Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 11 Replication

Merhaba

Bulut Veri Yönetimi sağlayan yedekleme çözümlerinin lider şirketi Veeam Software, bulut, sanal veya fiziksel tüm kurumsal iş yükleri için en gelişmiş veri koruma çözümü olan V11’ı versiyonunu piyasaya sundu. Kapsamlı veri yönetimi için tek çözüm olan yeni V11,  AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud Platform için çoklu bulut ortamının tüm karmaşıklığını yönetirken veriyi yaşam döngüsünün her aşamasında koruyor.

Veeam CTO’su ve Ürün Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Danny Allan, piyasaya sunulan Yeni V11 ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bundan yalnızca 12 ay önce 150’den fazla yeni geliştirmeyle piyasaya sürülen V10, şu ana kadar 700 binden fazla indirme sayısına ulaştı. Şimdi ise toplam 200 yeni yedekleme, bulut, felaket kurtarma, güvenlik ve otomasyon geliştirmeleriyle yeni sürümü piyasa sunduk. Bu kadar kısa sürede böylesi güçlü ve esnek bir ürünü piyasaya sunabilmemiz Veeam’in inovasyon hızını ve müşterilerin veri güvenliği ihtiyaç ve talepleri konusundaki taahhütlerine bağlılığını ortaya koyuyor.”

451 Research Raporu, işletmelerin yüzde 69’u iş gücünün en az yüzde 75’inin artık etkili bir şekilde uzaktan çalışabildiğini gösteriyor. Uzaktan çalışma modelinin giderek artması ve buna bağlı olarak çoklu bulut ekosistemlerinde iş yüklerinin hızlanması, veri yönetimini ve kontrolünü her zamankinden daha da zorlaştırıyor. Müşterilerin 2020 yılının başından bu yana karşılaştıkları yeni veri koruma zorluklarına yanıt olarak yılın merakla beklenen çözümü V11, artan ve artmaya devam edecek siber riskleri bertaraf ederek her büyüklükteki şirket için güvenilir güvenlik ve fidye yazılım koruması sağlıyor. V11 böylece şirketlere muntazam bir esneklik ve dayanıklılık sağlıyor.

Yeni Veeam v11, işletmelere eksiksiz veri koruması için aşağıdaki özellikleri sunuyor:

180’den fazla ülkede önde gelen bulut ve hizmet sağlayıcıları aracılığıyla pazara Hizmet Olarak Yedekleme (BaaS) ve Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) sunan Veeam, servis sağlayıcılarına V11’e sorunsuz bir şekilde entegrasyonunu, veri koruma operasyonlarının merkezi yönetimini, takibini ve müşteri self servis erişimini sağlayan web tabanlı bir platform olan Veeam Service Provider Console v5 platformunu sunuyor. Versiyon 5 artık Linux ve Mac için genişletilmiş yedekleme yönetimi, buluta özgü AWS ve Azure yedeklemelerinin izlenmesi ve raporlanması, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ile gelişmiş güvenlik ve güçlü koruma hizmetleri sunuyor.

Yeni Veeam Availability Suite v11, Veeam Backup & Replication v11’in kapsamlı yedekleme ve kurtarma özelliklerini Veeam ONE v11’in izleme, raporlama ve analitik yetenekleriyle birleştirerek, işletmelere eksiksiz veri koruması ve görünürlük sunuyor. Böylece müşterilerin benzersiz veri kullanılabilirliği, görünürlük ve çoklu bulut ortamlarında yönetişim sağlamasına olanak sunuyor. Ayrıca, Veeam Disaster Recovery Orchestrator (eski adıyla Veeam Availability Orchestrator) Veeam DR Pack’in yeni veya önceki bir satın alma işlemine Veeam Availability Suite veya Veeam Backup & Replication eklenmesi, işin devamlılığını sağlamak için kurtarma otomasyonu ve DR testi de sağlıyor.

Kullanıma sunulan Yeni Veeam Backup & Replication v11’in tüm indirmelerinde şirket içi ve buluttaki tüm iş yükleri için taşınabilir, esnek, buluta hazır lisans olan Veeam Evrensel Lisansına (VUL) dahil ediliyor. Lisanslar ek maliyet olmaksızın iş yükleri arasında aktarılabildiğinden, evrensel lisanslama çoklu bulut ortamlarında farklı iş yüklerinin korunmasını kolaylaştırıyor.

Veeam kullanıcıları, V11’e yükseltme yaparken AWS ve Azure’da yerel yedekleme ve kurtarma için kullanılmak üzere hiçbir ek ücret ödemeden altı ay boyunca ek 25 VUL lisansı almayı seçebiliyor.

