Merhaba
Daha önceki yazılarımız da Microsoft SQL Server 2016 Failover Cluster Kurulumu 1, Microsoft SQL Server 2016 Failover Cluster Kurulumu 2, Windows Server 2016 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 1, Windows Server 2016 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 2, Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 1, Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu 2, Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2019 Always ON Kurulumu 1, Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2019 Always ON Kurulumu 2, Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2019 Always ON Kurulumu 3, Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Yapısına Sunucu Eklemek, Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Yapısına Database Oluşturmak ve Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Yapısına Database Eklemek sizlerle paylaşmıştık.
Daha önceki
yazımız da Windows Server 2022 üzerinde öncelikli olarak Windows Failover Cluster kurulumu ve yapılandırmasını sizlere paylaşmıştık.
Bu yazımız da W22SQL22NOD1 ve W22SQL22NOD2 isimli Windows Server 2022 sunucularımız üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu anlatacağız.
Sonraki yazılarımız da Microsoft SQL Server 2022 Always ON yapısının kurulumu için gerekli olan ayarları yapılandırarak. Microsoft SQL Server 2022 Always ON yapısının kurulumu anlatacağız.
Peki Nedir SQL Server Always ON :
Microsoft SQL Server Always ON yapısı High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) ve Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) çözümüdür.
High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) şirket ortamlarınızda bulunan Datacenter ( Veri Merkezi ) üzerinde birden fazla sunucu ile yapılır. Sunuculardan birinin Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle arızalanması durumunda diğer sunucunuzun devreye girmesini sağlayan teknolojidir.
Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) şirket ortamlarınızda bulunan Datacenter ( Veri Merkezi ) üzerinde oluşabilecek herhangi beklenmedik bir felaket sonucu ( Deprem, Sel, Yangın ) Datacenter ( Veri Merkezi ) tamamen hizmet veremez duruma gelme ihtimaline karşı farklı bir uzak lokasyonda Datacenter ( Veri Merkezi ) kurularak sağlanır. Örneğin Datacenter ( Veri Merkezi ) Istanbul’da ise Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) olarak İstanbul’da farklı bir lokasyonu ya da Ankara,İzmir gibi uzak ve daha az riskli bir lokasyonu Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) için tercih edebilirsiniz. Microsoft Azure Cloud ve Amazon Cloud gibi Cloud ( Bulut ) hizmetlerinde Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) Datacenter ( Veri Merkezi ) olarak yapılandırabilirsiniz.
Microsoft SQL Server Always ON yapısı kurulum ve yapılandırması için ortamınızda Windows Server Failover Cluster yapısı içinde en az iki sunucuya ihtiyac duymakdır.
Availability Group yapısını Synchronous ( Senkron ) olarak yapılandırırsanız Availability Group yapısı içindeki tüm Database ( Veritabanı ) Synchronous ( Senkron ) bir şekilde çalışacaktır. Yani ortamdaki Primary Database ( Veritabanı ) gelen bir istek Secondary Database ( Veritabanı ) işlenmeden kullanıcıya işlem tamamlandı bilgisi iletilmeyecektir. Bu çok yoğun Transaction ( İşlem ) alan Database ( Veritabanı ) biraz performans kaybına neden olabilir. Ama Automatic ( Otomatik ) Failover Synchronous ( Senkron ) Availability Group yapısı yapılabildiği için herhangi bir sorun yaşamazsınız. Sunucularda herhangi bir Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun olması durumunda herhangi bir kesinti yaşanmadan Availability Group yapısı diğer sunucudan Automatic ( Otomatik ) bir şekilde hizmet vermeye devam edecektir.
Availability Group yapısını Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırısanız eğer. Primary Database ( Veritabanı ) veritabanına gelen bir istek Secondary Database ( Veritabanı ) işlenmeyi beklemeden direk kullanıcıya işlem tamamlandı bilgisi iletilecektir ve arka tarafta Synchronous ( Senkron ) yapılacaktır. Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırılan Availability Group yapısında Secondary Database ( Veritabanı ) yazma işlemi için belli bir süresi yoktur. Buradaki yazma işlemi ortamınızda mevcut Donanım ve Network yapınızın Performansına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Availability Group yapısını Automatic ( Otomatik ) ya da Manual ( Manuel ) olarak Failover yapabilirsiniz. Automatic ( Otomatik ) Failover yapabilmek için Availability Group yapısını Synchronous ( Senkron ) olarak yapılandırmanız gerekmektedir. Çok yoğun Transaction ( İşlem ) içeren sistemlerde Availability Group yapısını Synchronous ( Senkron ) ve Automatic ( Otomatik ) olarak yapılandırabiliriz. Index Rebuild ( Dizin Yeniden Oluşturma ) işlemlerinde Performans kaybı daha fazla olduğu için sıkıntı yaşayan yapılarda Index Rebuild ( Dizin Yeniden Oluşturma ) öncesinde Availability Group yapısını Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırabilirsiniz.
Automatic ( Otomatik ) Failover işlemi Availability Group yapısını dahil bir Database ( Veritabanı ) oluşan bir hata sonucu gerçekleşmez. Availability Replica seviyesinde gerçekleşir. Availability Group yapısında Database ( Veritabanı ) biri Corrupt ( Bozulma ) olması Transaction Log ( İşlem Logu ) dolmuş, Database ( Veritabanı ) bulunduğu Data dizini dolmuş gibi sebeplerde Automatic ( Otomatik ) Failover işlemi gerçekleşmez.
High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) ve Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) SQL ServerAlways ON’da nasıl kullanıldığını için örnek vermemiz gerekirse.
Datacenter ( Veri Merkezi ) iki Adet sunucumuz var. Bu iki sunucumuzu Windows Server Failover olarak yapılandırdınız. Bu iki sunucumuz üzerinde SQL Server Always ON yapılandırdınız ve Synchronous ( Senkron ) olarak yapılandırdınız. Bu yapılandırmaya High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) yapılandırması deriz.
