Birçoğumuz kişisel belgelerimizi, fotoğraflarımızı, videolarımızı ve diğer değerli verilerimizi sabit disklerde saklıyoruz. Sabit disklerin sınırlı bir ömrünün bulunduğunun farkında olan kullanıcı sayısı ise oldukça az. Ancak bugünkü sabit disklerin çalışmadığı durumdaki ömürleri 5 ile 10 sene arasında değişiyor ve sıcaklık, nem, hareket, kullanım gibi etkenlere göre hızla azalıyor.
Bugün birçok kullanıcı laptop’a ve sıkça taşınan harici disklere sahip olduğundan, gerçekçi bir tahminle sabit disk ömrünün 3-5 sene olduğunu söyleyebiliriz. Kabul edersiniz ki bu süre, önemli verileri depolamak için oldukça kısa. En iyi durumda sabit diskler tamamen ölmeden önce yavaş yavaş bozulurlar. Sabit diskinizin bozulmaya başladığını işaret eden bir takım işaretler bulunmaktadır. Sabit diskinizin ne kadar ömrü kaldığından emin değilseniz, yazımıdaki maddeleri gözden geçirerek onun ömrünün sonuna yaklaşıp yaklaşmadığını anlayabilirsiniz.
1. Sık yaşanan donmalar, mavi ekranlar, yavaşlıklar
Bu işaretler, sayısız nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Ancak bu hataların nedeni ne olursa olsun, en kısa zamanda bir yedekleme yapmanızı öneriyoruz. Bu tür hatalar, yeni bir Windows yüklemesinden sonra çıkıyorsa, bozuk bir donanımın işaretçisi olabilir.
Hatasız olarak kaydettiğiniz verileri tekrar açtığınızda bozulduğunu görüyorsanız veya dosyalar ansızın kayboluyorsa, diskiniz bozulmaya başlamış olabilir. Bunun birçok farklı nedeni de olabilir, ancak bozulmaya başlayan bir sabit diskin tipik işareti, bozulan ve kaybolan dosyalardır.
3. Bozuk sektörlerin artması
Bozuk sektörler, sabit diskin dosyaları doğru bir biçimde depolayamadığı alanlardır. Bunlar işletim sistemi tarafından otomatik olarak maskelendiğinden anlaşılması zor olabilir. Ancak bozuk sektörlerin varlığı, olumsuz bir işarettir.
Windows’un henüz bulmadığı hataları aramak için Windows 7′de sürücüye sağ tıklayıp Özelliklere tıklayarak, oradan Araçlara gelip Şimdi Denetle’ye tıklayarak diski denetleyebilirsiniz. Taramaya başlamadan önce “Bozuk bölümleri bulup düzeltmeye çalış” kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun.
4. Garip sesler
Sabit diskinizden alışılmadık sesler geliyorsa, iş işten geçmek üzere veya geçmiş olabilir. Mümkünse önemli verilerinizi hemen yedekleyin.
5. S.M.A.R.T. verileri
Sabit disklerin S.M.A.R.T. verilerini okuyarak çökmeyi önceden tahmin edebileceğini iddia eden CrystalDiskInfo,HDD Health gibi birtakım yazılımlar mevcut. Ancak malesef S.M.A.R.T. verileri bu konuda çok da güvenilir değil.