Merhaba
Daha önceki yazılarımızda da Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2008 R2 Yapısını Microsoft SQL Server 2012 Migration, Microsoft SQL Server 2012 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2012 Service Pack 2 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2012 yapısının Microsoft SQL Server 2014 Migration, Microsoft SQL Server 2014 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2017 Kurulumu ve Microsoft SQL Server 2019 Kurulumu gibi bir çok Microsoft SQL server yazımızı sizlerle paylaşmıştık.
Bu yazımızda da yeni versiyon Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırma adımlarını sizlerle paylaşıyor olacağız.
Microsoft SQL Server 2022 kuruluma geçebiliriz. Ancak kuruluma geçmeden önce bir kaç yapılandırmaya dikkat etmemiz gerekiyor.
- Sunucunuz üzerinde Region ( Bölge ) ayarlarının English ( United States ) olarak yapılandırılmış olması gerekmektedir. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için önemlidir eğer bütün ayarlarınız Turkish olarak yapılandırmış iseniz Microsoft SQL Server 2019 kurulumundan sonra Microsoft SQL Server 2022 servislerinin çalışmasında sorun yaşabilirsiniz.
- Sunucunuz üzerinde Windows Firewall Devre Dışı duruma getirilmelidir.
Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.
Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain yapısı yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.
İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22SQL22 isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.202/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu yapıyor olacağız.
SQL Server Installation Center ekranı geliyor karşımıza.
SQL Server Installation Center ekranın da Installation bölümünü seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırmasını başlatıyoruz.
SQL Server Installation Center ekranın da Installation seçeneği seçiyoruz.
SQL Server Installation Center ekranın da Installation seçeneği seçtikten sonra New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırmasını başlatıyoruz.
Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırma için başlatıldığını görüyoruz.
Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan lisans yapılandırmasını seçmemiz gerekiyor.
Specify a free edition bölümünde Evaluation, Developer ve Express seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.
- Evaluation : Microsoft SQL Server 180 günlük demo yani deneme sürümüdür.
- Developer : Geliştiricilere yönelik bir lisanslamadır. Sadece geliştirme ve test ortamları için kullanılabilir.
- Express : Ücretsiz olan bir sürümdür ve Basic yapılandırma ile Genelde son kullanıcılar için idealdir. Database boyutu olarak en fazla 10 Gibabyte (GB)’a kadar desteklemektedir.
Use pay-as-you-go billing throuh Microsoft Azure: Bu lisanslama türünü seçtiğiniz de Microsoft SQL Server’ı Microsoft Azure Cloud hesabınıza bağlamanız gerekir. Microsoft SQL Server 2022 lisans ücreti Microsoft Azure Cloud üzerinden fatura edilecektir.
Enter the product key : Eğer bir lisansa sahipseniz lisans bilginiz otomatik olarak Enter the product key gelecektir.
- I have a SQL Server license with Software Assurance of SQL Software Subscription : Microsoft Abonelik modeli ile bir Microsoft SQL Server 2022 lisansı edinmişseniz bu seçenği seçebilirsiniz.
- I have a SQL Server license only : Daha önce edinmiş olduğunuz bir Microsoft SQL Server 2022 lisansı varsa bu seçeneği seçebilirsiniz.
Product Key ekranın da eğer Microsoft SQL Server 2022 lisansına sahip değilseniz.
Specify a free edition bölümünde Evaluation, Developer ve Express seçenekleri kurulum için kullanabilirsiniz.
- Evaluation : Microsoft SQL Server 180 günlük demo yani deneme sürümüdür.
- Developer : Geliştiricilere yönelik bir lisanslamadır. Sadece geliştirme ve test ortamları için kullanılabilir.
- Express : Ücretsiz olan bir sürümdür ve Basic yapılandırma ile Genelde son kullanıcılar için idealdir. Database boyutu olarak en fazla 10 Gibabyte (GB)’a kadar desteklemektedir.
Product Key ekranın da Microsoft SQL Server Enterprise Edition lisansına sahip olduğumuz için lisans bilgimiz otomatik olarak Enter the product key bölümüne geldi.
Product Key ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
License Terms ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için lisans sözleşmesini I accept the license terms and Privacy Statement seçeneğini işaretleyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna başlamadan önce sistemimizdeki Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için herhangi bir eksik ya da hata olup olmadığının kontrolü gerçekleştiriyor.
