Merhaba
Daha önceki yazilarimizda Exchange Server 2010 Kurulum öncesi gereksinimleri,Exchange Server 2010 Kurulumu ve Exchange Server 2010 Sertifika Yapılandırmasi gibi bazi adimlari sizlerle paylaşmiştim. Bu yazimizda da Exhange Server 2010 üzerinde en önemli konfigürasyonlardan biri olan Send Connector oluşturulmasıdır. Send Connector Exchange Server 2010 yapımızın dışarıya mail gönderilmesi için gerekli olan bir yapılandırmadir.
Send Connector, Transport sunucularının ileti gönderdiği geçitlerdir. Exchange Server dahili posta akışı için gereken Send bağlayıcılarını otomatik olarak oluşturur ama dışarıya gönderilecek olan postalar için gereken Send Connector oluşturmaz. Dışarıya gönderilecek olan mail akışı için gereken Send Connector ve gereken diğer Send Connector yapılandırılmalıdır.
Exchange Managment Console açıyoruz.
Exchange Managment Console üzerinde Organization Configuration bölümü altinda bulunan Hub Transport‘ a tıklıyoruz.
Hub Transport tıkladığımızda sağ taraftaki Send Connectors tabına geliyoruz.
Hub Transport tıkladığımızda sağ taraftaki Send Connectors tabına geldiğimizde dilersek Send Connectors bölümünde sağ tuş yaparak New Send Connector‘ diyebiliriz ya da Actions menüsü altinda bulunan New Send Connector‘ e tıklıyoruz.
New Send Connector wizard ekrani geliyor karşımıza.
New Send Connector ekraninda Name bölümüne bir isim belirliyoruz.
Select the intended use for this Send Connector bölümünde bir çok seçenek olduğunu görmekteyiz. Bunlardan bahsedicek olursak eğer :
- Custom Exchange sunucusu olmayan sistemlere bağlanmak için özelleştirilmiş bir Send Connector oluşturur.
- Internal Kuruluşta, diğer bir taşıma sunucusuna posta göndermek için Send Connector oluşturur ve varsayılan izinleri ayarlayarak, bağlayıcının Exchange Server sunucuları tarafından kullanılabilmesini sağlar. Bu bağlayıcı, akıllı sistemler kullanılarak posta yönlendirmek için yapılandırılır.
- Internet Internet üzerinden, harici kullanıcılara posta göndermek için bir Send Connector oluşturur. Bu bağlayıcı, posta göndermek için DNS kayıtlarını kullanacak şekilde yapılandırılır.
- Partner İş ortağı etki alanlarına posta göndermek için bir Send Connector oluşturur. Varsayılan durumda, sadece Transport Layer Security ( TLS ) sertifikaları ile kimlik denetimi yapılan bağlantılara izin verilir. İş ortağı etki alanları Set-TransportConfig komutunun -TLSSendDomain-SecureList parametresi kullanılarak ayarlanabilen TLS Send Domain Secure listesinde listelenmelidir.
New Send Connector ekraninda dışa mail gönderimi için bir yapılandırma yapacağımız için Name bölümüne Internet olarak bir isim belirliyorum. Select the intended use for this Send Connector bölümünüde Internet olarak işaretliyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum.
NOT : Buradaki belirleyeceğiniz isim için lütfen türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin.
Address Space ekranında Add diyerek Exchange Server yapımızın hangi domain yapısına mail göndereceğini belirliyoruz.
Add tıkladığımız da SMTP Address Space penceresi geliyor karşımıza.
Eğer Exchange Server yapımız tüm domainler mail göndermesini istiyorsak Address bölümüne * işaretini koyuyoruz. * işareti tüm domainleri kapsamaktadir. Örneğin bu alana *.com olarak belirlersek o zaman sadece .com uzantili domainlere mail gönderimi sağlanmiş olacaktir. Ben bütün domain uzantılarına mail göndermek istediğim için Address Space kısmına * koyuyorum ve alta bulunan Include all subdomins işaretliyorum. Cost kısmınada default olarak gelen 1 değerinde herhangi bir değişiklik yapmiorum. Eğer Send Connector birden fazla domaini kapsıyorsa, bu Address Space yapılandırılması öncelik hangisi olacağını cost değeri belirlemektedir. En düşük olan Address Space yapılandırmasına göre bu önceliğe sahip olacaktır. 1 en düşük değerdir.
Address Space ekranında yapılandırmayı tamamladıktan sonra NEXT diyerek devam ediyoruz.
Network Settings ekraninda Send connector ile nasıl mail göndermek istediğinizi yapılandırmamız gerekmektedir.
Use Domain Name System (DNS) “MX” Records To Route Mail Automatically’yi seçerseniz, Send connector bir DNS sunucusunu sorgulamak için, Transport sunucusu üzerindeki DNS istemci hizmetini kullanır ve hedef adresi çözer.
Route Mail Through The Following Smart Hosts’u seçerseniz, postanın işlenmesi için gönderileceği akıllı sistemi belirmeniz gerekir. Add’i tıklayın. Add Smart Host iletişim kutusunda, akıllı sistemin nasıl bulunacağını belirlemek için IP Address veya Fully Qualified Domain Name (FQDN) seçeneğini seçin. IP Address’i seçerseniz, akıllı sistemin IP adresini yazın. Fully Oualified Domain Name (FQDN) seçeneğini seçerseniz, akıllı sistemin tam etki alanı adını yazın. Transport sunucusu, FQDN’i çözebilmelidir.
Source Server ekraninda ortamimizda hizmet veren Hub Transport sunucusunda oturum açarsanız, bu sunucu otomatik olarak kaynak sunucu olarak eklenecektir. Bağlayıcıyı Hub Transport sunucuları ve Edge Transport Server aboneliğini ile ilişkilendirmek için Add tıklayıp. Select Hub Transport And Subscribed Edge Transport Servers iletişim kutusunda, ileti göndermek için kaynak sunucu olarak kullanılacak Hub Transport sunucusunu ve ya Edge Transport Server aboneliğini seçip OK’i tıklayın NEXT diyerek devam ediyoruz.
New Connector ekraninda yapmış olduğumuz yapılandırma özetini görmekteyiz.
Configuration Summary ekraninda Shell komutlarini görmektesiniz.
Usage parametresi, Send connector türünü Custom, Internal, Internet veya Legacy olarak ayarlar. -AddressSpace parametresi, Send connectornın adres alanını FQDN’e veya IP adresine göre ayarlar. -DNSRoutingEnabled parametresi, DNS kayıtlarının aramalar için kullanılıp kullanılmayacağını veya kullanılacak akıllı sistemleri belirler. DNS kayıtlarını kullanmak için DNSRoutingEnabled’ı $true olarak ayarlayın. Akıllı sistemleri kullanmak için DNSRoutingEnabled $false olarak ayarlayıp, akıllı sistemleri belirlemek için -SmartHosts parametresini kullabilirsiniz.
Yapılandırmış olduğumuz Send connector New diyerek oluşturuyoruz.
Completion ekraninda Finish diyerek yapılandırmayi tamamliyoruz.
Exchange Managment Console tekrar açtığımızda oluşturmuş olduğumuz Internet isimli Send Connector’un geldiğini görüyoruz.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…