Veri koruma çözümünüzden daha fazlasını bekleyin : Verileriniz işinizi sürdürmeniz için kritik öneme sahiptir. Veri kaybını önlemek ve maliyetleri kontrol altında tutmak ilk öncelikleriniz olsa da bu hedefler arasında bir denge sağlamak sizi çok zorlayabilir. Hem iş yüklerinin çoklu bulut ekosistemlerine geçişinin hızlanması hem de çalışanların daha sık uzaktan çalışması nedeniyle veri yönetimi ve kontrolü artık çok daha zor. Bu nedenle kapsamlı veri yönetimi için tek başına güçlü bir çözüme ihtiyaç duyarsınız. Bu çözümün hem gittikçe artan verilerinizi kullanım ömürleri boyunca koruyacak kadar güçlü ve esnek hem de sizi bugün ve ileride siber tehditlere karşı koruyacak kadar güvenli olması gerekir

Veeam Backup & Replication : Veeam Backup & Replication 11 kapsamlı, kurumsal düzeyde veri koruma özellikleriyle bu yeni nesil operasyonel zorluklarla başa çıkmaya hazır. Güçlü, güvenilir ve kullanımı kolay bu Veeam çözümü, işinize uygun esneklikle sizi yarı yolda bırakmayacak pazar lideri güvenilirlik sağlayarak operasyonel ek yükleri azaltır. Veeam Backup & Replication basit, esnek ve güvenilir bir çözümle tüm bulut, sanal ve fiziksel iş yükleriniz için güvenilir kesintisiz erişilebilirlik sağlar. Verilerinizi güçlü yedekleme ve anında kurtarma seçenekleriyle konumdan veya iş yükü türünden bağımsız olarak koruyun.

Güçlü ve modern veri koruma : Veeam Backup & Replication 11 depolama snapshot’ları, yedeklemeler, replikalar ve sürekli veri koruma için tek bir üründe 4’ü 1 arada yedekleme ve kurtarma çözümü sunar. Veeam bulut, sanal ve fiziksel iş yükü ihtiyaçlarınız için güvenli ve güvenilir koruma sağlayan sektör lideridir. 150’yi aşkın yeni özellik ve geliştirme ile YENİ v11, her ölçekten işletmeler için benzersiz dayanıklılık sunar.

Veeam CDP ile kritik uygulama ve veriler için iş sürekliliği AWS S3 Glacier ve Azure Archive üzerinde 20 kat daha düşük maliyetli, uzun süreli arşivden buluta depolama Güçlendirilmiş Linux havuzlarında sabit yedeklerle fidye yazılıma karşı eksiksiz koruma NAS, Microsoft SQL ve Oracle için anında kurtarma Üstelik Veeam ve iş ortaklarımızla bir araya gelerek v11 sürümünden en iyi şekilde yararlanmak için ihtiyaç duyduğunuz hizmet, çözüm ve uzmanlığa ulaşabilirsiniz:

Hizmet Olarak Yedekleme (BaaS) ve Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) sağlayıcıları : Şirket verilerinizi ev ofislerde, bulutta ve ötesinde koruyun.

Birlikte Daha İyi Global İş Ortakları : Veeam hazır entegre çözümleriyle araç takımınızı genişletin.Katma Değerli Bayiler ve sistem entegratörleri: Kazanma stratejinizi şekillendirecek yapı taşlarını keşfedin. Uzman ekosistemiyle birlikte basit, esnek ve güvenilir yeteneklerden yararlanın. Böylece en zorlayıcı veri koruma zorluklarına karşı bile dayanıklı kalabilirsiniz.

Veeam Evrensel Lisans : Veeam, Veeam Evrensel Lisans ya da diğer adıyla VUL ile fiziksel, sanal ve bulut iş yükleri için gerçek lisans taşınabilirliği sunar. Bu tam özellikli lisans, müşterilerin tüm iş yüklerini tek bir lisans türüyle lisanslamasını sağlar.

Ekosistem genişletme : Veeam yazılım tabanlıdır ve donanımdan bağımsızdır. Müşterilerin özel çözümler uygulamasına gerek kalmadan amaçlarına ulaşmasına yardımcı olmak üzere özel iş ortaklarından oluşan geniş bir ekosistem ile birlikte çalışır. Veeam müşterilerin altyapılarını ve depolarını seçmesine olanak tanıyarak mevcut ve gelecekteki altyapı satın alımlarında en iyi ROI’yi elde etmelerini sağlar. Ayrıca Veeam veri madenciliği, yeniden veri kullanımı ve gelişmiş özellikler dahil olmak üzere zengin üçüncü taraf entegrasyonlarıyla API’lerini genişletmeye devam etmektedir.

Bu yazımızda da Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) yapılandırma işlemini anlatıyor olacağız.

2-in-1: Backup and Replication

Replikasyon artık bir lüks değil, yedekleme stratejinizin bir parçası. Veeam Backup & Replication 11 Replication sağladığı 2-in-1: Backup and Replication, size Virtual Machine ( Sanal Makine ) hemen kullanıma hazır durumda bulunan bir kopyasını sunar; böylece bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) arızalandığında beklemedeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) derhal Failover ( Yük Devretme ) yapabilirsiniz.

Bulut tabanlı felaket kurtarma: hızlı ve güvenli

Artık her boyuttan işletme bulut tabanlı felaket kurtarmadan yerel olarak faydalanabilir. Veeam Cloud Connect sayesinde, Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınızı iş yeri dışına bir Veeam Cloud & Service Provider’a (VCSP) gönderebilir, böylece yerleşik Hizmet Olarak Felaket Kurtarma ( DRaaS ) aracılığıyla Kesintisiz Çalışırlık stratejinizi tamamlayabilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınız için ikinci bir site oluşturup muhafaza etmenize gerek kalmaz.

