Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Microsoft Hyper-V Host Ekleme

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain yapısı yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu yapmıştık.

Bu yazımız da Veeam Backup & Replication 12 üzerine Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu ekleme ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunda Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden Veeam Backup & Replication 12 üzerine ortamınız da bulunan VMware vSphere, vCenter Server, Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) ile yönetilen Microsoft Hyper-V Failover ClusterMicrosoft Hyper-V Failover Cluster ya da Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) yapılarını ekleyebilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesi altında bulunan VMware vSphere sekmesi altında bulunan Standalone Host sekmesi altında 192.168.1.210 IP Adresi üzerinden yapılandırmış olduğumuz VMware vSphere ESXİ 8.0.0 sunucumuzu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolunda Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesinden Veeam Backup & Replication 12 üzerine ortamınız da bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu Veeam Backup & Replication 12 üzerine ekleyeceğimiz için Add Server diyerek devam ediyoruz.

Add Server ekranında Veeam Backup & Replication 12 ile ekleyebileceğimiz platformları görüyoruz.

Vmware vSphere : Bu seçenek ile VMware vSphere platformu üzerindeki VMware vSphere ESXİ ( Standalone ), VMware vCenter Server ve VMware vCloud Director yapıları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Microsoft Hyper-V : Bu seçenek ile Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) yazılımı ile yönetilen Microsoft Hyper-V Failover ClusterMicrosoft Hyper-V Failover Cluster ve Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) yapıları için gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.

Protection Group : Veeam Backup & Replication 10 üzerinde yapılandırma yaparken bu seçenek gelmekteydi. Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte bu seçeneğin gelmediğini görmekteyiz. Bu seçenek ile ortamımız da bulunan Physical ( Fiziksel ), Cloud Server ( Bulut Sunucu ) ve Workstations ( İş İstasyonları ) yapıları için gerekli yapılandırmayı yapıyorduk.

NOT : NDMP Server seçeneği daha önceki Veeam Backup & Replication 9.5 versiyonunda bulunmaktaydı. Ancak Veeam Backup & Replication 10 versiyonunda sonra gelmiyordu.

Add Server ekranında Microsoft Hyper-V seçeneği ile ortamınızda bulunan  Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) ile yönetilen Microsoft Hyper-V Failover ClusterMicrosoft Hyper-V Failover Cluster ya da Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) yapılarını Veeam Backup & Replication 12 üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Add Server ekranında ortamımız da bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu Veeam Backup & Replication 12 üzerine eklemek için Add Server ekranında  Microsoft Hyper-V seçeneğini seçiyoruz.

Name ekranında DNS name or IP address bölümünde Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu eklemek için DNS name ( Domain Name System ismi ) ya da IP address ( IP adresi ) bilgisini yazmamız gerekiyor.

Name ekranında DNS name or IP address bölümünde Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu eklemek için DNS name ( Domain Name System ismi ) ya da IP address ( IP adresi ) bilgisini yazıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Type ekranını geliyor karşımıza bu ekranda Veeam Backup & Replication 12 üzerine ekleyeceğimiz Microsoft Hyper-V Server tipini seçebilirsiniz.

Microsoft System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) : Ortamınız da birden fazla Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucularımız ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısını yönetmek için Microsoft System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) yazılımı kullanıyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Veeam Backup & Replication 12 Microsoft System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) yazılımı ile yönetilen Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucularımızı ya da  Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı hakkında bilgileri çekebilmektedir.

Microsoft Hyper-V Cluster : Ortamınız da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısı varsa buMicrosoft Hyper-V Failover Cluster yapısını yönetmek için Microsoft System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) yazılımını kullanmıyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.

Microsoft Hyper-V Server (standalone) : Ortamınız da Microsoft System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) yazılımı ile yönetilmeyen ve tek başına çalışan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucularınız varsa bu seçeneği seçebilirsiniz.

Type ekranında ortamınız da Microsoft System Center Virtual Machine Manager ( SCVMM ) yazılımı ile yönetilmeyen ve tek başına çalışan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu Veeam Backup & Replication 12 üzerine ekleyeceğimiz için Microsoft Hyper-V server (standalone) seçeneneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Credentials ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerine ekleyeceğimiz Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuza ulaşmak için eğer ortamınız da Active Directory Domain yapımız varsa ve Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzu Active Directory Domain yapımıza dahil etmişseniz. DOMAIN\USER ve Password bilgisini yazabilirsiniz. Eğer sunucumuzu Workgroup ortamında kullanıyorsanız HOST\USER ve Password bilgisini yazıyoruz.

Credentials ekranında Credentials bölümü altında daha önce yapılandırmış olduğumuz Users ( Kullanıcılar ) görüyoruz.

Credentials ekranında Add diyerek yapılandırıyoruz.

Credentials ekranında Username bölümün de DOMAIN\USER şeklinde yazarak Password bölümüne Domain Admin yetkisine sahip kullanıcımızın şifresini yazabilirsiniz ya da Browse diyerek Active Directory Domain yapımız da Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcıyı arayarak seçebilirsiniz.

NOT : Biz Administrator kullanıcısını yapılandırdık. Administrator kullanıcısı Active Directory Domain Services üzerinde Domain Admin yetkisine sahip bir ve en yetkli kullanıcı olduğu için biz bu şekilde yapılandırdık. Ancak Administrator şifresinin değiştirilmesi durumunda Veeam Backup & Replication 12 servisleri çalışmayacaktır ve ortamdaki Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucusuna ulaşamayacaktır. Bu nedenle dilerseniz yetkili bir kullanıcı oluşturarak yapılandırabilirsiniz ya da Administrator kullanıcısının şifresini değiştirdiğinizde Veeam Backup & Replication 12 üzerinde de güncellemeniz gerekmektedir.

