Bu makalemizde Microsoft Exchange 2010 server kurmadan önce yapılması gereken işlemleri anlatacağız.
Microsoft Exchange 2010 kurulumuna başlamadan önce işletim sistemi gereksinimlerini belirteceğiz.
• Desteklenen işletim sistemleri : Windows Server 2008 Standart Sp2 64 Bit,Windows Server 2008 R2 işletim sistemlerine kurulabilmektedir.
• Donanım olarak ise X64 bit destekleyen sistem ve kullanacağınız rollere göre memory ayarlamamız gerekmektedir.Microsoft Exchange 2010 Server sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için en az 4 GB Ram ihtiyaç olduğunu belirmektedir.
Şimdi Exchange 2010 kurulumuna başlamadan önceki işlemleri ayarlıyoruz.
Öncelikle “Server Manager” açıyoruz ve “Add Roles Wizard” “Web server (IIS)” seçerek “NEXT” diyoruz.
“Web server (IIS)” altında Microsoft Exchange 2010 kullanacağı servisleri seçiyoruz.Bu servisler aşağıdaki resimde belirtilmiştir.Gerekli servisleri seçip “NEXT” diyoruz.
Bize son ekranda “Web Server (IIS)” kurulumunda hangi servislerin kuracağı ile ilgili özet vermektedir “INSTALL” diyerek kurulum işlemini başlatıyoruz.
Kurulum işleminin başarılı bir şekilde tamamlandiktan sonra .Bu işlem sonrasında sistemimizi “RESTART” ediyoruz.
“Server Manager” tekrar çalıştırıyoruz. “Add Features Wizard” çalıştırarak “.Net Framework 3.5.1 Features” kurulumu gerçekleştiriyoz.
“.Net Framework 3.5.1 Features”‘ seçtiğimizde çalışması için gerekli olan servisleri eklemimizi istiyor bizden “Add Required Features” seçerek gerekli servislerinde kurulması sağlıyoruz.
Servisler kuruluma hazır “NEXT” diyerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
“INSTALL” diyerek “.Net Framework 3.5.1 Features” kurulumu başlatıyoruz.
Kurulumumuz başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
“Server Manager” tekrar çalıştırıyoruz. “Add Features Wizard”çalıştırarak bu sefer “RPC Over Http Proxy” kurulumu gerçekleştiriyoz. “RPC Over Http Proxy” diğer adıyla Outlook Anywhere kullanıcıları CAS sunucuya kadar RPC over HTTP ile gelirler ve Client access sunucular proxy gibi davranarak erişimi sağlarlar bu yüzden Outlook Anywhere sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için “RPC Over Http Proxy” features kurulması gerekmektedir.
Kurulum ile ilgili özet görüntüsü karşımıza geliyor ve “INSTALL” diyerek kurulumu başlatıyoruz.
“RPC Over Http Proxy” Features kurulumuda başarılı bir şekilde tamamlanıyor.
“Microsoft Exchange Best Paractices Analyzer” kurulumunu başlatıyoruz.Bu servis Microsoft Exchange 2010 üzerinden hata veya durum raporu almamızı sağlamaktadir.
“Microsoft Exchange Best Paractices Analyzer”Otomatik olarak bir Exchange Server dağıtım ve yapılandırmasını inceleyerek Microsoft en iyi yöntemler doğrultusunda olup olmadığını belirler. Yeni bir Exchange sunucusu yüklediğinizde, varolan bir Exchange sunucu yükseltmek istediğinizde veya yapılandırmanızda değişikliklerini yaptıktan sonra Exchange Server Best Practices Analyzerı çalıştırmanızı öneririm.
“NEXT” diyerek kuruluma başlıyoruz.
Lisans sözleşmesini “I agree” diyerek kabul ediyoruz ve “NEXT “diyoruz.
“Microsoft Exchange Best Paractices Analyzer” kurulacağı lokasyonları seçmemizi istiyor. Ben Default ayarlarında bırakıyorum ve “NEXT” diyerek devam ediyorum.
Bu ekranda da herhangi bir değişiklik yapmadan “NEXT” diyorum.
“Microsoft Exchange Best Paractices Analyzer” kurulumu başarıyla gerçekleştiriliyor.
Ve son olarak Microsoft Exchange 2010 kurulumu için gerekli olan Microsoft’un aşağıdaki yamalarını kuruyorum.
Bu yamalarinda kurulumlari başarıyla tamamladıktan sonra Microsoft Exchange 2010 Server için gerekli olan alt yapıyı hazırlamış oluyorum.Bu işlemleri yaptıktan sonra sistemi yeniden başlatıyorum.
Bir sonraki yazımızda Microsoft Exchange 2010 kurulumunu ve yapılandırması anlatıyor olacağım bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…
Baki Selam;
Tebrikler eline saglık ancak bir iki sorum olucak;
RPC over HTTP zorunlu mu ve Best Practice Analyzer’ı neden kurdugun hakkında bir kısım bulamadım bunları da acıklarsan cok daha guzel olur 🙂
Selamlar.
Best Practive Analyzer kurulumu zorunlu değil aslında ama biz genellikle kuruyoruz.RPC over HTTP kurulumu gerekli Outlook Anywhere kullanıcıları)CAS sunucuya kadar RPC over HTTP ile gelirler ve Client access sunucular proxy gibi davranarak erişimi sağlarlar 🙂
Çok güzel bir çalışma, ellerinize sağlık. Çok faydalı oldu bana.
Yardimci olabildiğime sevindim yorumunuz için teşekkür ederim…
Hocam ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. Çok faydalı oldu. Tekrardan teşekkür ederim…
İşi yaradiğina sevindim