Microsoft SQL Server 2017 Always ON Yapısına Sunucu Eklemek

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da Windows Server 2019 Üzerinde SQL Server 2017 Always ON Kurulumu ve Windows Server 2019 Üzerinde SQL Server 2017 Always ON Yapısına Database Eklemek sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda da Windows Server 2019 Üzerinde SQL Server 2017 Always ON yapısınına sunucu eklemeyi anlatacağız.

Peki Nedir SQL Server Always ON :

Microsoft SQL Server Always ON yapısı High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) ve Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) çözümüdür.

High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) şirket ortamlarınızda bulunan Datacenter ( Veri Merkezi ) üzerinde birden fazla sunucu ile yapılır. Sunuculardan birinin Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun nedeniyle arızalanması durumunda diğer sunucunuzun devreye girmesini sağlayan teknolojidir.

Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) şirket ortamlarınızda bulunan Datacenter ( Veri Merkezi ) üzerinde oluşabilecek herhangi beklenmedik bir felaket sonucu ( Deprem, Sel, Yangın ) Datacenter ( Veri Merkezi ) tamamen hizmet veremez duruma gelme ihtimaline karşı farklı bir uzak lokasyonda Datacenter ( Veri Merkezi ) kurularak sağlanır. Örneğin Datacenter ( Veri Merkezi ) Istanbul’da ise  Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) olarak İstanbul’da farklı bir lokasyonu ya da Ankara,İzmir gibi uzak ve daha az riskli bir lokasyonu Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) için tercih edebilirsiniz. Microsoft Azure Cloud ve Amazon Cloud gibi Cloud ( Bulut ) hizmetlerinde Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) Datacenter ( Veri Merkezi ) olarak yapılandırabilirsiniz.

Microsoft SQL Server Always ON yapısı kurulum ve yapılandırması için ortamınızda Windows Server Failover Cluster yapısı içinde en az iki sunucuya ihtiyac duymakdır.

Availability Group yapısını Synchronous ( Senkron ) olarak yapılandırırsanız Availability Group yapısı içindeki tüm Database ( Veritabanı ) Synchronous ( Senkron ) bir şekilde çalışacaktır. Yani ortamdaki Primary Database ( Veritabanı ) gelen bir istek Secondary Database ( Veritabanı ) işlenmeden kullanıcıya işlem tamamlandı bilgisi iletilmeyecektir. Bu çok yoğun Transaction ( İşlem ) alan Database ( Veritabanı ) biraz performans kaybına neden olabilir. Ama Automatic ( Otomatik ) Failover Synchronous ( Senkron ) Availability Group yapısı yapılabildiği için herhangi bir sorun yaşamazsınız. Sunucularda herhangi bir Donanımsal ya da Yazılımsal bir sorun olması durumunda herhangi bir kesinti yaşanmadan Availability Group yapısı diğer sunucudan Automatic ( Otomatik ) bir şekilde hizmet vermeye devam edecektir.

Availability Group yapısını Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırısanız eğer. Primary Database ( Veritabanı ) veritabanına gelen bir istek Secondary Database ( Veritabanı ) işlenmeyi beklemeden direk kullanıcıya işlem tamamlandı bilgisi iletilecektir ve arka tarafta Synchronous ( Senkron ) yapılacaktır. Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırılan Availability Group yapısında Secondary Database ( Veritabanı ) yazma işlemi için belli bir süresi yoktur. Buradaki yazma işlemi ortamınızda mevcut Donanım ve Network yapınızın Performansına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Availability Group yapısını Automatic ( Otomatik ) ya da Manual ( Manuel ) olarak Failover yapabilirsiniz. Automatic ( Otomatik ) Failover yapabilmek için Availability Group yapısını Synchronous ( Senkron ) olarak yapılandırmanız gerekmektedir.  Çok yoğun Transaction ( İşlem ) içeren sistemlerde Availability Group yapısını Synchronous ( Senkron ) ve Automatic ( Otomatik ) olarak yapılandırabiliriz. Index Rebuild ( Dizin Yeniden Oluşturma ) işlemlerinde Performans kaybı daha fazla olduğu için sıkıntı yaşayan yapılarda Index Rebuild ( Dizin Yeniden Oluşturma ) öncesinde Availability Group yapısını Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırabilirsiniz.

Automatic ( Otomatik ) Failover işlemi Availability Group yapısını dahil bir Database ( Veritabanı ) oluşan bir hata sonucu gerçekleşmez. Availability Replica seviyesinde gerçekleşir. Availability Group yapısında Database ( Veritabanı ) biri Corrupt ( Bozulma ) olması Transaction Log ( İşlem Logu ) dolmuş, Database ( Veritabanı ) bulunduğu Data dizini dolmuş gibi sebeplerde Automatic ( Otomatik ) Failover işlemi gerçekleşmez.

High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) ve Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) SQL ServerAlways ON’da nasıl kullanıldığını için örnek vermemiz gerekirse.

Datacenter ( Veri Merkezi ) iki Adet sunucumuz var. Bu iki sunucumuzu Windows Server Failover olarak yapılandırdınız. Bu iki sunucumuz üzerinde SQL Server Always ON yapılandırdınız ve Synchronous ( Senkron ) olarak yapılandırdınız. Bu yapılandırmaya High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) yapılandırması deriz.