Datacenter ( Veri Merkezi ) iki Adet sunucumuz var. Bu iki sunucumuzu Windows Server Failover olarak yapılandırdınız Datacenter ( Veri Merkezi ) bir sıkıntı olma ihtimaline karşı başka bir lokasyonda Datacenter ( Veri Merkezi ) üzerinde bir sunucuz var. Bu sunucuyuda mevcut Windows Server Failover yapınıza dahil ettiniz ve mevcut SQL Server Always ON yapınıza Replica ( Kopya ) olarak yapılandırdınız ve Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırdınız. Bu yapılandırmaya Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) yapılandırması deriz. SQL Server Always ON yapısında aynı Availability Group yapısı içinde birden fazla Secondary yapılandırması yapabilirsiniz.
SQL Server üzerinde High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) yapısının kurulumu ve yapılandırmasını başlayabiliriz.
Öncelikle sağlamamız gerekenleri aşağıda listeledim:
- Ortamınızda Windows Server Failover yapısına dahil 2 Adet Sunucunuzun olması gerekiyor.
- Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde de SQL Server 2022 Stand-alone olarak kurmanız gerekiyor.
- Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde de kurmuş SQL Server 2022 Stand-alone Instance’ların Service Account ( Servis Hesabı ) aynı Domain User ile yapılandırmanız gerekiyor.
- Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde de Best Practice olarak aynı Boyutta ve aynı isimde Drive’lar olmalı Data, Log, Temp ve Backup dizinleri için. Drive’ların içinde aynı pathler olmalı. Örneğin 1 sunucumuz üzerinde D adında bir diskimiz varsa 2 sunucumuz üzerinde aynı boyutta D adında bir diskimiz olması gerekmektedir. 1 sunucumuz üzerinde D adında bir diskimiz için Data isminde bir klasör varsa 2 sunucumuz üzerinde D adında bir diskimiz için Data isminde bir klasör olması gerekmektedir.
- Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde kurulmuş olan Windows Server Failover Account ( Windows Server Failover ismi ) bu 2 Adet sunucunun Active Directory Domain Controller bulunduğu OU ( Organization Unit ) Create Computer Object yetkisinin verilmesi gerekiyor. Bu yetkiyi yapılandırmazsanız eğer Listener oluştururken hata alabilirsiniz.
Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.
Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isminde IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Failover Cluster ortamı için gerekli olan Quroum alanı yapılandırmasını bu sunucumuz üzerinde yapılandırılmış durumdadır.
İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22SQL22NOD1 isminde Birinci Network Kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.202/24 İkinci Cluster Network kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.2.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırmasını yaparak SQL Server Always ON yapılandırmasını yapıyor olacağız.
Üçüncü sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22SQL22NOD2 isminde Birinci Network Kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.204/24 İkinci Cluster Network kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.2.204/24 olarak yapılandırılmış ve Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırmasını yaparak SQL Server Always ON yapılandırmasını yapıyor olacağız.
Kurulum ve yapılandırmaya başlamadan önce Sunucularımız üzerinde aşağıdaki yapılandırmalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Sunucularımızın üzerinde Region ( Bölge ) ayarlarının English ( United States ) olarak yapılandırılmış olması gerekmektedir.
- Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için önemlidir eğer bütün ayarlarımız Turkish olarak yapılandırırsanız Microsoft SQL Server 2022 servislerinin çalışmasında sorun yaşayabilirsiniz.
- Sunucularımızın üzerinde Windows Firewall devre dışı duruma getirilmelidir.
W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerindeki disk yapılandırması aşağıdaki gibidir.
W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna başlıyoruz.
SQL Server Installation Center ekranı geliyor karşımıza.
SQL Server Installation Center ekranın da Installation bölümünü seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başlatıyoruz.
SQL Server Installation Center ekranın da Installation seçeneği seçiyoruz.
Installation seçeneği seçtikten sonra New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başlatıyoruz.
SQL Server Installation Center ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz.
Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan lisans yapılandırmasını seçmemiz gerekiyor. Eğer bir lisansa sahipseniz lisans bilginiz otomatik olarak Enter the product key gelecektir. Ancak Microsoft SQL Server 2022 CTP2.1 kurulumunu yaptığımız için herhangi bir lisans gelmediğini görüyoruz.
Product Key ekranın da eğer Microsoft SQL Server 2022 lisansına sahip değilseniz.
Specify a free edition bölümün de Evaluation, Developer ve Express seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.
Evaluation : Microsoft SQL Server 2022 180 günlük Demo yani Deneme sürümüdür.
Developer : Geliştiricilere yönelik bir lisanslamadır. Sadece Geliştirme ve Test ortamları için kullanılabilir.
Express : Ücretsiz olan bir sürümdür ve basic yapılandırma ile genelde son kullanıcılar için idealdir. Database boyutu olarak en fazla 10 Gibabyte (GB)’a kadar desteklemektedir.
Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Specify a free edition bölümün de Evaluation seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
License Terms ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için lisans sözleşmesini I accept the license terms and Privacy Statement diyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırma da herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.
Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için bütün adımları Passed olarak görüyoruz. Eğer herhangi bir hata alırsanız gerekli yapılandırmayı yaptıktan sonra Re-run diyerek gerekli kontrolleri tekrar sağlayabilirsiniz.
Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için önemli bir hata olmadığından kuruluma Next diyerek devam ediyoruz.
Microsoft Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için güncelleştirme olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.
Microsoft Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli olan güncelleştirmeyi yapmak için Use Microsoft Update to check for updates (recommended) işaretliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Product Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli olan güncelleştirmenin kontrol edilerek herhangi bir güncelleştirme bulunamadığını görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Install Setup Files ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli update işlemi ve kurulum dosyaları hazırlanıyor.
Install Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırma da herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.
Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için bütün adımları Passed olarak görüyoruz. Eğer herhangi bir hata alırsanız gerekli yapılandırmayı yaptıktan sonra Re-run diyerek gerekli kontrolleri tekrar sağlayabilirsiniz.
Install Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için önemli bir hata olmadığından kuruluma Next diyerek devam ediyoruz.
Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için hangi servislerinin ve özelliklerinin kurulacağını yapılandırıyor olacağız.
Kurulum için seçilmesi için bilinen servisler Database Engine Services ve Management Tools seçenekleridir.
Ancak Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte Management Tools ve Reporting Services artık kurulum içinde gelmemektedir. Microsoft SQL Server 2016’dan önceki versiyonlar da Management Tools ve Reporting Services özellikleri Microsoft SQL Server kurulumu ile birlikte yapılmaktaydı. Microsoft SQL Server 2016’dan sonra Management Tools ve Reporting Services ayrıca indirilerek kurulmaktadır.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında seçilen servisler ve özellikler kullanılacak olan yazılım ve uygulamalar için farkılılık gösterebilir.
Feature Selection ekranın da Database Engine Services, SQL Server Replication ve SQL Client Connectivity SDK servislerini ve özellikleri seçiyoruz.
Instance root directory, Shared features directory ve Shared feature directoy ( x86 ) seçeneklerin de Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için default olan gelen kurulum dizinleridir. Program Files ( x64 ) ve Program Files ( x86 ) altına kurulacağını görüyoruz.
Feature Selection ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında seçilen servisler kullanılacak olan yazılım için farkılılık gösterebilir.
Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmanın kontrol edildiğini görüyoruz.
Instance Configuration ekranın da Default instance seçeneği ile MSSQLSERVER olarak gelmektedir. MSSQLSERVER olarak default şekliyle bırakıyoruz.
Instance Configuration ekranın da Name instance seçeneği ile MSSQLSERVER olarak ismi değiştirebilirsiz.
Instance Configuration ekranın da Instance ID seçeneği MSSQLSERVER olarak gelmektedir. Biz Default ayarları değiştirmiyoruz. SQL Server directory bölümünde C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL16.MSSQLSERVER olarak kurulacağını görüyoruz Feature Selection ekranın da bu dizini görmüştük.
Instance Configuration ekranın da default ayarları değiştirmeden Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.
Server Configuration ekranın da Service Accounts sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent, SQL Server Database Engine ve SQL Server Browse servislerinin hangi Account Name ( Hesap Adı ), Password ( Parola ) ve Startup Type ( Başlangıç Türü ) Automatic ( Otomatik ), Manual ( Manuel ) ve ya Disabled ( Devre dışı ) seçeneklerini yapılandırıyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) ile çalışması için yapılandırmak için Browse diyoruz.
NOT : Burası bir LAB ortamı olduğu için ve yapılandırma da sorun yaşamamak için Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcı ile yapılandırmayı önerdim ve Administrator User ( Kullanıcı ) ile yapılandırdık. Ancak Active Directory Domain ortamın da Domain Admin en yetkili kullanıcı grubu olduğu için Active Directory Domain yapısında farklı bir User ( Kullanıcı ) oluşturup yapılandırmanız daha doğru olacaktır. Çünkü Domain Admin yetkisindeki kullanıcının ele geçirilmesi durumun da Active Directory Domain yapısınada ulaşım sağlanabilir.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) bulmak için yazıyoruz ve Check Names diyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Advaned bölümünden arama yapabilirsiniz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) Administrator geldiğini görüyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator olarak geldiğini görüyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Password ( Parola ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator Password ( Parola ) yazıyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Startup Type ( Başlangıç Türü ) bölümün de servisin Automatic ( Otomatik ), Manual ( Manuel ) ve ya Disabled ( Devre dışı ) olarak yapılandırabiliriz. Startup Type ( Başlangıç Türü ) bölümünü Automatic ( Otomatik ) olarak yapılandırıyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Database Engine servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) ile çalışması için yapılandırmak için Browse diyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) bulmak için yazıyoruz ve Check Names diyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Advaned bölümünden arama yapabilirsiniz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) Administrator geldiğini görüyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Database Engine servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator olarak geldiğini görüyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Database Engine servisinin Password ( Parola ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator Password ( Parola ) yazıyoruz.
Server Configuration ekranın da Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneği işaretliyoruz.
Instant File Initialization ( Anında Dosya Oluşturulması ) Microsoft SQL Server 2005 versiyonu ile karşımıza gelen bu özellik. Çok hızlı büyüyen Database ( Veritabanı ) bu özelliğin aktif edilmesi önerilmektedir. Bu özellik sayesinde Allocate edilen Database ( Veritabanı ) dosyaları sıfır ile doldurulmadan anında Allocate edilmesidir.
Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneği aktif edilmezse Allocate işlemi sırasında Data File sıfır ile doldurulmaktadır.
Bu sayede aşağıdaki işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
- Database ( Veritabanı ) Oluşturulması
- Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Ekleme
- Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Boyutunu Manual ( Manuel ) olarak büyütülmesi
- Database ( Veritabanı ) Restore İşlemleri
Microsoft SQL Server 2016 versiyonunda önce bu özellik için gereken işlemleri Microsoft SQL Server kurulumu sonrasında yaptığımız bir çok ayar gibi kurulum sonrasında yapıyorduk. Microsoft SQL Server 2016 versiyonundan sonra Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneğini işaretleyerek hızlıca yapılabilmektedir.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sonrasında Service Accounts için Services bölümünde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak bu işlemde dikkat edilmesi gerekmektedir herhangi bir sorunda Microsoft SQL Server 2022 servisleri çalışmayacaktır.
NOT : Burası bir LAB ortamı olduğu için ve yapılandırma da sorun yaşamamak için Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcı ile yapılandırmayı önerdim ve Administrator User ( Kullanıcı ) ile yapılandırdık. Ancak Active Directory Domain ortamın da Domain Admin en yetkili kullanıcı grubu olduğu için Active Directory Domain yapısında farklı bir User ( Kullanıcı ) oluşturup yapılandırmanız daha doğru olacaktır. Çünkü Domain Admin yetkisindeki kullanıcının ele geçirilmesi durumun da Active Directory Domain yapısınada ulaşım sağlanabilir.
