Site icon Baki CUBUK

Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster Node Eklemek 2

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Microsoft SQL Server 2016 Failover Cluster Kurulumu 1Microsoft SQL Server 2016 Failover Cluster Kurulumu 2, Windows Server 2016 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 1, Windows Server 2016 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 2, Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 1, Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 2 ve Microsoft SQL Server 2019 Kurulumu sizlerle paylaşmıştık.

Daha önceki yazımız da

W22SQL22NOD1 ve W22SQL22NOD2 isimli Windows Server 2022 sunucularımız üzerinde Windows Server Failover Cluster ( WSFC ) kurulumu ve yapılandırmasını sizlerle paylaşmıştk.

Daha sonraki yazımız da

Windows Server Failover Cluster ( WSFC ) yapısında Cluster Shared Volumes yapılandırmasını tamamlayarak sizlere paylaşmıştık.

Daha sonraki yazımız da

W22SQL22NOD1 isimli Windows Server 2022 sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster kurulumunu tamamlayarak sizlere paylaşmıştık.

Daha sonraki yazımız da

Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster Kurulumu 4

W22SQL22NOD2 isimli Windows Server 2022 sunucumuzu Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına dahil etmiştik.

Daha önceki yazımızda

Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster Node Eklemek 1

W22SQL22NOD3 isimli Windows Server 2022 sunucumuzu Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına dahil etmiştik.

Bu yazımızda da W22SQL22NOD3 isimli Windows Server 2022 sunucumuzu Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına dahil edeceğiz.

W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna başlıyoruz.

SQL Server Installation Center ekranı geliyor karşımıza.

SQL Server Installation Center ekranın da Installation bölümünü seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başlatıyoruz.

SQL Server Installation Center ekranın da Installation seçeneği seçiyoruz.

Installation seçeneği seçtikten sonra Add node to a SQL Server failover cluster seçeneğini seçerek W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına dahil etmek için gerekli yapılandırmayı başlatıyoruz.

SQL Server Installation Center ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz.

Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan lisans yapılandırmasını seçmemiz gerekiyor. Eğer bir lisansa sahipseniz lisans bilginiz otomatik olarak Enter the product key gelecektir. Ancak Microsoft SQL Server 2022 CTP2.1 kurulumunu yaptığımız için herhangi bir lisans gelmediğini görüyoruz.

Product Key ekranın da eğer Microsoft SQL Server 2022 lisansına sahip değilseniz.

Specify a free edition bölümün de Evaluation, Developer ve Express seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

Evaluation : Microsoft SQL Server 2022 180 günlük Demo yani Deneme sürümüdür.

Developer : Geliştiricilere yönelik bir lisanslamadır. Sadece Geliştirme ve Test ortamları için kullanılabilir.

Liste de yok ancak Express : Ücretsiz olan bir sürümdür ve basic yapılandırma ile genelde son kullanıcılar için idealdir. Database boyutu olarak en fazla 10 Gibabyte (GB)’a kadar desteklemektedir.

Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Specify a free edition bölümün de Evaluation seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

License Terms ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için lisans sözleşmesini I accept the license terms and Privacy Statement diyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırma da herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.

Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için bütün adımları Passed olarak görüyoruz. Eğer herhangi bir hata alırsanız gerekli yapılandırmayı yaptıktan sonra Re-run diyerek gerekli kontrolleri tekrar sağlayabilirsiniz.

Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için önemli bir hata olmadığından kuruluma Next diyerek devam ediyoruz.

Microsoft Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için güncelleştirme olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.

Microsoft Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli olan güncelleştirmeyi yapmak için Use Microsoft Update to check for updates (recommended) işaretliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Product Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli olan güncelleştirmenin kontrol edilerek herhangi bir güncelleştirme bulunamadığını görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Install Setup Files ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli update işlemi ve kurulum dosyaları hazırlanıyor.

Install Failover Cluster Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısının kurulumu için gerekli olan yapılandırmada herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor. Bütün adımları Passed olarak görüyoruz.

Microsoft Cluster (MSCS ) cluster verification ve Microsoft .NET Application Security hatası alabilirsiniz.

Microsoft Cluster (MSCS ) cluster verification warnings hatası W22SQL22NOD1, W22SQL22NOD2 ve W22SQL22NOD3 isimli sunucularımız üzerindeki Update seviyelerindeki uyarı nedeniyle alabilirsiniz.

Microsoft .NET Application Security hatası Windows Server Failover Cluster ( WSFC ) yapısındaki Node’larımız arasında haberleşmeleri için Cluster Network tarafından interface yaratılıyor. Windows bunu mevcut bir interface sanıyor. Microsoft .NET Application Security hatasının sebebi ise internete çıkış olmadığından dolayı alabilirsiniz.

Install Failover Cluster Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısının kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.

Cluster Node Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına dahil edilecek olan W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde kurulacak olan yapılandırma bilgisini ve servisleri görüyoruz.

