kapatıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesi altında bulunan VMware vSphere sekmesinin geldiğini ve yine VMware vSphere sekmesi altında Standalone Host sekmesinin geldiğiniz görüyoruz.

Standalone Host sekmesi altında 192.168.1.210 IP Adresi üzerinden yapılandırmış olduğumuz VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesi altında bulunan VMware vSphere sekmesinin geldiğini ve yine VMware vSphere sekmesi altında Standalone Host sekmesinin geldiğiniz görüyoruz.

Standalone Host sekmesi altında 192.168.1.210 IP Adresi üzerinden yapılandırmış olduğumuz VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version