Datacenter ( Veri Merkezi ) iki Adet sunucumuz var. Bu iki sunucumuzu Windows Server Failover olarak yapılandırdınız Datacenter ( Veri Merkezi ) bir sıkıntı olma ihtimaline karşı başka bir lokasyonda Datacenter ( Veri Merkezi ) üzerinde bir sunucuz var. Bu sunucuyuda mevcut Windows Server Failover yapınıza dahil ettiniz ve mevcut SQL Server Always ON yapınıza Replica ( Kopya ) olarak yapılandırdınız ve Asynchronous ( Asenkron ) olarak yapılandırdınız. Bu yapılandırmaya Disaster Recovery ( Felaket Kurtarma ) yapılandırması deriz. SQL Server Always ON yapısında aynı Availability Group yapısı içinde birden fazla Secondary yapılandırması yapabilirsiniz.

SQL Server üzerinde High Availability ( Yüksek Erişebilirlik ) yapısının kurulumu ve yapılandırmasını başlayabiliriz.

Öncelikle sağlamamız gerekenleri aşağıda listeledim:

  • Ortamınızda Windows Server Failover yapısına dahil 2 Adet Sunucunuzun olması gerekiyor.
  • Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde de SQL Server 2017 Stand-alone olarak kurmanız gerekiyor.
  • Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde de kurmuş SQL Server 2017 Stand-alone Instance’ların Service Account ( Servis Hesabı ) aynı Domain User ile yapılandırmanız gerekiyor.
  • Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde de Best Practice olarak aynı Boyutta ve aynı isimde Drive’lar olmalı. Drive’ların içinde aynı pathler olmalı. Örneğin 1 sunucumuz üzerinde D adında bir diskimiz varsa 2 sunucumuz üzerinde aynı boyutta D adında bir diskimiz olması gerekmektedir. 1 sunucumuz üzerinde D adında bir diskimiz için Data isminde bir klasör varsa 2 sunucumuz üzerinde D adında bir diskimiz için Data isminde bir klasör olması gerekmektedir.
  • Ortamınızdaki 2 Adet Sunucunuz üzerinde kurulmuş olan Windows Server Failover Account ( Windows Server Failover ismi ) bu 2 Adet sunucunun Active Directory Domain Controller bulunduğu OU ( Organization Unit ) Create Computer Object yetkisinin verilmesi gerekiyor. Bu yetkiyi yapılandırmazsanız eğer Listener oluştururken hata alabilirsiniz.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19DC isminde IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortamı kurulmuştur. Ayrıca bu sunucumuz üzerinde File and Storage Service üzerinde ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması yapılandırarak Failover Cluster ortamı için gerekli olan Quroum alanı yapılandırmasını bu sunucumuz üzerinde yapılandırılmış durumdadır.

İkinci sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19SQL17NOD1 isminde Birinci Network Kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.202/24 İkinci Cluster Network kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.2.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırmasını yaparak SQL Server Always ON yapılandırması yapılandırılmış durumdadır.

Üçüncü sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19SQL17NOD2 isminde Birinci Network Kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.204/24 İkinci Cluster Network kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.2.204/24 olarak yapılandırılmış ve Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırmasını yaparak SQL Server Always ON yapılandırması yapılandırılmış durumdadır.

Dördüncü sunucumuz Windows Server 2019 Datacenter işletim sistemine sahip W19SQL17NOD3 isminde Birinci Network Kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 İkinci Cluster Network kartı IP Address ( IP Adresi ) 192.168.2.210/24 olarak yapılandırılmışdır. Bu sunucumuz üzerinde  Failover Cluster Feautures ( Özelliği ) kurulumu ve yapılandırmasını yaparak SQL Server Always ON yapılandırmasına dahil ediyor olacağız.

Kurulum ve yapılandırmaya başlamadan önce W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde aşağıdaki yapılandırmalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Sunucularımımızın Region ( Bölge ) ayarlarının English ( United States ) olarak yapılandırılmış olması gerekmektedir.
  • Sunucular üzerinde Windows Firewall devre dışı duruma getirilmelidir.
  • Sunucularımımızın üzerinde User Account Control kapatılmalıdır.
  • Sunucularımımızın üzerinde Anti-Virus yazılımının kurulmaması ve kurulu olan Anti-Virüs programların devre dışı bırakılması gerekmektedir.
  • Sunucularımımızın üzerindeki bütün Driver, Bios, Firmware güncelleştirmelerinin yapılması ve aynı seviyede olması gerekmektedir.
  • Sunucularımımızın üzerindeki Windows Update’lerin yapılması ve aynı seviyede olması gerekmektedir.
  • Virtual Machine ( Sanal Makine ) Ağ protokolleri ile kendi aralarında ve ya dış dünya ile haberleşmesi için en az 1 adet daha Network Kartı olması gerekmektedir.
  • Sunucularımımızın üzerindeki Computer Name ( Sunucu İsmi ) düzenliyoruz.
  • Sunucularımımızın üzerindeki Network Adapter ( Network Kartı ) üzerinde IP Address ( IP Adresi ) düzenliyoruz.

Bu bilgileri aktardıktan sonra Sunucularımız üzerinde Failover Cluster özelliğinin kurulumu ve yapılandırmasına geçebiliriz.