Server Configuration ekranın da Service Accounts sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamlıyoruz ve Collation sekmesine geçiyoruz.
Server Configuration ekranın da Collation sekmesin de SQL Server Database Engine için Collation seçimi yapmak için Customize tıklayarak gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.
Server Configuration ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında Collation seçeneği kullanılacak olan yazılım ve uygulamalar için farkılılık gösterebilir.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 bağlantısı için Authetication Mode yapılandırması yapılandırdığımız ekrandır.
Windows authetication mode : Bu şekilde sadece Windows login’leri ile SQL Server’a erişilebilir. Windows Authentication, Active Directory’de etkin hale getirilmişse, en yüksek güvenlik seviyesi sağlayan Kerberos güvenlik protokolünü kullanır.
Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) : Bu şekilde bir SQL Server’a hem Windows authentication hem de SQL Server authentication ile erişilebilir. SQL Server kurulurken default olarak Windows Authentication Mode’da kurulur. SQL Server’ınızı dilerseniz kurulum esnasında Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) olarak ayarlayabilirsiniz. Tabiki burda Microsoft SQL Server 2022 kullanacağımız uygularımız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) için bir sa kullanıcısı için bir şifre yapılandırabilirsiniz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de Specify SQL Server administrators seçeneği altında bulunan Add Current User tıklıyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de Specify SQL Server administrators seçeneği altına BAKICUBUK\Administrator ( Administrator ) kullanıcısının geldiğini görüyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Data Directories sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerinde Database, Log ve Backup dosyalarının tutalacağı dizinleri yapılandırmak için bu sekmeye geçiyoruz.
Data Directories sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 kurulacağı default olarak gelen dizinleri görüyoruz. Data root directory, User database directory, User database log directory ve Backup directory sunucumuz üzerinde tutulacağı dizinlerdir.
Neden diskleri farklı dizinlerde yapılandırdığımızı belirtmek gerekirse. Örneğin ortamınızda ki Microsoft SQL Server 2022 ( Standalone ) olarak yapılandırdığınız yani SQL Server Always ON ya da SQL Failover Cluster yapılandırması yapmadığımızı düşünelim. Microsoft SQL Server 2022 ( Standalone ) olarak yapılandıracağınız sunucu üzerinde işletim sisteminden farklı olarak RAID yapılmış SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz varsa Data, Log, Temp ve Backup için bu SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz üzerinde tutulmasını sağlayabilirsiniz. Buradakı amacımız hem performans hem de yönetimi kolay olması sağlamaktır.
Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısında Data, Log, Temp ve Backup dizinleri Cluster Shared Volumes ( CSV ) Disklerimiz üzerinde tutulurken.
Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısında farklı olarak Microsoft SQL Server 2022 Server Always ON yapısında Data, Log, Temp ve Backup dizinleri sunucularımız Diskler üzerinde tutulacaktır.
SQL Server Always ON yapısında User database directory, User database log directory ve Backup directory dizinlerini W22SQL22NOD1 ve W22SQL22NOD2 isimli sunucularımız üzerindeki yapılandırdığımız dizinlerde tutulması gerekmektedir.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız DATA (F:) isimli dizin altında DATA isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database log directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız LOG (H:) isimli dizin altında LOG isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database log directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de Backup directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız BACKUP (I:) isimli dizin altında BACKUP isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de Backup directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database directory, User database log directory, Backup directory bölümlerini yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra TempDB sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de default olarak gelen dizinleri yapılandırabilirsiniz.
Microsoft SQL Server 2022 üzerinde SQL Server Always ON yapısını yapılandırdığımız için TempDB ve TempLog dizinlerini sunucumuz üzerindeki diskimiz üzerinde tutulması için yapılandırıyoruz.
TempDB : Microsoft SQL Server Tempdb veritabanı, geçici tabloları, geçici stored procedure gibi geçici dosyaların tutulduğu bir veritabanıdır. Resultset ile yapılan sıralama işlemleri Tempdb veritabanında yapılır. Verilerin geçici olarak saklanması gerektiğinde Tempdb veritabanı kullanılır. Tempdb veritabanı içerisinde objeler geçici olarak saklanır. Bu geçici objeler; geçici tablolar, stored prosedürler, tablo değişkenleri ve global temp tablolardır. Tempdb’de online index işlemleri, triggerlar tetiklendikten sonraki durum da saklanır. TempDB veritabanı bu nedenle çok yoğun geçici işlem kullanan Axapta, SAP gibi uygulamaların kullanmış olduğu Microsoft SQL Server Databaselerde yüksek performans sağlayabilmek için TempDB Database yapısının çok iyi yapılandırılması gerekmektedir. SQL Server yeniden başlatıldığında Tempdb yeniden oluşturulur. Tempdb üzerinde backup ya da restore seçenekleri kullanılamaz. Buradaki yapılandırma Microsoft SQL Server 2022 üzerinde kullanacağınız uygulamara göre değişiklik gösterebilir.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Data directories bölümün de bulunan dizini değiştirmek için Remove diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Data directories bölümün de bulunan dizini yapılandırmak için Add diyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız TEMP (G:) isimli dizin altında TEMP isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Data directories bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Log directories bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız LOG (H:) isimli dizin altında LOG isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Log directories bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra MaxDOP sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da MaxDOP sekmesin de Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.