Global Rules ekranın da herhangi bir eksik ya da hata yoksa Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna Next diyerek devam ediyoruz.
Microsoft Update ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için güncelleştirme olup olmadığını kontrol edebiliriz ya da herhangi bir güncelleştirmeyi kontrol etmeden Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna devam edebiliriz.
Microsoft Update ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan güncelleştirmenin yapılması ve Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna devam etmek için Use Microsoft Update to check for updates (recommended) seçeneğini işaretliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Install Setup Files ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli update işlemi ve Microsoft SQL Server 2022 kurulum dosyaları hazırlanıyor.
Install Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırmada herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için önemli bir hata olmadığından Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.
Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için hangi servislerinin ve özelliklerinin kurulacağını yapılandırdığımız ekrandır. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için seçilmesi gereken önemli servis Database Engine Services servisidir. Geri kalan servisler ve özellikler Microsoft SQL Server 2022 hangi uygulama için kullanılacağına bağlı olarak seçilmektedir.
Microsoft SQL Server 2022 ile birlikte Management Tools ve Reporting Services artık Microsoft SQL Server kurulum ISO’su ya da kurulum dosyası içinde gelmemektedir. Microsoft SQL Server 2016’dan önceki versiyonlar da Management Tools ve Reporting Services özellikleri Microsoft SQL Server kurulumu ile birlikte yapılmaktaydı. Microsoft SQL Server 2016’dan sonra Management Tools ve Reporting Services ayrıca indirilerek kurulmaktadır.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında seçilen servisler ve özellikler kullanılacak olan yazılım ve uygulamalar için farkılılık gösterebilir.
Feature Selection ekranın da Database Engine Services, SQL Server Replication ve Data Quality Services servislerini ve özellikleri seçiyoruz.
Prerequisite for selected features altında Database Engine Services, SQL Server Replication ve Data Quality Services servislerini ve özelliklerini seçtikten sonra kurulacak olan yazılımları görüyoruz.
Instance root directory, Shared features directory ve Shared feature directoy ( x86 ) bölümlerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için default olarak gelen kurulumu yapılaacak olan dizinlerini görüyoruz.
Instance root directory, Shared features directory ve Shared feature directoy ( x86 ) bölümlerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Program Files ( x64 ) dizini altına kurulacağını görüyoruz.
Shared feature directoy ( x86 ) bölümlününde Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Program Files ( x86 ) dizini altına kurulacağını görüyoruz.
Feature Selection ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Instance Configuration ekranın da
- Default Instance : Default Instance seçeneği bir sunucu üzerinde sadece bir kez kurulabilir ve sunucu ismiyle direkt olarak Instance’a erişim sağlanabilir.
- Named Instance : Named Instance seçeneği ise sunucuIsmi\InstanceIismi ile erişime açıktır ve Microsoft SQL Browser servisinin açık olması gerekmektedir.
Ortamınızda bulunan bir sunucu üzerine birden fazla Microsoft SQL Server kurulumu yapabilirsiniz. Sunucunuz üzerinde yüklü olan Microsoft SQL Server’ların her biri Instance olarak isimlendirilir. Sunucu üzerinde çok sayıda yüklü olan Instance’lardan sadece bir tanesi varsayılan olarak sunucu ismi ile bütünleşebilir. Diğer Instance’ları birbirinden farklı isimler vererek kurmak ve yapılandırmak zorundasınız.
SQL Server bileşenlerinin birden çok Instance tek bir sunucuya yükleme yeteneği, birkaç durumda yararlı olacaktır;
- Veritabanı kümeleri için farklı yöneticilere veya güvenlik ortamlarına sahip olmak isteyebilirsiniz. Bu yöntem ile Microsoft SQL Server’ın her bir Instance ayrı ayrı yönetebilir ve güvenliğini sağlayabilirsiniz.
- Bazı uygulamalarınız diğer uygulamaların sunucu gereksinimleriyle tutarsız veya uyumsuz sunucu yapılandırmalarına maruz kalabilir. Böyleyece Microsoft SQL Server’ın her Instance’ını bağımsız olarak yapılandırabilirsiniz.
- Uygulama veritabanlarınız, özellikle kullanılabilirlik açısından farklı hizmet düzeylerine ihtiyaç duyabilir. Farklı hizmet düzeyi anlaşmaları (SLA’lar) ile iş yüklerini ayırmak için Microsoft SQL Server Instance kullanabilirsiniz.
