Merhaba
Bu makalede Microsoft Azure üzerinde Best Practicelere göre Windows Virual Machine ( Sanal Makine ) çalıştırma, ölçeklenebilirlik, kullanılabilirlik ve yönetilebilirlik konularına değineceğiz.
Not : Microsoft Azure üzerinde iki farklı dağıtım modeli vardır.,
- Azure Resource Manager ( ARM )
- Classic ( Klasik ) kurulum tipi, Bu makale de Microsoft’un yeni dağıtımlar da kullandığı Resource Manager kullanılmıştır.
Mimari diagram Microsoft Azure üzerinde bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturduğunuz da Computer ( Bilgisayar ), Network ( Ağ ) ve Storage ( Depolama ) kaynakları kullanılmaktadır.
- Resource Group : Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturduğumuz da kaynakları içinde tutan bir yapıdır. Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturmadan önce Resource Group oluşturun.
- Virtual Machine ( Sanal Makine ) : Microsoft Azure Galeri üzerinde yayınlanan işletim sistemlerini veya Microsoft Azure Blob’lar üzerine mevcut Virtual Harddisk ( VHD ) ( Sanal Sabit Disk ) dosyanızı Upload ( Yükleme ) edebiilirsiniz.
- Operating System ( OS ) Disk : Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturduğunuz oluşan Operating System ( OS ) diski Microsoft Azure platformu tarafından korunmaktadır. Host sunucular üzerinde yaşanan problemlerden etkilenmez.
- Temporary Disk : Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler üzerinde oluşan geçici disk olarak oluşan D: sürücüsüdür. Bu disk host sunucular üzerindeki Physical ( Fiziksel ) diskler üzerinde saklanır. Bu sebeple Host sunucular üzerinde yaşanılan problemlerden etkilenmektedir. Bu disk üzerinde bilgi tutulması önerilmez.
- Data Disk : Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler üzerinde uygulama verileri için kullanılan kalıcı disklerdir . Veri disklerini Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturduktan sonra ekleyebilirsiniz. Veri diskleri, Operating System ( OS ) Diskler gibi Microsoft Azure Depolama alanları üzerinde saklanmaktadır.
- Virtual Network & Subnet : Her Virtual Machine ( Sanal Makine ) Microsoft Azure içerisinde Subnetlere bölünmüş bir Vnet ( Virtual Network ) içerisinde tutulur.
- Public IP Adresi : Bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturduğunuz da dışarıdan Remote Desktop Protocol ( RDP ) üzerinden bağlantı sağlamak amaçlıdır.
- Network interface ( NIC ) : Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerin Virtual Network ( Sanal Ağ ) ile haberleşmesini sağlamak amaçlı kullanılmaktadır.
- Network Security Group ( NSG ) : Subnet trafiğini engellemek için kullanılır. Tek bir Network interface ( NIC ) ve ya alt bir NSG ilişkilendirebilirsiniz.
- Diagnostics : Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler üzerinde yaşanılan sorunlar tespit etmek için Log yönetimi sorunları gidermek için önemlidir.
Öneriler :
- Özel bir iş yükü yada performanslı bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) çalıştırmanız gerekiyor ise DS ve GS serisini öneriyoruz. Ayrıntılar için Sizes for virtual machines in Azure. Microsoft Azure üzerine var olan iş yükünü taşırken Microsoft Azure Virtual Machine ( Sanal Makine ) boyutu ile başlar .Sonra CPU ( İşlemci ), Memory ( Ram ) ve ya Harddisk okuma /saniye ( IOPS ) başına çıkış işlemleri ile gerçek iş yükü performasını ölçmek ve gerekirse boyutunu ayarlabilirsiniz. Her Virtual Machine ( Sanal Makine ) boyutu için Network interface ( NIC ) ( IP ) limiti farklı olmaktadır.
- Microsoft Azure Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluştururken tüm Microsoft Azure bölgelerini seçmeniz mümkün fakat müşterileriniz, ya da kullanıclarınıza göre bir bölge seçmelisiniz. Bu sayede Latency ( Gecikme ) problem yaşamazsınız. Bölgeye göre hizmetler
Disk ve Depolama Önerileri :
- En iyi disk I/O performansı elde etmek için Premium Depolama, ( SSD ) veri depolama kaynakları kullanın.SSD diskler maliyet diskin boyutuna bağlıdır. IOPS ise disk büyüklüğüne bağlıdır. Bu yüzden üç faktöre dikkat edilmesi gerekir . ( Kapasite, IOPS, verimliliği ) düşünün.