MaxDOP : Microsoft SQL Server Maksimum paralellik derecesi (MAXDOP) yapılandırma seçeneğini paralel bir planı için bir sorgu yürütme kullanılan işlemci sayısını denetler. Bu seçenek, paralel olarak çalışmayı gerçekleştiren sorgu planı işleçleri için kullanılan iş parçacığı sayısını belirler. Olup olmadığını SQL Server simetrik çoklu işlem (SMP) bilgisayar, olmayan tekdüze bellek erişimi (NUMA) bilgisayar veya hiper iş parçacığı etkin işlemciler ayarlandığına bağlı olarak, Maksimum paralellik derecesi seçeneği uygun şekilde yapılandırmanız gerekir. Sp_configure sistem saklı yordamını kullandığınızda SQL Server için Maksimum paralellik derecesi seçeneği yapılandırmak için kullanabileceğiniz genel yönergeler anlatılmaktadır. Sorgu bu seçenek belirtiyorsa (MAXDOP) seçeneği Transact-SQL sorgu ipuçları Maksimum paralellik derecesi seçeneği sp_configure değerini geçersiz kılabilirsiniz. Kaynak Yöneticisi kullanılarak yapılandırılan değeri MAXDOP değeri aşarsa veritabanı altyapısı SQL Server 2008 ve sonraki sürümleri, kaynak yöneticisi MAXDOP değeri kullanır. Maksimum paralellik derecesi seçeneğiyle kullanılan tüm anlambilim kuralları MAXDOP sorgu ipucu kullandığınızda geçerlidir.
Database Engine Configuration ekranın da MaxDOP sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Memory sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Memory sekmesin de Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.
Memory : Microsoft SQL Server tarafında bazı durumlarda Memory ( RAM ) limitleme işlemi gerekebilir. Microsoft SQL Server iki çeşit hafıza yönetim sistemi vardır. Birincisi Dynamic Memory’dir. Bu yöntemde, Microsoft SQL Server kullanabildiği kadar çok hafızayı kullanır ve Operating System (OS) ve ya diğer uygulamaların ihtiyacı olduğunda ihtiyaç kadar hafızayı boşaltır. Sonra tekrar kullanır. Diğer yöntem ise Static Memory’dir. Bunda Minimum ve Maximum Memory ( RAM ) kullanım değerleri belirlenir. Microsoft SQL Server da hafızayı bu değerlere göre kullanır. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında bu sekmede Microsoft SQL Server 2022 üzerinde gerekli olan Memory ( RAM ) limitleme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Database Engine Configuration ekranın da Memory sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra FILESTREAM sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da FILESTREAM sekmesin de Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.FILESTREAM sekmesinde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.
File Stream : File Stream yapısı, varbinary (MAX) BLOB nesneleri (doküman, resim, video vb.) sunucu üzerindeki NTFS File system üzerinde veritabanı ile bütünleşik yapıda tutar. File system üzerinde file stream dosyaları oluşturur ve bu dosyaları veritabanının bir parçası yapar. Blob nesneleri NTFS file system’de file stream yapıda tutmak yerine, tabloda varbinary(MAX) veri tipini kullanarak veritabanının içine de gömebiliriz. Eğer dosyalarınız genel olarak 1 MB’tan küçükse veritabanı üzerinde tutmanız performansı arttıracaktır. Bununla beraber BLOB verilerin boyutu büyük olduğu için veritabanı yönetimini zorlaştıracaktır.(Backup, DBCC CHECKDB,Restore vb.)
Database Engine Configuration ekranın da FILESTREAM sekmesinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Features Configuration Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için seçenekleri bir kez daha sistem tarafından kontrolden geçiriyor. Herhangi bir hata yoksa eğer Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.
Features Configuration Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırma da herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.
Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için bütün adımları Passed olarak görüyoruz. Eğer herhangi bir hata alırsanız gerekli yapılandırmayı yaptıktan sonra Re-run diyerek gerekli kontrolleri tekrar sağlayabilirsiniz.
Ready to Install ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgisini görüyoruz.
Ready to Install ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgisini kontrol ettikten sonra Install diyerek W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başlatıyoruz.
Installtion Progress ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başladığını görüyoruz.
Complete ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.
Computer restart required ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuzun Restart ( Tekrar Başlat ) edilmesi gerektiği uyarısını alıyoruz. OK diyerek uyarıyı kapatıyoruz.
Complete ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu sonlandırıldığını görüyoruz.
Complete ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.
Complete ekraninda Close diyerek SQL Server 2022 Setup Wizard ekranını kapatıyoruz.
W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra W22SQL22NOD2 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna başlatıyoruz.
W22SQL22NOD2 isimli sunucumuz üzerindeki disk yapılandırması aşağıdaki gibidir.
W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumuna başlıyoruz.
SQL Server Installation Center ekranı geliyor karşımıza.
SQL Server Installation Center ekranın da Installation bölümünü seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başlatıyoruz.
SQL Server Installation Center ekranın da Installation seçeneği seçiyoruz.
Installation seçeneği seçtikten sonra New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçerek Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başlatıyoruz.
SQL Server Installation Center ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmanın başladığını görüyoruz.
Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan lisans yapılandırmasını seçmemiz gerekiyor. Eğer bir lisansa sahipseniz lisans bilginiz otomatik olarak Enter the product key gelecektir. Ancak Microsoft SQL Server 2022 CTP2.1 kurulumunu yaptığımız için herhangi bir lisans gelmediğini görüyoruz.
Product Key ekranın da eğer Microsoft SQL Server 2022 lisansına sahip değilseniz.
Specify a free edition bölümün de Evaluation, Developer ve Express seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.
Evaluation : Microsoft SQL Server 2022 180 günlük Demo yani Deneme sürümüdür.
Developer : Geliştiricilere yönelik bir lisanslamadır. Sadece Geliştirme ve Test ortamları için kullanılabilir.
Express : Ücretsiz olan bir sürümdür ve basic yapılandırma ile genelde son kullanıcılar için idealdir. Database boyutu olarak en fazla 10 Gibabyte (GB)’a kadar desteklemektedir.
Product Key ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Specify a free edition bölümün de Evaluation seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
License Terms ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için lisans sözleşmesini I accept the license terms and Privacy Statement diyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırma da herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.
Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için bütün adımları Passed olarak görüyoruz. Eğer herhangi bir hata alırsanız gerekli yapılandırmayı yaptıktan sonra Re-run diyerek gerekli kontrolleri tekrar sağlayabilirsiniz.
Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için önemli bir hata olmadığından kuruluma Next diyerek devam ediyoruz.
Microsoft Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için güncelleştirme olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.
