Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Hardened Repository için Ubuntu Disk Yapılandırması

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

Veeam Backup & Replication 12 Hardened Repository (Immutability) ile Linux’tan yararlanan değiştirilemez yedeklemelere sahip olma olanağı sağlıyor.

Veeam v10’da yedekleri Object Lock etkinken Object Storage S3’te depolamak için kullanıma sunulan Immutability özelliği, yedeklemelerinizi üzerine yazmaya, yanlışlıkla silmeye, fidye yazılımı saldırılarına ve dahili davetsiz misafirlere karşı koruma sağlamaktadır.

İşletmeyi etkileyebilecek olası veri kaybını önlemek için başarılı bir veri koruma stratejisinin anahtarı iyi bir yedekleme tasarımıdır. Veriler iyi korunmuyorsa, bir fidye yazılımı saldırısı yöneticiler için bir kabus olabilir.

Hardened Repository (Immutability) yapılandırması için  özelliği aktif edebilmeniz için bazı gereksinimlere ihtiyacınız bulunmaktadır.

  1. CentOS 7.x
  2. Debian 10.0 to 11.0
  3. Oracle Linux 7 (UEK3) to 9 (UEK R7)
  4. Oracle Linux 7 to 9 (RHCK)
  5. RHEL 7.0 to 9.1
  6. SLES 12 SP4 or later, 15 SP1 or later
  7. Ubuntu: 18.04 LTS, 20.04 LTS ve 22.04 LTS üstü bir Linux işletim sistemi kullanabilirsiniz.
  1. Debian 10.x, and 11
  2. RHEL 8.2 to 9.1
  3. SLES 15 SP2, SP3, SP4
  4. Ubuntu 18.04 LTS, 20.04 LTS, 22.04 LTS

Yedekleme verilerini daha iyi korumak için, güvenliği zorlamak için bazı yönergelere uymalısınız:

Kalıcı kimlik bilgileri kullanılabilse de, kimlik bilgilerinin Veeam Backup & Replication’da saklanmasını önlemek için dağıtım sırasında Hardened Repository için Single-use credentials kullanılması önerilir.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain yapısı yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu yapmıştık.

Üçüncü sunucumuz Ubuntu Server 22.10 işletim sistemine sahip olacak VEEAMREPOSRV olarak yapılandıracağız ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.222/24 olarak yapılandırarak bu sunucumuz üzerinde Ubuntu Server 22.10 işletim sistemini kurulumunu yaptık.

Bu yazı dizimizde Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Hardened Repository (Immutability) yapısını yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Daha önceki yazımızda

Veeam Backup & Replication 12 Hardened Repository için Ubuntu Server Kurulumu

Ubuntu Server 22.10 kurulumunu yapmıştık.

Bu yazımızda Ubuntu Server 22.10 sunucumuz üzerinde disk yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuza PuTTY SSH Client uygulaması ile bağlantı sağlıyoruz.

login as ekranında Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun kurulumun da oluşturduğumuz adminstrator kullanıcısı ile bağlantı sağlıyoruz.

login as ekranında administrator kullanıcısını yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

login as ekranında administrator kullanıcısının Password ( Parola ) yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuza bağlantı sağlıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuz üzerinde güncellemelerin kontrol edilmesini sağlayarak güncelleştirmeleri yükleyebilirsiniz.

Bunun için ” sudo apt-get upgrade “ komutunu çalıştırıyoruz.

[sudo] password for administrator satırına administrator kullanıcısının Password ( Parola ) yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun güncelleştirmelerinin yüklenmesi için Y ( Yes ) diyerek gerekli güncelleştirmeleri yapabilirsiniz. N ( No ) diyerek güncelleştirmeleri yapmadan devam edebilirsiniz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun güncelleştirmelerinin yüklenmesi için Y ( Yes ) diyerek güncelleştirmelerin yapmasını sağlıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun üzerinde güncelleştirmelerin yapıldığını görüyoruz.

Outdated processor microcode ekranında Ok diyerek devam ediyoruz.

Which services should be restarted ekranında Ubuntu Server 22.10 sunucumuz üzerindeki servisleri görüyoruz.

Which services should be restarted ekranında Ok diyerek devam ediyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuz üzerinde güncellemelerin yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Hardened Repository (Immutability) olarak Backup ( Yedek ) dosyalarımızı depolamak için kullanacağı bölümü ve kullanılan dosya sistemini kontrol ediyoruz.

