Microsoft SQL Server 2017 Kurulumu

Merhaba

Daha önceki yazılarımızda Microsoft SQL Server 2012 Kurulumu,Windows Server 2012 Üzerinde Microsoft SQL Server 2012 Failover Cluster Kurulumu ve Windows Server 2012 R2 Üzerinde Microsoft SQL Server 2014 Failover Cluster Kurulumu ve yapılandırmasını sizlerle paylaştık. Bu yazımızda da Microsoft SQL Server 2017 kurulum adımlarını sizlerle paylaşıyor olacağız.

Microsoft SQL Server 2017 kuruluma geçebiliriz. Ancak kuruluma geçmeden önce bir kaç yapılandırmaya dikkat etmemiz gerekiyor.

  • Sunucularımizin Bölge ve Dil ayarlarının English ( United States ) olarak yapılandirilmiş olmasi gerekmektedir. SQL Server kurulumu için önemlidir eğer bütün ayarlarimiz Turkish olarak yapılandırmış iseniz SQL Server kurulumundan sonra SQL Server servislerinin çalışmasında sorun yaşabilirsiniz.
  • Sunucular üzerinde Windows Firewall devre dışı duruma getirilmelidir.
  • Sunucularımizın .Net Framework 3.5 features kurulumlarini yapmamız gerekmektedir.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W16DC isminde IP Adress 192.168.2.200/24 olarak yapılandırılmış ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory ortamı kurulmuştur.

İkinci sunucum W16SQL17 isminde IP Adress 192.168.2.204/24 olarak yapılandırılmış ve Domain ortamına dahi edilerek bu sunucum üzerine Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu yapıyor olacağız.

SQL Server Installation Center ekranı geliyor karşımıza Installation bölümünü seçerek Microsoft SQL Server 2017 kurulum ve yapılandırmasını başlatıyoruz.

SQL Server Installation Center ekranında Installation bölümünü altında bulunan New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation seçeneğini seçerek Microsoft SQL Server 2017 kurulum ve yapılandırmasını başlatıyoruz.

Product Key ekranı geliyor karşımıza Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için gerekli olan lisans yapılandırmasını seçmemiz gerekiyor. Eğer bir lisansa sahipseniz lisans bilginiz otomatik olarak Enter the product key gelecektir. Eğer bir Microsoft SQL Server 2017 lisansınız yok ise Specify a free edition bölümünde Evaluation, Developer ya da Express sürümlerinden birisini seçerek kurulumu ve yapılandırabilirsiniz.

Product Key ekranında biz bir lisansa sahip olduğumuz için Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için Enter the product key seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

License Terms ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için lisans sözleşmelerini I accept the license terms diyerek kabul ediyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Global Rules ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumuna başlamadan sistemimizdeki Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için herhangi bir eksik ya da hata olup olmadığının kontrolü gerçekleştiriyor. Herhangi bir eksik ya da hata yoksa kuruluma Next diyerek devam edebiliriz.

Microsoft Updates ekranında Microsoft SQL Server 2017 için güncelleştirme olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor.

Microsoft Updates ekranında Microsoft SQL Server 2017 için gerekli olan güncelleştirmeyi yapmak için Use Microsoft Update to check for updates (recommended) işaretliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Product Updates ekranında Microsoft SQL Server 2017 için güncelleştirmelerin kontrol edildiğini görüyoruz.

Product Updates ekranında Microsoft SQL Server 2017 için güncelleştirmeleri kontrol etti ve herhangi bir güncelleştirme olmadığı için Next diyerek devam ediyoruz.

Install Setup Files ekranında Microsoft SQL Server 2017 için gerekli kurulum dosyaları hazırlanıyor.

Install Rules ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için gerekli olan yapılandırmada herhangi bir eksik olup olmadığını kontrol ediliyor. Microsoft SQL Server 2017 kurulum ve yapılandırması için önemli bir hata olmadığından kuruluma devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Feature Selection ekranı geliyor karşımıza bu ekranda Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için hangi servislerinin ve özelliklerinin kurulacağı yapılandırıyor olacağız. Kurulum için seçilmesi için bilinen servisler Database Engine ServicesClient Tools ConnectivityClient Tools Connectivity Backwards Compatibility ve Management Tools seçenekleridir. Ancak Microsoft SQL Server 2017 ile birlikte Management Tools ve Reporting Services artık kurulum içinde gelmemektedir. Management Tools ve Reporting Services ayrıca indirilerek kurulmaktadır.

NOT : Microsoft SQL Server 2017 kurulumu sırasında seçilen servisler kullanılacak olan yazılım ve uygulamalar için farkılılık gösterebilir.

Feature Selection ekranında Database Engine Services seçiyoruz.

Feature Selection ekranında Data Quality ClientClient Tools Connectivity, Integration Services, Client Tools Connectivity Backwards CompatibilityClient Tolls SDK ve SQL Client Connectivity SDK seçiyoruz.

Feture Selection ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için biz Database Engine Services,Data Quality ClientClient Tools Connectivity, Integration Services, Client Tools Connectivity Backwards CompatibilityClient Tolls SDK ve SQL Client Connectivity SDK servislerini ve özellikleri seçiyoruz. Microsoft SQL Server 2017 için gerekli olan Management Tools özelliğinin kurulumunu başka bir yazıda anlatıyor olacağız.