- Instance kullanımı ile Microsoft SQL Server’ın farklı sürümlerini tek bir işletim sisteminde barındırabilirsiniz.
- Uygulamalarınız farklı sunucu düzeyinde dil ayarı ve dil yapılandırmasını ( Collation ) ihtiyaç duyabilir. Instance kullanımı ile her bir veritabanı farklı Collation sahip olabilse de, uygulama geçici nesneler kullanırken Tempdb veritabanının Collation bağımlı olabilir.
- Bir Instance belirtmeden iletilen sorgular gönderilirse, bağlantı istekleri varsayılan Instance’a bağlanır.
- Microsoft SQL Server’ın farklı sürümleri, birden çok Instance kullanılarak ayni işletim sistemi üzerinde yan yana da kurulabilir. Bu durum yükseltme senaryolarını test ederken veya yükseltmeler gerçekleştirirken kolaylıklar sunacaktır.
- Instance kullanımının sunduğu avantajlardan biride; Microsoft SQL Server araçlarını ve yardımcı programlarını bir sunucuya birden fazla yüklemeye gerek yoktur. Tüm Instance’ların yönetimi ve yapılandırılması için araçlardan tek birini kurarak bu yöntemle kullanabilirsiniz.
Microsoft SQL Server 2000 versiyonundan önce, bir sunucu sistemine yalnızca tek bir Microsoft SQL Server kurulabilirdi. Microsoft SQL Server’ın barındırıldığı Windows Sunucusunun adıyla adreslenmiştir. Geriye dönük uyumluluğu korumak için bu bağlantı modu hala desteklenmektedir ve buna Default Instance denir. Varsayılan ayarlarda kurulan Microsoft SQL Server’da bu MSSQLSERVER olarak geçmektedir. Bu instance isimlendirilemez ve Alias veremezsiniz.
Microsoft SQL Server’ın ek Instance ile kullanımı sunucu adıyla birlikte kullanabileceğiniz Named Instance olarak bilinen bir Instance Name gerektirir. Microsoft SQL Server’ın tüm bileşenlerini birden fazla Instance kuramazsınız. Named Instance için, istemci uygulamaları sunucuIsmi\InstanceIismi olarak kullanır. Örneğin, W22SQL22 isimli bir Windows Server 2022 sunucu işletim sistemine sahip bir sunucuda BAKICUBUK isimli Instance Name yapılandırmışsanız W22SQL22\BAKICUBUK olarak kullanmanız gerekir.
Instance Configuration ekranın da Default Instance olarak seçiyoruz.
Instance Configuration ekranın da Instance ID bölümü MSSQLSERVER default olarak gelecektir.
Instance Configuration ekranın da SQL Server directory bölümü C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL16.MSSQLSERVER olarak kurulacağını görüyoruz. Bir önceki Feature Selection ekranın da bu dizini görmüştük.
Instance Configuration ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.
Server Configuration ekranın da Account Name bölümünde SQL Server Agent, SQL Server Database Engine ve SQL Server Browser Microsoft SQL Server 2022 servislerinin hangi User ( Kullanıcı ) ile çalışacağını yapılandırabilirsiniz.
Server Configuration ekranın da Startup Type bölümünde SQL Server Agent, SQL Server Database Engine ve SQL Server Browser Microsoft SQL Server 2022 servislerinin çalışma şeklini Automatic ( Otomatik ) ya da Manual ( Manuel ) olarak yapılandırabilirsiniz.
Server Configuration ekranın da Collation sekmesinde Database Engine için Collation seçimi yapmak için Customize butonu kullanarak değiştirebilirsiniz.
Collation : Microsoft SQL Server üzerinde Character set anlamına gelmektedir. Eşitliklerde, Order ( Sıralama ) işleminde, Büyük küçük harf ayrımında karakterlerin hangi mantıkta kullanılacağını belirler. Genelde Türkçe veritabanlarında kullanılan Turkish_CI_AS ya da SQL_Latin1_General_CP1254_CI_AS Collation Name deki CI ifadesi Case Insensitive ( Büyük küçük harf ayrımı olmasın ) anlamına gelmektedir. Microsoft SQL Server 2000 versiyonunda Collation Name olarak Turkish_CI_AS olarak yapılandırmaktaydı. Fakat Microsof SQL Server 2005 ve Microsof SQL 2008 versiyonları sonrasında daha çok SQL_Latin1_General_CP1254_CI_AS kullanılmaya başlandı.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında Collation seçeneği kullanılacak olan yazılım ve uygulama için farkılılık gösterebilir.