Yük Devretme ve yeniden çalışma

Replikasyon sizin emniyet ağınızdır. Üretimdeki bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) bozulursa, derhal birVirtual Machine ( Sanal Makine ) replikasına yük devretmek suretiyle, sorunu çözerken kullanıcıların en az kesintiyle hizmetlere ve uygulamalara erişebilmesini sağlayabilirsiniz. Felaket Kurtarma planınızı geliştirebilmeniz ve veri kaybını önlemeniz için replikasyonu kolaylaştırdık.

  • Replikanız, üretimdeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya yeni bir konuma yük devrederek ya da replika Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni üretim Virtual Machine ( Sanal Makine ) yaparak çalışırken, işlerinize normal bir şekilde devam edin. Birden fazla replika geri yükleme noktalarını muhafaza edin; böylece en son replikanız bozuksa daha önceki bir geri yükleme noktasına dönmek seçenekleriniz arasında olur. Yük devretmenin tamamını önceden planlayın ve yeni Yük Devretme Planlarımızı kullanarak tek bir tıkla başlatın. Replikalardan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyin, önyükleme sırası oluşturmak için sıralarını değiştirin ve bir önceki başlatmalardan başlamamaları için her bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gecikme süresi belirleyin.
  • Yeni Planlanmış Yük Devretme özelliğimizle veri merkezi geçişlerini kolaylaştırın veya üretim ana bilgisayarlarınıza bakım yapın. Planlanmış Yük Devretme, kaynak Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatır, yapılan tüm değişiklikleri hedef Virtual Machine ( Sanal Makine ) replike eder ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) başlatır – bunları yaparken veri kaybına sebep olmaz ve kısa bir kesinti süresine neden olur.

 

Veeam Backup & Replication 11 konsolunu açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 11 konsolun da bulunan Backup bölümü altında bulunan Jobs sekmesinden yapılandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Backup bölümü altında Jobs sekmesi üzerinde sağ tuş Replication ya da üstteki Primary Jobs menüsü altında Replication Job tıklayarak Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Replication Job yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Eğer Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Veeam Backup & Replication 11 Hyper-V Host Ekleme ve Veeam Backup & Replication 11 VMware VSphere Host Ekleme işlemini yapmışsanız hem VMware vSphere ve hem de Microsoft Hyper-V aynı anda görüntülecektir.

Jobs ekranın da ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan hangi Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Replication ( Replikasyon ) işlemini yapacaksak Jobs ekranın da Name ( İsim ) bölümün de yapılandıracağız Replication Jobs ( Replikasyon Görev ) için bir Name ( İsim ) belirliyoruz.

Show advanced control bölümün de bulunan

Jobs ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Virtual Machines ekranın da ortamımızda bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında buluan Replication ( Replikasyon ) yapacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) eklemek için Add… diyoruz.

Add Objects ekranın da Select objects bölümü altında bulunan Hosts and VMs sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan yapılandıracağımız ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) ve ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) yapılarını görüyoruz.

Add Objects ekranın da Select objects bölümü altında bulunan Hosts and VMs sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan yapılandıracağımız ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu seçiyoruz ve Add diyoruz.

Virtual Machines ekranın da ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan Replication ( Replikasyon ) yapacağımız Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz Virtual machines to replicate bölümüne ekleniyor.

Virtual Machines ekranında ortamımız da bulunan ortamımızda buluna farklı VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucuları üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyebilirsiniz. VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısını direkt olarak ekleyerek VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı içinde bulunan Replication ( Replikasyon ) yapılandırması için de olmasını istemediğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) Exclusions diyerek yapılandırma dışında tutabilirsiniz.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Name bölümün de ismini Type bölümün de VM ( Virtual Machine ( Sanal Makine ) ) ve Size bölümün de boyutu görüntülenmektedir.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) yapılandırmasını tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Destination ekranın da Host or cluster bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamımızda bulunan diğer hedef VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısındaki sunucumuzu seçmek için Choose… diyoruz.

Select Server ekranın da Select server bölümü altında bulunan Hosts sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan yapılandıracağımız ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) ve ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) yapılarını görüyoruz.

Select Server ekranın da Select server bölümü altında bulunan Hosts sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında bulunan yapılandıracağımız ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) sunucumuzu seçiyoruz ve OK diyoruz.

Destination ekranın da Host or cluster bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan hedef ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuzun geldiğini görüyoruz.

Destination ekranın da Resource pool bölümün de ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerindeki Resources pool görüyoruz. Choose diyerek farklı bir Resources pool yapılandırmışsanız onu seçebilirsiniz.

Destination ekranın da Datastore bölümün de ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerindeki Datastore görüyoruz. Choose diyerek farklı bir Datastore yapılandırmışsanız onu seçebilirsiniz.

Destination ekranın da Datastore bölümün de ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerindeki Datastore görüyoruz. Choose diyerek farklı bir Datastore yapılandırabilirsiniz.

Select Datastore ekranın da Hosts and Datastores bölümün de ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerindeki Datastore‘ları görüyoruz.

Destination ekranın da Pick datastore diyerek eğer VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerinde birden fazla Virtual Machine ( Sanal Makine ) seçmişseniz. Seçtiğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) birinin farklı bir Datastore üzerinde tutmak ve Replication ( Replikasyon ) yaparken farklı bir disk seçeneği ile yapılandırmak isterseniz bu seçenek ile yapılandırabilirsiniz.

