System Center Orchestrator 2022 Kurulumu 1

Merhaba

 

 

System Center Orchestrator 2022 Kurulumu Öncesi Gereksinimlerin Kurulumu ve Yapılandırması

System Center Orchestrator 2022 kurulumu öncesinde Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin Management Server ve Web Console kurulacak olan sunucu üzerine kurulumu gerekmektedir.

Management Server ve Web Console kurulumu yapılacak sunucumuzda aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

Windows PowerShell çalıştıyoruz ve aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

Add-WindowsFeature NET-WCF-HTTP-Activation45,Web-Static-Content,Web-Default-Doc,Web-Dir-Browsing,Web-Http-Errors,Web-Http-Logging,Web-Request-Monitor,Web-Filtering,Web-Stat-Compression,Web-Mgmt-Console,Web-Metabase,Web-Asp-Net,Web-Windows-Auth -Restart

System Center Orchestrator 2022 kurulumu için Web Server (IIS) rolü ve gerekli özelliklerin Management Server ve Web Console kurulacak olan sunucu üzerine kurulumu tamamlıyoruz.

Gerekli kurulum sonrası sunucunun yeniden başlatılması gerekmektedir. System Center Orchestrator 2022 kurulumu öncesi yapılan öngereksinim testlerinde hatalarla karşılaşılaşabilirsiniz.

Microsoft SQL Server 2022 Kurulumu

System Center Orchestrator 2022 kurulumu için kurulacak Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu yapmamız gerekmektedir. Daha önceki yazımızda da Microsoft SQL Server 2022 Kurulumu kurulumunu anlatmıştık.

Microsoft SQL Server 2022 kurulumu öncesinde aşağıdaki yapılandırmaları kontrol etmeniz gerekmektedir. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için önemlidir eğer bütün ayarlarınız Turkish olarak yapılandırmış iseniz Microsoft SQL Server 2022 kurulumundan sonra Microsoft SQL Server 2022 servislerinin çalışmasında sorun yaşabilirsiniz.

  • Control Panel => Region => Formats => Format => English (United States) olarak yapılandırması gerekmektedir.
  • Administrative => Language for non-Unicode programs =>Change System Locale => English (United States) olarak yapılandırması gerekmektedir.

Windows Server 2022 üzerinde Microsoft SQL Server 2022 iso dosyasını sunucumuz üzerinde çalıştırıyoruz.

SQL Server Installation Center ekranın da Installation seçeneği seçiyoruz. Installation seçeneği seçtikten sonra New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırmasını başlatıyoruz.

Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan lisans yapılandırmasını seçmemiz gerekiyor.

Specify a free edition bölümünde Evaluation, Developer ve Express seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

  • Evaluation : Microsoft SQL Server 180 günlük demo yani deneme sürümüdür.
  • Developer : Geliştiricilere yönelik bir lisanslamadır. Sadece geliştirme ve test ortamları için kullanılabilir.
  • Express : Ücretsiz olan bir sürümdür ve Basic yapılandırma ile Genelde son kullanıcılar için idealdir. Database boyutu olarak en fazla 10 Gibabyte (GB)’a kadar desteklemektedir.

Use pay-as-you-go billing throuh Microsoft Azure: Bu lisanslama türünü seçtiğiniz de Microsoft SQL Server’ı Microsoft Azure Cloud hesabınıza bağlamanız gerekir. Microsoft SQL Server 2022 lisans ücreti Microsoft Azure Cloud üzerinden fatura edilecektir.

Enter the product key : Eğer bir lisansa sahipseniz lisans bilginiz otomatik olarak Enter the product key gelecektir.

  • I have a SQL Server license with Software Assurance of SQL Software Subscription : Microsoft Abonelik modeli ile bir Microsoft SQL Server 2022 lisansı edinmişseniz bu seçenği seçebilirsiniz.
  • I have a SQL Server license only : Daha önce edinmiş olduğunuz bir Microsoft SQL Server 2022 lisansı varsa bu seçeneği seçebilirsiniz.