Instance root directory, Shared features directory ve Shared feature directoy ( x86 ) bölümlerinde Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için default olan gelen kurulum dizinleridir. Program Files ( x64 ) ve Program Files ( x86 ) altina kurulacağını görüyoruz. Gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

NOT : Microsoft SQL Server 2017 kurulumu sırasında seçilen servisler kullanılacak olan yazılım için farkılılık gösterebilir.

Instance Configurion ekranında kurulacak olan Microsoft SQL Server 2017 C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL14.MSSQLSERVER dizini altında hangi isim ile kurulacağını seçiyoruz. Default olarak Instance ID için MSSQLSERVER gelmektedir. Biz buradaki yapılandırmayı default şekliyle bırakıyoruz. SQL Server directory bölümünde C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL14.MSSQLSERVER olarak kurulacağını görüyoruz bir önceki Feture Selection ekranında bu dizini görmüştük. Dilerseniz Name Instance bölümünden değiştirebilirsiz. Biz default ayarları değiştirmeden Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.

Server Configuration ekranında Microsoft SQL Server 2017 servislerinin hangi kullanıcı ve hangi şekilde çalışacağını yapılandırıyoruz.

Server Configuration ekranında bir diğer sekme Collation sekmesidir. Database Engine için Collation seçimi yapmak için Customize butonu kullanarak değiştirebilirsiniz.

NOT : Microsoft SQL Server 2017 kurulumu sırasında Collation seçeneği kullanılacak olan yazılım için farkılılık gösterebilir.

Server Configuration ekranında Microsoft SQL Server 2017 servislerinin hangi kullanıcı ve hangi şekilde çalışacağını yapılandırdıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

NOT : Microsoft SQL Server 2017 kurulumu sonrasında Service Accounts için Services bölümünde değişiklik yapabilirsiniz. Ancak bu işlemde dikkat edilmesi gerekmektedir herhangi bir sorunda Microsoft SQL Server 2017 servisleri çalışmayacaktır.

Database Engine Configuration ekranında Authetication Mode için gerekli yapılandırma Windows authentication ve ya Mixed Mode (SQL Server authentication and Windows authentication) seçimini yaptığımız bölümdür.

Database Engine Configuration ekranında Authetication Mode bölümünde biz Mixed Mode (SQL Server authentication and Windows authentication) olarak yapılandırıyoruz. Microsoft SQL Server 2017 kullanacağımız yazılımlarımızın ( Logo, Mikro, Eta, Nebim ya da farklı bir yazılım ) için bir sa kullanıcısı bir şifre atamalıyız. sa için bir kompleks bir şifre atiyoruz.

Specify SQL Server administrators bölümünde Microsoft SQL Server 2017 için Windows tarafında hangi kullanıcının admin olarak yapılandırmak için Add Current User ile mevcut Windows kullanıcısı admin olarak atıyoruz.

Specify SQL Server administrators bölümünde Microsoft SQL Server 2017 için Windows tarafında gerekli kullanıcı yapılandırmasını tamamlıyoruz.

Data Directories sekmesinde Microsoft SQL Server 2017 kurulacağı default olarak gelen dizinleri görüyoruz. Data root directory, User database directory, User database log directory ve Backup directory sunucumuz üzerinde tutulacağı dizinlerdir.

TempDB sekmesinde TempDB kurulacağı default olarak gelen dizinleri görüyoruz ve herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

TempDB : TempDB veritabanı Microsoft SQL Server sistem veritabanlarından birisi olan ve geçici işlemler için kullanılmaktadir. TempDB veritabanı bu nedenle çok yoğun geçici işlem kullanan Axapta, SAP gibi uygulamaların kullanmış olduğu Microsoft SQL Server Databaselerde yüksek performans sağlayabilmek için TempDB  Database yapısının çok iyi yapılandırılması gerekmektedir. Buradaki yapılandırma Microsoft SQL Server 2017 üzerinde kullanacağınız uygulamara göre değişiklik gösterebilir.

FILESTREAM sekmesinde herhangi bir değişiklik yapmıyoruz.

File Stream : File Stream yapısı, varbinary(MAX) BLOB nesneleri(doküman, resim, video vb.) sunucu üzerindeki NTFS File system üzerinde veritabanı ile bütünleşik yapıda tutar. File system üzerinde file stream dosyaları oluşturur ve bu dosyaları veritabanının bir parçası yapar. Blob nesneleri NTFS file system’de file stream yapıda tutmak yerine, tabloda varbinary(MAX) veri tipini kullanarak veritabanının içine de gömebiliriz. Eğer dosyalarınız genel olarak 1 MB’tan küçükse veritabanı üzerinde tutmanız performansı arttıracaktır. Bununla beraber BLOB verilerin boyutu büyük olduğu için veritabanı yönetimini zorlaştıracaktır.(Backup, DBCC CHECKDB,Restore vb.)

Database Engine Configuration ekraninda gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Features Configuration Rules ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için seçenekleri bir kez daha sistem tarafından kontrolden geçiriyor. Herhangi bir hata yoksa eğer Next diyerek devam ediyoruz.

Ready to Install ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için yapılandırma bilgisini görüyoruz.

Ready to Install ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumu için Install diyerek Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu başlatıyoruz.

Installtion Progress ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumunun başladığını görüyoruz.

Complete ekranında Microsoft SQL Server 2017 kurulumun başarılı bir şekilde kurulduğunu görüyoruz.

Complete ekraninda Close diyerek Wizard ekranını kapatıyoruz.

Bir sonraki yazımızda Microsoft SQL Server Management Konsol’un kurulumunu anlatıyor olacağız.

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Başa Dön