Bunun için ” df -Th “ komutunu çalıştırıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun kurulumu sırasında yapılandırmış olduğumuz /mnt /veeamrepo dizini ve xfs dosya sistemini görüyoruz.

Veeam Transport Service’in Veeam mount için işlemi için doğru haklara ve doğru izinlere sahip yetkili bir kullanıcı oluşturmamız gerekiyor. buradakaldık.

Veeam Backup & Replication 12 üzerinde ekleme ve yapılandırma için yeni bir kullanıcı oluşturuyoruz.

Bunun için ” sudo useradd veeamadmin –create-home -s /bin/bash “ komutunu çalıştırıyoruz.

veeamadmin isimli kullanıcının oluşturulduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 üzerinde kullanılmak için veeamadmin isimli yeni bir kullanıcı oluşturduktan sonra oluşturduğumuz veeamadmin isimli kullanıcı için bir Password ( Parola ) yapılandırıyoruz.

Bunun için ” sudo passwd veeamadmin ” komutunu çalıştırıyoruz.

New password satırında bir Password ( Parola ) yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

Retype new password satırında New password satırında yazdığımız Password ( Parola ) tekrar yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 üzerinde kullanılmak için veeamadmin isimli yeni bir kullanıcı oluşturduk ve Password ( Parola ) yapılandırdık.

Veeam Backup & Replication 12 hizmetleri yüklemek için geçici olarak yeni kullanıcının komutları sudo yetkisi ile yürütmesine izin vermemiz gerekiyor.

veeamadmin isimli oluşturduğumuz hesabı sudo grubuna eklememiz gerekiyor.

Bunun için ” sudo usermod -a -G sudo veeamadmin “ komutunu çalıştırıyoruz.

veeamadmin isimli hesabı sudo grubuna eklendiğini görüyoruz.

Synthetic Full işlemi sırasında alanı ve performansı optimize etmek için Fast-Clone Technology (Fast Clone is based on the Reflink) özelliğinden yararlanmak istiyorsanız. Varsayılan olarak kurulum yapılan Ubuntu prosedürü sırasında bölüm xfs olarak biçimlendirildiğinde de Yeniden Bağlamayı etkinleştirmez.

Veeam Backup & Replication 12 Fast-Clone Technology (Fast Clone is based on the Reflink)  özelliğinden yararlanmak için dosya sisteminin Reflink etkin olarak biçimlendirilmesi gerekmektedir.

Hardened Repository (Immutability) ve depo olarak kullanılan disklerimizi tanımlamak için Ubuntu üzerindeki disklerin listesini alıyoruz.

Bunun için ” sudo fdisk -l “ komutunu çalıştırıyoruz.

Hardened Repository (Immutability) ve depo olarak kullanılan disklerimizi tanımlamak için Ubuntu üzerindeki disklerin listesini aşağıdaki gibi görüyoruz.

Disk /dev/sdb isimli alanımızı Hardened Repository (Immutability) olarak yapılandırıyor olacağız.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun kurulumu sırasında yapılandırmış olduğumuz /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümü mount olarak sunucumuz üzerinde bağlı olduğu için, önce /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümü umount etmemiz gerekiyor.

Bunun için ” sudo umount /mnt/veeamrepo “ komutunu çalıştırıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun kurulumu sırasında yapılandırmış olduğumuz /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünün umount edildiğini görüyoruz.

/dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünü umount edildikten sonra, Fast-Clone Technology (Fast Clone is based on the Reflink) teknolojisinden yararlanmak için /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünü Veeam Backup & Replication 12 üzerindeki yapılandırma için gerekli olan parametrelerle biçimlendirmemiz gerekiyor. Reflink ve CRC’yi etkinleştiyoruz.

Bunun için ” sudo mkfs.xfs -b size=4096 -m reflink=1,crc=1 /dev/sdb -f “ komutunu çalıştırıyoruz.

/dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünü umount edildikten sonra, Fast-Clone Technology (Fast Clone is based on the Reflink) teknolojisinden yararlanmak için /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünü Veeam Backup & Replication 12 üzerindeki yapılandırma için gerekli olan parametrelerle biçimlendirildiğini görüyoruz.