Server Configuration ekranın da Account Name bölümünde SQL Server Agent, SQL Server Database Engine ve SQL Server Browser Microsoft SQL Server 2022 servislerinin hangi User ( Kullanıcı ) ile çalışacağını yapılandırıyoruz.
Server Configuration ekranın da Startup Type bölümünde SQL Server Agent, SQL Server Database Engine ve SQL Server Browser Microsoft SQL Server 2022 servislerinin çalışma şeklini Automatic ( Otomatik ) olarak yapılandırıyoruz.
Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises seçeneği Instant File Initialization ( Anında Dosya Oluşturulması ) Microsoft SQL Server 2005 versiyonu ile karşımıza gelen bu özellik. Çok hızlı büyüyen Database ( Veritabanı ) bu özelliğin aktif edilmesi önerilmektedir. Bu özellik sayesinde Allocate edilen Database ( Veritabanı ) dosyaları sıfır ile doldurulmadan anında Allocate edilmesidir.
Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises seçeneği aktif edilmezse Allocate işlemi sırasında Data File sıfır ile doldurulmaktadır.
Bu sayede aşağıdaki işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
- Database ( Veritabanı ) Oluşturulması
- Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Ekleme
- Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Boyutunu Manual ( Manuel ) olarak büyütülmesi
- Database ( Veritabanı ) Restore İşlemleri
Microsoft SQL Server 2016 versiyonunda önce bu özellik için gereken işlemleri Microsoft SQL Server kurulumu sonrasında yaptığımız bir çok ayar gibi kurulum sonrasında yapıyorduk. Microsoft SQL Server 2016 versiyondan sonra Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises seçeneğini işaretleyerek hızlıca yapılabilmektedir.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sonrasında Service Accounts için Services bölümünde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak bu işlemde dikkat edilmesi gerekmektedir herhangi bir sorunda Microsoft SQL Server 2022 servisleri çalışmayacaktır.
Server Configuration ekranın da Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Servises seçeneğini işaretledikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesinde bulunan Authetication Mode seçeneğin de
Windows authentication mode : Bu seçenek ile Microsoft SQL Server üzerinde sadece Windows Login’leri ile Microsoft SQL Server’a erişilebilir. Windows Authentication, Active Directory Domain ortamını etkin hale getirilmişse, en yüksek güvenlik seviyesi sağlayan Kerberos güvenlik protokolünü kullanır.
Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) : Bu seçenek ile Microsoft SQL Server üzerinde hem Windows authentication hem de SQL Server authentication ile erişilebilirsiniz. Microsoft SQL Server kurulurken default olarak Windows authentication mode’da kurulur. Microsoft SQL Server’ınızı dilerseniz kurulum esnasın da Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) olarak yapılandırabilirsiniz. Tabiki burda Microsoft SQL Server 2022 kullanacağımız uygularımız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) için bir sa kullanıcısı için bir şifresi yapılandırabilirsiniz.
Specify SQL Server administrators bölümünde Microsoft SQL Server 2022 üzerinde Active Directory Domain ortamınızda bulunan Administrator kullanıcısının yetkili olabilmesi için Add Current User seçeneğine tıklayarak ekleyebiliriz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesinde bulunan Authetication Mode seçeneğin de Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) seçeneği seçiyoruz.
Specify the password for the SQL Server system administrator (sa) account altında bulunan Enter password ve Confirm password bölümlerine sa kullanıcı için bir Password ( Parola ) belirliyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesinde bulunan Specify SQL Server administrators bölümünde Add Current User tıklıyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesinde bulunan Specify SQL Server administrators bölümüne BAKICUBUK\Administrator olarak Administrator kullanıcısının geldiğini görüyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Data Directories sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerinde Database, Log ve Backup dosyalarının tutalacağı dizinleri yapılandırdığımız sekmedir.
Data Directories sekmesinde Microsoft SQL Server 2022 kurulacağı default olarak gelen dizinleri görüyoruz. Data root directory, User database directory, User database log directory ve Backup directory sunucumuz üzerinde tutulacağı dizinlerdir.