Product Key ekranında Microsoft SQL Server Enterprise Lisans bilgimiz otomatik olarak Enter the product key geldiği için Next diyerek devam ediyoruz.

License Terms ekranında Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Lisans Sözleşmesini I accept the license terms and Privacy Statement seçeneğini işaretleyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Feature Selection ekranında Database Engine Services servisini seçiyoruz.

Instance root directory, Shared features directory ve Shared feature directoy ( x86 ) bölümlerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için default olan gelen kurulum dizinleridir. Program Files ( x64 ) ve Program Files ( x86 ) altına kurulacağını görüyoruz.

Feature Selection ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Instance Configuration ekranında kurulacak olan Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerinde C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL16.MSSQLSERVER dosya dizini altında hangi isim ile kurulacağını seçiyoruz. Default olarak Instance ID için MSSQLSERVER gelmektedir. Biz buradaki yapılandırmayı Default şekliyle bırakıyoruz.

SQL Server directory bölümünde C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL16.MSSQLSERVER olarak kurulacağını görüyoruz bir önceki Feture Selection ekranın da bu dosya dizini görmüştük. Dilerseniz Name Instance bölümünden değiştirebilirsiz.

Instance Configuration ekranında default ayarları değiştirmeden Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.

Server Configuration ekranında Service Accounts sekmesinde Microsoft SQL Server 2022 servislerinin hangi User ( Kullanıcı ) ve Automatic ( Otomatik ) ya da Manual ( Manuel ) şekilde çalışacağını yapılandırmamız gerekiyor.

Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises

Instant File Initialization ( Anında Dosya Oluşturulması ) Microsoft SQL Server 2005 versiyonu ile karşımıza gelen bu özellik. Çok hızlı büyüyen Database ( Veritabanı ) bu özelliğin aktif edilmesi önerilmektedir. Bu özellik sayesinde Allocate edilen Database ( Veritabanı ) dosyaları sıfır ile doldurulmadan anında Allocate edilmesidir.

Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises seçeneği aktif edilmezse Allocate işlemi sırasında Data File sıfır ile doldurulmaktadır.

Bu sayede aşağıdaki işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

  • Database ( Veritabanı ) Oluşturulması
  • Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Ekleme
  • Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Boyutunu Manual ( Manuel ) olarak büyütülmesi
  •  Database ( Veritabanı ) Restore İşlemleri

Microsoft SQL Server 2016 versiyonunda önce bu özellik için gereken işlemleri Microsoft SQL Server kurulumu sonrasında yaptığımız bir çok ayar gibi kurulum sonrasında yapıyorduk. Microsoft SQL Server 2016 versiyondan sonra Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises seçeneğini işaretleyerek hızlıca yapılabilmektedir.

Server Configuration ekranında System Center Orchestrator 2022 kurulumu için Service Accounts sekmesinde Microsoft domain servis hesaplarını kullanmamızı ( Yerel Sistem Hesaplarının kullanılmamasını) önermektedir.

Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 servislerinin hangi User ( Kullanıcı ) ve Automatic ( Otomatik ) şekilde çalışacağını yapılandırıyoruz. Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises seçeneğini işaretliyoruz.

Server Configuration ekranında bir diğer sekme Collation sekmesidir. Database Engine için Collation seçimi yapmak için Customize butonu kullanarak değiştirebilirsiniz.

System Center Orchestrator 2022 kurulumu için Database Engine için Collation seçimi SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS olarak seçilmelidir.

Server Configuration ekranında gerekli yapılandırmayı tamamlıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Database Engine Configuration ekranında Server Configuration sekmesinde bulunan Authetication Mode seçeneğinde

Authetication Mode bölümün de Microsoft SQL Server 2022 için eğer Windows authentication mode kullanılacaksa Active Directory Domain ortamınızda atamış olduğunuz kullanıcı atanır.

Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) olarak yapılandırıyorsanız tabiki burda Microsoft SQL Server 2022 kullanacağımız uygularımız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) için bir sa kullanıcısı için bir şifresi yapılandırabilirsiniz.

Specify SQL Server administrators bölümünde Microsoft SQL Server 2022 üzerinde Active Directory Domain ortamınızda buluanan Administrator kullanıcısının yetkili olabilmesi için Add Current User seçeneğine tıklayarak ekleyebiliriz.

Database Engine Configuration ekranında Server Configuration sekmesinde Specify SQL Server administrators bölümünde Microsoft SQL Server 2022 üzerinde Active Directory Domain ortamınızda buluanan Administrator kullanıcısının yetkili olabilmesi için Add Current User tıklıyoruz.

Database Engine Configuration ekranında Server Configuration sekmesinde Specify SQL Server administrators bölümüne BAKICUBUK\Administrator olarak Administrator kullanıcımızın geldiğini görüyoruz.

Database Engine Configuration ekranında Data Directories, TempDB, MaxDOP, Memory ve FILESTREAM sekmelerinde herhangi bir yapılandırma yapmıyoruz.

Database Engine Configuration ekranında Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Ready to Install ekranında Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgisini görüyoruz.

Ready to Install ekranında Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgilisi kontrol ettikten sonra Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Complete ekranında Microsoft SQL Server 2022 kurulumun başarılı bir tamamlandığı görüyoruz. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumuzun yeniden başlatması uyarısı alabilirsiniz.

Complete ekranında Microsoft SQL Server 2022 kurulumun başarılı bir tamamlandıktan sonra Close diyerek SQL Server 2022 Setup ekranını kapatıyoruz.

Microsoft SQL Server 2022 Kurulumu kurulumunu tamamladıktan sonra Microsoft SQL Server 2022 için en son Cumulative Update yüklemesini yapılandırıyoruz. Microsoft Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update dosyasını indirip çalıştırıyoruz.

SQL Server 2022 update ekranında Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumuna başlamadan sistemimizdeki Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumu için herhangi bir eksik ya da hata olup olmadığının kontrolü gerçekleştiriyor.

SQL Server 2022 update ekranında herhangi bir eksik ya da hata yoksa Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumuna Next diyerek devam ediyoruz.

License Terms ekranında Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumu için Lisans Sözleşmesini I accept the license terms and Privacy Statement seçeneğini işaretleyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Select Features ekranında MSSQLSERVER altında bulunan Database Engine Services servisinin Cumulative Update işlemi için seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Check Files In Use ekranında kullanımda olan servisler ve uygulamalar kontrol edilecektir. Check Files In Use ekranında tespit edilen servisler ve uygulamalar varsa Cumulative Update sihirbazı bu işlemlere müdahale edemediğinden işlemlerin manuel olarak sonlandırılmanız gerekebilir. Gerekli servisler ve uygulamalar sonlandırıldıktan sonra Refresh Check seçeneği ile tekrar kontrol edilebilir.

Check Files In Use ekranında kullanımda olan servisler ve uygulamalar kontrol işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir servisler ve uygulamala çalışmıyorsa Cumulative Update işlemi için Next diyerek devam ediyoruz.

Ready to Install ekranında Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumu için yapılandırma bilgisini görüyoruz.

Ready to Install ekranında Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumu için yapılandırma bilgilisi kontrol ettikten sonra Update diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Complete ekranında Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumu başarılı bir tamamlandığı görüyoruz.

Complete ekranında Close diyerek SQL Server 2022 Setup Wizard ekranını kapatıyoruz. Complete ekranında Microsoft SQL Server 2022 Cumulative Update kurulumu tamamlandıktan sonra sunucunuzu yeniden başlatmanız için uyarı alabilirsiniz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SMSS ) Kurulumu

Microsoft SQL Server 2022 Database ( Veritabanı ) yönetiminin yapılabilmesi için Microsoft SQL Server Management Studio ( SMSS ) kurulumunu yapıyoruz. Daha önceki yazımızda da Microsoft SQL Server Management Studio 20.2 Kurulumu kurulumunu anlatmıştık.

