Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 2

Merhaba

Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V hem de Vmware VMware vSphere platformları için geliştirilmiş olduğu Backup yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özelliklerle devam edeceği bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi. 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle Veeam Backup & Replication 10 versiyonu yeni özellikleri ile karşımıza çıktı.

Daha önceki yazılarımız da

  1. Veeam Backup & Replication 10 Kurulumu
  2. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 10
  3. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 4b Update 10
  4. Veeam Backup & Replication 10 Backup Repository Ekleme
  5. Veeam ONE 10 Kurulumu
  6. Veeam ONE 10 Agent Kurulumu
  7. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Kurulumu
  8. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Yapılandırması
  9. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme
  10. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Host Ekleme
  11. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme
  12. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Backup Job Oluşturma
  13. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Backup Job Oluşturma
  14. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  15. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM 2
  16. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files yazılarını sizlerle paylaşmıştık.

Bir önceki yazımızlarımız da Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VMve Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM 2 sizlerle paylaşmıştık. Ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapısında herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal sorundan dolayı ortamınızda Virtual Machine ( Sanal Makine ) Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Restore ( Geri Yükleme ) işlemini yani Restore entire VM seçeneği yapıldığını anlatmıştık.

Bu yazımız da ortamımız da bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster  sunucularımız üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı ulaşılamaz olduğunu ya da Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan herhangi bir  dosya ya da klasörün User ( Kullanıcı ) tarafından silinmesi ya da virüs bulaşması sonucun da kullanılamaz durum da olan  dosya ya da klasörleri Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Restore guest files seçeneği altında bulunan Keep seçeneği ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan dosya ya da klasörlerin Restore ( Geri Yükleme ) işleminin nasıl gerçekleştireceğimizi anlatıyor olacağız.

Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapımız üzerinde çalışan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan herhangi bir dosya ya da klasörü siliyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümüne geliyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümü altında daha önce almış olduğumuz W19ADC isimli Backup ( Yedek ) dosyası üzerinde sağ tuş yapıyoruz.

Restore guest files seçeneği ile almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyasının içinde bulunan dosya ya da klasörleri kontrol ederek W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemini yapıyor olacağız.

Restore guest files seçeneğin de Microsoft windows ve Linux and other seçenekleri gelmektedir. Virtual Machine ( Sanal Makine ) Windows işletim sistemine sahipse Microsoft windows seçeneğini seçebilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) Linux ve ya farklı bir işletim işletim sistemine sahipse Linux and other seçeneğini seçebilirsiniz.

Restore guest files seçeneğin de W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Windows işletim sistemine sahip olduğu için Microsoft windows seçeneğini seçiyoruz.

Restore Points ekranın da daha önceden almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarını yani Restore Points ( Geri Yükleme Noktalarını ) görüntülüyoruz. Microsoft Hyper-V Failover Cluster ortamımız da bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde bir kaç kere Backup ( Yedek ) aldığımız için bu ekran da bir kaç tane Restore Points ( Geri Yükleme Noktalarını ) görüntülenmektedir. Hangi tarihe Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapmak istiyorsak onu seçebilirsiniz.

Restore Points ekranın da almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarından yani Restore Points ( Geri Yükleme Noktalarını ) birini seçiyoruz ve OK diyoruz.

Reason ekranın da neden Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgiyi Restore reason bölümüne yazabilirsiniz. Do not show me this page again seçeneğini seçerek bir daha ki Restore ( Geri Yükleme ) işlemin de Reason ekranının gelmemesini sağlayabilirsiniz.

Reason ekranın da herhangi bir açıklama yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz.

Summary ekranın da Finish diyerek Restore ( Restore ) işlemi başlatıyoruz.

BACKUP BROWSER ekranın da Starting restore session ekranı geliyor karşımıza Restore Guest Files işleminin başladığını görüyoruz.