Credentials ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Credentials ekranında Credentials bölümü altına yapılandırmış olduğumuz administrator kullanıcısının geldiğini görüyoruz.

Credentials ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Port seçeneğine tıklıyoruz.

Network Settings ekranında Installer, Transport ve Hyper-V Integration bileşenleri görüyoruz.

Control Port bölümün de varsayılan portlardan farklı olarak hangi portların kullanılacağını yapılandırabilirsiniz.

Veeam Installer Service : 6160

Veeam Data Mover Service : 6162

Veeam Hyper-V Integration Service : 6163

Installer Service : Veeam Backup & Replication 12 konsolu üzerinde yönetilen sunucuları eklendikten sonra herhangi bir Windows ( veya Microsoft Hyper-V Server ) sunucusuna yüklenen ve başlatılan bir yardımcı hizmettir. Bu Veeam Installer hizmeti sistemi analiz eder, gerekli bileşenleri ve hizmetleri yükler ve yükseltir.

Data Mover : Virtual Machine ( Sanal Makine ) verilerini alma, Veri tekilleştirme ve sıkıştırma gerçekleştirme ve yedeklenen verileri hedef depoda saklama gibi Veeam Backup & Replication 12 adına veri işleme görevlerini gerçekleştiren bir bileşendir.

Hyper-V Integration  : Yedekleme, çoğaltma ve diğer işler sırasında VSS framework ile iletişim kurmaktan ve kurtarma görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Hizmet ayrıca Microsoft Hyper-V Server üzerinde değiştirilen blok izlemeyi işleyen bir sürücü dağıtan bir bileşendir.

Data transfer options : Data transfer options bölümünde, dosya kopyalama işlemleri için bağlantı ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Kaynak ana bilgisayar ile hedef ana bilgisayar arasında iletişim kanalları olarak kullanılacak bir dizi bağlantı noktası yapılandırın. ( Görev başına bir bağlantı noktası ). Varsayılan olarak Veeam Backup & Replication 2500-3300 bağlantı noktası aralığını kullanmaktadır. Ortamınızda bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) sayısı çok fazla değilse ve veri trafiği önemli olmayacaksa, aynı anda 10 eşzamanlı görevi çalıştırmak için daha küçük bir bağlantı noktası aralığı yapılandırabilirsiniz. Örneğin 2500 – 2509 gibi.

Preferred TCP connection role : [NAT dışında dağıtılan Linux sunucusu için] Tercih edilen TCP bağlantı rolü bölümünde Sunucuyu bu tarafta çalıştır onay kutusunu seçin. NAT senaryosunda, dış istemci NAT ağındaki sunucuya bağlantı başlatamaz. Sonuç olarak, bağlantının dışarıdan başlatılmasını gerektiren hizmetler kesintiye uğrayabilir. Bu seçenek seçildiğinde, bu sınırlamanın üstesinden gelebilecek ve bir ‘sunucu-istemci’ bağlantısı, yani Linux sunucusu yönünde bir bağlantı başlatabileceksiniz.

Network Settings ekranında herhangi bir değişiklik yapmadan OK diyoruz.

NOT : Eğer sunucularınız üzerinde Windows Firewall ya da 3.Party bir Firewall varsa buradaki portları eklemeniz öneriririm.

Credentials ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Results ekranında Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz üzerine kurulumu yapılacak olan Transport ve Hyper-V Integration bileşenlerinin Status bölümünde yüklenecek olarak görüyoruz.

Results ekranında bulunan This Hyper-V server will act as the backup proxy for jobs running in the on-host backup mode seçeneğindeki Task limit olarak ortamımız da Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucu üzerinde Backup ( Yedek ) işleminin çalışabileceğini yapılandırabilirsiniz. Ortamımız da tek başına çalışan bir Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucusu eklerseniz. Maksimum eşzamanlı çalışabilecek Backup Job sayısını yapılandırabilirsiniz. Eğer buradaki yapılandırmış olduğunuz değer kadar Backup Job çalışırsa Veeam Backup & Replication 12 üzerinde geçerli Backup Job işlemlerinden biri tamamlanan kadar Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucusu üzerinde başka bir Backup Job başlamayacaktır.

Results ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Apply diyerek yapılandırmayı başlatıyoruz.

Apply ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerinde gerekli yapılandırma işlemlerinin başladığını görüyoruz.

Apply ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerinde gerekli yapılandırma işlemlenin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranında Veeam Backup & Replication 12 üzerinde yapılandırma işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını ve yapılandırma ile ilgili bilgileri görüyoruz.

Summary ekranında Finish diyerek yapılandırmadan çıkıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesi altında bulunan Microsoft Hyper-V sekmesinin geldiğini ve yine Microsoft Hyper-V sekmesi altında Standalone Host sekmesinin geldiğiniz görüyoruz.

Standalone Host sekmesi altında W22HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzun geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesi altında bulunan Microsoft Hyper-V sekmesinin geldiğini ve yine Microsoft Hyper-V sekmesi altında Standalone Host sekmesinin geldiğiniz görüyoruz.

Standalone Host sekmesi altında W22HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuzun geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da Invertory menüsü altında bulunan Virtual Infrastructure sekmesi altında bulunan Microsoft Hyper-V sekmesinin geldiğini ve yine Microsoft Hyper-V sekmesi altında Standalone Host sekmesinin geldiğiniz görüyoruz.

Standalone Host sekmesi altında W22HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz altında bulunan W22FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version