W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzun Computer Name ( Sunucu İsmi ) düzenleyerek, Network Kartları üzerinde IP Adress ( IP Adresi ) yapılandırarak Active Directory yapısına dahil ettik.

Server Manager konsolunu açıyoruz. Dashboard ekranın da Add roles and Features tıklıyoruz. Dilerseniz sağ üst köşedeki Manage menüsünden Add Roles and Features ile rol ekleme sihirbazını açabiliriz.

Add Roles and Features Wizard bilgi ekranı geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Select Installation Type ekranın da

Role-based or feature-based insallation : Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) kurulum ve yapılandırdığımız seçenektir. Windows Server 2019 üzerinde bulunan ve ihtiyacımız olan  Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik ) bu seçenek ile kurulum ve yapılandırmasını yapabilirsiniz.

Remote Desktop Services installation : Eski adıyla Terminal Service ( TS ) olarak bilinen ve Windows Server 2008 ile birlikte Remote Desktop Services ( RDS ) Uzak Masaüstü kurulumu ve yapılandırmasını hızlı ve standart olarak bu seçenek ile yapabilirsiniz.

Select Installation Type ekranın da biz Microsoft SQL Server sunucumuz üzerinde Failover Clustering özelliğinin kurulumu yaparak yapılandıracağımız için Role-based or features-based Installation seçeneği ile Next diyerek devam ediyoruz.

Select destination server ekranın da kurulumu hangi sunucu üzerinde yapılacak ise o sunucuyu seçmemiz gerekiyor. Biz W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Failover Clustering özelliğinin kurulumunu yaparak yapılandıracağımız için bu sunucumuzu seçiyoruz ve Next diyerek yapılandırmaya devam ediyoruz.

Select server roles ekranın da Microsoft SQL Server Cluster yapısı için herhangi bir Roles ( Rol ) kurulumu ve yapılandırması gerçekleştirmeyeceğiz. Microsoft SQL Server Cluster yapısı için sadece Features ( Özellik ) ekranın da Failover Cluster Features ( Özellik ) kurulumunu yaparak yapılandıracağımız için Next diyerek devam ediyoruz.

Select features ekranın da Microsoft SQL Server üzerinde Failover Cluster kurulumunu ve yapılandırmasını yapacağımız için Features ( Özellik ) ekranın da Failover Clustering ve Multipatch I/O özelliklerini kuracağız. Bu nedenle Failover Clustering ve Multipatch I/O kurulum için işaretliyoruz.

NOT : Bizim buradaki ortamımız Lab ortamı olduğu için kullanacağımız ortak disk alanını Windows Server 2019 üzerinde ISCI Target yapılandırması ile yapacağız. Şirket ortamlarında bu işleme gerek duyulmaz şirket ortamlarında genellikle HBA ile bağlı bir Storage’den disk alanı kullanarak yapılandırılır bu nedenlede kullanılan Storage Multipatch I/O ve ya işletim sistemi üzerindeki Multipatch I/O özelliğinin kurulması gerekmektedir.

Failover Clustering özelliğini seçtiğimiz de Add Roles and Features Wizard ekranı geliyor karşımıza Failover Clustering özelliği ile birlikte Remote Server Administration Tools özelliği içinde bulunan Failover Clustering Tools ve altında bulunan Failover Clustering Module for Windows PowerShell; Failover Clustering Management Tools  özelliklerinin kurulmasını gerektiğini belirtiyor bizlere kurulumu devam etmek için Add Required Features diyerek Remote Server Administration Tools altında bulunan bu özelliğinde kurulması sağlıyoruz.

Failover Clustering özelliği kurulum ve yapılandırmak için hazır.

Select features ekranın da Multipatch I/O seçiyoruz.

Select features ekranın da Failover Clustering ve Multipatch I/O kurulum ve yapılandırmak için hazır Next diyerek devam ediyoruz.

Confirm installation selections ekranın da Install diyerek Failover Clustering ve Multipatch I/O Features ( Özellik ) kurulumunu başlatabiliriz. Failover Clustering ve Multipatch I/O Features ( Özellik ) kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak restart etmek istersek eğer Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretlememiz gerekiyor.

Failover Clustering ve Multipatch I/O Features ( Özellik ) kurulumu tamamlandıktan sonra sunucumuzu otomatik olarak restart etmek için Restart the destination server automatically if required işeretliyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra sunucumuzun otomatik olarak restart olacağı bilgisi veriyor. Yes diyerek kabul ediyoruz.

Install diyerek Failover Clustering ve Multipatch I/O Features ( Özellik ) kurulumlarını başlatıyoruz.

Installation progress ekranın da Failover Clustering ve Multipatch I/O Features ( Özellik ) kurulmaya başladığını görüyoruz.

Sunucumuz restart olduktan sonra Failover Clustering ve Multipatch I/O Features ( Özellik ) başarılı bir şekilde kurulduğunu görüyoruz. Close diyerek Add Roles ve Features Wizard ekranını kapatıyoruz.

W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Failover Cluster özelliğinin kurulumu tamamladıktan sonra. W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Failover Cluster yapısına dahil etmeden önce aşağıdaki işlemleri tamamladık.

