Merhaba
Bu yazimizda Cyberoam ING UTM Firewall ilk kurulum yapılandırmasindan bahsediyor olacağız. Cyberoam ING UTM Firewall arayüzüne bağlanmak için ilk önce cihazımızın LAN A portu ve bilgisayarımız arasında bağlantı sağlamamız gerekmektedir. Cyberoam ING UTM Firewall LAN A portu default olarak 172.16.16.16/255.255.255.0 olarak gelmektedir. Cyberoam ING UTM Firewall açıldıktan sonra aşağıdaki gibi 172.16.16.*/255.255.255.0 IP bloğundan bir IP Adresi vererek herhangi bir internet tarayıcısı kullanarak 172.16.16.16 adresine erişim sağlabilirsiniz.
Cyberoam ING UTM Firewall erişimi Web Admin Console üzerinden ya da 3. Party bir program ( Putty ) ile yapabiliriz.Her iki ekrandan işlem yapabilmek için aşağıdaki default User Name ( Kullanıcı Adı ) ve Password ( Şifre ) kullanabilirsiniz.
Web Admin Console :
Kullanıcı adı : cyberoam
Şifre : cyber
Console Bilgileri ( Console ile işlem yaparken admin kullancı ike işlem yapmaniz gerekmektedir )
Kullanıcı adı : admin
Şifre : admin
Cyberoam ING UTM Firewall erişimi Web Admin Console üzerinden kurulumu için https://172.16.16.16 Web Admin Console üzerinden erişimi yaparak yapılandırıyor olacağız.
Web Admin Console üzerinden User Name ( Kullanıcı Adı ) ve Password ( Şifre ) aşağıdaki bilgileri kullanabilirsiniz.
Kullanıcı adı : cyberoam
Şifre : cyber
Kullanıcı adı : admin
Şifre : admin
Username ve Password bilgileri yazdiktan sonra Login diyoruz.
Cyberoam ING UTM Firewall Dashboard ekrani geliyor karşımıza…
Cyberoam ING UTM Firewall Dashboard ekraninda Wizard diyerek yapılandırmaya başlıyoruz.
Cyberoam ING UTM Firewall Network Configuration Wizard ekrani geliyor karşımıza Start diyerek Cyberoam ING UTM Firewall yapılandırmasını başlıyoruz.
Network Configuration Wizard ekraninda bizlere iki farklı mod’da kurulum alternatifi sunacaktır. Bridge Mode yani birden fazla firewall’un birbiri ile konuşmasını sağlaması için oluşturuluyor. Ancak biz bunu bir network cihazı olarak kullanacağımız için Gateway seçeneğini seçip adımlara devam ediyoruz
Gelen ekranda 2 bölümümüz bulunmakta
- Bridge Mode : Eğer network ortamimizda bir den fazla Firewall var ise bu cihazida bu Network üzerinde arada Bridge Mode olarak konumlandirabiliriz. Örneğin ortaminizda Donanımsal Firewall cihazi varsa bu cihazi Bridge Mode olarak kullanarak içeride Yazilimsal Firewall ile ortamimizda işlem yapmak gibi.
- Gateway Mod : Eğer ortamimizdaki bütün network güvenliği ve bütün network trafiği kuracağimiz Cyberoam ING UTM Firewall üzerinden geçecek ise o zaman bu şekilde yapılandırıyoruz.
Network Configuration Wizard ekraninda Cyberoam ING UTM Firewall cihazimizi Gateway Mode olarak yapılandıracağimiz için Gateway Mode seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Ayni ekranda cihaz üzerindeki diğer Portlar için işlem yapabilirsiniz ya da cihazin kurulumu bittikten sonra gerekli işlemleri yapabilirsiniz.
Örneğin Port B WAN olarak atanabilir. Port C farkli bir LAN network olarak yapılandırabilirsiniz. Portlar üzerindeki yapılandırma ortamimizdaki duruma ve cihazi ne için kullanacağınız bağlı oalrak sizin yapılandırmanizi kalmiştir. Port B modeminiz üzerinden internete erişim sağlamak için Obtain an IP from PPPoE seçeneğini işaretleyerek Zone : WAN olarak belirtebilirsiniz. PPPoE Details bölümden servis sağlayıcının bize vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifreyi yazabilirsiniz. Port C DMZ pnetwork olarak yani sadece kısıtlı bir network içerisinde çalışmanasını istediğiniz Server ve Clientleri bu network üzerinden çıkışını sağlabilirsiniz. Örnek olarak bir Otel bünyesinde çalışıyorsaniz çalışanlar ile müşteriler arasindaki network yapısını bu şekilde farkli networklere bölebilirsiniz.