Choose VM Files Location ekranın da Add VM diyerek ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerinde  Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyebilirsiniz.

Add Objects ekranın da Select objects bölümü altında bulunan Hosts and VMs sekmesi altında Replication ( Replikasyon ) ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu seçerek ve Add diyebilirsiniz.

Choose VM Files Location ekranın da File location bölümü altında bulunan ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu görüyoruz.

Choose VM Files Location ekranın da Datastore seçeneği ile ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu farklı bir Datastore üzerine Replication ( Replikasyon ) için yapılandırabilirsiniz.

Select datastore ekranın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu farklı bir Datastore üzerine Replication ( Replikasyon ) için yapılandırabilirsiniz.

Choose VM Files Location ekranın da Disk type seçeneği ile ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu farklı bir disk yapısı ile Replication ( Replikasyon ) için yapılandırabilirsiniz.

Disk Type Settings ekranın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu farklı bir disk yapısı ile Replication ( Replikasyon ) için yapılandırabilirsiniz.

Thin : Sanallaştırma yapısında en yaygın kullanılan seçeneklerden biridir. Storage üzerindeki alandan tasarruf etmek için kullanılır. Virtual Harddisk’e yazmış olduğunuz değere göre alan ayrılır ancak içerisine veri yazıldıkça disk genişlemektedir. Yani 1 TB bir Virtual Harddisk oluşturdunuz ve içerisine hiç birşey yazmadınız. Bu disk Datastore’da belki 200 GB yer kaplayacaktır. Ancak içerisine 50 GB’lık bir veri kopyalarsanız yanlızca 50 GB’lık bir alan kaplayacaktır. Yani içerisine veri yazıldıkça disk kendini genişletecektir. Thin disk daha sonra daha fazla alana ihtiyaç duyarsa, maksimum kapasitesine kadar büyüyebilir ve kendisine sağlanan tüm Datastore alanını kaplayabilir.Thin seçeneği yapılandırdığınızda data bloklarında hiç sıfırlanma olmaz Bu nedenlede küçükte olsa bir performans kayıpları yaşanır.

Thick Provision ( Lazy Zeroed ) : Thick Provision ( Lazy Zeroed ) seçeneğini seçtiğinizde Thick formatın da bir Virtual Harddisk oluşturulur. Disk oluşturulduğunda Virtual Harddisk için gereken alan Datastore’dan ayrılır. Bu Virtual Harddisk oluşturulduğu sırada tüm alanı kaplayan bir disk yapısıdır. Ancak bu alan fiziksel ortamda bazı eski veriler içerebilir. Bu eski veriler silinmez ve ya üzerine yazılmaz, bu nedenle bloklara yeni veriler yazılabilmesi için sıfırlanması gerekir. Bu tür bir disk daha hızlı oluşturulabilir, ancak yeni bloklar için artan IOPS nedeniyle ilk yazma işlemleri için performans düşük olabilir.

Thick Provision ( Eager Zeroed ) : Thick Provision ( Eager Zeroed ) seçeneğini seçtiğinizde Fault Tolerance’in açık olduğu Virtual Machine ( Sanal Makine)’ler de bunu kullanabilirsiniz. Virtual Harddisk için gereken alan aynı Thick Provision ( Lazy Zeroed ) seçeneğinde olduğu gibi ayrılır. Ancak Thick Provision ( Lazy Zeroed ) seçeneğinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturduğunuz Virtual Harddisk hemen oluşurken, Thick Provision ( Eager Zeroed ) seçeneğinde Virtual Harddisk hemen oluşturmaz. Bunun sebebi ise diskin sıfırlanmasından yani disk bloklarına sıfır yazılmasından kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı bu disk ilk oluşturulma esnasında uzun sürecektir. Ayrıca bu disk üzerinde Extend ( Genişletme ) işlemi yaptığınızda Virtual Machine ( Sanal Makine) üzerinde anlık performans kayıpları yaşayabilirsiniz. Ayrıca en performanslı disk seçeneğidir.

Choose VM Files Location ekranın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerinde bulunan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) tek bir sunucu seçtiğimiz için herhangi bir yapılandırma yapmıyoruz.

Pick datastore seçeneği eğer VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerinde birden fazla Virtual Machine ( Sanal Makine ) seçmişseniz. Seçtiğiniz Virtual Machine ( Sanal Makine ) birinin farklı bir Datastore üzerinde tutmak ve Replication ( Replikasyon ) yaparken farklı bir disk seçeneği ile yapılandırmak isterseniz yapılandırabilirsiniz.

Destination ekranın da biz default olarak bırakıyoruz ve gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Job Settings ekranın da Repository for replica metadata bölümün de daha önceki yazımızda anlatmış olduğumuz Veeam Backup & Replication 11 Backup Repository Ekleme yazısında olduğu gibi Backup Repository görüyoruz. Eğer herhangi bir Backup Repository yapılandırmamışsanız Veeam Backup & Replication 11 kurulumundaki Default Backup Repository görüntülenecektir.

Replica settings bölümü altında VM name suffix sekmesinde Replication ( Replikasyon ) yapılacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Name ( İsmi ) sonuna _replica koyulacağını görüyoruz. Dilerseniz farkli bir Name ( İsim ) belirleyebilirsiniz.