  • Sunucumuzun ismini düzenledik.
  • Sunucumuz üzerindeki IP yapılandırmasını tamamladık.
  • Sunucumuzu Active Directory Domain ortamına dahil ettik.
  • Sunucumuz üzerinde Failover Clustering ve Multipatch I/O özelliklerinin kurulumlarını tamamladık.
  • Sunucumuz üzerinde Quorum alanının bağlantısını gerçekleştirdik.

Failover Cluster ortami için kullanacağımız Quorum alanı için Windows Server 2019 üzerindeki yapılandırmayi daha önceki Windows Server 2019 ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması ile sizlerle paylaşmıştık.

Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Failover Cluster yapısına dahil etmek için gerekli olan yapılandırma işlemlerine geçebiliriz.

Failover Cluster Manager konsolu açıyoruz.

Failover Cluster Manager konsolu üzerinde Nodes menüsü üzerinde sağ tuş yaparak Add Node… ya da Actions menüsü altinda bulunan Add Node… yapılandırmaya başlayabilirsiniz.

Before You Begin bilgi ekranı geliyor karşımıza kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Select Servers ekranın da Failover Cluster yapısına dahil edeceğimiz sunucumuzu Enter server name bölümüne sunucumuzun ismini yazdıktan sonra Add diyerek ekleyebiliriz  ya da sunucumuzu Browse diyerek Active Directory Domain yapısı üzerinden arayarak ekleyebiliriz. W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Enter server name bölümüne ismini yazarak ekleyeceğiz.

W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Failover Cluster yapısına dahil ediyoruz.

Select Servers ekranın da Failover Cluster yapısına dahil edeceğimiz sunucumuzu Enter server name bölümüne Failover Cluster yapısına ekleyeceğimiz W19SQL17NOD3 isimli sunumuzu yazıyoruz ve Add diyerek ekliyoruz.

Select Servers ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Validation Warning ekranın da Failover Cluster yapısını kurulum ve yapılandırmasına geçmeden önce sunucularımız üzerindeki Failover Cluster yapılandırması için gerekli olan Roles ( Rol ) ve Features ( Özellik )lerin kurulumunu sunucularımız üzerinde Donanım ve Yazılım versiyonlarını kontrol edilmesi gerektiği uyarısını alıyoruz. Failover Cluster yapısı kurulmadan önce bu testi yapmanızı önemle tavsiye ediyoruz. Yes ile başlayan seçeneği seçip Next diyerek Failover Cluster ortamının yapılandırması için gerekli olan kontrol işlemini başlatıyoruz.

Before You Begin bilgi ekranı geliyor karşımıza yapılandırmaya devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Testing Options ekranın da Failover Cluster yapımız yapılandırması için Run all test (recommended) diyerek bütün kontrolleri mi yapacağız yoksa Run only tests I select diyerek sistem ile ilgili belirleyeceğiniz kontroller mi yapacağız onu belirlememiz gerekiyor. Testing Options ekranın da biz bütün testleri yaparak Failover Cluster yapılandırması sırasında sorunla karşılaşmamak için Run all test (recommended) seçeneğini seçiyoruz ve bütün kontrolleri başlatmak için Next diyerek devam ediyoruz.

Confirmation ekranın da Failover Cluster yapımız için sunucularımız üzerinde yapılacak olan bütün kontrollerin bir listesini görüyoruz. Bütün kontrolleri başlatmak için Next diyerek devam ediyoruz.

Validating ekranın da Failover Cluster yapımız için gerekli testlerin başladığını görüyoruz.

Summary ekranın da Failover Cluster yapısı için yapılan kontrollerin raporunu görüyoruz. Eğer bütün kontrolleri Success olarak görüyorsanız Failover Cluster ortamının sunucumuzun eklenmesi için hiçbir sorun yoktur. Eğer herhangi bir hata alırsanız ilgili hatayı detaylı olarak kontrol ederek düzettikten sonra testleri tekrar başlatabilirsiniz. View Report diyerek Failover Cluster Validata Report ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Finish diyereek Validate a Configuration Wizard ekranını kapatıyoruz.

Confirmation ekranın da Failover Cluster yapımıza dahil olacak olan W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu görüyoruz. Add all eligible storage to the cluster seçeneğinde Failover Cluster ortamındaki bütün Storage yapılarının W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde yapılandırma sırasında eklenmesi için seçili bırakıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Configure the Cluster ekranın da W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzun Failover Cluster yapısına dahil edildiğini görüyoruz.

Summary ekranın da W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzun Failover Cluster yapımıza sorunsuz bir şekilde dahil edildiğini görüyoruz. View Report diyerek raporu ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Finish diyerek Add Node Wizard ekranını kapatıyoruz.

Failover Cluster Manager konsolu geri geldiğimizde Nodes bölümünde W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzun Nodes bölümüne geldiğini ve Up durumda olduğunu görüyoruz.

W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Failover Cluster yapısına dahil ettik sonra Microsoft SQL Server 2017 kurulumuna geçebiliriz.

Ancak kuruluma geçmeden önce bir kaç yapılandırmaya dikkat etmemiz gerekiyor.