Network Configuration Wizard ekraninda gerekli yapılandırmayi tamamladiktan sonra devam ediyoruz.
DNS Configuration Wizard ekranında siz Static DNS seçeneğini seçerek Cyberoam ING UTM Firewall üzerinde Domain Name Server ( DNS ) yapılandırmamiz için 2 Domain Name Server ( DNS ) Ip Addres ( IP Adres ) yazabilirsiniz.
DNS Configuration Wizard ekranında gerekli yapılandırmayı tamamladiktan sonra devam ediyoruz.
Internet Access Configuration ekranında LAN – Network üzerinden WAN Network çıkışı sirasinda Cyberoam ING UTM Firewall nasil bir rol alacağini belirlememiz gerekiyor.
- Monitor Only : Cyberoam ING UTM Firewall ortamimizda sadece monitoring olarak kullabilirsiniz. Cyberoam ING UTM Firewall sadece ortamdaki Network trafiğini izler ve ortamdaki cihazlarin nereye gider nerden gelir gibi bilgiler ile karşılaşırsınız. Herhangi bir Rule (Kural) belirleyemez ve engelleme yapamazsınız
- General Internet Policy : Cyberoam ING UTM tüm özelliklerini kullanabilirsiniz. Web Filter Application Filter Rules ( Rule ) gibi herşey bu seçenek ile uygulanir.
- Strict Internet Policy : Sadece doğrulanmış giden trafiğe izin verir kullanıcı kimliği doğrulandıktan sonra WAN LAN kaynaklanan yani tüm oturumları.
Internet Access Configuration ekranında Generel Internet Policy seçeneğini seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Configuration Mail Settings ekraninda Cyberoam ING UTM Firewall cihaz üzerindeki durumlari mail olarak tarafimiza göndermesi için gerekli ayarları yapıyoruz. Ancak Office 365 ile malesef çalışmamaktadır. Bu yüzden POP ve IMAP olarak yapılandirmniz grekmektedir. Eğer ortaminizdaki Exchange Server üzerinde de POP olarak yapılandırma yapabilirsiniz.
Configuration Mail Settings ekraninda gerekli yapılandırmayi tamamladiktan sonra devam ediyoruz.
Date & Time Configuration ekraninda Cyberoam ING UTM Firewall üzerinde Time Zone ( Saat Dilimi ) Set Date ( Tarih ) Set Time ( Saat ) ayarlarini yapılandırıyoruz.
Date & Time Configuration ekraninda gerekli ayarlari yapılandırdıktan sonra devam ediyoruz.
Configuration Overview ekraninda Cyberoam ING UTM Firewall üzerinde yapmiş olduğumuz yapılandırmalarin bir özetini görüyoruz.
Configuration Overview ekraninda Cyberoam ING UTM Firewall üzerinde gerekli yapılandırmayi tamamlamak için Finish diyoruz.
Devam etmek için OK diyoruz.
Unified Threat Management ekraninda Cyberoam ING UTM Firewall üzerinde gerekli yapılandırma uygulaniyor.
Unified Threat Management ekraninda Cyberoam ING UTM Firewall üzerinde gerekli yapılandırma tamamlandi. Alt bölümde bulunan Click to access web admin console diyerek Cyberoam ING UTM Firewall Web Admin Consolunu açıyoruz.
Web Admin Console geliyor karşımıza…
Web Admin Console :
Kullanıcı adı : cyberoam
Şifre : cyber
Console Bilgileri ( Console ile işlem yaparken admin kullancı ike işlem yapmaniz gerekmektedir )
Kullanıcı adı : admin
Şifre : admin
Username ve Password bilgileri yazdiktan sonra Login diyoruz.
Cyberoam ING UTM Firewall Dashboard ekrani geliyor karşımıza…
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…