Microsoft Exchange Server 2019 Send Connector Yapılandırması

Merhaba

Daha önceki yazılarımız da

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 Kurulum Gereksinimleri

ve

Windows Server 2022 Üzerinde Exchange Server 2019 Cumulative Update 14 Kurulumu

sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımızda da Microsoft Exhange Server 2019 üzerinde en önemli yapılandırmalardan biri olan Send Connector yapılandırmasını anlatıyor olacağız. Send Connector yapılandırması Microsoft Exchange Server 2019 yapısının dışarıya mail gönderilmesi için gerekli olan bir yapılandırmadır. Send Connector, Transport sunucularının ileti gönderdiği geçitlerdir. Microsoft Exchange Server 2019 dahili E-Mail akışı için gereken bağlayıcılarını otomatik olarak oluşturur ama dışarıya gönderilecek olan postalar için gereken Send Connector yapılandırması oluşturmaz. Dışarıya gönderilecek olan E-Mail akışı için gereken Send Connector  yapılandırılmalıdır.

Microsoft Exchange Server 2019 öncesinde Exchange Server versiyonlarında olduğu gibi kurulumda Default olarak Send Connector yapılandırması gelmemektedir. Send Connector yapılandırması manuel olarak oluşturulması gerekmektedir.

Microsoft Exhange Server 2019 üzerinde öncelikle Exchange Management Shell üzerinde komut yardımıyla Send Connector yapılandırmasını yapıyor olacağız. Sonrasında Exchange admin center konsolu üzerinde Send Connector yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Microsoft Exhange Server 2019 üzerinde öncelikle Exchange Management Shell üzerinde komut yardımıyla Send Connector yapılandırmasına başlamadan önce Exchange admin center konsolu üzerinde Send Connector olup olmadığını kontrol ediyoruz.

Exchange Admin Center konsolu açıyoruz.

Exchange Admin Center konsolunda Domain\user name ve Password bölümlerinde gerekli olan bilgileri yazıyoruz ve sing in diyoruz.

Exchange Admin Center konsolu geliyor karşımıza.

Exchange Admin Center konsolunda mail flow menüsüne tıklıyoruz.

Exchange admin center konsolun da mail flow  menüsü altında send connectors sekmesine tıklıyoruz.

Exchange admin center konsolun da mail flow  menüsü altında send connectors sekmesi altında herhangi bir yapılandırma olmadığını görüyoruz.

Exchange Management Shell konsolunu Run As Administrator olarak çalıştırın ve aşağıdaki komutları kopyalarak Send Connector oluşturuyoruz.

New-SendConnector –Name “Send Connector” -Usage Internet –AddressSpaces “SMTP:*;1” –DNSRoutingEnabled $true –UseExternalDNSServersEnabled $false -ConnectionInactivityTimeOut 00:10:00 -MaxMessageSize “35 MB” -ProtocolLoggingLevel Verbose

Microsoft Exhange Server 2019 üzerinde oluşturacağımız Send Connector özellikleri şu şekildedir;

  • Adı “Send Connector”
  • Herhangi bir Smart Host ile ilişkili değil. Doğrudan TCP/IP ayarlarında tanımlı DNS sunucusuna MX sorguları yaparak e-mail teslimi gerçekleştiriyor.
  • Dış dünyaya en fazla 35 Megabyte ( MB ) boyutunda e-mail gönderimine izin veriyor. ( Mesaj Gövdesi + Attach ( Ekler ) )
  • Log’lama açık

Exchange Management Shell konsolu açıyoruz.

Exchange Management Shell konsoluna aşağıdaki komutu yapıştırıyoruz.

New-SendConnector –Name “Send Connector” -Usage Internet –AddressSpaces “SMTP:*;1” –DNSRoutingEnabled $true –UseExternalDNSServersEnabled $false -ConnectionInactivityTimeOut 00:10:00 -MaxMessageSize “35 MB” -ProtocolLoggingLevel Verbose

komutu çalıştırıyoruz.

NOT : Komutu çalıştırırmadan önce kodun doğru şekilde yapıştırıldığından emin olun. 