  • Sunucularımızın üzerinde Region ( Bölge ) ayarlarının English ( United States ) olarak yapılandırılmış olması gerekmektedir. Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için önemlidir eğer bütün ayarlarımız Turkish olarak kalırsa Microsoft SQL Server 2017 servislerinin çalışmasında sorun yaşayabilirsiniz.
  • Sunucularımızın üzerinde Windows Firewall devre dışı duruma getirilmelidir.

SQL Server Installation Center ekranı geliyor karşımıza.

SQL Server Installation Center ekranın da Installation seçeneği seçiyoruz. Installation seçeneği seçtikten sonra New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçerek Microsoft SQL Server 2017 kurulumu ve yapılandırmasını başlatıyoruz.

Product Key yani Lisans ekranı geliyor karşımıza iso dosyanız ile birlikte gelen lisans numarası varsa bu bölüme lisans bilgilerimizi giriyoruz ya da benim gibi sizde Microsoft Open bir lisansa sahipseniz lisans bilginiz otomatik olarak gelicektir ve bu lisansımızı seçiyoruz. Eğer Microsoft SQL Server Lisans bilgisiniz yok ise deneme olarak  Enterprise Evaluation kurabilirsiniz ve ya ücretsiz Express, Express with Advanced Services sürümlerinden birisini seçmek için Specify a free edition bölümünden seçiminizi yapabilirsiniz. Biz Microsoft SQL Server Enterprise Lisans bilgimiz  otomatik geldiği için Next diyerek devam ediyoruz.

License Terms ekranın da I accept the license terms diyerek Lisans Sözleşmesini onaylayarak Next diyerek devam ediyoruz.

Global Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumuna başlamadan sistemimizdeki Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için herhangi bir eksik ya da hata olup olmadığını kontrolü gerçekleştiriyor. Herhangi bir eksik ya da hata yoksa kuruluma Next diyerek devam edebiliriz.

Microsoft Update ekranın da Microsoft Update güncelleştirme kontrole edebiliriz. Use Microsoft Update to for update (recommended) seçeneği ile güncelleştir olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2017 kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Product Updates ekranın da Microsoft SQL Server 2017 için güncelleştirme olduğunu bilgisini kontrol edebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2017 kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Install Setup Files ekranında Microsoft SQL Server 2017 gerekli dosyaların kopyalandığını görüyoruz.

Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2017’in hangi servislerinin ve özelliklerinin kurulacağı seçeceğiz. Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için secilmesi için zorunlu eklentiler Database Engine Services, SQL Server Replication, Full-Text and Semantic Extractions for Search, Data Quality Services, Client Tools Connectivity, Client Tools Connectivity Backwards Compatibility, Client Tools SDK ve SQL ClientConnectivity SDK seçenekleridir. SQL Server Management Tools özelliği artık ayrıca indirilerek kurulmaktadır.

Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için Database Engine Services, SQL Server Replication, Full-Text and Semantic Extractions for Search, Data Quality Services, Client Tools Connectivity, Client Tools Connectivity Backwards Compatibility, Client Tools SDK ve SQL ClientConnectivity SDK servislerini ve özellikleri seçiyoruz.

Feature Selection ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için Database Engine Services, SQL Server Replication, Full-Text and Semantic Extractions for Search, Data Quality Services, Client Tools Connectivity, Client Tools Connectivity Backwards Compatibility, Client Tools SDK ve SQL ClientConnectivity SDK servislerini ve özellikleri seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Instance Configuration ekranın da Default olarak Instance adı için MSSQLSERVER gelmektedir Biz bu ismi Default gelen şekliyle bırakıyoruz. Siz dilerseniz Name İnstance bölümünden bu ismi değiştirebilirsiz. Aynı zamanda Instance için atanan program dizininide Instance root directory kısmında değiştirebilirsiniz. Biz Default ayarları değiştirmiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2017 servislerinin hangi kullanıcı ile çalışacağını yapılandıracağız.

Server Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2017 servislerinin çalışacağı kullanıcıları yapılandırdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Database Engine Configuration ekranın da Authetication Mode seçimi yapılmaktadır. Eğer Mixed Mode olarak yapılandırıyorsanız tabiki burda Microsoft SQL Server 2017 kullanacağımız programımız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) için bir sa kullanıcısı bir şifresi atamalıyız. Specify SQL Server administrators bölümünde Microsoft SQL Server 2017 için eğer Windows authetication mode kullanılacaksa Active Directory Domain ortamınızda atamış olduğunuz kullanıcı atanır. Biz Windows authetication mode kullanacağımız için Add Current User tıklıyoruz.

Specify SQL Server administrators bölümüne Administrator kullanısımızın geldiğini görüyoruz.

Specify SQL Server administrators ekranın da Data Directories sekmesinde SQL Server 2017 DatabaseLog ve Backup dosyalarının tutalacağı dizinleri yapılandırmak için bu sekmeye geçiyoruz.

Data Directories sekmesinde Default olarak gelen dizinler değiştirebiliriz. Microsoft SQL Server 2017 üzerinde SQL Always ON yapısı kuracağımız için Database, Log ve Backup dizinlerini sunucularımız üzerinde Disklerimiz üzerinde tutulması için yapılandırıyoruz.