Download SQL Server Management Studio (SSMS) sayfasından indirmiş olduğumuz kurulum dosyasını çalışıyoruz ve Install diyerek kurulumu yapıyoruz.

Setup Completed ekranında Microsoft SQL Server Management Studio ( SMSS ) kurulumunun tamamlandığı görüyoruz. Microsoft SQL Server Management Studio ( SMSS ) kurulumu sonrasında sunucumuzu yeniden başlatmanız gerekebilir.

Setup Completed ekranında Close diyerek Microsoft SQL Server Management Studio ( SMSS ) kurulum ekranını kapatıyoruz

Microsoft .NET Windows Server Hosting Kurulumu

System Center Orchestrator 2022 ön gereksinimlerinden olan Microsoft .NET Windows Server Hosting kurulumunu yapıyoruz.

Microsoft .NET Windows Server Hosting sayfasından indirmiş olduğumuz kurulum dosyasını çalışıyoruz ve Install diyerek kurulumu yapıyoruz.

Installation Successfully Completed ekranında Microsoft .NET Windows Server Hosting kurulumunun tamamlandığı görüyoruz.

Installation Successfully Completed ekranında Close diyerek Microsoft .NET Windows Server Hosting kurulum ekranını kapatıyoruz

ASP.NET Core Module Kurulumu

System Center Orchestrator 2022 ön gereksinimlerinden olan ASP.NET Core Module kurulumunu yapıyoruz.

ASP.NET Core Module sayfasından indirmiş olduğumuz kurulum dosyasını çalışıyoruz ve Install diyerek kurulumu yapıyoruz.

The installation was successful ekranında ASP.NET Core Module kurulumunun tamamlandığı görüyoruz.

The installation was successful ekranında Close diyerek ASP.NET Core Module kurulum ekranını kapatıyoruz

Microsoft IIS CORS (Cross-Origin Resource Sharing) Module

System Center Orchestrator 2022 ön gereksinimlerinden olan Microsoft IIS CORS Module kurulumunu yapıyoruz.

Microsoft IIS CORS Module sayfasından indirmiş olduğumuz kurulum dosyasını çalışıyoruz. I accept the termas in the License Agreement seçeneği ile lisansı kabul ederek Install diyerek kurulumu yapıyoruz.

Completed the Microsoft IIS CORS Module Setup Wizard ekranında Microsoft IIS CORS Module kurulumunun tamamlandığı görüyoruz.

Completed the Microsoft IIS CORS Module Setup Wizard ekranında Finish diyerek Microsoft IIS CORS Module kurulum ekranını kapatıyoruz

IIS URL Rewrite Kurulumu

System Center Orchestrator 2022 ön gereksinimlerinden olan IIS URL Rewrite kurulumunu yapıyoruz.

IIS URL Rewrite sayfasından indirmiş olduğumuz kurulum dosyasını çalışıyoruz. I accept the termas in the License Agreement seçeneği ile lisansı kabul ederek Install diyerek kurulumu yapıyoruz.

Completed the IIS URL Rewrite Module 2 Setup Wizard ekranında IIS URL Rewrite kurulumunun tamamlandığı görüyoruz.

Completed the IIS URL Rewrite Module 2 Setup Wizard ekranında Finish diyerek IIS URL Rewrite kurulum ekranını kapatıyoruz

System Center Orchestrator 2022 kurulumu öncesinde gerekli olan gereksinimlerin kurulumlarını ve yapılandırmasını tamamladık.

Sonraki yazımızda System Center Orchestrator 2022  kurulumunu anlatıyor olacağız.

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Başa Dön