Retention policy bölümü altında Restore points sekmesinde default olarak Replication ( Replikasyon ) noktasının ne kadar süre saklanacağını yapılandırabilirsiniz.

Job Settings ekranın da Advanced diyoruz.

Advanced Settings ekranın da Traffic sekmesinde

Data reduction seçeneği altında bulunan

Exclude swap file blocks : Swap ( Takas ) dosya bloklarını hariç tutmak bu seçeneği seçebilirsiniz.

Exclude delete file blocks : Silinen dosya bloklarını hariç tutmak bu seçeneği seçebilirsiniz.

Compression Level : Alınan Backup ( Yedek ) sıkıştırma seviyesini yapılandırabilirsiniz.

Storage Optimization : Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri işlemek için farklı boyuttaki veri bloklarını kullanır. Veri bloğu boyutu, yedekleme hedefi olarak seçtiğiniz depolama türüne bağlıdır.

Advanced Settings ekranın da Traffic sekmesinde Compression Level seçeneğini None, Dedupe-friendly, Optimal (recommended), High ve Extreme olarak yapılandırabilirsiniz.

Advanced Settings ekranın da Traffic sekmesinde Storage Optimization : Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri işlemek için farklı boyuttaki veri bloklarını kullanır. Veri bloğu boyutu, yedekleme hedefi olarak seçtiğiniz depolama türüne bağlıdır.

Advanced Settings ekranın da Notifications sekmesin de ilgili yapılandırmış olduğunuz Backup ( Yedek ) için Backup tamamlanması ya da herhangi bir hata alması durumunda e-mail olarak uyarıda bulunmasını yapılandırabilirsiniz. Ancak bunun için Veeam Backup & Replication 11 konsolu üzerinde General Options menüsünde bulunan E-mail Settings ayarlarını yapılandırmanız gerekmektedir.

Advanced Settings ekranın da vSphere sekmesin de

Enable VMware tools quiescense : Veeam Backup & Replication genellikle Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Backup ( Yedek ) işlemi için Microsoft VSS özelliğinden yararlanarak Veeam Backup & Replication uygulamaya duyarlı bir şekilde Backup ( Yedek ) alması önerilir. Microsoft VSS özelliğinden yararlanarak Application-aware Processing ( Uygulamaya Duyarlı ) herhangi bir nedenle kullanılamazsa, Enable VMware tools quiescense seçeneği seçerek Veeam Backup & Replication, Backup ( Yedek ) yöntemini aşağıdaki şekilde seçecektir :

  • Veeam Backup & Replication ilk olarak Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri Backup ( Yedek ) ve ya Replication ( Çoğaltma ) için uygulamayla ilgili işlemleri kullanmaya çalışır. Veeam Backup & Replication, uygulama’nın çalıştığı işlemlerde tüm Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri için sorgulamayı başarırsa, VMware Tools quiescence’ı kullanmaz.
  • Bazı Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler uygulama işlemlerini sorgulanamıyorsa ve ya uygulamayla ilgili işlemler Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler için devre dışı bırakılamıyorsa (Disable application processing ), Veeam Backup & Replication bu Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri Backup ( Yedek ) ve ya Replication ( Çoğaltma ) için hazırlamak için VMware Tools quiescence kullanır.

Advanced Settings ekranın da Integration sekmesin de

Primary storage integration : Backup ( Yedek ) oluşturmak için Storage üzerinde Snapshot ( Anlık Görüntü ) almak için kullanmak isteyip istemediğinizi yapılandırabilirsiniz.Storage üzerinde Snapshot ( Anlık Görüntü ) Backup ( Yedek ), Virtual Machine ( Sanal Makine ) veri işleme için Storage üzerindeki depolama Snapshot ( Anlık Görüntü )dan yararlanmanızı sağlar.Teknoloji, RPO’ları geliştirir ve Backup ( Yedek ) faaliyetlerinin Veeam Backup & Replication üzerinde etkisini artıtır.

Integration seçeneği yapılandırabilmek için Veeam Backup & Replication Enterprise Plus Edition lisansına sahip olmanız gerekmektedir.

Advanced Settings ekranın da Scripts sekmesinde

Replication ( Replikasyon ) öncesinde ya da sonrasında Scripts çalıştırabillirsiniz. Örneğin Virtual machine ( Sanal Makine ) içinde Microsoft SQL Server kurulu ise servis kontrolü için Scripts çalıştırabilirsiniz.

Advanced Settings ekranın da gerekli yapılandırmaları tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Job Settings ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Data Transfer ekranın da Source proxy bölümün de Automactic selection olarak geldiğini görüyoruz.

Data transfer mode bölümün de default olarak Direct seçimi gelmektedir.

Throught built-in WAN accelerators seçeneğini yapılandırmak için Veeam Backup & Replication Enterpsie Plus Edition lisansına sahip olmamız gerekmektedir.

Trought built-in WAN accelerators nedir ?

Yerleşik WAN hızlandırma, genel ön belleğe alma, değişken blok uzunluğunda veri parmak izi alma ve trafik sıkıştırma kullanarak bant genişliği gereksinimlerini önemli ölçüde azaltırken çoklu WAN optimizasyonu da mevcut bant genişliğinizin mümkün olan en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. En iyisi de, dağıtılacak gereçler, yüklenecek Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya ana bilgisayar tabanlı aracılar ya da yapılacak ağ altyapısı değişiklikleri yoktur.