Neden diskleri farklı dizinlerde yapılandırdığımızı belirtmek gerekirse. Örneğin yapınızda SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz varsa Data,Log,Temp ve Backup için bu SSD ( Solid State Disk ) diskleriniz üzerinde farklı dizinler oluşturup burada tutulmasını sağlayabilirsiniz. Buradaki amacimiz hem Performans hem de yönetimi kolay olması açısından.

Data Directories sekmesinde Microsoft SQL Server 2017 üzerinde SQL Always ON yapısı kuracağımız için Database, Log ve Backup dizinlerini sunucularımız üzerindeki Disklerimiz üzerinde tutulması için yapılandırdıktan sonra TempDB sekmesine geçiyoruz.

TempDB sekmesinde Default olarak gelen dizinler değiştirebiliriz. Microsoft SQL Server 2017 üzerinde SQL Always ON yapısı kuracağımız için TempDB ve TempLog dizinlerini sunucularımız üzerindenki Disklerimiz üzerinde tutulması için yapılandırıyoruz.

TempDB sekmesinde Microsoft SQL Server 2017 üzerinde SQL Always ON yapısı kuracağımız içinTempDB ve TempLog dizinlerini sunucularımız üzerindenki Disklerimiz üzerinde tutulması için yapılandırdık.

Database Engine Configuration ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Feature Configuration Rules ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için seçenekleri bir kez daha sistem tarafından kontrolden geçiriyor. Gerekli yapılandırma kontrol edildikten ve hepsini Passed olarak gördükten sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Ready to Install ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için yapılandırma bilgisini görüyoruz. Ready to Install ekraninda Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için yapılandırma bilgisini kontrol ettikten sonra Install diyerek Microsoft SQL Server 2017 kurulumu başlatıyoruz.

Installation Progress ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumun başladığını görüyoruz.

Complete ekranın da Microsoft SQL Server 2017 kurulumunun başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Close diyerek SQL Server 2017 Setup Wizard ekranını kapatıyoruz.

W19SQL17NOD3 isimli sunucularımız üzerinde Microsoft SQL Server 2017 kurulumlarını tamamlandı.

W19SQL17NOD3 isimli sunucularımız üzerinde SQL Server Always ON yapısına dahil etmeden önce SQL Server servislerinde bazı yapılandırmalar yapmamız gerekmektedir. SQL Server Always ON özelliğini aktif etmemiz gerekmektedir. Eğer sunucularımız üzerinde gerekli yapılandırmayı yapmazsanız aşağıdaki gibi bir hata alırsınız.

SQL Server Configuration Manager konsolunu açıyoruz.

SQL Server Configuration Manager konsolu üzerinde SQL Server Services menüsü açıyoruz.

SQL Server Configuration Manager konsolu üzerinde SQL Server Services menüsü altında bulunan SQL Server (MSSQLSERVER) sağ tuş Properties diyoruz.

SQL Server(MSSQLSERVER) Properties ekranın da AlwaysON High Availability sekmesine tıklıyoruz.

AlwaysON High Availability sekmesinde Enable AlwaysOn Availability Groups işaretlememiz gerekiyor.

AlwaysON High Availability sekmesinde Enable AlwaysOn Availability Groups işaretledikten sonra Apply diyoruz.

Warning ekranında gerekli yapılandırmanın tamamlanması için SQL Server (MSSQLSERVER) servisini Restart ( Tekrar Başlat ) gerektiğini belirtiyor. OK diyerek devam ediyoruz.

SQL Server (MSSQLSERVER) Properties ekranın AlwaysON High Availability için gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

SQL Server (MSSQLSERVER) servisi üzerinde sağ tuş Restart ( Tekrar Başlat ) yapıyoruz.

SQL Server (MSSQLSERVER) servisi üzerinde gerekli yapılandırma tamamladıktan sonra SQL Server Network Configuration menüsü altında bulunan Protocols for MSSQLSERVER menüsüne geliyor. Protocols for MSSQLSERVER menüsü altında bulunan Named Pipes seçeneğini Disabled olarak görüyoruz. Named Pipes seçeneğini Enabled olarak yapılandırmamız gerekmektedir.

Named Pipes seçeneğini tıklıyoruz. Named Pipes Properties ekranı gerliyor karşımıza

Named Pipes Properties ekranın da Named Pipes seçeneğini Enabled bölümünü Yes yapıyoruz ve Apply diyoruz.

Warning ekranında gerekli yapılandırmanın tamamlanması için SQL Server (MSSQLSERVER) servisini Restart ( Tekrar Başlat ) gerektiğini belirtiyor. OK diyerek devam ediyoruz.

Named Pipes Properties ekranın da Named Pipes seçeneğini Enabled olarak yapılandırdıktan sonra OK diyoruz.

SQL Server (MSSQLSERVER) servisi üzerinde sağ tuş Restart ( Tekrar Başlat ) yapıyoruz.

W19SQL17NOD3 isimli sunucularımız üzerinde SQL Server Always ON yapısına dahil etmek için Microsoft SQL Server servislerindeki gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu açıyoruz. W19SQL17NOD1 isimli sunucumuza Connect diyerek bağlanıyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu üzerinde Always On High Availability altında bulunan Availability Groups altında bulunan BAKICUBUKSQLAO ismi ile yapılandırmış olduğumuz Availability Group yapısını görüyoruz.

