Site icon Baki CUBUK

Microsoft Azure Backup Server Disk Yapılandırması

Merhaba

Azure Backup hizmeti, Microsoft Azure bulutundaki verilerinizi yedekleyip kurtarmaya yönelik basit, güvenli ve uygun maliyetli çözümler sunar.

Neleri Yedekleyebilirim ?

Azure Backup’ı Neden Kullanmalısınız ?

Azure Backup şu önemli avantajları sunar:

Azure Backup Fidye Yazılımlarından Nasıl Korunur ?

Azure Backup, önleyici önlemler uygulayarak ve kuruluşunuzu saldırganların sistemlerinize sızan her adıma karşı koruyan araçlar sağlayarak kritik iş sistemlerinizi ve yedekleme verilerinizi fidye yazılımı saldırılarına karşı korumaya yardımcı olur. Hem verileriniz aktarımdayken hem de beklerken yedekleme ortamınıza güvenlik sağlar.

Bu yazımızda Microsoft Azure Backup Server v3 üzerinde disk yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Sunucumuz üzerine eklemiş olduğumuz Harddisk üzerinde Computer Management konsolu üzerinde gerekli yapılandırmayı yapıyor öncelikli olarak.

Computer Management konsolu açıyoruz ve Disk Management menüsüne tıklayarak açıyoruz.

Computer Management konsolun da Disk Management menüsüne tıklayarak açtığımızda direk olarak karşımıza Initialize Disk ekranı geliyor.

Initialize Disk ekranın da Select disks bölümü altında sunucumuz üzerine eklediğimiz Harddisk’imizi Disk 1 olarak görüyoruz.

Initialize Disk ekranın da Use the following partition style for the selected disks bölümü altında sunucumuz üzerine eklediğimiz Harddisk’imizi MBR (Master Boot Record ) ya da GPT (GUID Partition Table ) olarak yapılandırabiliriz.

MBR (Master Boot Record ) : MBR, disk bölümlerini yönetmek için kullanılan, nispeten eski ancak günümüzde halen pek çok kullanıcı tarafından kullanılan bir bölümleme sistemidir. Depolama alanında organize edilen disk bölümlerine dair bilgiler de bu sistem tarafından tutulur. MBR ayrıca işletim sistemi için disk bölümlerini taramaya yarayan kodu barındırır. Bir MBR disk, en fazla dört adet birincil bölüme sahip olabilir. Daha fazla bölüm yaratmak için dördüncü bölüm genişletilebilir olarak ayarlanabilir. Bu sayede dördüncü bölüm bünyesinde daha fazla alt bölüm oluşturulabilir. MBR diskler, bölümler için 32-bitlik kayıt sistemi kullandığı için her bir disk bölümü için 2TB sınırı vardır.

GPT (GUID Partition Table ) : UEFI standardına sahip olan bu sistem, diskin bölümlerini düzenleyen en güncel sistemdir. Yani UEFI tabanlı bir sisteminiz varsa MBR yerine GPT kullanmanız gerekmekte. MBR’nin aksine, GPT’de teorik olarak sınırsız bölüm oluşturulabilir. Yani MBR sayesinde bir diskte en fazla 4 adet birincil bölüm olabilirken GPT ile böyle bir sınırınız yoktur. Diski istediğiniz kadar bölümlere (E, F, G vb.) ayırabilirsiniz. GPT, depolama alanı olarak da MBR’den bir adım öndedir. MBR’de bulunan her bir bölüm için 2TB sınırı, GPT’de 9.44ZB (Zettabyte) gibi boyutlara ulaşabilmektedir. Elbette bu değer sadece teorik olarak mümkün. Zira Windows işletim sistemlerinde her bir bölümün maksimum kapasitesi 256 TB olarak sabitlenmiştir.

Initialize Disk ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Computer Management konsolun da Disk Management menüsü altında Disk 1 isimli diskimizi Online olarak görüyoruz.

