Merhaba
Bu yazımızda Microsoft Azure depolama hizmetlerinden biri olan File Storage özelliğini anlatıyor olacağız. Microsoft Azure File Storage, dosya depolama standardını ( SMB – Server Message Block ) kullanarak bulunan dosya paylaşımı sunan bir hizmetir. Hem Server Message Block ( SMB ) ve Server Message Block ( SMB ) 3.0 protokollerine desteği bulunmaktadır. Bu özellik aslında Windows Server işletim sistemlerin de kullanabildiğimiz dosya paylaşım işlemlerinin aynısıdır. Windows ve Linux işletim sistemlerin de ayrı ayrı kullanılabilmektedir. Daha önceden PowerShell üzerinden komutlar ile yapılan bu hizmet artk Microsoft Azure Portal üzerinden çok daha basit ve yönetilebilir şekilde yapabiliyorsunuz. İster kurum içi ortamlarınız da ister Microsoft Azure üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Server Message Block (SMB ) ile bağlantı sağlayabilirsiniz. Bu özellikle beraber şirket için de ortak kullanım ihtiyacı olan dosyaları tek bir yerden kullandırabilirsiniz. Server Message Block ( SMB ) protokolünün kullanımı çok fazla senaryo da kullanabileceği için farklı farklı ihtiyaçlarınız için çözüm olabilmektedir.
Micosoft Azure Portal üzerinde giriş yaptıktan sonra Sorage Accounts kısmından bir depolama hesabı oluşturacağız. Micosoft Azure Portal üzerinde Marketplace > Everyting altinda Search ( Arama ) bölümüne Storage Account yaziyoruz.
Storage acconunt seçiyoruz ve yapılandırmak için Create diyoruz.
Create storage account ekranidan Name ( İsim ) bölümüne bir isim veriyoruz.
Replication bölümünde oluşturacağimiz Storage Acconut hesabi için birden fazla yapılandırma seçeneği bulunmaktadir.
Zone-redundant stoage ( ZRS ) : Zone-redundant stoage ( ZRS ) seçeneği ile veriniz üç kopya olarak tutulur ve aynı Zone içerisindeki farklı Data Center’larda saklanmaktadır. Zone-redundant stoage ( ZRS ) seçeneği ile Geo-redundant storage ( GRS ) seçeneği lokasyon olarak aynı bölge içerisine uygulanmış hali olarak düşünebilirsiniz. Tüm diğer modellerde şu anda Storage servislerinin hepsi desteklenirken, Zone Redundant modelde sadece Block Blob’lar destekleniyor. İleriki yazılarda bahsedeceğimiz Page Blob, Table ve Queue yapıları Zone Redundant olan Storage Account’larda kullanılamıyor.
Locally-redundant stoage ( LRS ) : Farklı Fault-Domain ve Upgrade-Domain’lerde olacak şekilde storage transactionlarınızın hepsi senkron bir şekilde toplam üç ayrı storage node’una gönderilir. Böylece Azure Storage servisinin arka planında bir donanım sorunu oluşsa da veriniz ulaşılabilir durumda olur.
Geo-redundant storage ( GRS ) : Locally-redundant stoage ( LRS ) seçeneğinde olduğu gibi aynı Data Center üzerinde yine üç kopya tutulmaktadir. Bu üç kopyanın haricinde asenkron olarak transactionlar bir başka lokasyondaki Data Center üzerine gönderilmektedir. Diğer DC’ye gönderilen transaction da yine söz konusu DC’de üç kopya olarak tutulur. Bu seçenek genelde Failover amacı ile kullanılır ve ilk loaskyonda üç kopya bir şekilde kaybedilirse veya altyapı aşağı inerse ikinci lokasyon üzerinden kullanımı sağlanır. İki lokasyon arasındaki Replication asenkron olduğu için Failover esnasında kopyalanmamış bir miktar data tamamen kaybedilebilir.
Read-access geo-redundant storage ( RA-GRS ) : Geo-redundant storage ( GRS ) seçeneği ile aynı özellikleri barındıran bu yapıda ek olarak okuma operasyonları birden çok bölgeye dağıtılarak daha yüksek okuma performansı elde edilir.
Resource group bölümünde Create new seçeneği ile yeni bir Resource group oluşturulacak oluşturacağınız Storage Account burada tutabilirsiniz ya da Use existing seçeneği ile daha önce oluşturmuş olduğumuz Resource group üzerinde Storage Account burada tutabilirsiniz.
Create storage account ekranidan gerekli yapılandırmayı tamamladiktan sonra Storage Account oluşturmak için Create oluşturuyoruz.
Micosoft Azure Portal üzerinde All resources menüsü altina geldiğimizde oluşturmuş olduğumuz bakicubuksa isimli Storage Account oluşturulduğunu görüyoruz.
bakicubuksa isimli Storage Account hesabımın detaylarına girdiğimiz de Blobs, Files, Tables ve Queues seçenekleri yer almaktadır.
Blobs, Files, Tables ve Queues seçeneklerin kullanım yerleri ve yapıları farklı olan bu hizmetlerden Files seçeneğini seçiyoruz.
File share seçeneği ile bir paylaşım alanı oluşturacağız.
New file share ekraninda Name ( İsmi ) ve Quora ( Kota ) belirliyoruz. Create diyerek oluşturuyoruz.
File service menüsü altinda oluşturmuş olduğumuz bakicubukfiles ismindeki paylaşım alanı görüyoruz.
Oluşturmuş olduğumuz paylaşım alanını Windows İşletim sistemi üzerinde bağlantı sağlayabilmek için Connect seçeneği ile karşımıza gelen net use komutunu kullanacağız.
İhtiyacımız olan Storage Acount Access Key için Storage Account > Setting > Access Keys bölümünden erişebilirsiniz.
Oluşturduğum paylaşım alanı bir disk olarak görmek için aşağıdaki net use komutunu komut satırına giriyoruz.
Komut başarılı bir şekilde çalıştıktan sonra Windows üzerinde aşağıdaki gibi görünecektir. Bağlantı işlemini bu şekilde basitçe tamamlıyoruz.
Micosoft Azure Portal üzerinden de Files ( Dosya ) ve Documents ( Döküman ) Upload işlemini yapabiliyoruz.
Upload Files kısmından dosyamızı seçerek Start Upload diyerek yapabiliyoruz.
Directory kısmın da ise farklı Files ( Dosya ) oluşturarak kullanım senaryomuzu geliştirebiliriz.
New directory bölümünede bir Folder ( Dosya ) oluşturuyoruz.
Windows üzerindeki değişikliği aşağıdaki gibi görebilirsiniz.
Edit Quota diyerek daha önce yapılandırmış olduğumuz Quota ( Kota ) artırabiliriz.
Basit bir kullanım çözümü olan Azure File Storage özelliğini anlatmaya çalıştım. Detaylar için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.
Get started with Azure File storage on Windows
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…