Site icon Baki CUBUK

Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2012 Kurulumu 2

Merhaba

Bir önceki yazimizda Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2012 Kurulumu1 yazimizda kurulum için gerekli olan rollerin,özelliklerin ve yazilimlarin kurulumunu anlatmiştik. Bu yazimizda da System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulumunu tamamliyor olacağız.

System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulumuna başlamak için aşağıdaki adresten System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulum dosyalarını bilgisayarımıza download ediyoruz.

System Center Virtual Machine Manager 2012

Kurulum dosyaları download ettikten sonra, ilgili klasör içerisine girip setup kurulum dosyasını çalıştırıyoruz. Bu işlemlerin ardından, karşımıza aşağıdaki gibi bir kurulum ekranı çıkacaktır.

System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulumuna başlatmak için, Install basıyoruz.

 

License Agreement ekranında, Lisans Anlaşmasını kabul ediyor ve NEXT diyoruz.

Select features to ınstall ekranında ise, System Center Virtual Machine Manager 2008 R2 sürümünde olduğu gibi karşımıza bazı features seçenekleri çıkmakta. Bunlar;

VMM Server

System Center Virtual Machine Manager 2012 için kurulması zorunlu bileşenlerden bir tanesidir. VMM Server bileşeni ile beraber, ortamdaki mevcut durumda bulunan sanal makinaların, VMM veritabanı sunucusunun yönetim işlemleri gerçekleştirilmektedir.

VMM Administration Console

Ortamdaki VMM sunucusuna merkezi bir noktadan erişim gerçekleştirerek, mevcut durumda bulunan, sanal makinaların ve kaynakları görüntülememizi ve yönetmemizi sağlayan bir bileşendir. VMM Administration Console bileşeni, istenildiği taktirde, Network üzerindeki bir client bilgisayar üzerine de kurulabilmektedir.

VMM Self-Service Portal

Veri merkezli kaynakları ve ortamdaki sanal sunucuların yönetimini, web tabanlı olarak yönetebilmemizi sağlamaktadır. Self-Service Portal bileşeni sayesinde, organizasyonunuz içerisinde, BT  maliyetlerini azaltabilir, diğer  System Center ürünleri ile entegreli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Product registration information ekranında ise, kuruluma devam etmek için bir isim, yazarak NEXT diyoruz.

Microsoft Update ekraninda System Center Virtual Machine Manager 2012 ürünü için güvenlik güncelleştirmelerini yapmak isteyip istemediğimiz soruyor. Ben tüm güncelleştirmelerin yapılmasını istediğim için On (recommended) seçeneğini seçiyorum ve NEXT diyorum.

Installation Location ekranında System Center Virtual Machine Manager 2012 hangi dizine kurulacağını belirliyoruz. Default olarak, C:\Program Files\Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2012 klasörü içerisine kayıt edilecektir. Dilerseniz Browse diyerek System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulumu için farkli bir dizin belirleyebilirsiniz. Ben Default değerlerde bir değişiklik yapmadan NEXT diyerek devam ediyorum.

Prerequisites ekraninda System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulumu için gerekli olan donanım ve yazilim eksikliklerini kontrol ediyor herhangi bir eksiklik olduğunda bu ekranda sorunla ilgili bize bilgi vericektir.

Configuration ekranında, SQL Server 2008 R2 Sunucumuza ait bilgileri yapılandıracağımız bölümler mevcut.  SQL Server Sunucumuzu Server Name bölümüne SQL Server bilgisayarınızın ismini yazabiliriz SQL Server benim System Center Virtual Machine Manager 2012 üzerinde bulunduğu için ismini değiştirmiyorum. Fakar ortamda başka bir SQL Server Sunucusunu kullanıcaksanız Browse diyerek açılan liste içerisinden SQL Server Sunucusunu seçerek SQL Server Sunucusuna bağlantı sağlayabilirsiniz.

Credentials bölümünde ise, mevcut Domain Name ve Domain kullanıcısını belirliyoruz.  Credentials tarafında, Active Directory Domain’i içerisinde bulunan bir kullanıcıyı seçebildiğiniz gibi, SQL Server üzerinde tanımlamış olduğunuz bir kullanıcıyı da yazabiliriz. Ben administrator tanimladiğim için administrator kullanıcısını yaziyorum.

Acconut Configuration ekranında kurulumunu yapacağımız  Virtual Machine Manager sunucusu için bir kullanıcı hesabı tanımlamamız gerekmektedir.

Burada dikkat etmemiz gereken husus kullanacağınız Domain Account hesabının,System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulumunu yapacağınız Sunucu Local Administrators grubuna üye yapılması gerekmektedir.

Administrator Domain Account hesabımı System Center Virtual Machine Manager 2012 kurulumunu yapacağım Sunucu üzerinde Local Administrators grubuna üye yapılıyor..

Port Configuration ekraninda System Center Virtual Machine Manager 2012 özelliklerinin kullanmış olduğu portlari görmekteyiz. Default gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve NEXT diyerek devam ediyoruz.

Self-Service Portal configuration ekranında, VMM Server Sunucu ismini ve Management Port Bilgisi görüyoruz. Web Server bölümünde de Self-Service Port numarasi görmekteyiz..

Library configuration ekranında,Library Server ‘a ait yapılandırmayi tanımlamalarını gerçekleştiriyoruz. Library Server ‘in ne işe yaradığını tanımlamak gerekirse VMM sunucusu üzerinde oluşturacağımız Sanal Sunuculara ait config bilgilerini ve  o Sanal Sunucunun ihtiyaç halinde kullanabileceği kaynakların depolandığı dizindir.

Installation Summary ekranında bu adima kadar gerçekleştirmiş olduğumuz seçeneklerin bir özeti görmekteyiz. System Center Virtual Machine Manager 2012 Kurulumu  için Install diyerek kurulumu başlatiyoruz.

System Center Virtual Machine Manager 2012 Kurulumu başliyor. İlk Önce VMM Server kurulumu ile başlıyor.

Şimdi VMM Administration Console kurulumu başlıyor.

Şimdi VMM Self-Service Portal kurulumu gerçekleştiriliyor.

System Center Virtual Machine Manager 2012 Kurulumu başarılı bir şekilde tamalaniyor.

Connecto Server ekranında bağlantı kurulacak System Center Virtual Machine Manager 2012 Sunucumuzu seçiyoruz ve Connect diyoruz.

Ve System Center Virtual Machine Manager 2012 karşımıza geliyor.

 

Başka bir System Center Virtual Machine Manager 2012 yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

Exit mobile version