W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu SQL Server Alwayas ON yapısına Secondary olarak yapılandırmak için Availability Replicas sekmesinde sağ tuş Add Replica… diyoruz.

Introduction ekranın da Always On High Availability yapısı için gerekli yapılandırma için bilgileri görüyoruz. Next diyerek devam ediyoruz.

Connect to Existing Secondary Replicas ekranın da W19SQL17NOD2 isimli Secondary sunucumuza bağlanmak için Connect diyoruz.

Connect to Server ekranın da Server name bölümüne W19SQL17NOD2 olarak geliyor ve Connect diyoruz.

Connect to Existing Secondary Replicas ekranın da W19SQL17NOD2 isimli Secondary sunucumuz üzerine bağlantı sağladıktan sonra Next diyoruz.

Specify Replicas ekranın da Replicas sekmesinde Server Instance bölümünde W19SQL17NOD1 ve W19SQL17NOD2 isimli sunucularımızı görüyoruz. Initial role bölümünde W19SQL17NOD1 isimli sunucumuzu Primary olarak görüyoruz. Initial role bölümünde W19SQL17NOD2 isimli sunucumuzu Secondary olarak görüyoruz. W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandıracağız.

Specify Replicas ekranın da Replicas sekmesinde Add Replica diyoruz.

Connect to Server ekranın da Server name bölümüne W19SQL17NOD3 olarak geliyor ve Connect diyoruz.

Specify Replicas ekranın da Replicas sekmesinde Server Instance bölümünde W19SQL17NOD1 ve W19SQL17NOD2 isimli sunucularımızı görüyoruz. Initial role bölümünde W19SQL17NOD1 isimli sunucumuzu Primary olarak görüyoruz. Initial role bölümünde W19SQL17NOD2 isimli sunucumuzu  Secondary olarak görüyoruz. W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandıracağız.  Initial role bölümünde W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak görüyoruz.

Specify Replicas ekranın da Replicas sekmesinde Automatic Failover (Up to 3) bölümüne işaretliyoruz ve Availability Mode bölümünü Synchronous commit olarak yapılandırıyoruz. Availability Group yapısını Synchronous ( Senkron ) ve Automatic ( Otomatik ) Failover olarak yapılandırmış olduk. Readable Seconday bölümünü No olarak bırakıyoruz.

Specify Replicas ekranın da Replicas sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Endpoints sekmesine geçiyoruz. Default olarak gelen ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Burada dikkat etmemiz gereken eğer sunucularımız üzerinde bir den fazla Instance kullanıyorsanız sunucularınız üzerinde her Instance için değişik bir Endpoint Port kullanmanız gerekmektedir. Örneğin 2 Instance varsa ilk Instance için Availability Group yapısını yapılandırırken Default olarak 5022 portu gelecektir. İkinci Instance’ınız için bir Availability Group yapısını yapılandıracağınız zaman Enpoint Port Number değiştirmelisiniz. İkinci Instance için 5023 portunu kullanabilirsiniz.

Specify Replicas ekranın da Endpoints sekmesinde gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Backup Preferences sekmesine geçiyoruz

Prefer Secondary : Availability Group yapısı içinde aktif olarak yapılandırmış olduğunuz Secondary sunucu varsa otomatik Backuplar ortamınızda Secondary sunucusu üzerinden gerçekleşir. Eğer ortamınızda aktif bir Secondary sunucunuz yoksa Primary sunucusu üzerinden gerçekleşir.

Secondary only : Availability Group yapısı içinde bütün otomatik Backuplar ortamınızda bulunan Secondary sunucusu üzerinden gerçekleşmek zorundadır.

Primary : Availability Group yapısı içinde bütün otomatik Backuplar Primary sunucusu üzerinden gerçekleşmek zorundadır.

Any Replica : Availability Group yapısı içinde Backuplar Primary ve Secondary sunucularınız üzerinden gerçekleşebilir.

Specify Replicas ekranın da Backup Preferences sekmesinde herhangi bir yapılandırma yapmıyoruz.

Specify Replicas ekranın da Backup Preferences sekmesinde gerekli yapılandırmayı Primary olarak seçtikten sonra Listener sekmesine geçiyoruz.

Peki Nedir Listener : Ortamınızda Availability Group yapısı içinde iki sunucumuz var ve Database ( Veritabanı ) o anda hangi sunucuda aktif çalışıyor olursa olsun, Database ( Veritabanı ) ulaşacak olan uygulamalarınız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) yapılandırmış olduğunuz Listener IP Address ( Adresi ) üzerinden aktif olan sunucudaki Database ( Veritabanı ) gider. Listener Virtual ( Sanal ) bir Name ( İsmi ) ve Virtual ( Sanal ) bir IP Address ( IP Adresi ) olur. Uygulamalarınız ( Logo Tiger, Logo Bordro, Mikro, Eta, Nebim gibi ) SQL Server Always On yapısı içinde çalışan iki sunucunun Physical ( Fiziksel ) Name ( İsim ) ve Physical ( Fiziksel ) IP Address ( IP Adresi ) bilmez.

Specify Replicas ekranın da Listener sekmesinde W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandıracağımız için Do not create an availabiliry group listener now seçeneği seçiyoruz. Availability Group yapısında daha önce Listener yapılandırması yaptığımız için herhangi bir işlem yapmadık. 

