Site icon Baki CUBUK

Shutdown Komutlari

Merhaba

Bazen bilgisayarımızı başında bulunmuyor  açık tutmamız gerekebilir. Örneğin bir indirme işlemi sürmekteyken, ses-görüntü kodlama yapmaktayken bilgisayarınızın başından uzun süreli ayrılıyor olabilirsiniz. Böylesi durumlarda söz konusu görev sonlandıktan sonra bilgisayarınızın kapanmasını, uykuya alınmasını vs… sağlayarak enerji tasarrufunda bulunmak mümkün. Windows Güç Seçenekleri’ni kullanarak bilgisayarınızın belirli bir süre boşta kalmasının ertesinde uykuya alınmasını sağlayabileceğiniz gibi çeşitli üçüncü parti yazılımları kullanarak çok daha gelişmiş yetkilerle bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayarınızın belirli bir saatte açılmasını, beklemeye-uykuya alınmasını, kapanmasını, belirli görevleri gerçekleştirmesini sağlayabileceğiniz üçüncü parti yazılımları edinmeniz mümkün. Fakat üçüncü parti yazılımlara her an erişmek mümkün olamayabiliyor, dolayısıyla bu operasyonu daha temel ve basit bir yolla çözmek çoğu kez daha efektif olabiliyor, her ne kadar kişiselleştirme olanakları kısıtlı olsa da. İşte bu yazımızda pek çoğumuzun varlığının farkında dahi olmadığı shutdown komutunu inceleyerek bilgisayarımızı kapatma, yeniden başlatma, uykuya alma gibi işlevleri doğrudan veyahut zamanlayarak nasıl yapabileceğimizi inceleyeceğiz.

Aslında yapmamız gereken şey son derece basit: komut satırını açarak;

SHUTDOWN

yazarak komutun yardım paneline erişmek. Bu panel yardımıyla gerekli olan tüm bilgileri detaylı olarak edinebiliriz.

Dilerseniz bu parametrelerden bazılarını açıklayarak shutdown komutunu nasıl kullanabileceğimize bakalım (parametrelerin başına “/” operatörü koyabileceğiniz gibi “-“ de koyabilirsiniz).

– i: Grafik arabirimini gösterir ki zamanlayarak kapatma ve yeniden başlatma işlemlerini bu ara birim yardımıyla da yapabilirsiniz.

-s: Bilgisayarı kapatır.

-r: Bilgisayarı yeniden başlatır.

-g: Bilgisayarı yeniden başlatır ve yeniden başlatma süreci öncesindeki tüm uygulamaları çalıştırır.

-a: Uygulamış olduğunuz bir kapatma işlemini iptal eder.

-h: Bilgisayarı hazırda bekletir.

-t: saniye cinsinden kapatma komutunu zamanlar.

-f: Çalışan uygulamaları herhangi bir uyarıda bulunmadan kapatır.

 

Bu parametrelerin dışında; kapanma nedenini raporlama, ağdaki bir sistemi kapatmaya gibi parametreler de bulunmakta. Yardım panelini kullanarak bu parametrelere rahatlıkla erişebilirsiniz.

shutdown -i

yazarak grafik arabirimine erişebiliyoruz shutdown programcığının.

Bu arayüz shutdown komutunun sunduğu tüm opsiyonları kullanmamıza izin vermiyor. Göz atabilir, tercihen kullanabilirsiniz. Komut satırını kullanmanın çok daha pratik bir çözüm olduğunu düşünerek komut satırından shutdown‘u nasıl kullanacağımıza bakalım:

shutdown -s -t 360

shutdown -a

Yukarıda yazdığımız ilk komut 6 dakika sonra bilgisayarımızı kapatmaya yararken, ikinci komut ise daha önce verilmiş olan kapatma işlemini iptal etmeye yarıyor.

Diğer parametreleri de benzer şekilde kullanarak shutdown komutunu kullanabilir, herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyaç duymadan bilgisayarınızı kapanma vb… durumlara zamanlayabilirsiniz.

Daha başka neler yapabiliriz?

Çok temel ve bazı durumlarda kullanışsız olabilecek bir işlev gibi görünse de shutdown komutu, Windows’un diğer hizmetleriyle tümleştirilerek verimi arttırılabilir. Örneğin; toplu iş dosyaları ( Batch dosyası) hazırlayarak bu dosyaları zamanlayabilir bu özelliği esnekleştirebilirsiniz. Zira saniye cinsinden zamanlama biraz can sıkıcı ve saatler sonra yapılak bir kapatma işlemi hesap makinesi kullanma zorunluluğu hissettirebilir :). Görev Zamanlayıcısı ile tümleştirilerek bu özellik daha işlevsel olarak kullanılabilir. Örneğin; güncelleştirme sonrası olası bir yeniden başlatma operasyonunu bu yolla engelleyebilir, bilgisayarınızın her gün belli bir saatte kapanmasını sağlayabilirsiniz.

Ötesinde bilgisayarınızı kapatma komutu verdikten sonra, son anda bakmanız gereken bir şeyin olduğu aklınıza muhakkak geliyordur -nereden mi biliyorum =). Bu süreçte siz ona bakarsınız o size bakar ama yapılacak pek bir şey yoktur. Çaresiz kapanmasını bekler, sonra tekrar açarsınız.  Böylesi durumlar için shutdown‘un kapatma işlemini iptal eden komutunu toplu iş dosyası olarak hazırlayabilir ve bu dosyaya kısayol tuşu atayabilirsiniz. Terminal kapatılmadan evvel bu kısayol tuşuna basarsanız kapatmayı iptal edebilirsiniz.

Bu yazımızda shutdown komutundan ve parametrelerinden bahsettik. Çok gelişmiş seçeneklere sahip olmasa da Windows’ta tümleşik olarak bulunması sebebiyle herhangi bir Windows işletim sisteminde global olarak kullanılabilecek bir özellik yazılım shutdown. Şahsen daha çok evden çıkmaya hazırlanırken müzik dinlemekteysem bilgisayarın başına tekrar dönmemek için kısa süreli zamanlayıcılarla kullanıyorum. Daha tümleşik durumlarda, daha sık ihtiyaç duyuyorsanız benzer işlevlere üçüncü parti çözümlere de yönelebilirsiniz.

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version