Veeam Backup & Replication 12 Permanent Failover

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

  • Fidye yazılıma karşı eksiksiz koruma sağlayın.
  • Hibrit buluta geçişinizi hızlandırın.
  • Maliyeti düşürün, karmaşıklığı azaltın. Sağlayıcıya bağımlı kalmayın

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

  • Bulut, sanal, fiziksel ve NAS’taki iş yüklerine yönelik yedekleme ve bulmayı otomatik hale getirin.
  • VM, donanım ve İS snapshot’ları için hızlı ve imaj tabanlı yedeklemelerden yararlanın.
  • %100 yazılım tanımlı ve donanımdan bağımsız çözümlerle
    en üst düzeyde esneklik elde edin.

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

  • Anında kurtarmanın öncüsü tarafından sunulan güvenilir geri yüklemeler ile hizmet düzeyi sözleşmelerinizi (SLA’lar) karşılayın.
  • İS’ler, uygulamalar, veritabanları, VM’ler, dosyalar, klasörler, nesneler ve paylaşımlar için tam veya öğe seviyesinde kurtarma.
  • Taşınabilir veri biçimiyle birden fazla bulut ve platform arasında kurtarma yapın.

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

  • AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud’a özgü yedekleme ve kurtarmayı tek bir yerden yönetin.
  • Nesne depolama sınıflarındaki verileri yedeklemek ve arşivlemek için ilke tabanlı katmanlandırma.
  • AWS Key Management Service (AWS KMS), Azure Key Vault, sabitlik ve çok daha fazlası ile fidye yazılımların sisteminize girmesini önleyin.

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

  • Yedek verileriniz için veri merkezinden buluta kadar uçtan uca sabitlik.
  • Kötü amaçlı yazılımları güvenilir şekilde tespit etme özelliğine sahip otomatik taramalar sayesinde kötü amaçlı yazılım içermeyen yedekler oluşturun.
  • Fidye ödemeye ve verilerinizin şifresini çözmeye kıyasla daha hızlı kurtarma yapın.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain yapısı yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.202/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu yapmıştık.

Üçüncü sunucumuz VMware ESXİ 8.0.1 işletim sistemine sahip vmwareesxi81 isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Veeam Backup & Replication 12 VMware VSphere Host Ekleme işlemini gerçekleştirmiştik.

Dördüncü sunucumuz VMware ESXİ 8.0.1 işletim sistemine sahip vmwareesxi82 isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.212/24 olarak yapılandırılmış ve Veeam Backup & Replication 12 VMware VSphere Host Ekleme işlemini gerçekleştirmiştik.

Dördüncü sunucumuz VMware ESXİ 8.0.1 işletim sistemine sahip vmwareesxi82 isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.212/24 olarak yapılandırılmış ve Veeam Backup & Replication 12 VMware VSphere Host Ekleme işlemini gerçekleştirmiştik.

Daha önceki yazımızda

Veeam Backup & Replication 12 Replication Job yapılandırmasını anlatmıştık.

Bu yazımızda da Failover ( Yük Devretme ) işlemini anlatıyor olacağız.

Ortamınızda bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuzun Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorundan dolayı kapandığını ve üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun ulaşılamaz durumunda olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda ortamımızda bulunan diğer VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerine yapılandırmış olduğumuz Virtual Machine ( Sanal Makine ), alınmış olan Replication ( Replikasyon ) daha önce alınan bir Restore Point üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yaparak çalıştırarak ortamınızda bulunan kullanıcılarımızın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımızda bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi81 ( 192.168.1.210 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da bulunan Home bölümü altında Jobs sekmesinden yapılandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Ready sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun ismini, Job Name bölümünde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümün de Regular olarak görüyoruz, Status bölümünde şu an da Ready olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 2 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümünde W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında W22FILE_ReplicationJob isimli Replication Job ( Replikasyon Görev ) üzerinde sağ tuş Failover now… ya da üstteki Failover menüsünden Failover now… tıklayarak Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatabilirsiniz.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırması için Add VM diyerek Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırması için ortamınızda bulunan başka Virtual Machine ( Sanal Makina ) ekleyebilirsiniz. Eğer başka bir Replication Job ( Replikasyon Görevi ) yapılandırmışsanız.

Virtual Machines ekranın da Point seçeneğine tıklayarak W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görüntüleyebilirsiniz.

