Merhaba
Daha önceki yazılarımızda da Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2008 R2 Yapısını Microsoft SQL Server 2012 Migration, Microsoft SQL Server 2012 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2012 Service Pack 2 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2012 yapısının Microsoft SQL Server 2014 Migration, Microsoft SQL Server 2014 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2017 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2019 Kurulumu ve Microsoft SQL Server 2022 Kurulumu gibi bir çok Microsoft SQL server yazımızı sizlerle paylaşmıştık.
Bu yazımızda da Microsoft SQL Server üzerine Login işlemleni anlatıyor olacağız. Daha önceki Microsoft SQL Server 2022 Kurulumu üzerinde kontrolleri sağlayacağız.
Microsoft SQL Server üzerine 2 şekilde login olabilirsiniz.
Bunlar ;
Windows authentication mode : Bu seçenek ile Microsoft SQL Server üzerinde sadece Windows Login’leri ile Microsoft SQL Server’a erişilebilir. Windows Authentication, Active Directory Domain ortamını etkin hale getirilmişse, en yüksek güvenlik seviyesi sağlayan Kerberos güvenlik protokolünü kullanır.
Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) : Bu seçenek ile Microsoft SQL Server üzerinde hem Windows authentication hem de SQL Server authentication ile erişilebilirsiniz. Microsoft SQL Server kurulurken default olarak Windows authentication mode’da kurulur. Microsoft SQL Server’ınızı dilerseniz kurulum esnasın da Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) olarak yapılandırabilirsiniz. Tabiki burda Microsoft SQL Server 2022 kullanacağımız uygularımız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) için bir sa kullanıcısı için bir şifresi yapılandırabilirsiniz.
Aşağıdaki dört farklı yöntemde Microsoft SQL Server’ınızın hangi Authentication Mode’a olduğunu öğrenebilirsiniz :
SQL Server Management Studio ( SSMS ) Kullanarak : SQL Server Management konsoluna bağlandıktan sonra. Sunucu Adı üzerinde sağ tuş Properties seçeneğine seçiyoruz. Properties ekranın da Security sekmesinde Server Authentication modunu öğrenebilirsiniz.
W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu açıyoruz.
Connect to Server ekranın da Server name bölümüne W22SQL22 yazıyoruz.
Authentication bölümünü SQL ServerAuthentication seçiyoruz. Login bölümüne sa ve Password bölümüne Microsoft SQL Server kurulumu sırasında yapılandırdığımız parolayı yazıyoruz ve Connect diyoruz.
W22SQL22 isimli sunucumuz da Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu geliyor karşımıza.
Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunda W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde sağ tuş Properties seçeneğine tıklıyoruz.
Server Properties ekranı geliyor karşımıza Security sekmesine tıklıyoruz.
Server Properties ekranı geliyor karşımıza Security sekmesinde Server Authentication modunu SQL Server and Windows Authentication mode olarak görüyoruz.
ServerProperty ile
serverproperty() fonksiyona IsIntegratedSecurityOnly parametresini verererek Microsoft SQL Server’ın Server Authentication modunu öğrenebilirsiniz:
SQL Query :
SELECT CASE SERVERPROPERTY(‘IsIntegratedSecurityOnly’) WHEN 1 THEN ‘Windows Authentication Mode’ WHEN 0 THEN ‘Mixed Mode’ END as [Authentication Mode]
xp_instance_regread Extended Stored Procedure ile
LoginMode’ı Registry’den okuyarak Microsoft SQL Server’ın Server Authentication modunu öğrenebilirsiniz :
SQL Query :
DECLARE @AuthenticationMode INT
EXEC master.dbo.xp_instance_regread
N’HKEY_LOCAL_MACHINE’,N’Software\Microsoft\MSSQLServer\MSSQLServer’, N’LoginMode’,
@AuthenticationMode OUTPUT
SELECT CASE @AuthenticationMode
WHEN 1 THEN ‘Windows Authentication Mode’
WHEN 2 THEN ‘Mixed Mode’
ELSE ‘Unknown’
END as [Authentication Mode][Authentication Mode]
xp_logininfo Extended Stored Procedure ile
SQL Query :
EXEC master.sys.xp_loginconfig ‘login mode’
Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…