- Bir depolama hesabı 20 VM’e kadar desteklemektedir.
- Bir veya birden fazla very diski ekleyin. Yeni bir Virtual Harddisk ( VHD ) oluşturduğunuzda biçimlendirilmemiş diski Windows Disk Management konsolu üzerinde biçimlendirmek gerekir.
- Veri diskleri çok sayıda var ise depolama hesabının toplam I/O sınırlarına dikkat edilmesi gerekir. Azure subscription and service limits, quotas, and constraints
- C : Operating System ( OS ) diski limiti yetersiz ise işletim sistemi diskini genişletebilirsiniz. How to expand the OS drive of a Virtual Machine in an Azure Resource Group
Network Önerileri :
- Public IP Address ( Genel IP Adres ) Static ( Statik ) ve ya Dynamic ( Dinamik ) olabilir. Varsayılan da Dynamic ( Dinamik )tir.
- Özellikle bir Domain Name Server ( DNS ) kaydına karşılık gelen bir IP Address ( IP Adresi ) ise Static ( Statik ) IP reserve edilmesi gerekmektedir.
- Ayrıca IP Address ( IP Adresi ) için tam etki alanı Full Qualified Domain Name ( FQDN ) oluşturabilirsiniz. Full Qualified Domain Name oluşturun.
- Remote Desktop Protocol ( RDP ) etkinleştirmek için Transmission Control Protocol (TCP) bağlantı noktası 3389 gelen trafiği sağlayan bir NSG kuralı ekleyin.
Ölçeklenebilirlik Hususları :
- Microsoft Azure ‘da Virtual Machine ( Sanal Makine ) oluşturduğunuz makinenin performansına göre Virtual Machine ( Sanal Makine ) boyutunu küçültme ve büyütme yapabilirsiniz. How to resize a Linux
- Yatayda ölçeklemek için bir yük dengeleyici arkasında iki veya daha fazla Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri koyabilirsiniz. Running multiple VMs on Azure for scalability and availability.
Kullanılabilirlik Hususları :
- Yukarıda belirtildiği gibi tek bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için ( SLA‐Service Level Agreement ) yoktur. SLA ( Service Level Agreement ) almak için bir Availability Set içerisine dahil etmeniz gerekir.
- Availability Set içerisine dahil ettiğiniz de Planlı Bakım veya Plansız Bakımdan etkilenmez.
- Virtual Hard Disk ( VHD )’ler dayanıklılık ve kullanılabilirlik için Azure Storage üzerinde çoğaltılır.
Yönetilebilirlik Hususları :
- Resource Group : Aynı yapı içerisinde olan kaynaklarını aynı Resource Group içerisine koyun. Resource Groupları yönetmek, dağıtmak ve izlemek daha kolaydır. Resource Groupları oluştururken anlamlı isimler verin. Bu şekilde belirli bir kaynak bulmak ve onun rölünü anlamanız daha kolay olmaktadır. Resource Group oluştumak için öneriler.
- Virtual Machine ( Sanal Makine ) Diagnostics: Temel sağlık metrikleri, altyapı günlükleri dahil olmak üzere izleme ve teşhis edebilirsiniz. Boot Diagnostics ile Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerin boot olmadığı zamanlarda izleyerek tespit edebilirsiniz.
- Virtual Machine ( Sanal Makine ) Stop : Microsoft Azure üzerindeki Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri Stopped ve Deallocated arasında farklar bulunmaktadır. Microsoft Azure Portal üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ) Stop ettiğiniz de Virtual Machine ( Sanal Makine ) için kullanılan kaynaklar serbest bırakılır. Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapalı kaldığı sürede ücret tahsil edilmez. Virtual Machine ( Sanal Makine ) içerisinde işletim sistemi üzerinden Shutdown ettiğimiz de ise Virtual Machine ( Sanal Makine ) kaynaklarını serbest bırakmaz, Bu yüzden Virtual Machine ( Sanal Makine ) ücreti tehsil edilecektir.
- Virtual Machine ( Sanal Makine ) Silme : Bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) sildiğiniz de, Virtual Hard Disk ( VHD ) diski silinmez. Güvenli bir şekilde very kaybetmeden Virtual Machine ( Sanal Makine ) silme işlemi yapabilirsiniz. Bu durumda Virtual Hard Disk ( VHD ) depolama alanı için ücret tehsil edilecektir. Virtual Hard Disk ( VHD ) silmek için.
- Virtual Hard Disk ( VHD ) disklerinizin yanlışlıkla silinmesini önlemek için, Kaynakları kilitleyin.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…