Veeam’in Yerleşik WAN Hızlandırması :

Virtual Machine ( Sanal Makine ) ham veri aktarımına göre iş yeri dışına 50 kat daha hızlı aktarım yapmasına yardımcı olur. Yedekleri kopyalarken ve WAN üzerinden replika oluştururken, bant genişliği tüketimini en aza indirir. Güvenilmez ve yüksek gecikme süreli ağ bağlantılarını destekler. Mevcut ağ altyapısında herhangi bir değişiklik gerektirmez.

Data Transfer ekranın da Source proxy bölümün de ortamınızda başka bir sunucu üzerinde Backup Proxy sunucusu yapılandırmak için Choose diyoruz.

Backup Proxy ekranın da

Data Transfer ekranın da Target proxy bölümün de ortamınızda başka bir sunucu üzerinde Backup Proxy sunucusu yapılandırmak için Choose diyoruz.

Backup Proxy ekranın da

Data Transfer ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Guest Processing ekranın da iki seçenek yer almaktadır.

Guest Processing ekranın da Enable application-aware image processing seçeneğini işaretliyoruz ve Applications diyoruz.

Enable application-aware image processing : Microsoft Active Directory, Microsoft Exchange, Microsoft SharePoint, Microsoft SQL Server ve ya Oracle uygulamalarını çalıştıran Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerin bu uygulamaların veri kaybı olmadan doğru şekilde kurtarılmasını garanti etmektedir.

Application-Aware Processing Options ekranın da Edit diyoruz.

Processing Options ekranın da General sekmesin de

Applications seçeneği ile

Transaction logs seçeneği ile

Persistent guest agent : Guest processing son derece güvenli bir şekilde gerçekleştirmek istiyorsanız, korumalı VM’lere kalıcı aracı bileşenleri (Konuk Yardımcısı ve Günlük Gönderi Hizmeti) yükleyebilirsiniz. Korumalı sanal makinelere kurulan kalıcı aracı bileşenleri, Veeam Backup & Replication ile iletişim kurmak için çok sınırlı ve açıkça tanımlanmış bağlantı noktaları gerektirir. Bu, VM yönetim paylaşımına (ADMIN$) erişimin kapatılmasına ve VIX API/ vSphere Web Hizmetleri üzerinden VM’ye erişime izin verir

Processing Options ekranın da Exclusions sekmesin de Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerindeki belirli dosya ve klasörleri Backup ( Yedek ) almak istemiyorsanız. Bunları Backup ( Yedek ) çıkarabilirsiniz. Bu seçeneğin Veeam Backup & Replication Enterprise ve Veeam Backup & Replication Enterprise Plus sürümlerinde kullanılabildiğini unutmayın.

Processing Options ekranın da Scripts sekmesin de VSS’yi desteklemeyen Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri Backup ( Yedek ) almayı planlıyorsanuz. Virtual Machine ( Sanal Makine )’yi desteklemek için Veeam Backup & Replication’ın hangi komut dosyalarını kullanması gerektiğini belirtebilirsiniz. Veeam Backup & Replication Virtual Machine ( Sanal Makine ) Snaphost ( Anlık Görüntü ) almadan önce Virtual Machine ( Sanal Makine ) tutarlı bir duruma getirmek için Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosya sistemini ve uygulama verilerini komut dosyası çalıştırarak Virtual Machine ( Sanal Makine ) Snaphost ( Anlık Görüntü ) oluşturulduktan sonra, çözülme sonrası komut dosyasıVirtual Machine ( Sanal Makine )’yi ve uygulamaları ilk durumlarına getirir.

Processing Options ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Application-Aware Processing Options ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Guest Processing ekranın da bulunan Enable application-aware image processing ve Enable guest file system indexing seçeneklerini yapılandırmanız durumunda Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan uygulamalara ulaşmak ve uygulamaları kontrol etmek için Guest interaction proxy bölümün de yapılandırmamız gerekmektedir.

Guest interaction proxy bölümünde Choose diyoruz.

Guest interaction proxy ekranın da Automatic selection ya da Prefer the following guest interaction proxy servers olarak yapılandırabilirsiniz.

Guest Interaction Proxy  : Ortamınızda performansı artırmak için birden çok Guest Interaction Proxy kullanabilirsiniz. Birden çok Guest Interaction Proxy, bir Guest Interaction Proxy tarafından gerçekleştirilen aynı Backup ( Yedek ) ya da Replication ( Replikasyon ) işlemi ile karşılaştığın da Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerde çalışma zamanı işlemlerini daha hızlı işlem yapılacaktır. Birden çok Remote Site sahip yapılarda Backup ( Yedek ) ya da Replication ( Replikasyon ) altyapısında, her Remote Site bir Guest Interaction Proxy’si yapılandırabilirsiniz. Bu yapılandırma Backup ( Yedek ) ya da Replication ( Replikasyon ) altyapısında sunucusundaki yükü azaltabilir ve Backup Server ile Remote Site arasında daha az trafik üretebilir. Guest Interaction Proxy işlevi, Veeam Backup & Replication Enterprise ve Veeam Backup & Replication Enterprise Plus versiyonlarında kullanılabilir.