Cluster Node Configuration ekranın da SQL Server instance name bölümün de MSSQLSERVER, Name of this node bölümün de Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına dahil edilecek olan W22SQL22NOD2 isimli sunucumuzu, Disk Space Requirements bölümün de Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli alan boyutunu görüyoruz.

Cluster Node Configuration ekranın da instance name bölümün de MSSQLSERVER, Cluster Network Name bölümün de daha önceki yazımızda BURAYA yapılandırmış olduğumuz Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısını, Features bölümün de W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde kurulacak olan Microsoft SQL Server 2022 servislerini görüyoruz.

Cluster Node Configuration ekranın da instance name bölümün de MSSQLSERVER, Cluster Network Name bölümün de daha önceki yazımızda BURAYA yapılandırmış olduğumuz Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısını, Features bölümün de W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde kurulacak olan Microsoft SQL Server 2022 servislerini, Nodes bölümün de W22SQL22NOD1 ve W22SQL22NOD2 isimli Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısının bulunduğu sunucumuzu görüyoruz.

Cluster Node Configuration ekranın da gerekli yapılandırmayı kontrol ettikten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Cluster Network Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısı için IP Address ( IP Adresi ) yapılandırmasını görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Server Accounts ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent, SQL Server Database Engine, SQL Full-text Filter Daemon Launcher ve SQL Server Browse servislerinin hangi User ( Kullanıcı ) ve Automatic ( Otomatik ) ya da Manual ( Manuel ) şekilde çalışacağını yapılandırıyoruz.

Server Accounts ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Database ve SQL Server Agent servislerinin Password ( Parola ) bölümüne gerekli bilgiyi yazarak yapılandırıyoruz.

Server Accounts ekranın da Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneği işaretliyoruz.

Instant File Initialization ( Anında Dosya Oluşturulması ) Microsoft SQL Server 2005 versiyonu ile karşımıza gelen bu özellik. Çok hızlı büyüyen Database ( Veritabanı ) bu özelliğin aktif edilmesi önerilmektedir. Bu özellik sayesinde Allocate edilen Database ( Veritabanı ) dosyaları sıfır ile doldurulmadan anında Allocate edilmesidir.

Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneği aktif edilmezse Allocate işlemi sırasında Data File sıfır ile doldurulmaktadır.

Bu sayede aşağıdaki işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Microsoft SQL Server 2016 versiyonunda önce bu özellik için gereken işlemleri Microsoft SQL Server kurulumu sonrasında yaptığımız bir çok ayar gibi kurulum sonrasında yapıyorduk. Microsoft SQL Server 2016 versiyonundan sonra Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneğini işaretleyerek hızlıca yapılabilmektedir.

NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sonrasında Service Accounts için Services bölümünde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak bu işlemde dikkat edilmesi gerekmektedir herhangi bir sorunda Microsoft SQL Server 2022 servisleri çalışmayacaktır.

NOT : Burası bir LAB ortamı olduğu için ve yapılandırma da sorun yaşamamak için Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcı ile yapılandırmayı önerdim ve Administrator User ( Kullanıcı ) ile yapılandırdık. Ancak Active Directory Domain ortamın da Domain Admin en yetkili kullanıcı grubu olduğu için Active Directory Domain yapısında farklı bir User ( Kullanıcı ) oluşturup yapılandırmanız daha doğru olacaktır. Çünkü Domain Admin yetkisindeki kullanıcının ele geçirilmesi durumun da Active Directory Domain yapısınada ulaşım sağlanabilir. 

Server Accounts ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Feature Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına dahil edilmek için gerekli olan yapılandırmada herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.

Feature Rules ekranın da adımı Passed olarak gördüğümüz için Next diyerek devam ediyoruz.

Ready to Add Note ekranın da Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısına sunucumuzu dahil etmek için yapılandırma bilgisini kontrol ettikten sonra Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Add Node Progress ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başladığını görüyoruz.

W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

W22SQL22NOD3 isimli sunucumuzu Restart ( Tekrar Başlat ) gerektiği uyarısını alıyoruz. OK diyerek uyarıyı kapatıyoruz manuel olarak Restart ( Tekrar Başlat ) yapmak için.

Complete ekranın da W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu sonlandırıldığını görüyoruz.

Complete ekranın da W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Complete ekranın da Close diyerek Add a Failover Cluster Node Wizard ekranını kapatıyoruz.

W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu açıyoruz.

Connect to Server ekranın da Server name bölümüne SQL22CLUSTER isimli Microsoft SQL Server Failover Cluster yapısının ismini yazıyoruz.

W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz üzerine Microsoft SQL Server Failover Cluster kurulumu ve yapılandırması için Authentication bölümünü Windows Authentication seçiyoruz ve Connect diyoruz.

W22SQL22NOD3 isimli sunucumuz da Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu geliyor karşımıza.

 

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Exit mobile version