Merhaba
Bu yazimizde günümüz teknolojisinin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başaran sanallaştırma Hyper-V özelliğinin kurulumunu anlatıyor olacağım.
Hyper-v teknolojisi ile; aynı fiziksel sunucu üzerinde birden fazla işletim sistemi çalıştırabilir, fiziksel kaynakları (cpu, ram, storage vs..) sanal sistemler arasında paylaştırabilir, yük dengelemesi ve disaster recovery senaryoları tasarlanabilir, tamamen esnek ve daha dinamik IT alt yapıları oluşturabiliriz.
Bu temel özelliklerin en önemli getirisi olarak aşağıdaki maddeleri sayabiliriz.
- Donanım maliyetlerinde düşüş
- Lisans maliyetlerinde düşüş
- Elektik maliyetlerinde düşüş
- Operasyon maliyetlerinde düşüş
- Toplam sahip olma maliyetlerinde düşüş
- Sunucu yönetimi ve IT personel maliyetlerinde düşüş
- Kablolama ve sunucu ekipmanı maliyetlerinde düşüş
Tabi bunlar sayabildiğimiz ve gündemde olan maddeler. Bunların dışında, mevcut IT yapınızı sanallaştırma teknolojisi üzerinde değerlendirdiğiniz zaman, daha birçok fayda ortaya çıkması muhtemeldir.
Sanallaştırma ve faydalarıyla ilgili olarak değindiğimiz yüzeysel özelliklerden sonra, Microsoft’un sanallaştırma çözümü Hyper-v nin en önemli özelliklerinden bahsederek devam edelim. Acaba yeni teknoloji neler içeriyor ?
Yeni ve gelişmiş mimari: Yeni 64-bit micro-kernelized hypervisor mimarisi Hyper-V’nin geniş bir aygıt destek yöntemi yelpazesi, gelişmiş performans ve rakiplerine göre daha güvenli bir platform sunmasını sağlıyor.
Yaygın İşletim Sistemi desteği: 32-bit ve 64-bit Windows ve Linux gibi farklı sunucu platformlarında farklı işletim sistemlerinin eş zamanlı çalışabilmesi için destek sağlıyor. Desteklenen işletim sistemi yelpazesinin giderek genişletileceği tahmin ediliyor.
SMP desteği: Tek bir sanal sistemde 4 fiziksel işlemciye kadar (SMP) destek sağlar. (16 Adet Core, 8 Adet Core2Duo, 4 Adet QuadCore)
Bellek desteği: Sanal aygıt başına 64Gb ram destekler.
Gelişmiş depolama erişimi: Doğrudan disk erişimi ve/veya SAN destekler.
Ağ yükü dengelemesi: Hyper-v çalıştıran sunucular üzerindeki sanal sistemler arasında yükü dengelemek üzere, sanal sistemlerin Windows Ağ Yükleme Dengeleme (NLB) Servisi ile birlikte çalışması için kolaylıkla yapılandırılabilmesini sağlar ki wizard yardımı ile birkaç tıklama hareketi kadar basittir.
Donanım paylaşma mimarisi: Yeni sanal hizmet sağlayıcısı/ sanal hizmet kullanıcısı (VSP/VSC) mimarisi ile disk, ağ oluşturma, video vb. gibi temel kaynaklara daha kolay erişilmesini sağlarken bu kaynakların daha etkili kullanılmasını mümkün kılar.
Hızlı geçiş (Quick Migration): Hyper-V, Windows Server ve System Center yönetim araçlarının yüksek erişilebilirlikteki yeteneklerini kullanarak, kullandığınız sanal aygıtın fiziksel bir ana bilgisayar sisteminden bir diğerine en az aksaklık süresi ile geçişini yapmanızı sağlar.
Sanal sistem kopyası (VM Snapshot): Sanal sistemleri önceki hale geri dönebilmeniz ve genel yedekleme/geri yükleme çözümünü geliştirebilmeniz için çok kullanışlı bir özelliktir. Örneğin çalışan sistemler için geri yükleme noktaları oluşturabilir, üzerinde testler yapıp güncelleme paketleri/yazılımlar deneyebilir, sorun olması halinde sistemi önceki zamana geri yükleyebilirsiniz.
Start => Server Manager konsolunu açıyoruz ve Roles altında Add Roles diyoruz.
Karşımıza Add Roles Wizard ekrani geliyor NEXT diyerek devam ediyoruz.
Select Server Roles ekraninda Hyper-V rolünü seçiyoruz ve NEXT diyerek devam ediyoruz.
Introduction to Hyper-V ekraninda Hyper-V ile rolü ile ilgili bilgiler geliyor karşımıza NEXT diyerek kuruluma devam ediyoruz.
Create Virtual Networks bu ekranda sanal makinelerin kendi aralarında ve diğer fiziksel sunucular ve cihazlarla iletişim kurabilmeleri için, sanal bir network oluşturduğumuz ekrandir.Bu ekranda sanal network’ün hangi fiziksel ethernet kartı ve ya kartları üzerinde yapılandıracağımızı belirtmemiz gerekiyor istersek bu yapılandırmayı Hyper-V kurulumu Hyper-V Manager console üzerindende gerçekleştirebiliriz. Bende bu yapılandırmayı daha sonra gerçekleştireceğim için herhangi bir fiziksel ethernet kartını seçmeden NEXT diyerek kuruluma devam ediyorum.
Confirm Installation Selections ekraninda yapılandırmalarımızı kontrol ediyoruz Hyper-V rolünün kurulması için Install diyerek Hyper-V kurulumu başlatıyoruz.
Installation Progress ekranında Hyper-V rolünün kurulumu gerçekleşiyor.
Installation Results ekraninda Hyper-V rolümüz başarıyla kurulduğunu görüyoruz.
Installation Results ekraninda Hyper-V rolü kurulduktan sonra Close dediğimizde kurulumun tamamlanması için Server’imizi Restart etmemizi istiyor bizden YES diyerek kurulumun tamamlanmasi için Server’imizi Restart ediyoruz.
Resume Configuration Wizard ekranı geliyor Server’imiz yeniden başladıktan sonra Hyper-V rolümüzün başarılı bir şekilde kurulduğunu görüyoruz.
Start => Administrative Tools => Hyper-V Manager konsolunu çalıştırıyoruz.
Karşımıza Hyper-V Manager ekrani geliyor