  • Guest Interaction Proxy yapılandırması bir Microsoft Windows sunucusu üzerinde ( Physical ( Fiziksel ) ya da Virtual ( Sanal ) yapılandırılabilir.
  • Guest Interaction Proxy yapılandırması için yapılandıracağınız sunucunun Veeam Backup & Replication konsoluna eklemeniz gerekir.
  • Guest Interaction Proxy yapılandırması Virtual Machine ( Sanal Makine )’ye bağlantı sağlaması için LAN ve ya VIX bağlantısı olmalıdır. Her iki bağlantıyı da kurmanız gerekmez. Yalnızca bir bağlantı yeterlidir.

Guest OS credentials bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) eklemek için Add diyebiliriz.

Guest OS credentials bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için Veeam Backup & Replication 11 kurulumunda daha önce yapılandırdığımız yetkili Credentials ( Kimlik Bilgisi ) listeden seçebiliriz. Eğer Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) yoksa Add diyerek ekleyebilirsiniz.

Customize guest OS credentials for individual machine and operating systems seçeneği ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) için farklı bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) ekleyebilirsiniz.

Guest OS Credentials ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Add diyerek farklı bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) ekleyebilirsiniz.

Guest OS Credentials ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Set Users diyerek Standard credentials ( Standart Kimlik Bilgisi ) ya da Linux credentials ( Kimlik Bilgisi ) ekleyebilirsiniz.

Guest OS Credentials ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Guest OS credentials bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) eklemek için Add diyerek ekliyoruz. Add dediğimiz de Standard account ( Standart Hesap ),  Linux account credentials ( Linux Standart Hesap ) ve ya Linux private key ( Linux Özel Key ) olarak ekleyebilirsiniz. Biz Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için bir Standard account ( Standart Hesap ) ekliyoruz.

Credentials ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için Username ( Kullanıcı Adı ) ve Password ( Parola ) bölümlerini gerekli bilgileri yazarak OK diyoruz.

Guest Processing ekranın da Test Now diyerek Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için gerekli yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Guest Credentials Test ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için gerekli yapılandırmayı test işleminin başladığını görüyoruz.

Guest Credentials Test ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için gerekli yapılandırma başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Guest Credentials Test ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için gerekli yapılandırma başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Close diyerek Guest Credentials Test ekranını kapatıyoruz.

Guest Processing ekranın da gerekli yapılandırmayi tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Schedule ekranın da Replication ( Replikasyon ) sürelerini yapılandırdığımız ekrandır.

  • Daily at this time : Günlük olarak belirlenen saatte ve haftanın belirlediğiniz günlerinde çalışmasını yapılandırabilirsiniz
  • Montly at this time : Aylık olarak belirlenen saatte ve belirlenen ay içinde belirlediğiniz günlerinde çalışmasını yapılandırabilirsiniz.
  • Periodically every : Hours ( Saat ), Minutes ( Dakika ) ve Continunosly ( Sürekli ) olarak belirlenen aralıklarla çalışmasını yapılandırabilirsiniz. Örneğin sabah 9.00 ile akşam 18.00 arasında her 2 saatte bir çalıştır.
  • After this Job : Daha önce yapılandırmış olduğunuz bir Backup Job ya da Replication Job bittikten sonra otomatik olarak çalışmasını yapılandırabilirsiniz
  • Automatic Retry : Herhangi bir sebepten dolayı hata verirse kaç defa yeniden çalışacağını yapılandırabilirsiniz
  • Backup Window : Eğer görev belirlenen saatlerde tamamlanmamış ise iptal edebilirsiniz.

Schedule ekranın da Daily at this time seçeneğinin de Everyday ( Günlük ) olarak seçerseniz her gün belirlenen saatte çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Schedule ekranın da Daily at this time seçeneğin de  Everyday ( Günlük ) olarak seçerseniz her gün belirlenen saatte çalışmasını, On weekdays ( Hafta içi ) olarak seçerseniz hafta içi belirlenen saatte çalışmasını ve On these days ( Günlerde ) olarak seçerseniz belirlediğiniz günlerde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Schedule ekranın da Daily at this time  seçeneğin de On these days ( Günlerde ) olarak seçerseniz belirlediğiniz günlerde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

On the days ( Günlerde ) seçtikten sonra Days seçeneğini seçiyoruz.

Choose Days seçeneğin de haftanın belirlediğiniz günlerinde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Schedule ekranın da Montly at this time seçeneğinin de First ( İlk ), Second ( İkinci ), Third ( Üçüncü ), Fourth ( Dördüncü ), Last ( Son ) ve This Day ( Bugün ) olarak ay içinde hangi zamanda alacağını yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da Montly at this time seçeneğinin de Sunday ( Pazar ), Monday ( Pazartesi ), Tuesday ( Salı ), Wednesday  ( Çarşamba ), Thursday ( Perşembe ), Friday ( Cuma ) ve Saturday ( Cumartesi ) olarak ay içinde hangi günlerde alacağını yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da Montly at this time seçeneğinin de Mouths seçeneğini seçerek kontrol ediyoruz.