Microsoft Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli olan güncelleştirmeyi yapmak için Use Microsoft Update to check for updates (recommended) işaretliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Product Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli olan güncelleştirmenin kontrol edilerek herhangi bir güncelleştirme bulunamadığını görüyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.
Install Setup Files ekranın da Microsoft SQL Server 2022 için gerekli update işlemi ve kurulum dosyaları hazırlanıyor.
Install Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırma da herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.
Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için bütün adımları Passed olarak görüyoruz. Eğer herhangi bir hata alırsanız gerekli yapılandırmayı yaptıktan sonra Re-run diyerek gerekli kontrolleri tekrar sağlayabilirsiniz.
Install Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için önemli bir hata olmadığından kuruluma Next diyerek devam ediyoruz.
Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için hangi servislerinin ve özelliklerinin kurulacağını yapılandırıyor olacağız.
Kurulum için seçilmesi için bilinen servisler Database Engine Services ve Management Tools seçenekleridir.
Ancak Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte Management Tools ve Reporting Services artık kurulum içinde gelmemektedir. Microsoft SQL Server 2016’dan önceki versiyonlar da Management Tools ve Reporting Services özellikleri Microsoft SQL Server kurulumu ile birlikte yapılmaktaydı. Microsoft SQL Server 2016’dan sonra Management Tools ve Reporting Services ayrıca indirilerek kurulmaktadır.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında seçilen servisler ve özellikler kullanılacak olan yazılım ve uygulamalar için farkılılık gösterebilir.
Feature Selection ekranın da Database Engine Services, SQL Server Replication ve SQL Client Connectivity SDK servislerini ve özellikleri seçiyoruz.
Instance root directory, Shared features directory ve Shared feature directoy ( x86 ) seçeneklerin de Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için default olan gelen kurulum dizinleridir. Program Files ( x64 ) ve Program Files ( x86 ) altına kurulacağını görüyoruz.
Feature Selection ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında seçilen servisler kullanılacak olan yazılım için farkılılık gösterebilir.
Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmanın kontrol edildiğini görüyoruz.
Instance Configuration ekranın da Default instance seçeneği ile MSSQLSERVER olarak gelmektedir. MSSQLSERVER olarak default şekliyle bırakıyoruz.
Instance Configuration ekranın da Name instance seçeneği ile MSSQLSERVER olarak ismi değiştirebilirsiz.
Instance Configuration ekranın da Instance ID seçeneği MSSQLSERVER olarak gelmektedir. Biz Default ayarları değiştirmiyoruz. SQL Server directory bölümünde C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL16.MSSQLSERVER olarak kurulacağını görüyoruz Feature Selection ekranın da bu dizini görmüştük.
Instance Configuration ekranın da default ayarları değiştirmeden Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.
Server Configuration ekranın da Service Accounts sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent, SQL Server Database Engine ve SQL Server Browse servislerinin hangi Account Name ( Hesap Adı ), Password ( Parola ) ve Startup Type ( Başlangıç Türü ) Automatic ( Otomatik ), Manual ( Manuel ) ve ya Disabled ( Devre dışı ) seçeneklerini yapılandırıyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) ile çalışması için yapılandırmak için Browse diyoruz.
NOT : Burası bir LAB ortamı olduğu için ve yapılandırma da sorun yaşamamak için Domain Admin yetkisine sahip bir kullanıcı ile yapılandırmayı önerdim ve Administrator User ( Kullanıcı ) ile yapılandırdık. Ancak Active Directory Domain ortamın da Domain Admin en yetkili kullanıcı grubu olduğu için Active Directory Domain yapısında farklı bir User ( Kullanıcı ) oluşturup yapılandırmanız daha doğru olacaktır. Çünkü Domain Admin yetkisindeki kullanıcının ele geçirilmesi durumun da Active Directory Domain yapısınada ulaşım sağlanabilir.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) bulmak için yazıyoruz ve Check Names diyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Advaned bölümünden arama yapabilirsiniz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) Administrator geldiğini görüyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator olarak geldiğini görüyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Password ( Parola ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator Password ( Parola ) yazıyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Agent servisinin Startup Type ( Başlangıç Türü ) bölümün de servisin Automatic ( Otomatik ), Manual ( Manuel ) ve ya Disabled ( Devre dışı ) olarak yapılandırabiliriz. Startup Type ( Başlangıç Türü ) bölümünü Automatic ( Otomatik ) olarak yapılandırıyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Database Engine servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) ile çalışması için yapılandırmak için Browse diyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) bulmak için yazıyoruz ve Check Names diyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Advaned bölümünden arama yapabilirsiniz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da Enter the object name to select bölümün de Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) Administrator geldiğini görüyoruz.
Select User, Computer, Service Account, or Group ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Database Engine servisinin Account Name ( Hesap Adı ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator olarak geldiğini görüyoruz.
Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerindeki SQL Server Database Engine servisinin Password ( Parola ) bölümün de Active Directory Domain yapısındaki Domain Admin yetkisine sahip bir User ( Kullanıcı ) BAKICUBUK\administrator Password ( Parola ) yazıyoruz.
Server Configuration ekranın da Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneği işaretliyoruz.
Instant File Initialization ( Anında Dosya Oluşturulması ) Microsoft SQL Server 2005 versiyonu ile karşımıza gelen bu özellik. Çok hızlı büyüyen Database ( Veritabanı ) bu özelliğin aktif edilmesi önerilmektedir. Bu özellik sayesinde Allocate edilen Database ( Veritabanı ) dosyaları sıfır ile doldurulmadan anında Allocate edilmesidir.
Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneği aktif edilmezse Allocate işlemi sırasında Data File sıfır ile doldurulmaktadır.