Neden diskleri farklı dizinlerde yapılandırdığımızı belirtmek gerekirse. Örneğin ortamınızda ki Microsoft SQL Server 2022 ( Standalone ) olarak yapılandırdığınız yani Microsoft SQL Server Always ON ya da Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapılandırması yapmadığımızı düşünelim. Microsoft SQL Server 2022 ( Standalone ) olarak yapılandıracağınız sunucu üzerinde işletim sisteminden farklı olarak RAID yapılmış SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz varsa Data, Log, Temp ve Backup için bu SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz üzerinde tutulmasını sağlayabilirsiniz. Buradakı amacımız hem performans hem de yönetimi kolay olması sağlamaktır.
Microsoft SQL Server 2022 Always ON yapısında Data, Log, Temp ve Backup dizinleri sunucularımız Diskler üzerinde tutulmaktadır.
Microsoft SQL Server 2022 Always ON yapısında farklı olarak Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısında Data, Log, Temp ve Backup dizinleri sunucularımız Cluster Shared Volumes ( CSV ) Disklerimiz üzerinde tutulmaktadır.
Microsoft SQL Server 2022 yapısında User database directory, User database log directory ve Backup directory dizinlerini sunucumuz üzerinde yapılandırmış olduğumuz farklı bir Hard Disk yapısı üzerinde tutulması için yapılandırıyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde User database directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız E:\ isimli Hard Disk üzerinde daha önce oluşturduğumuz DATA isimli Folder ( Klasör ) seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde User database directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde User database log directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız E:\ isimli Hard Disk üzerinde daha önce oluşturduğumuz LOG isimli Folder ( Klasör ) seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde User database log directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde Backup directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız E:\ isimli Hard Disk üzerinde daha önce oluşturduğumuz BACKUP isimli Folder ( Klasör ) seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde Backup directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde User database directory, User database log directory, Backup directory bölümlerini yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra TempDB sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra TempDB sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesinde default olarak gelen dizinleri yapılandırabilirsiniz.
TempDB : Microsoft SQL Server Tempdb veritabanı, geçici tabloları, geçici stored procedure gibi geçici dosyaların tutulduğu bir veritabanıdır. Resultset ile yapılan sıralama işlemleri Tempdb veritabanında yapılır. Verilerin geçici olarak saklanması gerektiğinde Tempdb veritabanı kullanılır. Tempdb veritabanı içerisinde objeler geçici olarak saklanır. Bu geçici objeler; geçici tablolar, stored prosedürler, tablo değişkenleri ve global temp tablolardır. Tempdb’de online index işlemleri, triggerlar tetiklendikten sonraki durum da saklanır. TempDB veritabanı bu nedenle çok yoğun geçici işlem kullanan Axapta, SAP gibi uygulamaların kullanmış olduğu Microsoft SQL Server Databaselerde yüksek performans sağlayabilmek için TempDB Database yapısının çok iyi yapılandırılması gerekmektedir. SQL Server yeniden başlatıldığında Tempdb yeniden oluşturulur. Tempdb üzerinde backup ya da restore seçenekleri kullanılamaz. Buradaki yapılandırma Microsoft SQL Server 2022 üzerinde kullanacağınız uygulamara göre değişiklik gösterebilir.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesinde bulunan dizini değiştirmek için Remove diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesinde bulunan dizini eklemek için Add diyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız E:\ isimli Hard Disk üzerinde daha önce oluşturduğumuz TEMP isimli Folder ( Klasör ) seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesinde TempDB dizinini sunucumuz üzerindeki diskimiz üzerinde tutulması için yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesinde Log directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız E:\ isimli Hard Disk üzerinde daha önce oluşturduğumuz LOG isimli Folder ( Klasör ) seçiyoruz ve OK diyoruz.
TempDB sekmesinde Log directories bölümünde sunucumuz W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız E:\ isimli Hard Disk üzerinde daha önce oluşturduğumuz LOG isimli Folder ( Klasör ) üzerinde tutulması için yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB ve TempLog dizinlerimizi W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız E:\ isimli Hard Disk üzerinde oluşturduğumuz TEMP ve LOG isimli Folder ( Klasör ) üzerinde tutulması için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra MaxDOP sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra MaxDOP sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da MaxDOP sekmesinde Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.
