Merhaba
Bu yazıda geleneksel veri merkezi yedekleme çözümleri ile modern bulut yedekleme çözümlerini inceleyeceğiz.İhtiyaç olarak şirket içerisinde kullandığımız uygulama ve dosyaların şirket dışarısında farklı bir ortamda muhafaza edilmesinin öneminin farkındayız. Özellikle felaket kurtarma çözümlerinin bir katmanı olarak da kullanılan Offsite yedekleme çözümleri 2015 ve 2016 yılında çok fazla projelendirilmektedir. Kurumların ve şirketlerin verilerini şirket dışarısına çıkarmanın zorlu yanları bulunmaktadır. Yazının devamın da bu zorluklardan bahsediyor olacağım.
Öncelikle şirketler de kurumsal yedekleme çözümlerinin nasıl yapıldığını aşağıdaki şekilde inceleyelim..
- Primary Storage : Uygulama ve dosya sunucularımızın VM disklerini tuttuğumuz Primary Storage kısmında bulunan SAN mimarisindeki storage yapılarını kullanıyoruz. Daha güvenli ve performansı yüksek olan bu cihazlar üzerindeki depolama kapasitesini sanallaştırma platformu olarak kullandığımız ortamlara Fiber Channel / SAS / ISCSI portları ile göstererek kullanılmaktadır.
- Archival Storage : Dosya veya Mail sunucuları için kullandığımız arşiv amaçlı depolama sistemleri kullanılmaktadır. Exchange Server, SharePoint Server üzerindeki dökümanların belli periodlarda arşivlenerek Primary Storage üzerinden daha az perfomanslı olan depolama alanları üzerine kopyalanmaktadır.
- Disk-bases Backup Storage: Kullanım oranı yüksek olan bu yedekleme çözümü Kobi ölçeğindeki firmadan Enterprise ölçekteki müşterilerde de kullanılmaktadır. Yedekleme yazılımları ile Primary Storage üzerindeki VM disklerini belli periodlar da kopyalayarak Primary Storage üzerinde bir problem olduğu zaman VM’leri geri dönme yada hızlı bir şekilde yedek içerisinden Items dönebilme işlemlerini yapabilmektedirler.
- Tape Infrastructure: Bu yedekleme çözümü ise çok fazla olmamakla beraber halen zorunlu olduğu bazı sektörlerde kullanıldığını görmekteyiz. Bu yedekleme çözümünü kullanmak hem maliyet açısından hemde yönetilebilirlik açısında çeşitli zorlukları bulunmaktadır. Asıl kullanım amacı olarak, şirket dışarısında yedeklerin uzun sürelerde saklanması için kullanılmaktadır. Yedekler belli periodlar da kasetlere yazılır, kasetler de şirket dışarısında bir banka kasası yada güvenli bir ortam da saklanmaktadır.
Yukarı da açıklamış olduğumuz yedekleme çözümlerinden birini yada hepsini kullanan şirketler bulunmaktadır. Yukarı da açıklamadığımız Cloud (Bulut) Yedekleme çözümleri ile beraber işlerimiz artık çok daha kolaydır. Aşağıdaki şekilde ise Bulut yedekleme çözümlerinin faydalarını görelim.
- Primary Storage : Uygulama ve dosya sunucularımızın VM disklerini tuttuğumuz Primary Storage Bulut yedekleme çözümlerin de de kullanılmaktadır. Uygulamaların daha iyi hizmet verebilmesi için VM’ler daha performanslı diskler üzerinde çalışması gerekmektedir.
- Archival Storage : Bulut yedekleme çözümleri mimarisinde arşiv için kullandığımız disk ünitelerine pek ihtiyaç kalmamaktadır. Arşiv olarak kullandığımız dosya yada mailer her zaman erişilmediği ve çok hızlı disk üniteleri üzerinde çalışması gerekmektedir. Çünkü zaten politika gereği arşiv olarak tuttuğumuz datalar üzerinden belli bir süre geçmiş datalardır. Bu nedenle dataların kullanım oranları çok düşük orandadır.
- Disk-based Backup Storage: Yedekleme çözümlerinin 3-2-1 kuralını tekrar hatırlayalım. Uygulamalarınız ve dosyalarınızın 3 tane kopyasının olması gerekmekte, 2 tane farklı medya üzerinde, 1 tane kopya ise şirket dışarısında bir yerde saklanmalıdır. Bu bakış açısı ile baktığımız da Disk tabanlı yedekleme yapılarının şirket içerisinde halen kullanılmakta olduğunu görmekteyiz. Bulut Yedekleme çözümlerin de de kesinlikle ilk yedekleme çözümünün bulut yedekleme olmaması gerekmektedir.
- Tape Infrastructure : Bulut yedekleme çözümleri ile Teyp yedekleme çözümlerini ortadan kaldırmaktadır. Teyp yedeklemeyi uzun sureli saklamak ve yedeklerin şirket dışarısında saklama politikası gereği kullanılmakta idi. Bulut çözümleri ile Long-Term Retention (Uzun Süreli Koruma) ve şirket dışarısında güvenli,esnek ve yedekliliği olan ortamlarda saklayabiliyoruz. Bu nedenle bir çok kurum maliyetli ve yönetilemeyen bu çözümü artık kullanmak zorunda kalmıyorlar.
-
Cloud Backup : Bulut yedekleme çözümleri ile şirket içerisindeki yedeklerin çok daha basit yöntemler ile bulut üzerindeki depolama alanları üzerinde tutabilir. Hemde yedeklerinizi uzun yıllar saklama gerekliliğine karşı esnek süreler sunabilmektedir. Microsoft bulut yedekleme çözümleri ile 99 yıla kadar yedeklerinize hiç birşey olmadan saklayabilirsiniz. Bulut yedekleme çözümleri ile hem local de yaptığınız yatırımlarda tasarruf ediyor,hemde karmaşık olan kurumsal yedekleme mimarinizi daha basit ve yönetilebilir bir yapıda kullanabiliyoruz.
Aşağıdaki tabloda ise geleneksel veri merkezi ile bulut tabanlı çözüm olan Azure Storage maliyet karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz.
Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…