Bu sayede aşağıdaki işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
- Database ( Veritabanı ) Oluşturulması
- Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Ekleme
- Mevcut Database ( Veritabanı ) Data File Boyutunu Manual ( Manuel ) olarak büyütülmesi
- Database ( Veritabanı ) Restore İşlemleri
Microsoft SQL Server 2016 versiyonunda önce bu özellik için gereken işlemleri Microsoft SQL Server kurulumu sonrasında yaptığımız bir çok ayar gibi kurulum sonrasında yapıyorduk. Microsoft SQL Server 2016 versiyonundan sonra Grant perform Volume Maintenance Task privilege to SQL Server Database Engine Services seçeneğini işaretleyerek hızlıca yapılabilmektedir.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sonrasında Service Accounts için Services bölümünde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak bu işlemde dikkat edilmesi gerekmektedir herhangi bir sorunda Microsoft SQL Server 2022 servisleri çalışmayacaktır.
Server Configuration ekranın da Service Accounts sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamlıyoruz ve Collation sekmesine geçiyoruz.
Server Configuration ekranın da Collation sekmesin de SQL Server Database Engine için Collation seçimi yapmak için Customize tıklayarak gerekli yapılandırmayı yapabilirsiniz.
Server Configuration ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
NOT : Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında Collation seçeneği kullanılacak olan yazılım ve uygulamalar için farkılılık gösterebilir.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 bağlantısı için Authetication Mode yapılandırması yapılandırdığımız ekrandır.
Windows authetication mode : Bu şekilde sadece Windows login’leri ile SQL Server’a erişilebilir. Windows Authentication, Active Directory’de etkin hale getirilmişse, en yüksek güvenlik seviyesi sağlayan Kerberos güvenlik protokolünü kullanır.
Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) : Bu şekilde bir SQL Server’a hem Windows authentication hem de SQL Server authentication ile erişilebilir. SQL Server kurulurken default olarak Windows Authentication Mode’da kurulur. SQL Server’ınızı dilerseniz kurulum esnasında Mixed Mode ( SQL Server authentication and Windows authentication ) olarak ayarlayabilirsiniz. Tabiki burda Microsoft SQL Server 2022 kullanacağımız uygularımız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) için bir sa kullanıcısı için bir şifre yapılandırabilirsiniz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de Specify SQL Server administrators seçeneği altında bulunan Add Current User tıklıyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de Specify SQL Server administrators seçeneği altına BAKICUBUK\Administrator ( Administrator ) kullanıcısının geldiğini görüyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Server Configuration sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Data Directories sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 sunucumuz üzerinde Database, Log ve Backup dosyalarının tutalacağı dizinleri yapılandırmak için bu sekmeye geçiyoruz.
Data Directories sekmesin de Microsoft SQL Server 2022 kurulacağı default olarak gelen dizinleri görüyoruz. Data root directory, User database directory, User database log directory ve Backup directory sunucumuz üzerinde tutulacağı dizinlerdir.
Neden diskleri farklı dizinlerde yapılandırdığımızı belirtmek gerekirse. Örneğin ortamınızda ki Microsoft SQL Server 2022 ( Standalone ) olarak yapılandırdığınız yani SQL Server Always ON ya da SQL Failover Cluster yapılandırması yapmadığımızı düşünelim. Microsoft SQL Server 2022 ( Standalone ) olarak yapılandıracağınız sunucu üzerinde işletim sisteminden farklı olarak RAID yapılmış SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz varsa Data, Log, Temp ve Backup için bu SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz üzerinde tutulmasını sağlayabilirsiniz. Buradakı amacımız hem performans hem de yönetimi kolay olması sağlamaktır.
Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısında Data, Log, Temp ve Backup dizinleri Cluster Shared Volumes ( CSV ) Disklerimiz üzerinde tutulurken.
Microsoft SQL Server 2022 Failover Cluster yapısında farklı olarak Microsoft SQL Server 2022 Server Always ON yapısında Data, Log, Temp ve Backup dizinleri sunucularımız Diskler üzerinde tutulacaktır.
SQL Server Always ON yapısında User database directory, User database log directory ve Backup directory dizinlerini W22SQL22NOD1 ve W22SQL22NOD2 isimli sunucularımız üzerindeki yapılandırdığımız dizinlerde tutulması gerekmektedir.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız DATA (F:) isimli dizin altında DATA isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database log directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız LOG (H:) isimli dizin altında LOG isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de User database log directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de Backup directory bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız BACKUP (I:) isimli dizin altında BACKUP isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de Backup directory bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da Data Directories sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra TempDB sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de default olarak gelen dizinler değiştirebiliriz.
Microsoft SQL Server 2022 üzerinde SQL Server Always ON yapısı yapılandırdığımız için için TempDB ve TempLog dizinlerini sunucumuz üzerindeki diskimiz üzerinde tutulması için yapılandırıyoruz.
TempDB : Microsoft SQL Server Tempdb veritabanı, geçici tabloları, geçici stored procedure gibi geçici dosyaların tutulduğu bir veritabanıdır. Resultset ile yapılan sıralama işlemleri Tempdb veritabanında yapılır. Verilerin geçici olarak saklanması gerektiğinde Tempdb veritabanı kullanılır. Tempdb veritabanı içerisinde objeler geçici olarak saklanır. Bu geçici objeler; geçici tablolar, stored prosedürler, tablo değişkenleri ve global temp tablolardır. Tempdb’de online index işlemleri, triggerlar tetiklendikten sonraki durum da saklanır. TempDB veritabanı bu nedenle çok yoğun geçici işlem kullanan Axapta, SAP gibi uygulamaların kullanmış olduğu Microsoft SQL Server Databaselerde yüksek performans sağlayabilmek için TempDB Database yapısının çok iyi yapılandırılması gerekmektedir. SQL Server yeniden başlatıldığında Tempdb yeniden oluşturulur. Tempdb üzerinde backup ya da restore seçenekleri kullanılamaz. Buradaki yapılandırma Microsoft SQL Server 2022 üzerinde kullanacağınız uygulamara göre değişiklik gösterebilir.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Data directories bölümün de bulunan dizini değiştirmek için Remove diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Data directories bölümün de bulunan dizini yapılandırmak için Add diyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız TEMP (G:) isimli dizin altında TEMP isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Data directories bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Log directories bölümünü yapılandırmak için üç noktaya tıklıyoruz.