Specify Replicas ekranın da Ready-Only Routing sekmesinde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Specify Replicas ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Select Initial Data Synchronization ekranın da Secondary sunucusu üzerine Database ( Veritabanı ) senkronizasyonun ilk yapılandırmasını nasıl yapacağımızı seçtiğimiz ekrandır.

Automatic seeding : Bu seçenek ile devam edersek eğer Secondary sunucusu üzerine Database ( Veritabanı ) senkronizasyonu için gerekli olan bütün işlemler Automatic ( Otomatik ) olarak gerçekleştirilecektir.

Full database and log backup : Bu seçenek ile devam edersek eğer her Database ( Veritabanı ) Full Backup ve Log Backup dosyalarını yapılandırmış olduğumuz Share ( Paylaşım ) üzerinden alarak Secondary sunucumuz üzerine kendisi aktarır ve bu işlem için sunucularımız üzerindeki Instance’ın SQL Server Servis hesaplarının Write ( Yazma ) ve Read ( Okuma ) yetkisi olan bir Share ( Paylaşım ) istemektedir. Yapılandırdığınız Share ( Paylaşım ) diskinde bulunan Database ( Veritabanı ) Full Backup ve Log Backup sığacağı kadar yer olmalıdır.

Join only : Bu seçenek ile seçtiğimiz her Database ( Veritabanı ) Full Backup ve Log Backup Manuel ( Manuel ) olarak alıp Manuel ( Manuel ) olarak Secondary sunucusuna bu adımı geçmeden önce kopyalamamız gerekir.

Skip initial data synchronization : Bu seçenek ile yine her Database ( Veritabanı ) Full Backup ve Log Backup Manual ( Manuel ) olarak alıp Manual ( Manuel ) olarak Secondary sunucumuz üzerine kopyalamamız gerekir. Ancak Join only seçeneğinden farklı olarak bu işlemi sonra yapabiliriz.

Select Initial Data Synchronization ekranın da W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandıracağımız için senkronizasyonun Full database and log backup seçeneğini seçiyoruz.

Select Initial Data Synchronization ekranın da Secondary sunucusu üzerine senkronizasyonun Full database and log backup seçtikten sonra Specify the file share patch in Windows format bölümünde W19SQL17NOD1 isimli sunucumuz üzerinde Share ( Paylaşım ) dizinin gösteriyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Validation ekranın da W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandıracağımız ve Availability Group yapısına dahil etmek için gerekli kontroller yapılıyor. W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Availability Group yapısına dahil etmek için bütün adımları Success olarak görüyoruz. Eğer bir sorun varsa Error olarak görürdük ve Back diyerek geri gidebilirsiniz ve yanlış yaptığınız bir yapılandırma varsa yapılandırmayı düzelttikten sonra Re-run validation diyebilirsiniz.

Validation ekranın da W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandıracağımız ve Availability Group yapısına dahil edeceğimiz için Checking the listener configuration yapılandırmasını Warning olarak görüyoruz. Ancak mevcut Availability Group yapısında daha önce Listener yapılandırması yaptığımız için herhangi bir işlem yapmıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandırması ve Availability Group yapısına dahil edilmesi için gerekli olan yapılandırmanın bir özetini kontrol ettikten sonra Finish diyerek kurulumu başlatıyoruz. Script bölümünde Availability Group yapısı için yapılandırmış olduğunuz yapılandırmayı Script ( Senaryo ) olarak alabilirsiniz.

Results ekranın da W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzu Secondary olarak yapılandırması ve Availability Group yapısına başarılı bir şekilde dahil edildiğini görüyoruz. Close diyerek Add Replica to Availability Group Wizard ekranını kapatıyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu üzerinde Always On High Availability altında bulunan Availability Groups altında bulunan BAKICUBUKSQLAO ismi ile yapılandırmış olduğumuz Availability Group yapılandırması üzerine W19SQL17NOD3 isimli sunucumuzun geldiğini görüyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Always On High Availability altında bulunan Availability Groups altında bulunan BAKICUBUKSQLAO ismi ile yapılandırmış olduğumuz Availability Group yapılandırmasında Availability Database sekmesi altında BAKICUBUK ve MUGECUBUK isimli Database ( Veritabanı ) geldiğini ve Restoring olarak görüyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Always On High Availability altında bulunan Availability Groups altında bulunan BAKICUBUKSQLAO ismi ile yapılandırmış olduğumuz Availability Group yapılandırmasının geldiğini görüyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu W19SQL17NOD3 isimli sunucumuz üzerinde Always On High Availability altında bulunan Availability Groups altında bulunan BAKICUBUKSQLAO ismi ile yapılandırmış olduğumuz Availability Group yapılandırmasında Availability Database sekmesi altında BAKICUBUK ve MUGECUBUK isimli Database ( Veritabanı ) geldiğini ve Synchronized olarak görüyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu üzerinde BAKICUBUKSQLAO Listener Name yazıyoruz ve Connect diyoruz.

Microsoft SQL Server Management Studio ( SSMS ) konsolunu üzerinde  BAKICUBUK ve MUGECUBUK isimli Database ( Veritabanı ) Synchronized olarak geldiğini görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

Başa Dön