Choose Mouths ekranın da hangi aylar da alınacağını yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da Montly at this time seçeneğinin de This Day ( Bugün ) seçeneği ile belirlediğiniz saatte alacağını yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da Periodically every seçeneğin belirlenen aralıklarla çalışmasını yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da Periodically every seçeneğin de Hours ( Saat ), Minutes ( Dakika ) ve Continunosly ( Sürekli ) olarak belirlenen aralıklarla çalışmasını yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da Periodically every seçeneğinin de Schudule diyoruz.

Time Periods ekranın da günlük olarak hangi saat diliminde başlayacağını yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da After this Job seçeneğini şu anda aktif olarak görünmektedir. After this Job seçeneği eğer daha önce yapılandırmış olduğunuz bir Backup Job ya da Replication Job yoksa pasif olarak görünecektir. After this Job seçeneği daha önce yapılandırmış olduğunuz bir Backup Job ya da Replication Job varsa o Backup Job ya da Replication Job bittikten sonra otomatik bu Replication Job’ın çalışmasını sağlabilirsiniz.

Schedule ekranın da Automatic retry seçeneği altında bulunan

  • Retry failed items processing : Herhangi bir sorundan dolayı Backup Job ya da Replication Job hata verirseBackup Job ya da Replication Job’ın kaç defa tekrar yeniden çalışacağını yapılandırabilirsiniz.
  • Wait before each retry attempt for : Herhangi bir sorundan dolayı Backup Job ya da Replication Job hata verirse Backup Job ya da Replication Job’ın ne kadar süre bekleyeceğini yapılandırabilirsiniz.

Schedule ekranın da Backup Window seçeneğini seçerseniz Backup Job ya da Replication Job belirlenen saatlerde tamamlanmamış ise iptal edebilirsiniz. Windows seçeneğini kontrol ediyoruz.

Time Periods ekranın da Backup Job ya da Replication Job belirlenen saatlerde tamamlanmamış ise iptal edileceği zamanı yapılandırabilirsiniz.

Time Periods ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Schedule ekranın da Daily at this time olarak yapılandırmayı tamamladıktan sonra Apply diyerek Backup Job ya da Replication Job yapılandırmasını başlatıyoruz.

Summary ekranın da Replication ( Replikasyon ) yapmış olduğumuz yapılandırmanın özet bilgisi yer almaktadır.

  • Name : Replication ( Replikasyon ) işleminden sonra oluşturulacak olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Type : Ortamdaki VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerinde Replication ( Replikasyon ) işleminin Vmware Replication olarak görüyoruz.
  • Source items : Ortamdaki VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerinde hangi Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) işleminin yapılacağını görüyoruz.
  • Replica destination : Altında bulunan Host bölümün de ortamdaki VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerinde Replication ( Replikasyon ) işleminin yapılacağını, Resource pool bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Replication ( Replikasyon ) işleminin hangi Resource Pool dizinine yapılacağını, VM folder bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Replication ( Replikasyon ) işleminin hangi Folder ( Klasör ) dizinine yapılacağını ve Datastore bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Replication ( Replikasyon ) işleminin hangi Datastore üzerine yapılacağını görüyoruz.
  • Replica suffix : Ortamdaki VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) için Replication ( Replikasyon ) işleminden sonra W16SQL_replica olarak yapılandırılacağını görüyoruz.
  • Restore points to keep : Ortamdaki Microsoft VMware VSphere Host ( Standalone ) sunucumuz  üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) işleminde ne kadar Restore ( Geri Yükleme ) noktası yapılandırılacağını görüyoruz.
  • Source proxies : Herhangi bir Proxy yapılandırmadığınız için Automatic selection olarak görüyoruz.
  • Target proxies : Herhangi bir Proxy yapılandırmadığınız için Automatic selection olarak görüyoruz
  • Repository for replica metadata : Replication Job işleminde Backup Repository kullanılacağını görüyoruz.
  • Command line to start the job on backup server : Replication Job yapılandırma işleminin hangi dizinde çalışacağını görüyoruz.

Summary ekranın da Run the job when I click Finish seçeneğini işaretlersek Replication Job yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak başlayacaktır.

Summary ekranın da Run the job when I click Finish seçeneğini işaretliyoruz ve Replication Job yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak başlamasını sağlıyoruz.

Summary ekranın da Finish diyerek yapılandırmayı tamamlıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında bulunan Jobs sekmesi altında yapılandırmış olduğumuz W16SQL_ReplicationJob isimli Replication Job ( Replikasyon Görev ) Just now ( Şu anda ) olarak görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında bulunan Last 24 Hours sekmesi altında Running ( Çalışan ) olarak görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında bulunan Jobs sekmesi altında yapılandırmış olduğumuz W16SQL_ReplicationJob isimli Replication Job ( Replikasyon Görev ) Success ( Başarılı ) olarak tamamlandığını görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) geldiğini görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısında ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde datastore2 isimli Datastore kontrol ettiğimizde Replication ( Replikasyon ) işlemi tamamlandıktan sonra W16SQL_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyaların geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Jobs sekmesi altında bulunan Replication sekmesi altında W16SQL_ReplicationJob isimli yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) Status bölümün de Stopped ( Durduruldu ) ve Success ( Başarılı ) olarak beklediğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında yapılandırmış olduğumuz W16SQL_ReplicationJob isimli yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) Status bölümün de Ready ( Hazır ) olarak beklediğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…
Exit mobile version