Browse For Folder ekranın da W22SQL22NOD1 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırdığımız LOG (H:) isimli dizin altında LOG isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturup seçiyoruz ve OK diyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de Log directories bölümünü yapılandırdık.
Database Engine Configuration ekranın da TempDB sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra MaxDOP sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da MaxDOP sekmesin de Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.
MaxDOP : Microsoft SQL Server Maksimum paralellik derecesi (MAXDOP) yapılandırma seçeneğini paralel bir planı için bir sorgu yürütme kullanılan işlemci sayısını denetler. Bu seçenek, paralel olarak çalışmayı gerçekleştiren sorgu planı işleçleri için kullanılan iş parçacığı sayısını belirler. Olup olmadığını SQL Server simetrik çoklu işlem (SMP) bilgisayar, olmayan tekdüze bellek erişimi (NUMA) bilgisayar veya hiper iş parçacığı etkin işlemciler ayarlandığına bağlı olarak, Maksimum paralellik derecesi seçeneği uygun şekilde yapılandırmanız gerekir. Sp_configure sistem saklı yordamını kullandığınızda SQL Server için Maksimum paralellik derecesi seçeneği yapılandırmak için kullanabileceğiniz genel yönergeler anlatılmaktadır. Sorgu bu seçenek belirtiyorsa (MAXDOP) seçeneği Transact-SQL sorgu ipuçları Maksimum paralellik derecesi seçeneği sp_configure değerini geçersiz kılabilirsiniz. Kaynak Yöneticisi kullanılarak yapılandırılan değeri MAXDOP değeri aşarsa veritabanı altyapısı SQL Server 2008 ve sonraki sürümleri, kaynak yöneticisi MAXDOP değeri kullanır. Maksimum paralellik derecesi seçeneğiyle kullanılan tüm anlambilim kuralları MAXDOP sorgu ipucu kullandığınızda geçerlidir.
Database Engine Configuration ekranın da MaxDOP sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Memory sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da Memory sekmesin de Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.
Memory : Microsoft SQL Server tarafında bazı durumlarda Memory ( RAM ) limitleme işlemi gerekebilir. Microsoft SQL Server iki çeşit hafıza yönetim sistemi vardır. Birincisi Dynamic Memory’dir. Bu yöntemde, Microsoft SQL Server kullanabildiği kadar çok hafızayı kullanır ve Operating System (OS) ve ya diğer uygulamaların ihtiyacı olduğunda ihtiyaç kadar hafızayı boşaltır. Sonra tekrar kullanır. Diğer yöntem ise Static Memory’dir. Bunda Minimum ve Maximum Memory ( RAM ) kullanım değerleri belirlenir. Microsoft SQL Server da hafızayı bu değerlere göre kullanır. Microsoft SQL Server 2022 kurulumu sırasında bu sekmede Microsoft SQL Server 2022 üzerinde gerekli olan Memory ( RAM ) limitleme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Database Engine Configuration ekranın da Memory sekmesin de gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra FILESTREAM sekmesine geçiyoruz.
Database Engine Configuration ekranın da FILESTREAM sekmesin de Microsoft SQL Server 2019 ile birlikte gelen yeni bir sekme Microsoft SQL Server 2019 kurulumun da önceki versiyonlarda böyle bir yapılandırma sekme yoktu.FILESTREAM sekmesinde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.
File Stream : File Stream yapısı, varbinary (MAX) BLOB nesneleri (doküman, resim, video vb.) sunucu üzerindeki NTFS File system üzerinde veritabanı ile bütünleşik yapıda tutar. File system üzerinde file stream dosyaları oluşturur ve bu dosyaları veritabanının bir parçası yapar. Blob nesneleri NTFS file system’de file stream yapıda tutmak yerine, tabloda varbinary(MAX) veri tipini kullanarak veritabanının içine de gömebiliriz. Eğer dosyalarınız genel olarak 1 MB’tan küçükse veritabanı üzerinde tutmanız performansı arttıracaktır. Bununla beraber BLOB verilerin boyutu büyük olduğu için veritabanı yönetimini zorlaştıracaktır.(Backup, DBCC CHECKDB,Restore vb.)
Database Engine Configuration ekranın da FILESTREAM sekmesinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.
Features Configuration Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için seçenekleri bir kez daha sistem tarafından kontrolden geçiriyor. Herhangi bir hata yoksa eğer Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için Next diyerek devam ediyoruz.
Features Configuration Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için gerekli olan yapılandırma da herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor.
Microsoft SQL Server 2022 kurulumu ve yapılandırması için bütün adımları Passed olarak görüyoruz. Eğer herhangi bir hata alırsanız gerekli yapılandırmayı yaptıktan sonra Re-run diyerek gerekli kontrolleri tekrar sağlayabilirsiniz.
Ready to Install ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgisini görüyoruz.
Ready to Install ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumu için yapılandırma bilgisini kontrol ettikten sonra Install diyerek W22SQL22NOD2 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu başlatıyoruz.
Installtion Progress ekranın da Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başladığını görüyoruz.
Complete ekranın da W22SQL22NOD2 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.
Computer restart required ekranın da W22SQL22NOD2 isimli sunucumuzun Restart ( Tekrar Başlat ) edilmesi gerektiği uyarısını alıyoruz. OK diyerek uyarıyı kapatıyoruz.
Complete ekranın da W22SQL22NOD2 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunu sonlandırıldığını görüyoruz.
Complete ekranın da W22SQL22NOD2 isimli sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.
Complete ekraninda Close diyerek SQL Server 2022 Setup Wizard ekranını kapatıyoruz.
W22SQL22NOD1 ve W22SQL22NOD2 isimli Windows Server 2022 sunucularımız üzerinde Microsoft SQL Server 2022 kurulumlarını tamamlandı.
Bir sonraki yazımızda Microsoft SQL Server 2022 SQL Always ON yapılandırmasını öncesinde Microsoft SQL Server 2022 servisleri üzerinde gerekli ayarları yapılandırmayı anlatıyor olacağız.
Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle….