Microsoft Azure SQL Database Nedir

Merhaba

Bu makalede genel olarak Microsoft’un cloud çözümü olan Microsoft Azure Platformu üzerindeki Azure SQL Database nedir ve Azure SQL Database bize neleri sağlamaktadir onları anlatıyor olacağız. Microsoft Azure SQL Database, Microsoft‘un Cloud ( Bulut ) tabanlı esnek veritabanı hizmeti diyebiliriz. Peki bu Microsoft Azure SQL Database hizmetinin normal sunucularımıza kurduğumuz MSSQL Veritabanlarından farkı nedir?

 

5-06-2016 14-48-16

Öncelikle Physical ( Fiziksel ) olarak bizim gördüğümüz bir sunucu yoktur. SQL Databse kurulum ve yapılandırması Microsoft Azure Portal üzerinden yapılmaktadır. Bu işlemden sonra bize bir Tabular Data Stream ( TDS ) Endpoint sağlanıyor. Artık SQL Database sunucumuza bu Tabular Data Stream ( TDS ) Endpoint üzerinden bağlanarak işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz.Yani bize sunulan servise bağlanıyoruz. Ama arka planda Microsoft Azure servisi, Virtual Machine ( Sanal Makine ) bir sunucu üzerinde tabiki SQL Server yapısını barındırıyor. Ama bizim bu sunucuya erişimimiz bulunmuyor.

Yapıda birçok yararlı ve veritabanı yönetimimizi kolaylaştıran teknolojiler mevcut. Birçok veritabanınızı çok rahat bir şekilde yönetebiliyorsunuz. Örneğin performans ihtiyacınız arttığında donanımınızı yükseltme işlemi Microsoft Azure Portal üzerinden sadece bir kaç ayar ile yapılandırabilirsiniz. Arka plandaki Microsoft Azure sistemi veritabanınızı sürekli olarak online halde tutuyor ( %99.99 ). Maintenance işleriyle siz uğraşmıyorsunuz. MSSQL Server tarafındaki tüm uygulamalarınızı SQL Database tarafında da kullanabilirsiniz. Tabiki bazı eksiklikleri de var bunlara makalemin sonunda değineceğim. Şimdi tekrar Azure SQL Database yapısına dönelim.

Temelde sizin veritabanlarınız 3 farklı SQL sunucusunda tutuluyor. Burası biraz arkaplanda Microsoft Azure içinde bizim müdahale edemediğimiz yapı oluyor.

5-06-2016 14-51-55

Yukarıdaki resim aslında arkaplanda SQL Database Microsoft Azure’un genel yapısını anlatıyor. Load balancer ( Yük Dengeleme ) aracılığıyla az önce bahsetmiş olduğum SQL Server sunucularına bağlantıyı kuruyoruz. Fakat bu bizim göremediğimiz kısım. En üst katmandaki Load Balancer ( Yük Dengeleme ) yanında yazdığı gibi Load balancer sticky sessions to TDS protocol tier notu bir connection içinde yer aldığınızda hep aynı veritabanına gittiğinizi biliyor. Alttaki load balancerlar bu bilgiyi alıyor ve alt bölümdeki load balancer birden fazla SQL Server’a ulaşımı sağlayabiliyor.

5-06-2016 14-52-19

Makalenin önceki kısmında veritabanlarımızın 3 farklı sunucuda tutulduğundan bahsetmiştim. Detayına inersek eğer 3 sunucudan birisi Primary’dir ve diğer ikisi Secondary’dir. Bu yapıda veritabanlarına yapılan READ sorguları 3 sunucu aracılığıyla karşılanır ve Read/Write işlemleri de Primary tarafından gerçekleşir.  En alttaki SQL Azure Fabric ise bahsettiğim 3 farklı sunucu üzerinde herhangi bir problem oluştuğunda Microsoft Azure Fabric servisi Failover mekanizmasını kullanarak farklı bir sunucuyu ekleyerek yapının devamını sağlıyor.

Makalenin başında bahsetmiştim bu SQL Database ne kadarda güzel ama hiç mi kötü yanı yok bunun ?

Evet tabiki eksik yanları da var. Örneğin Integrated Authentication yok ya da Cross-database sorgulamaları yok. Bunlar gibi eksik yanlarını incelemek isterseniz aşağıdaki linki kullanabilir, Microsoft Azure SQL Database‘in size uygun olup olmadığını tam olarak öğrenebilirsiniz.

Azure SQL Database SQL Server’dan Farkları

Choose a cloud SQL Server option: Azure SQL (PaaS) Database or SQL Server on Azure VMs (IaaS)

Bir sonraki yazımızda Microsoft Azure SQL Database kurulum ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

 

Başa Dön