Computer Management konsolun da Disk Management menüsü altında Disk 1 isimli diskimiz üzerinde sağ tuş New Simple Volume seçeneğine tıklıyoruz.

Welcome to the New Simple Volume Wizard ekranı geliyor karşımıza Next diyerek devam ediyoruz.

Specify Volume Size ekranın da Disk 1 isimli diskimiz üzerinde ne kadar alanı kullanacağımızı MB ( Megabyte ) olarak yapılandırıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Assign Drive Letter or Path ekranın da Disk 1 isimli diskimizi Assign the following drive letter seçeneği E dizini olarak yapılandırıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Format Partition ekranın da Disk 1 isimli diskimizi Format this volume with the following seçeneği seçiyoruz. File system bölümünü NFTS olarak, Allocation unit size bölümünü Default olarak ve Volume label bölümüne bir isim belirliyoruz. Perform a quick format seçeneğini işaretli olarak bırakıyoruz. Hızlı bir şekilde formatlanması için.

Format Partition ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Completing thee New Simple Volume Wizard ekranın da gerekli yapılandırmanın bir özetini görüyoruz. Finish diyerek Disk1 isimli diskimiz üzerinde yapılandırmayı tamamlıyoruz.

Computer Management konsolun da Disk Management menüsü altında Disk 1 isimli diskimizi Online ve yapılandırmış olarak görüyoruz.

Sunucumuz üzerinde Harddisk yapısını kontrol ettiğimizde AzureBackupVolume ismi ile yapılandırmış olduğumuz E dizini görüyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolunu açıyoruz ve Management menüsüne tıklıyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolunu açıyoruz ve Management menüsü geliyor karşımıza.

Microsoft Azure Backup Server konsolunu açıyoruz ve Management menüsün de Disk Storage bölümün de herhangi bir yapılandırma olmadığını görüyoruz..

Microsoft Azure Backup Server konsolunu açıyoruz ve Management menüsün de Disk Storage menüsün de Add diyerek yeni bir disk ekleyebliirsiniz. Disk Storage menüsün de Rescan diyerek sunucunuz üzerinde diskleri kontrol etmesini sağlayabilirsiniz.

Microsoft Azure Backup Server konsolunu açıyoruz ve Management menüsün de Disk Storage menüsün de Add diyerek yeni bir disk yapılandırmasını başlatıyoruz.

Add Disk Storage ekranın da yapılandırmış olduğumuz E dizini Harddiskimizi Available volumes bölümü altında görüyoruz.

Add Disk Storage ekranın da yapılandırmış olduğumuz E dizini Harddiskimizi Available volumes bölümü altından Seleced volumes bölümü altına taşımak için Add diyoruz.

Microsoft Azure Backup Server ekranın da diskimizin formatlanacağı bilgisini görüyoruz Yes diyerek devam ediyoruz.

Add Disk Storage ekranın da yapılandırmış olduğumuz E dizini Harddiskimizi Seleced volumes bölümü altında görüyoruz. Friendly Name bölümüne bir Name ( İsim ) yapılandırabilirsiniz. Capacity bölümü altında Harddisk’imizin kapasitesini görüyoruz.

Add Disk Storage ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Add Disk Storage ekranın da gerekli yapılandırmanın yapıldığını görüyoruz.

Microsoft Azure Backup Server konsolun da Management menüsün de Disk Storage bölümün de yapılandırmış olduğumuz Harddisk’imizin geldiğini görüyoruz..

Microsoft Azure Backup Server konsolun da Management menüsün de Disk Storage bölümün de Details bölümü altında yapılandırmış olduğumuz Harddisk’imizin bilgilerini görüyoruz..

Computer Management konsolun da Disk Management menüsü altında Disk 1 isimli diskimizin yapılandırma sonraki durumunu görüyoruz.

Sunucumuz üzerinde Harddisk yapısını kontrol ettiğimizde yapılandırma sonraki durumunu görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version