Exchange Management Shell konsolu üzerinde Send Connector oluşturulduğunu görüyoruz.

Exchange admin center konsolun da mail flow  menüsü altında send connectors sekmesi altına yapılandırmanın geldiğini görüyoruz.

Şimdi Exchange admin center konsolu üzerinden Send Connector oluşturulmasını anlatıyor olacağız.

Exchange Admin Center konsolu açıyoruz.

Exchange Admin Center konsolunda Domain\user name ve Password bölümlerinde gerekli olan bilgileri yazıyoruz ve sing in diyoruz.

Exchange Admin Center konsolu geliyor karşımıza.

Exchange Admin Center konsolunda mail flow menüsüne tıklıyoruz.

Exchange admin center konsolun da mail flow  menüsü altında send connectors sekmesine tıklıyoruz.

Microsoft Exchange Server 2019 öncesinde Exchange Server versiyonlarında olduğu gibi kurulumda Default olarak Send Connector yapılandırması gelmemektedir. Send Connector yapılandırması manuel olarak oluşturulması gerekmektedir.

Exchange admin center konsolu üzerinde mail flow menüsü altında bulunan send connectors sekmesinde + ( Artı ) tuşuna tıklayarak Send Connector yapılandırma işlemini başlatıyoruz.

new send connector wizard ekranı geliyor karşımıza

Create a Send connector ekranın da Name bölümünde oluşturulacak olan Send Connector için bir isim belirliyoruz.

Create a Send connector ekranın da Type bölümün de bir çok yapılandırma seçeneği olduğunu görüyoruz.

  • Custom : Microsoft Exchange Server olmayan sistemlere bağlanmak için özelleştirilmiş bir Send Connector oluşturur.
  • Internal : Yapınızda bulunan diğer bir Exchange Server üzerinden E-Mail göndermek için Send Connector oluşturur ve varsayılan izinleri ayarlayarak, bağlayıcının Microsoft Exchange Server tarafından kullanılabilmesini sağlar. Bu bağlayıcı, akıllı sistemler kullanılarak E-Mail yönlendirmek için yapılandırılır.
  • Internet : Microsoft Exchange Server Internet üzerinden harici kullanıcılara E-Mail göndermek için bir Send Connector oluşturur. Bu bağlayıcı E-Mail göndermek için DNS kayıtlarını kullanacak şekilde yapılandırılır.
  • Partner : Microsoft Exchange Server iş ortağı etki alanlarına E-Mail göndermek için bir Send Connector oluşturur. Varsayılan durumda sadece Transport Layer Security ( TLS ) sertifikaları ile kimlik denetimi yapılan bağlantılara izin verilir. İş ortağı etki alanları Set-TransportConfig komutunun -TLSSendDomain-SecureList parametresi kullanılarak ayarlanabilen TLS Send Domain Secure listesinde listelenmelidir.

Create a Send connector ekranın da Name bölümüne bir isim verdikten sonra Type bölümünü Internet olarak seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Network Settings ekranın da

  • MX record associated with recipient domain seçeneği Exchange Server göndereceği e-postanın domainine ait MX kaydını DNS Server’dan öğrenip o IP Adresine gönderecektir.
  • Route mail through smart host seçeneğini sizden bir Domain Adı ya da IP Adresi isteyecektir ve gönderdiğiniz tüm e-postaları Domainine bakmadan buraya iletecektir. Bu işlemi şirketiniz dışında bir Smart Host ya da Antispam hizmeti kullanıyorsanız ya da 3.Party bir  E-posta Gateway ya da Antispam çözümü kullanıyorsanız yapılandırabilirsiniz.