Bu işlem sonrasında /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünün UUID’si değiştiğinden, /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümü otomatik olarak mount edilemeyecektir. mount edilebilmesi için yeni UUID’sini kontrol etmemiz ve /etc/fstab dosyası içinde yapılandırmamız gerekiyor.

/dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünün UUID’sini kontrol ediyoruz.

Bunun için ” sudo blkid /dev/sdb ” komutunu çalıştırıyoruz.

/dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünün UUID’sini görüyoruz.

/dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünün UUID’sini kopyalıyoruz.

/etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünün yeni UUID’sini yapılandırmamız gerekiyor.

Bunun için ” sudo nano -Bw /etc/fstab “ komutunu çalıştırıyoruz.

/etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde yeni UUID’sini yapılandırmamız gerekiyor.

/etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde eski UUID’sini siliyoruz.

/etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde yeni UUID’sini yapıştırıyoruz.

/etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde yeni UUID’sini görüyoruz.

/etc/fstab dosyası içinde/dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde yeni UUID’sini yapılandırdıktan sonra Ctrl + X tuş kombinasyonu ile çıkış yapıyoruz.

Öncelikli olarak gerekli değişikliğin etkin olması için Y ( Yes ) yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

Enter tuşuna basarak /etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde yeni UUID’sinin kayıt edilmesini sağlıyoruz.

/etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde yeni UUID’sini yapılandırma işlemini tamamlamış oluyoruz.

/etc/fstab dosyası içinde /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünde yeni UUID’sini yapılandırdıktan sonra /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünü mount işleminden önce Ubuntu Server 22.10 sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

Bunun için ” sudo reboot ” komutunu çalıştırıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun yeniden başlatıldığı uyarısını alıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuz yeniden başladıktan sonra sonra tekrar bağlantı sağlıyoruz.

login as ekranında Ubuntu Server 22.10 sunucumuzun kurulumun da oluşturduğumuz adminstrator kullanıcısı ile bağlantı sağlıyoruz.

administrator kullanıcısını yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

administrator kullanıcısının Password ( Parola ) yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuza bağlantı sağlıyoruz.

Ubuntu Server 22.10 sunucumuza bağlantı sağladıktan sonra yapılandırılmış olduğumuz /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünü yeniden mount işlemini gerçekleştiriyoruz.

Bunun için ” sudo mount -a ” komutunu çalıştıyoruz.

[sudo] password for administrator satırına administrator kullanıcısının Password ( Parola ) yazıyoruz ve Enter tuşuna basıyoruz.

Yapılandırılmış olduğumuz /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümünü yeniden mount işleminin tamamlandığını görüyoruz.

veeamadmin isimli kullanıcımızın /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümüne erişmesi için gerekli izinleri yapılandırmamız gerekiyor.

Bunun için öncelikle ” sudo chown -R veeamadmin:veeamadmin /mnt/veeamrepo/ ” komutunu çalıştıyoruz.

” sudo chown -R veeamadmin:veeamadmin /mnt/veeamrepo/ ” komutununun çalıştığını görüyoruz.

veeamadmin isimli kullanıcımızın /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümüne erişmesi için gerekli izinleri yapılandırmamız gerekiyor.

” sudo chown -R veeamadmin:veeamadmin /mnt/veeamrepo/ “ komutunu çalıştırmıştır.

Sonrasında ” sudo chmod 700 /mnt/veeamrepo ” komutunu çalıştıyoruz.

veeamadmin isimli kullanıcımızın /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümüne erişmesi için gerekli izinlerin yapılandırmasını tamamlıyoruz.

veeamadmin isimli kullanıcımızın /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümüne erişmesi için yapılandırmış olduğumuz izinleri kontrol etmemiz gerekiyor.

Bunun için ” ll /mnt ” komutunu çalıştırıyoruz.

veeamadmin isimli kullanıcımızın /dev/sdb isimli /mnt /veeamrepo bölümüne erişmesi için yapılandırmış olduğumuz izinleri görüyoruz.

Bu yazımızda da Ubuntu Server 22.10 sunucumuz üzerinde Hardened Repository (Immutability) yapılandırması için disk üzerinde gerekli olan yapılandırmayı tamamladık.

Sonraki yazımızda Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Hardened Repository (Immutability) yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version