MaxDOP : Microsoft SQL Server Maksimum paralellik derecesi (MAXDOP) yapılandırma seçeneğini paralel bir planı için bir sorgu yürütme kullanılan işlemci sayısını denetler. Bu seçenek, paralel olarak çalışmayı gerçekleştiren sorgu planı işleçleri için kullanılan iş parçacığı sayısını belirler. Olup olmadığını SQL Server simetrik çoklu işlem (SMP) bilgisayar, olmayan tekdüze bellek erişimi (NUMA) bilgisayar veya hiper iş parçacığı etkin işlemciler ayarlandığına bağlı olarak, Maksimum paralellik derecesi seçeneği uygun şekilde yapılandırmanız gerekir. Sp_configure sistem saklı yordamını kullandığınızda SQL Server için Maksimum paralellik derecesi seçeneği yapılandırmak için kullanabileceğiniz genel yönergeler anlatılmaktadır. Sorgu bu seçenek belirtiyorsa (MAXDOP) seçeneği Transact-SQL sorgu ipuçları Maksimum paralellik derecesi seçeneği sp_configure değerini geçersiz kılabilirsiniz. Kaynak Yöneticisi kullanılarak yapılandırılan değeri MAXDOP değeri aşarsa veritabanı altyapısı SQL Server 2008 ve sonraki sürümleri, kaynak yöneticisi MAXDOP değeri kullanır. Maksimum paralellik derecesi seçeneğiyle kullanılan tüm anlambilim kuralları MAXDOP sorgu ipucu kullandığınızda geçerlidir.
Database Engine Configuration ekranın da MaxDOP sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Memory sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Memory sekmesinde Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.
Memory : Microsoft SQL Server tarafında bazı durumlarda Memory ( RAM ) limitleme işlemi gerekebilir. Microsoft SQL Server iki çeşit hafıza yönetim sistemi vardır. Birincisi Dynamic Memory’dir. Bu yöntemde, Microsoft SQL Server kullanabildiği kadar çok hafızayı kullanır ve Operating System (OS) ve ya diğer uygulamaların ihtiyacı olduğunda ihtiyaç kadar hafızayı boşaltır. Sonra tekrar kullanır. Diğer yöntem ise Static Memory’dir. Bunda Minimum ve Maximum Memory ( RAM ) kullanım değerleri belirlenir. Microsoft SQL Server da hafızayı bu değerlere göre kullanır. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında bu sekmede Microsoft SQL Server 2022 üzerinde gerekli olan Memory ( RAM ) limitleme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Database Engine Configuration ekranın da Memory sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra FILESTREAM sekmesine geçiyoruz.
File Stream : File Stream yapısı, varbinary (MAX) BLOB nesneleri (doküman, resim, video vb.) sunucu üzerindeki NTFS File system üzerinde veritabanı ile bütünleşik yapıda tutar. File system üzerinde file stream dosyaları oluşturur ve bu dosyaları veritabanının bir parçası yapar. Blob nesneleri NTFS file system’de file stream yapıda tutmak yerine, tabloda varbinary(MAX) veri tipini kullanarak veritabanının içine de gömebiliriz. Eğer dosyalarınız genel olarak 1 MB’tan küçükse veritabanı üzerinde tutmanız performansı arttıracaktır. Bununla beraber BLOB verilerin boyutu büyük olduğu için veritabanı yönetimini zorlaştıracaktır.(Backup, DBCC CHECKDB,Restore vb.)
Database Engine Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Features Configuration Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için seçenekleri bir kez daha sistem tarafından kontrolden geçiriyor.
Features Configuration Rules ekranın da herhangi bir hata yoksa eğer Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.
Ready to Install ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgisini görüyoruz.
Ready to Install ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgisini kontrol ettikten sonra Install diyerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumu başlatıyoruz.
Installation Progress ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başladığını görüyoruz.
Complete ekranın da W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun sonlandırıldığını görüyoruz.
Complete ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumun başarılı bir tamamlandığı görüyoruz.
Complete ekranın da Close diyerek SQL Server 2022 Setup ekranını kapatıyoruz.
W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu açıyoruz.
Connect to Server ekranın da
Server name bölümüne W22SQL22 yazıyoruz.
Authentication bölümünü SQL Server Authentication seçiyoruz. Login bölümüne sa ve Password bölümüne Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında yapılandırdığımız parolayı yazıyoruz ve Connect diyoruz.
W22SQL22 isimli sunucumuz da Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu geliyor karşımıza.
Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunda W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde sağ tuş Properties seçeneğine tıklıyoruz.
Server Properties – W22SQL22 ekranın da W22SQL22 isimli sunucumuz üzerinde kurmuş olduğumuz Microsoft SQL Server 2022 bilgilerini görüyoruz.
Başka bir yazımızda görüşmek üzere…