Site icon Baki CUBUK

Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Yapısına Database Eklemek

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2016 Üzerinde Microsoft SQL Server 2016 Failover Cluster Kurulumu, Windows Server 2016 Üzerinde Microsoft SQL Server 2017 Failover Cluster KurulumuMicrosoft SQL Server 2017 Failover Cluster Kurulumu, Microsoft SQL Server 2019 Kurulumu, Microsoft SQL Server Management Studio 18.4 Kurulumu, Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Kurulumu, Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Yapısına Sunucu Eklemek ve Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster Yapısına Database Oluşturmak sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımız da Windows Server 2019 üzerinde Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster yapısının kurulumu ve yapılandırılmasından sonra mevcut olan bir Database ( Veritabanı ) Attach ( Ekleme ) işlemini anlatacağız.

Peki Nedir Failover Cluster :

Yapımız içerisinde bulunan Failover Cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında Donanımsal ve Yazılımsal sorun nedeniyle Down duruma geldiklerinde Failover Cluster üyesi olan  bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 Adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine) var.  Sunucularımızın herhangi birinde Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle Down duruma geldiğinde yani kapandığında üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine) bununla birlikte Down duruma gelerek ulaşılamayacaktır. İşte böyle bir sorunda Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerindeki Virtual Machine ( Sanal Makine) otomatik olarak diğer fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Failover Cluster ortamı için gerekli olan Quroum alanı ve Cluster Volume yapılandırmasını bu sunucumuz üzerinde yapılandırılmış durumdadır.

İkinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19SQL19NOD1 isminde Birinci Network Kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.202/24 İkinci Cluster Network kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.2.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırmasını yaptıktan sonra Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster yapılandırılmış durumdadır.

Üçüncü sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19SQL19NOD2 isminde Birinci Network Kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.204/24 İkinci Cluster Network kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.2.204/24 olarak yapılandırılmış ve Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırmasını yaptıktan sonra Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster kurulum yapılandırılmış durumdadır.

Daha önceki Microsoft SQL Server Management Studio 18.4 Kurulumu sizlerle paylaşmıştık.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu açıyoruz. Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster yapısı kurulumu yapılandırmış olduğumuz SQLCLUSTER yapısını ismini Server name bölümüne yazıyoruz. Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster yapısı kurulumu sırasında belirlediğimiz Authentication seçeneğine göre SQL Server Authentication seçerek User name ve Password yazarak ya da Windows Authentication seçerek User name ve Password yazarak Connect diyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolu geliyor. Microsoft SQL Server 2019 Failover Cluster yapısına bağlandığımızı görüyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunda SQLCLUSTER yapısı üzerinde sağ tuş Attach diyerek varolan bir Database ( Veritabanı ) SQLCLUSTER yapısı üzerine ekliyoruz.

Attach Database ekranın da Databases to attach bölümünde Add diyoruz.

Locate Database Files ekranın da MUGECUBUK.mdf isimli Database ( Veritabanı ) seçerek OK diyoruz.

Attach Database ekranın da Databases to attach bölümüne MUGECUBUK.mdf isimli Database ( Veritabanı ) geldiğini görüyoruz.

Attach Database ekranın da “MUGECUBUK” database detailes bölümünde Transaciton log file not found. A new empty log file will be created olarak görüyoruz. Database ( Veritabanı ) Log dosyası başka bir dizinde bulunduğu için böyle bir hata görüyoruz.

Attach Database ekranın da “MUGECUBUK” database detailes bölümünde Log Database ( Veritabanı ) dosyasını dizini yapılandırıyoruz.

Locate Database Files ekranın da MUGECUBUK_log.ldf isimli Log Database ( Veritabanı ) seçerek OK diyoruz.

Attach Database ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

MUGECUBUK isimli Database ( Veritabanı ) SQLCLUSTER yapısı üzerine Attach ( Eklemek ) edildiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

Exit mobile version