Restore Point ekranın da çeneğine tıklıyarak W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görüntülüyoruz.

Restore Point ekranın da çeneğine tıklıyarak W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) herhangi biririni seçiyoruz ve OK diyoruz.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da neden Failover ( Yük Devretme ) işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgiyi Restore reason bölümüne yazabilirsiniz.

Do not show me this page again seçeneğini seçerek bir daha sonrki Failover ( Yük Devretme ) işlemin de Reason ekranının gelmemesini sağlayabilirsiniz.

Reason ekranın da herhangi bir açıklama yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz.

  • VM name : Orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun ismini görüyoruz.
  • Restore point : Hangi Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) seçildiğini görüyoruz.
  • Reason : Failover ( Yük Devretme ) işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgiyi görüyoruz.

Summary ekranın da Finish diyerek Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatıyoruz.

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işleminin Reverting VM to the restore point snapshot olarak görüyoruz. Replication ( Replikasyon ) yapılan ortamımızda bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi82 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun çalıştırıldığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işleminin Failover completed successfully olarak görüyoruz. Yani Failover ( Yük Devretme ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Failover ( Yük Devretme ) işlemi Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun bağlı olduğu Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vmdk, .vmxf, .vmx, .nvram ) boyutu, Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerindeki çalışan uygulamalar ve ortamınızdaki network yapınıza göre bu ekrandaki işlemlerin süresi değişkenlik gösterecektir.

Restore Session ekranın da Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Active (1) olarak görüyoruz.

Name bölümünde Replication ( Replikasyon ) yapılan W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun ismini, Job Name bölümünde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümünü Regular olarak görüyoruz. Status bölümünde şu an da Failover olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 2 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümünde W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve Platform bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi81 ( 192.168.1.210 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durumda olduğunu görüyoruz.

W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı kapandığını varsayıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi81 ( 192.168.1.210 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durumda olduğunu görüyoruz.

W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı kapandığını varsayıyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi82 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun Power On ( Çalışır ) durumda olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi82 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun Power On ( Çalışır ) durumda olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi82 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun Power On ( Çalışır ) durumda olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi82 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde oturum açmak için Actions menüsü altında bulunan Guest OS > Send keys > Ctrl + Alt + Delete seçeneğine tıklıyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi82 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde oturum açmak için Other user ekranında User name ( Kullanıcı adı ) ve Password ( Parola ) bölümlerine gerekli bilgileri yazıyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan vmwareesxi82 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W22FILE_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun Server Manager konsolunun karşımıza geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Active (1) olarak görüyoruz.

Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasını sonlandırmak için W16SQL_ReplicationJob isimli Replication Job ( Replikasyon Görev ) üzerinde sağ tuş Undo Failover ya da üstteki Failover menüsünden Undo Failover tıklayarak Veeam Backup & Replication 11 Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işlemini durduruyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsü altında bulunan Ready sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Permanent Failover ya da üstteki Failover menüsünden Permanent Failover tıklayarak Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Permanent Failover ( Kalıcı Yük Devretme ) işlemini başlatabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsü altında bulunan Ready sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Permanent Failover ya da üstteki Failover menüsünden Permanent Failover tıklayarak Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Permanent Failover ( Kalıcı Yük Devretme ) işlemini başlatabilirsiniz.

Veeam Backup and Replication ekranında Yes diyerek Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Permanent Failover ( Kalıcı Yük Devretme ) yapılandırmasını başlatıyoruz.

Restore Session ekranın da Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Permanent Failover ( Kalıcı Yük Devretme ) yapılandırmasının başladığını görüyoruz.

 

Restore Session ekranın da Permanent Failover ( Kalıcı Yük Devretme ) yapılandırmasını Permanent Failover completed yani başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunda Replicas menüsünün artık olmadığını görüyoruz. Çünkü Permanent Failover ( Kalıcı Yük Devretme ) yapılandırmasından sonra Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Replication ( Replikasyon ) işlemini sonlandırmış olduk. Sadece Jobs menüsü altında bulunan Replication ( Replikasyon ) sekmesinde Permanent Failover ( Kalıcı Yük Devretme ) yapılandırmasından sonra daha önce Veeam Backup & Replication 10 Replication yapılandırmasının Stopped ( Durduruldu ) olarak görüyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

Başa Dön