Newsweek’in 60’ıncı yıl anı sayısında işin bu kısmı anlatılmıyor. Sanki iki üç girişimci burada –hatta tesadüfen- işe başlamışlar ve orası “öylece” gelişmiş, bugünkü halini almış. Oysa hiç öyle değil. Başta Stanford gibi mega küresel bir üniversitenin veri/bilgi işleme yeteneği, Berkeley gibi komşu bir süper üniversite, California Institute of Technology (CalTech), Jet Propulsion Laboratory (JPL) ve başka bir düzine uzman kurum olmaksızın burası Silikon Vadisi olamazdı. Buradan geçen ünlü ünsüz mühendisler, akademisyenler, girişimciler, ve perde arkasında hep işveren savunma sanayii (askeriye) ortaklaşa çalıştılar.
Newsweek anı sayısı, tipik bir Hollywood senaryosu gibi “tek kahramana” odaklanmasına rağmen, konuyu hiç bilmeyen genç bilişimcilere yörenin tarihi hakkında fikir verebilir. Zaten derginin kapağında en medyatik starların resimleri var. Öndekiler tanıdık. Arkadaki iki ihtiyar ise Hewlett ve Packard.
1950’lerde silikonun, bilgisayarların hacmini “küçülteceği” anlaşıldı. Bunun üzerinde çalışma başladı. Sırada, bir bilgisayar ile başka bir yerdeki arasında ilişki kurma teknolojisi vardı. 29 Ekim 1969’da California Üniversitesi Los Angeles (UCLA) ve Santa Barbara Kampüsleri (UCSB) ile San Fransisco’daki Stanford Research Institute ve University of Utah arasında ilk ARPANET bağlantısı sağlandı. Bu, internetin babasıydı. Kasım 1971’de ilk eposta gönderildi (mesaj: QWERTYUIOP). İki yıl içinde bağlantı sayısı 13’e çıktı, Doğu Kıyısına uzadı. 1973’te Londra ve Norveç de bağlandı. Gerisi herkesin malumu.
Kaynak : Bthaber