BACKUP BROWSER ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup ( Yedek ) dosyası içindeki sunucumuz üzerindeki C:\ dizini görüntülüyoruz. Eğer W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde birden fazla dizin olsaydı hepsini görüntüleyebilirdik.

BACKUP BROWSER ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup ( Yedek ) dosyası içindeki sunucumuz üzerindeki C:\ dizini altında bulunan ORTAK klasörünü görüntülüyoruz.

BACKUP BROWSER ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Backup ( Yedek ) dosyası içindeki sunucumuz üzerindeki C:\ dizini altında bulunan ORTAK klasörü içinde bulunan ve sildiğimiz dosya ya da klasörleri görüntülüyoruz.

BACKUP BROWSER ekranın da silinen dosya ya da klasör üzerinde sağ tuş yaptığınız da Overwrite ve Keep seçenekleri gelecektir.

BACKUP BROWSER ekranın da silinen dosya ya da klasör üzerinde sağ tuş yaptığınız da Copy to seçeneği ile dosya ya da dosyaları Veeam Backup & Replication 10 sunucunuz üzerinde herhangi bir Folder ( Klasör ) üzerine kopyalayabilirsiniz.

BACKUP BROWSER ekranın da silinen dosya ya da klasör üzerinde sağ tuş yaptığınız da Explorer seçeneği ile Backup ( Yedek ) dosyası içindeki dosya ya da klasörleri görüntülemenizi sağlayacaktır.

BACKUP BROWSER ekranın da silinen dosya ya da klasör üzerinde sağ tuş yaptığınız da Explorer seçeneğini seçtiğimizde Backup ( Yedek ) dosyası C:\VeeamFLR\ dizini altında dosya ya da klasörleri görüntülemenizi sağlayacaktır.

BACKUP BROWSER ekranın da silinen dosya ya da klasör üzerinde sağ tuş yaptığınız da Properties seçeneğini seçtiğimizde dosya ya da klasör özelliklerini görüntülemenizi sağlayacaktır.

BACKUP BROWSER ekranın da silinen dosya ya da klasör üzerinde sağ tuş yaptığınız da Properties seçeneğini seçtiğimizde dosya ya da klasör özelliklerini görüntülemenizi sağlayacaktır.

BACKUP BROWSER ekranın da Keep diyerek Restore ( Geri Yükleme ) işlemini başlatıyoruz.

Credentials ekranın da W19FILE ( Sanal Makine ) üzerine hangi User ( Kullanıcı ) ile Restore ( Geri Yükleme ) işleminin yapılacağını seçebilirsiniz.

Credentials ekranın da Add diyerek Domain Admın yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) ekleyerek Restore ( Geri Yükleme ) işleminin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Credentials ekranın da Credentials bölümün de Domain Admın yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) kullanıcı seçerek Restore ( Geri Yükleme ) işleminin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Veeam Backup & Replication 10 Kurulumu sırasında Administrator ile yaptığımız için Credentials bölümün de bu User ( Kullanıcı ) seçiyoruz.

Credentials ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamlandıktan sonra OK diyoruz.

Restoring files to ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Connecting ( Bağlanma ) olmaya çalıştığını görüyoruz.

Restoring files to ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde dosya ya da klasörlerin Restore ( Geri Yükleme ) işleminin başladığını görüyoruz.

Restoring files to ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde dosya ya da klasörlerin Restore ( Geri Yükleme ) işleminin Restore comleted successfully olarak yani Restore ( Geri Yükleme ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Restoring files to ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde dosya ya da klasörlerin Restore ( Geri Yükleme ) işleminin Restore comleted successfully olarak yani Restore ( Geri Yükleme ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra Close diyerek BACKUP BROWSER ekranını kapatıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde Guest File Restore ( Windows ) işleminin Success ( Başarılı ) olarak görüyoruz.

Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapımız üzerinde çalışan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan dosya ya da klasörlerin başına RESTORED olarak geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

Exit mobile version