Network Settings ekranın da biz MX kaydını mevcut DNS Server yapımız üzerinde yapılandırağımız için MX record associated with recipient domain seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Address scape ekranın da burada sizden istenen bu Send Connector hangi domainler için geçerli olacaktır. Yani siz hotmail, gmail, yandex ya da bakicubuk.com gibi domainlere e-posta gönderirken bu Send Connector mü kullacaksınız bunu yapılandırmak içindir. Exhcange Server üzerinde şöyle bir ayar yapmak mümkündür Örneğin bir firma ile anlaşma yaptınız ve aranızda Network altyapısı var. Anlaşma yaptığınız firmanın adı BAKICUBUK olsun. Siz bakicubuk.com domainine e-posta gönderdiğinizde bu e-postaların internet üzerinden gitmesi yerine iç IP Adresinden gitmesini ve bu nedenlede yapılandırmış olduğunuz Send Connector kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda oluşturacağınız Send Connector için sadece bakicubuk.com yazarak belirteceğiniz IP Adresine e-postaların gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Fakat yapılandıracağınız Send Connector üzerinde tüm domainleri yazmamız mümkün değildir. Bu nedenlede Address space bölümüne Yıldız “ * ” işareti koyarak tüm domainler için yapılandırmış oluruz. Böylece Send Connector tüm domainler için çalışacağını bilir. Cost ( Değeri ) 1 olarak kullanacağız. Eğer başka Send Connectorler olsaydı sıralamak için Cost değerini yapılandıracaktık.

Address scape ekranın da + ( Artı ) tuşuna tıklayarak tanımlama işlemini başlatıyoruz.

add domain ekranın da

  • Type bölümü SMTP olarak gelecektir.
  • Full Qualified Domain Name ( FQDN ) bölümünü bütün Domain üzerine E-Mail göndereceğimiz için Yıldız “ * ” olarak yapılandırıyoruz.
  • Cost bölümü default olarak gelen 1 değerinde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

Eğer Microsoft Exchange Server 2019 üzerinde yapılandıracağınız Send Connector birden fazla Domain kapsıyorsa, bu Address Space yapılandırılması öncelik hangisi olacağını Cost değeri belirlenmektedir. En düşük olan Address Space yapılandırmasına göre bu önceliğe sahip olacaktır. 1 en düşük değerdir.

add domain ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladiktan sonra Save diyoruz.

Address scape ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Source server ekranın da yapılandırılacak olan Send Connector ortamınızda hangi Exchange Server sunucuların yetkili olacağını yapılandırdığımız ekrandır. Bu ekranda şöyle bir bilgi vermek istiyorum. Eğer yapınız büyük ve bir çok Exchange Server sunucunuz varsa buraya sadece bir adet Exchange Server sunucusu yazarsanız ve yazdığınız Exchange Server sunucusu kapanırsa diğer Exchange Server sunucular bu Send Connector kullanamadığı için dış ortama e-posta gönderemezler. Bu sebeple dış ortama e-posta göndermek üzere tasarladığınız tüm Exchange sunucuları buraya eklemeniz gerekmektedir.

Source server ekranın da + ( Artı ) tuşuna tıklayarak gerekli tanımlama işlemini başlatıyoruz. buradakaldık.

Select a server ekranın da W22EXC19 isimli sunucumuzu seçiyoruz ve add diyoruz.

Ortamımızda aynı sunucumuz üzerinde bütün Microsoft Exchange Server 2019 rolleri kurulu olduğu için bu sunucumuzu seçiyoruz. Eğer ortamınız da Mailbox rolü farklı bir sunucu üzerinde kurulu ise onu seçmek zorundasınız.

Select a server ekranın da W22EXC19 isimli sunucumu ekledikten sonra OK diyoruz.

 Source server ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Finish diyoruz.

Exchange admin center konsolu üzerinde mail flow menüsü altında bulunan send connectors sekmesine kontrol ettiğimizde yapılandırmış olduğumuz SendConnector isimli Send Connector geldiğiniz görüyoruz.

Exchange admin center konsolu üzerinde oluşturduğumuz Send Connector kontrol ediyoruz.

Exchange Send Connector – Profile 1 ekranın da general sekmesindeki ayarları görüyoruz.

Exchange Send Connector – Profile 1 ekranın da delivery sekmesindeki ayarları görüyoruz.

 

Exchange Send Connector – Profile 1 ekranın da scoping sekmesindeki ayarları görüyoruz.

Exchange Send Connector – Profile 1 ekranın da herhangi bir yapılandırmayı değiştirmeden kaydedip çıkıp yapıyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

Back To Top